انتظار میرود نتایج این انتخابات که از ساعت هشت صبح تا هشت شب (به وقت محلی) برگزار میشود، به نفع پترو پوروشنکو، رئیسجمهوری کنونی اوکراین باشد. پس از یانوکوویچ که تحت حمایت روسیه بود، دولت پوروشنکو با گرایش به سوی اروپا بر سر کار آمد که روابط میان مسکو و غرب را به دوران جنگ سرد کشاند. انتظار میرود که این انتخابات موضع پوروشنکو را در کییف تقویت کند اما این امر همچنین به اختلافات موجود در مناطق شرقی دامن میزند. به عنوان مثال کنترل شهر "نووتروئیتسکه" در دست نیروهای اوکراینی است، اما کنترل "دوکوچایوسک" که نزدیکترین منطقه به آن محسوب میشود، در دست جداییطلبان روسگرا قرار دارد.
جداییطلبان اوکراینی به دنبال آن هستند تا انتخابات خودشان را در سوم نوامبر برگزار کرده و نخستوزیر جمهوری خودخوانده و هیات قانونگذاری خودشان را انتخاب کنند و هدف از آن مسدود کردن عملکرد دولت مرکزی عنوان شده است.
رییسجمهوری اوکراین در سخنرانی تلویزیونی خود در روز شنبه پیش از انتخابات پیشبینی کرد که امروز یک مجلس قانونگذاری با بنیادهای جدید در اوکراین ظهور پیدا کند. با این حال وی گفت به منظور پیشبرد راهبرد اصلاحطلبانهاش نیازمند به دست آوردن اکثریت در پارلمان اوکراین است؛ اکثریتی که به دنبال اصلاحات و نه فساد باشد، اکثریتی که حامی اوکراین و حامی اروپا و نه حامی شوروی باشد.
پوروشنکو خطاب به مردم اوکراین تاکید کرد: برنامه رییسجمهوری که میلیونها اوکراینی در ماه ژوئن اعتمادشان را به وی بیان کردند، بدون دستیابی به چنین اکثریتی در پارلمان، به سادگی تنها روی کاغذ معنی خواهد داشت و نه به طور عملی. من خواهان آن هستم که یک طرح اصلاحات شفاف از هر توافق ائتلافی در میان احزاب پارلمان حاصل شود، نه اینکه تنها آنها در ازای مناصب دولتی وعدههای خوشایند بدهند.
وی همچنین متعهد شد به طرح صلح خود برای یافتن راهحلی برای درگیریهای شرق اوکراین از طریق مذاکره پایبند بوده و هرگونه عملیات نظامی علیه جداییطلبان در شهر دونتسک را رد کرد. پوروشنکو تصریح کرد: ما این مناطق را تنها با راه حل سیاسی میتوانیم به کشورمان بازگردانیم نه با سازوکارهای نظامی. هیچکس نمیتواند مانع کار من در دستیابی به راه حلی صلحآمیز برای وضعیت شود.
برای انتخابات امروز بیش از 60 هزار نیروی امنیتی در حوزههای رایگیری سراسر این کشور مستقر خواهند شد و نتایج رایگیری به سرعت پس از خاتمه آن اعلام میشود. حدود 2000 ناظر بینالمللی از جمله یک تیم 800 نفری از سازمان امنیت و همکاری اروپا برای نظارت بر روند رایگیری مستقر شدهاند.
در این رایگیری هزاران تن از ساکنان شبهجزیره کریمه و بخشهایی از مناطق شرقی که در دست جداییطلبان است، قادر به شرکت در انتخابات نخواهند بودم. مقامهای انتخاباتی اعلام کردهاند، رایگیری در 27 حوزه از جمله 12 حوزه در کریمه امکانپذیر نیست و این بدان معناست که تنها 423 قانونگذار قرار است در انتخابات پارلمانی امروز انتخاب شوند.