کد خبر: ۲۷۱۲۵۵
تاریخ انتشار: ۲۵ تير ۱۳۹۸ - ۱۶:۲۲
خیلی ناراحت کننده است که ادامه رفتارهای ایران در منطقه کار را برای آن سطح از روابطی که من می‌خواهم با ایران داشته باشم، دشوار می‌کند. به نظرم ایران کشوری بسیار جالب است، جمعیتی جوان با تحصیلات بالا دارد که می‌خواهند به لحاظ اقتصادی با غرب در تماس باشند.
  دو نامزد نخست وزیری انگلیس طی روزها و هفته‌های اخیر در مصاحبه‌ها و اظهارنظرهایی مواضع خود درباره مناسبات لندن با تهران و توافق هسته‌ای را بیان کرده‌اند هرچند این اظهارنظرها متاثر از فضای داخلی این کشور در راستای انتخاب نخست وزیر جدید است و باید دید بعد از انتخاب نخست وزیر قطب‌نمای سیاست خارجی لندن به کدام طرف تنظیم می‌شود.

اعضای حزب محافظه‌کار انگلیس قرار است تا ۳۰ تیر ماه رهبرشان و نخست وزیر آینده بریتانیا را انتخاب کنند، نخست وزیر آینده با رای ۱۶۰ هزار عضو این حزب برگزیده می شود و دو نامزد نهایی برای پست نخست وزیری بریتانیا وجود دارد؛ جرمی هانت وزیر امور خارجه کنونی و بوریس جانسون وزیر امور خارجه پیشین این کشور. اما هر کدام از این دو نامزد چه مواضعی نسبت به ایران دارند؟ تا چه حد با مواضع خصمانه آمریکا همراهی می کنند و در صورت انتخاب تا کجا کشورهای اروپایی را برای عادی سازی روابط همراهی می کنند؟

یک بام و دوهوای بوریس جانسون

بوریس جانسون بخت اصلی جانشینی ترزا می در مقام نخست وزیر آینده به طور کلی از برجام حمایت می‌کند، هرچند او تاکنون چندین بار موضعی تند در قبال کاهش تعهدات ایران در برجام گرفته است. به نظر می‌رسد جانسون هنوز سیاست مشخصی در قبال ایران ندارد و با اظهار نظرهای یک بام و دو هوای خود درصدد جلب آراء بیشتر است.

بوریس جانسون پیش از این در گفت‌وگو با پایگاه خبری اسرائیلی جوئیش نیوز طی اظهاراتی خارج از عرف دیپلماتیک درباره کاهش اجرای تعهدات ایران این کار را دیوانگی خوانده و خلاف توافق هسته‌ای دانسته بود.

جانسون در این مصاحبه گفت: «من نمی‌خواهم مردم فکر کنند که من در قبال ایران مواضع نرمی دارم. ما در حال حاضر شرایط سختی داریم و من قطعاً آماده‌ام که اگر ایران توافق هسته‌ای را نقض کرد، به آن مسیر (تحریم) بروم. پیام من به ایران این است که این دیوانگی را متوقف کند و اقدام بیشتری که مخالف برجام است انجام ندهد و سلاح هسته‌ای نسازد.»

با این حال وی در تازه‌ترین اظهارنظر خود در جریان مناظره با جرمی هانت رقیب خود گفت: «اگر هم اکنون نخست وزیر بودم، آیا از اقدام نظامی علیه ایران حمایت می‌کردم؟ پاسخ منفی است.»

این موضع گیری در حالی است که دو هفته پیش در جریان جلسه پرسش و پاسخ حزب محافظه‌کار بریتانیا برای انتخاب جانشین ترزا می، بوریس جانسون همراهی خود را با سیاست‌های خصمانه آمریکا اعلام کرده و گفته بود: «ایران در خاورمیانه شیطنت می کند. اروپا و ایالات متحده همانند دونالد ترامپ باید برای محدود کردن ایران در منطقه خاورمیانه همکاری کنند.»

جانسون ۵ روز پیش در توییتی نوشت: خیلی ناراحت کننده است که ادامه رفتارهای ایران در منطقه کار را برای آن سطح از روابطی که من می‌خواهم با ایران داشته باشم، دشوار می‌کند. به نظرم ایران کشوری بسیار جالب است، جمعیتی جوان با تحصیلات بالا دارد که می‌خواهند به لحاظ اقتصادی با غرب در تماس باشند.

البته موضع گیری های بوریس جانسون در مورد ایران چندان روشن نیست، او گاهی به میخ می کوبد و گاهی به نعل. به نظر می رسد بسیاری از اظهار نظرهای او تنها جنبه انتخاباتی دارد. جانسون پیش از این سیاست‌های ترامپ را باعث تضعیف برجام دانسته و گفته بود که باید با ایران تعامل کرد.

هانت و تلاش برای کاهش تنش‌ها با ایران

جرمی هانت که هم اکنون وزیر خارجه است و همزمان برای رسیدن به رهبری حزب محافظه‌کار و نخست‌وزیری این کشور تلاش می کند اظهارنظرهای متعددی درباره ایران داشته است. اگر چه احتمال پیروزی او در مقابل بوریس جانسون زیاد نیست اما به نظر می رسد او مواضع روشنتری نسبت به ایران دارد.

او که به تازگی برای دیدار با همتایان اروپایی راهی بروکسل شد، اعلام کرده قصد دارد اقدامات و تلاش‌های تازه‌ای را در مورد توافق اتمی و نیز کاستن از تنش‌های زیاد پیرامون آن، و تنش‌ها بین ایران و آمریکا در خاورمیانه، آغاز کند.

هانت گفته که خاورمیانه در حال حاضر هم یکی از بی‌ثبات‌ترین مناطق در جهان است، اما اگر طرف‌های مختلف به سلاح اتمی دست یابند، این موضوع به یک خطر بالقوه برای حیات نوع بشر تبدیل خواهد شد. من هر کاری خواهم کرد تا چنین نشود. من بر تلاش‌ها به رهبری بریتانیا در کنار فرانسه و آلمان، برای حفظ توافق اتمی، و تشویق ایران به اجرای آن خواهم افزود.

هانت در جریان مناظره ای که با بوریس جانسون داشت درباره برخورد نظامی احتمالی میان ایران و ایالات متحده گفت فکر می‌کند که نه تهران و نه واشنگتن، هیچیک به دنبال به راه انداختن جنگ نیستند. او خطری را که در این میان پیش بینی کرد احتمال وقوع یک جنگ تصادفی در شرایط شکننده کنونی است.

وزیر خارجه انگلیس پیش از این در جریان حملات خرابکارانه علیه نفتکش‌ها و در اوج روزهای پرتنش خلیج فارس گفت: «ما در کنار ایالات متحده به عنوان مهم‌ترین متحدمان ایستاده‌ایم، اما برای حمایت نظامی، باید مورد به مورد هر درخواستی را بررسی کنیم.»

پس از توقیف یک ابرنفتکش ایرانی در تنگه جبل‌الطارق روابط میان ایران و بریتانیا در هفته‌های اخیر بحرانی شد. تهران این اقدام را راهزنی دریایی توصیف کرده و تاکید کرده است که این اقدام بی جواب نخواهد ماند. با این حال هانت در آخرین اظهار نظر خود در این مورد گفت که اگر جمهوری اسلامی تضمین دهد که نفتکش توقیف‌شده در جبل‌الطارق به سوریه نخواهد رفت، لندن به آزاد شدن آن کمک خواهد کرد.

به طور کلی هانت همواره از برجام حمایت کرده است و در تمام مدتی که در پست وزارت خارجه بود، بر این موضع پافشاری کرد که به رغم مخالفت رئیس‌جمهور آمریکا، برجام باید حفظ شود. هر چند همانند دو شریک دیگر اروپایی خود از حرف فراتر نرفته و اقدام عملی و جدی برای حفظ توافق هسته ای برنداشته است.
منبع: ایرنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین