کد خبر: ۲۷۵۵۰۵
تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۱:۰۰
عروق خونی یا رگ‌ها را می توان به سه دسته شریان (سرخرگ)، ورید (سیاهرگ) و مویرگ‌ها طبقه‌بندی کرد و می توان گفت بیماری‌های مختلف می‌توانند عروق خونی را تحت تاثیر قرار دهند.
 عروق خونی یا رگ‌ها را می توان به سه دسته شریان (سرخرگ)، ورید (سیاهرگ) و مویرگ‌ها طبقه‌بندی کرد و می توان گفت بیماری‌های مختلف می‌توانند عروق خونی را تحت تاثیر قرار دهند.

عروق خونی؛ لوله‌هایی باریک در بدن
عروق خونی به لوله‌هایی باریک در بدن جانداران گفته می شود که خون را در سرتاسر بدن حمل می‌کنند و در حقیقت می توان گفت؛ شریان ها، همان عروق خونی هستند که خون پر از اکسیژن را از قلب به بافت‌های بدن انتقال می‌دهند.

هر شریان یک لوله عضلانی است که از بافتی نازک و دارای سه لایه تشکیل شده است:
اینتیما: لایه داخلی که با بافتی نرم به نام اندوتلیوم پوشیده شده است.
مدیا:لایه‌ای عضلانی که به شریان‌ها توان تحمل فشار قلب را می‌دهد.
اَدْوِنْتیا: بافتی پیوندی که شریان را به بافت مجاور متصل می‌کند.

انواع رگ‌های خونی
سرخرگ (شریان)
سرخرگ آئورت که بزرگترین سرخرگ بدن است.
سرخرگ‌چه‌ها که کوچکترین سرخرگ‌های بدن هستند.
سیاهرگ (ورید)
بزرگ‌سیاهرگ که بزرگترین سیاهرگ بدن است.
سیاهرگ‌چه‌ها که کوچکترین سیاهرگ‌های بدن هستند.
مویرگ که کوچکترین رگ‌ها هستند و بین سرخرگ و سیاهرگ قرار داشته و محل مبادله مواد غذایی و مواد زائد یاخته‌ها هستند.

عروق خونی به صورت گروهی کار می‌کنند
اگر بخواهیم از لحاظ علمی عروق خونی را تقسیم‌بندی کنیم، رگ‌های بدن به سه دسته شریان (سرخرگ)، ورید (سیاهرگ) و مویرگ‌ها طبقه‌بندی می‌شوند. این عروق خونی در تعامل با یکدیگر فعالیت می‌کنند. زمانی که؛ قلب منقبض می‌شود، مایع خون به درون شریان‌ها پمپاژ شده تا خون غنی از اکسیژن و مواد مغذی، به بافت‌ها ارسال شود. شریان‌ها در نهایت به شاخه‌های بسیار ریزتری تحت عنوان مویرگ منتهی می‌شوند.

در نهایت اکسیژن و مواد مغذی از طریق مویرگ‌ها به سلول‌های بدن می‌رسند. ورید‌ها وظیفه‌ای برعکس شریان‌ها برعهده دارند و خون خالی از اکسیژن را مجدد به قلب برمی‌گردانند.

عروق خونی‌تان می‌تواند محیط کره زمین را طی کند!
عروق خونی بسیار ریز و کوچک هستند، اما اگر بخواهیم از لحاظ «درازا» قیاسی انجام دهیم، اندازه عروق خونی انسان نزدیک به ۶۰ هزار مایل (۹۷ هزار کیلومتر) خواهد بود. این اندازه‌گیری را موسسه ملی سالمندی امریکا (NIA) انجام داده و برای تفهیم درازای عروق خونی، مثال زیبایی را مطرح کرد.

در طول زندگی یک فرد، یک میلیون بشکه خونی مصرف می‌شود!
مایع خون در بدنتان به صورت مداوم در جریان است و پس از مدتی قلبتان مجدد خون جدیدی را به بافت‌های بدن پمپاژ می‌کند. بر اساس مطالعات مختلف، قلب یک فرد سالم نزدیک به هفت هزار کیلوگرم خون را به درون عروق پمپ می‌کند. به عبارتی قابل فهم‌تر، دستگاه گردش خون‌تان یک میلیون بشکه خونی مصرف می‌کند تا جناب عالی تا آخر عمر زنده بمانید.

بیماری‌های مختلف می‌توانند عروق خونی را تحت تاثیر قرار دهند. برای مثال تصلب شرایین (آترواسکلروزیس) باعث سفتی و سختی عروق خونی می‌شود و یا عارضه واریس (واریکوز) موجب شل شدن دریچه‌های لانه کبوتری موجود در ورید‌های اندام‌های تحتانی بدن می‌شود. حتی مویرگ‌ها نیز می‌توانند دچار تغییر و تحولات اساسی شوند.

برای مثال یک سندرم بسیار نادر تحت عنوان «نشت مویرگی» باعث می‌شود دیواره مویرگ‌های خونی حالتی مثل نشتی یک لوله پیدا کنند. بر اساس این عارضه، فرد رفته رفته دچار کاهش فشار خون می‌شود و اندام مورد نظر ممکن است تورم پیدا ک
بر اساس بیان ژن‌های اشتباه و نابه‌هنگام، عروق خونی با گذر زمان و بیشتر شدن سن می‌تواند تغییرات اساسی پیدا کنند. به همین خاطر آسیب‌های زیادی ممکن است در زمان کودکی رخ بدهد که والدین از آن بی‌خبر هستند.

بر اساس گزارش انجمن قلب امریکا، نوجوانان چاق با عارضه فشار خون بالا احتمالا در سن ۳۰ سالگی به بعد، دیواره شریان‌هایشان ضخیم‌تر خواهد شد. کشیدن سیگار و سایر مواد مخدر در اسرع وقت ممکن است عملکرد منفی نداشته باشد، ولی در درازمدت بر ریه‌ها و عروق خونی بدن تاثیرات مخربی وارد خواهند کرد. سیگار کشیدن موجب ایجاد زخم و تجمع چربی در بافتِ عروق خونی می‌شود.

تنها راه حل برای رفع این مشکلات در ورزش منظم، تغذیه سالم، حفظ وزن متعادل بدن خلاصه می‌شود. در حقیقت باید برای سلامتی بدن‌تان تلاش کنید تا عروق خونی‌تان نیز تا آخر عمر سالم باقی بماند.

عروق خونی در مغز انسان مثل یک سد عمل می‌کند
عروق خونی در مغز مثل یک سد دفاعی عمل می‌کند. به این سد از لحاظ علمی، سد خونی-مغزی گفته می‌شود. این سد، شبکه‌ای از عروق خونی است که اجازه ورود و خروج مواد مختلف را به درون بافت مغزی نمی‌دهد و به جز گاز اکسیژن، دی اکسید کربن، مولکول‌های آب و گلوکز (که یک ماده قندی است)، ماده دیگری از این سد عبور نمی‌کند.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین