کد خبر: ۲۸۰۱۰۸
تاریخ انتشار: ۰۷ مهر ۱۳۹۸ - ۱۹:۱۷
موضوع ایران متفاوت است چرا که کره شمالی توافقی 159 صفحه‌ای با آمریکا ندارد که تنها سه سال و نیم پیش به آن دست پیدا کرده باشند و بخشی از قطعنامه شورای امنیت شده باشد.

وزیر امور خارجه کشورمان در گفت‌وگویی مواضع ایران درباره مسائل اخیر و به ویژه روابط با آمریکا را بیان کرد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در گفت‌وگو با شبکه ان.بی.سی که بخش کوتاهی از آن پیش از این منتشر شد، در پاسخ به این سوال که احتمال دیدار حسن روحانی، رئیس جمهور ایران و دونالد ترامپ،‌ رئیس جمهور آمریکا چقدر بود، با اشاره به تلاش دیپلماتیک انجام شده از سوی فرانسه و دیگر کشورها در این باره گفت: رئیس جمهور آمریکا با تحلیل من بیشتر به دیدار تمایل دارد تا محتوای آن و برای ما این محتواست که اهمیت دارد. شاید به همین دلیل است که از کنار یکدیگر رد شدیم یا هماهنگی میان ما حاصل نشد.

ظریف با اشاره به این که دیدار دونالد ترامپ با رهبر کره شمالی به دلیل این که تحریم‌های این کشور لغو نشده است و آمریکا درخواست‌های بیشتری نیز از این کشور دارد گفت که موضوع ایران متفاوت است چرا که کره شمالی توافقی 159 صفحه‌ای با آمریکا ندارد که تنها سه سال و نیم پیش به آن دست پیدا کرده باشند و بخشی از قطعنامه شورای امنیت شده باشد.

وی  در ادامه گفت که چنین دیدار شکست‌خورده‌ای مفهومی منفی برای اقتصاد ایران در بر دارد. ایران قادر بوده است بخشی از خساراتی را که در اثر خروج یک‌جانبه آمریکا از توافق هسته‌ای برای اقتصاد آن به بار آمده بود را جبران و سی درصد از ارزش پولی‌اش را احیا کند و اکنون در حال حرکت به سوی ثابت شدن است.

وزیر امور خارجه کشورمان  در ادامه این گفت‌وگو درباره این که آیا با توجه به این که دیدار اول گاهی فقط برای کاهش تنش‌ها میان افراد و منجر شدن به دیداری دیگر انجام می‌شود، فکر می‌کرد که در چنین دیداری همه مشکلات حل می‌شد، توضیح داد: مشکل این است که ما در وضعیتی هستیم که رئیس جمهور ترامپ آن را پیش از دیدار اعلام کرد. او پیام‌های متعددی می‌فرستاد که می‌خواهد با ما دیدار کند. سپس در کنفرانسی خبری گفت که ایران می‌خواهد مذاکره کند اما من هنوز آن را نپذیرفته‌ام. این مبنای خوبی برای شروع نیست. وی در سخنرانی‌اش در مجمع عمومی سازمان ملل گفت که تحریم‌های ایران را لغو نخواهد کرد و تنها آن‌ها را افزایش خواهد داد. این‌ها موضوعات تخطی آمریکا هستند.

وی افزود: ما از آمریکا درخواست کمک‌های خیریه و حمایت‌رسانی نداریم و حتی از آن نمی‌خواهیم که با ما تجارت کند یا نفت‌مان را بخرد. تنها می‌خواهیم که بگذارد دیگران مطابق خواسته‌شان با ایران رفتار کنند، حتی دلار استفاده نکنند. آن‌ها می‌توانند تجارت خودشان را با ایران داشته باشند و این مطابق قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است. آمریکا کشورهای دیگر را برای به جا آوردن قوانین بین‌المللی تنبیه می‌کند. این تمام آن چیزی است که می‌خواهیم به آن پایان دهد.

ظریف در ادامه در پاسخ به خبرنگار این شبکه که خط اعتباری اروپا برای تجارت با ایران را یک «قرض» تلقی کرد گفت: این یک قرض نیست. یک اعتبار برای فروش نفت ایران است، چراکه ما از کسی قرض نمی‌خواهیم، ما کشوری ثروتمند هستیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به این سوال که آیا اروپا خواهد توانست به وعده‌هایش عمل کند، گفت: فکر می‌کنم که آن‌ها سابقه خوبی ندارند. متاسفانه آن‌ها منتظر چراغ سبزی از سوی واشنگتن هستند و این تناقض محسوب می‌شود؛ چرا که آمریکا سیاست فشار حداکثری را دارد و وقتی با کینه این سیاست را دنبال کنند، به کشورهای دیگر اجازه نخواهند داد که فشار  را کاهش دهند.

وی در ادامه درباره این که چرا ایران کاهش گام به گام سطح تعهدات برجامی‌اش را پیش گرفته است و آیا در هفتم نوامبر غنی‌سازی اورانیوم را افزایش خواهد داد، تشریح کرد: ما می‌خواهیم رئیس جمهور ترامپ حدس بزند که چه اتفاقی در هفتم نوامبر خواهد افتاد. من فکر می‌کنم این بازی مورد علاقه‌اش است. اما این که چرا ما [کاهش تعهدات برجامی را آغاز کردیم]، به این دلیل است که این‌ها راهکارهای مطرح شده در توافق هسته‌ای می‌باشند. اگر کسی را در خیابان بدون هیچ دلیلی زندانی کنید، مرتکب جرم می‌شوید اما اگر کسی جرمی مرتکب شود و او را زندانی کنید، شما در حال اجرای قانون هستید. کاری که ما انجام می‌دهیم اجرای توافق است. توافق از دو طرف می‌خواهد که اگر یک طرف از تعهداتش تخطی می‌کند، تعهدات خود را کاهش دهد.

ظریف ادامه داد: آمریکا در سال 2018 از توافق هسته‌ای خارج شد. اروپا یازده تعهد به ما ارائه کرد. ما یک سال به آن‌ها زمان دادیم تا آن تعهدات را اجرا کنند. در دو نشست سطح وزیران شرکت کردیم. در سه یا چهار نشست در سطح رهبران شرکت کردیم، اروپایی‌ها آن تعهدات را تکرار کردند اما قدمی برنداشتند. به همین دلیل ما این راهکار را استفاده کردیم.

وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به خبرنگار ان.بی.سی که گفت شما با این کار خود را منزوی کردید اما به جای آن می‌توانستید آمریکا را منزوی کنید، اما به جای آن به برخی منتقدانتان در این کشور ثابت می‌کردید که به دنبال بهانه‌ای برای از سرگیری برنامه هسته‌ای‌ ایران هستید، گفت: ما احتیاجی نداریم که آن برنامه هسته‌ای را از سر بگیریم و به وضوح گفته‌ایم که آماده‌ایم تصمیماتی را که در هشتم می اتخاذ کردیم در چند دقیقه یا ساعت به محض این که آن‌ها به تعهداتشان عمل کنند، لغو کنیم.



ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین