|
|
امروز: سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۹
کد خبر: ۲۷۳۶۵۷
تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۳:۵۰
برنامه‌هایی مانند اقدام ملی ساخت مسکن، اتمام مسکن مهر و ساخت 200 هزار واحد روستایی اهرمی برای شروع ساخت واحدهای کوچک است تا در برنامه زمانی 4 ساله، 2 میلیون مسکن کوچک در کشور ساخته شود.
 آیین نامه اجرایی ساخت مسکن کوچک توسط شهرداری و وزارت مسکن در حال تدوین است که ساخت این واحدها‌ به منظور تأمین مسکن دهک‌های پایین جامعه است. نیاز کشور 2 میلیون واحد کوچک متراژ است که این تعداد واحد در قالب طرح‌های مختلف قرار است ظرف 4 سال ساخته شود. در طرح دیگری به نام «تأمین مسکن به روش اجاره» ساخت واحدهایی توسط بخش خصوصی، افراد حقیقی و حقوقی و با تأمین زمین از طرف دولت آغاز می‌شود و هزینه زمین 7 سال بعد و به قیمت زمان واگذاری پرداخت می‌شود.

ساخت خانه های کم متراژ

روز یکشنبه بود که علی ربیعی، سخنگوی دولت از پیگیری پیشنهاد شهردار تهران برای ساخت مسکن اجاره‌ای با متراژ کوچک خبر داد. ربیعی این تصمیم را «تصمیم خوبی» در حوزه مسکن ارزیابی کرد که بر اساس آن، شهرداری‌های کلانشهرها و در پیشگام آنها شهرداری تهران برای ساخت خانه‌های کوچک بخصوص برای افرادی که تازه ازدواج کرده‌اند، آماده می‌شوند.کمبود زمین در داخل شهرها بویژه کلانشهرها موضوعی است که فعالان بازار مسکن با اشاره به آن برنامه ساخت مسکن کوچک توسط شهرداری را با مانع تأمین زمین ارزیابی می‌کنند، اما عباس فرهادیه مدیر کل دفتر اقتصاد مسکن تأکید کرد، دولت آمادگی کامل دارد که نیاز شهرداری‌ها در تأمین زمین برای ساخت مسکن استیجاری کوچک را برآورده کند.مازیار حسینی، معاون ساختمان و مسکن وزیر راه و شهرسازی در گفت‌و‌گو با «ایران» با اشاره به طرح‌های ساخت مسکن کوچک گفت: برای اجرای این طرح‌ها در حال انجام بررسی‌های علمی هستیم و در آینده نزدیک نتایج آن را خواهیم دید.

کم متراژها در نوبت ساخت

مسکن کوچک متراژ که واحدهای 60 تا 70 متری را شامل می‌شود در حال حاضر بیشترین متقاضی مصرفی را در بازار مسکن دارد. بر اساس گزارش رسمی بانک مرکزی از بازار مسکن شهرتهران در تیرماه بیشترین معاملات مسکن مربوط به واحدهای 50 تا 60 متر، 60تا 70 متر و 70 تا 80 متر است. بر همین اساس سیاستگذاران در طرح‌های جدید ساخت مسکن، یکی از شروط ساخت را آماده کردن واحدهای کوچک قرار داده‌اند. سیاستگذاران با توجه به تجربه خالی ماندن 2.5 میلیون مسکن به این نتیجه رسیدند که واحدهای کوچک مورد تقاضای دهک‌های متوسط است و با توجه به افزایش قیمت مسکن توان مالی اقشار متوسط با مسکن کوچک متراژ متناسب است از طرف دیگر، مهیا کردن مسکن برای دهک‌های پایین و اقشار کم درآمد در قالب مسکن استیجاری هم شامل واحدهای کوچک می‌شود.

مشارکت شهرداری و دولت

کاوه حاجی علی اکبری، مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران، در گفت‌و‌گو با «ایران» در خصوص برنامه ساخت مسکن کوچک توسط شهرداری، گفت: این طرح در قالب برنامه بالادستی طرح جامع مسکن است که تأمین مسکن مورد نیاز بخشی از شهرنشینان در قالب‌هایی مانند مسکن اجتماعی بر عهده حاکمیت است. همچنین بر اساس ماده 55 قانون شهرداری‌ها، شهرداران در قبال تأمین مسکن برای افراد بی‌بضاعت مسئولیت دارند. حاج علی اکبری افزود: بر این اساس پیروز حناچی، شهردار تهران پیشنهاد ساخت مسکن کوچک در تهران را به دولت ارائه کرد. بر اساس همین پیشنهاد،  آیین‌نامه اجرایی طرح ساخت مسکن‌های کوچک یک هفته ای است که با مشارکت شهرداری و وزارت کشور در دست تدوین قرار دارد. به گفته حاج علی اکبری، این واحدها به‌صورت استیجاری و گروه هدف آن افراد بی‌بضاعت خواهد بود.

2 میلیون مسکن کوچک ساخته می‌شود

عباس فرهادیه مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی نیز در گفت‌و‌گو با «ایران» جزئیاتی از برنامه ساخت مسکن‌های کوچک را اعلام کرد. فرهادیه نیاز به واحدهای کوچک در کشور را 2 میلیون مسکن اعلام کرد که به گفته او این واحدها برای تأمین مسکن جامعه هدف که دهک‌های میانی و کم‌درآمد است، باید متراژی در حدود 60 تا 80 متر را داشته باشد. فرهادیه افزود: برنامه‌هایی مانند اقدام ملی ساخت مسکن، اتمام مسکن مهر و ساخت 200 هزار واحد روستایی اهرمی برای شروع ساخت واحدهای کوچک است تا در برنامه زمانی 4 ساله، 2 میلیون مسکن کوچک در کشور ساخته شود.

تغییر استانداردهای صدور پروانه

با توجه به این‌که در برنامه‌های جدید ساخت مسکن دولت قصد مداخله در ساخت را ندارد، ساخت و ساز به بخش خصوصی، شرکت‌های ساخت مسکن یا متقاضیان حقیقی و حقوقی واگذار شده است. اما روند ساخت و ساز در سال‌های اخیر نشان می‌دهد سازندگان تمایل بیشتری به ساخت واحدهای بزرگ دارند و واحدهای کوچک اولویت ساخت آنان نیست. مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن با اشاره به این چالش گفت: در برنامه ساخت مسکن کوچک توسط شهرداری استانداردهای صدور پروانه را به سمت واحدهای کوچک هدایت کرده است. به گفته فرهادیه، مشوق‌هایی برای صدور پروانه برای واحدهای کوچک در نظر گرفته شده است.

تأمین پارکینگ یکی از مشکلات ساخت واحدهای کوچک است از طرف دیگر هزینه ساخت این واحدها با توجه به افزایش میزان تجهیزات داخلی مشکل دیگری است که سازندگان را برای ساخت این نوع واحدها به تردید می‌اندازد. اما فرهادیه معتقد است با مشوق‌های در نظر گرفته شده برای ساخت واحدهای کوچک و همچنین تقاضا و نیازی که در بازار مسکن برای این واحدها وجود دارد سازندگان را به مشارکت در ساخت واحدهای کوچک ترغیب کرده است.

تأمین مسکن به روش اجاره

یکی دیگر از برنامه‌های مهم در بخش مسکن ساخت مسکن کوچه اجاره ای برای گروه‌های هدف است. مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن با اشاره به برنامه تأمین مسکن به روش اجاره(تام اج) گفت: در این برنامه دولت به سازندگان اعم از بخش خصوصی، شرکت‌های ساخت مسکن، افراد حقیقی و حقوقی زمین برای ساخت مسکن استیجاری واگذار می‌کند. در این برنامه واگذاری زمین به‌صورت 7 ساله است، به این صورت که به سازندگان 2 سال فرصت ساخت و 5 سال فرصت اجاره داده می‌شود و بعد از 7 سال سازندگان هزینه زمین را به قیمت 7 سال پیش می‌پردازند و واحد به آنان تعلق می‌گیرد.

فرهادیه افزود: ساخت مسکن استیجاری جزو قانون ساماندهی مسکن است، بنابراین برای اجرای برنامه جدید نیاز به مجوز ندارد. به گفته فرهادیه، با ارزیابی‌هایی که انجام گرفته ساخت این نوع مسکن سودآور است و نرخ سود آن در داخل به نفع سازندگان است.

تأمین مسکن به روش فروش(تام فاز) برنامه دیگری است که فرهادیه با اشاره به آن گفت: در این طرح زمین به‌صورت فروش اقساطی از طرف دولت به سازندگان واگذار می‌شود.

آغاز ساخت 150 هزار واحد کوچک در عید غدیر

فرهادیه با اشاره به کلنگ زنی ساخت 150 هزار واحد در عید غدیر با حضور رئیس جمهوری گفت: این برنامه در واقع شروع ساخت واحدهای کوچک است.

فرهادیه گفت: آماده‌سازی زمین برای 80 هزار واحد از مجموع 150 هزار واحد توسط سازمان ملی زمین و مسکن شروع شده است. به گفته فرهادیه، این واحدها در مناطق مختلف استان تهران از جمله در شهر واوان و تهرانسر ساخته می‌شود.

احداث ۵۰ هزار واحد برای کم درآمدها

فرهادیه یکی دیگر از برنامه‌های تأمین مسکن کوچک برای گروه‌های هدف را ساخت 5۰ هزار واحد مسکونی برای گروه‌های کم درآمد با همکاری ستاد اجرایی فرمان امام(ره) نام برد و گفت: تفاهمنامه ساخت این واحدها بین وزارت راه و شهرسازی و ستاد اجرایی فرمان امام به امضا رسیده است و مقرر شده  این تعداد واحد مسکونی در شهرهای هدف و محروم به منظور خانه دار کردن گروه‌های نیازمند و آسیب پذیر فاقد مسکن، اجرایی و عملیاتی شود. مدت زمان اجرای این تفاهمنامه تا پایان سال ۱۴۰۰ است.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین