|
|
امروز: دوشنبه ۰۵ آذر ۱۴۰۳ - ۰۹:۳۳
کد خبر: ۲۷۰۵۰۰
تاریخ انتشار: ۱۹ تير ۱۳۹۸ - ۲۲:۴۹
سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس در نشست فوق العاده شورای حکام به اعضای اروپایی برجام و اتحادیه اروپا توصیه کرد به جای ابراز نگرانی از اقدامات ایران، از اقدامات آمریکا ابراز نگرانی کنند.
 سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس در نشست فوق العاده شورای حکام به اعضای اروپایی برجام و اتحادیه اروپا توصیه کرد به جای ابراز نگرانی از اقدامات ایران، از اقدامات آمریکا ابراز نگرانی کنند.

به گزارش فارس، به دنبال درخواست آمریکا برای برگزاری جلسه فوق العاده شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی جهت بررسی اقدامات اخیر ایران در کاهش تعهدات برجامی خود، این نشست امروز (چهارشنبه) 19 تیرماه در مقر این سازمان در وین برگزار شد.

کاظم غریب آبادی، سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان ملل و سایر سازمان‌های بین المللی مستقر در وین، با حضور در این نشست، به ایراد سخنرانی پرداخت.

وی در این نشست طی سخنانی عنوان کرد: هیأت من، گزارش منتشره توسط مدیرکل آژانس را ملاحظه کرد. در حالی که از مدیرکل و کارمندانش برای کار حرفه‌ای آنها تشکر می‌کنم، مایلم تا مواضع جمهوری اسلامی ایران را به شرح ذیل برای ثبت در سوابق بیان کنم.

غریب‌آبادی اضافه کرد: در واقع، این یک طنز تلخ می‌باشد که این جلسه با درخواست ایالات متحده آمریکا برگزار می‌شود، همان رژیمی که وضعیت کنونی، نتیجه رفتار غیرقانونی تهدیدآمیز آن است. لازم به ذکر است که تحولات اخیر هیچ ارتباطی با موضوعات مرتبط پادمانی و چارچوب مأموریتی شورای حکام ندارد. موضوعات مرتبط با اجرای برجام، در سازوکارهای تعیین شده آن مورد مشورت قرار خواهند گرفت.

به گزارش فارس، نماینده دائم ایران در آژانس با ذکر این نکته که سیاست خارجی و رفتار آمریکا، مشحون از تناقض و دوگانگی است که بی اعتمادی را افزایش داده و بی اعتباری را برای آن به ارمغان داشته است، بیان کرد: این حقیقت که ایالات متحده که از برجام خارج شده و از هیچ تلاشی برای نابودی آن دریغ نداشته، خواستار برگزاری این نشست شده تا درخواست اجرای همان توافق را داشته باشد، یکی از برجسته‌ترین نمونه‌های این تناقض است.
غریب‌آبادی اضافه کرد: ایالات متحده آمریکا نه تنها قطعنامه شماره 2231 (سال 2015) شورای امنیت سازمان ملل را نقض و به طور یکجانبه از برجام خارج و از همه تعهداتش ذیل آن سرباز زد، بلکه بی امان، دیگران از جمله دولت‌های مستقل و موجودیت‌های خصوصی را مورد فشار، قلدری و ترس قرار داده تا همان کار را انجام دهند.
وی خاطرنشان کرد: فقط در طول یک سال گذشته، ایالات متحده آمریکا برخلاف حقوق بین‌الملل، 20 مورد تحریم‌های فراسرزمینی عمده را علیه کشور من اعمال کرد. در همین زمان، ایالات متحده رئیس کل سابق بانک مرکزی ایران را تحریم کرد، همه مجوزهای عمومی که به واسطه تعهدات ذیل برجام صادر شده بود را ابطال کرد؛ مجددا تمام تحریم‌هایی را که با توجه به تعهدات برجام لغو شده بود، از جمله در بخش نفت و گاز، برقرار کرد؛ بیش از 700 فرد و نهاد از جمله آنهایی که به واسطه تعهدات برجام رفع تحریم شده بودند را تحریم کرد؛ بخش مس، آلومینیوم، فولاد و آهن ایران را تحریم کرد؛ بخش پتروشیمی را نیز تحت تحریم قرار داد که تمامی این‌ها سبب رنج ناعادلانه مردم عادی شده است.  
این دیپلمات ارشد کشورمان گفت: این تحریم‌ها، به ویژه تحریم‌های اعمالی بر سیستم بانکی و مالی، حتی بر فعالیت‌های انساندوستانه نیز سختی و مشقت وارد کرده، چه برسد به روابط تجاری عادی. تحریم‌ها، دسترسی به محصولات ضروری داروخانه‌ای و پزشکی را محدود کرده و از انتقال کمک‌های انساندوستانه در زمان فاجعه جلوگیری کرده‌اند.

وی با بیان اینکه ناتوانی سازمان‌های بشردوستانه و ایرانیان خارج از کشور جهت انتقال کمک‌های خود به ایران در طول سیل‌های اخیر، نمونه‌ای آشکار از این واقعیت است، عنوان کرد: ایالات متحده حتی دستور موقت مشخص شده توسط دیوان بین‌المللی دادگستری در سوم اکتبر 2018 را اجرا نکرد و در عوض، تحریم‌های یکجانبه بیشتری را علیه ایران اعمال و وضعیت را در ضدیت با دستور دیوان، وخیم‌تر کرد.

به گزارش فارس، غریب‌‌آبادی خاطرنشان کرد: لازم به گفتن نیست که ایالات متحده آمریکا در خط مقدم اعمال تحریم‌های یکجانبه فراسرزمینی است و برای تحمیل خواسته‌های خود بر دیگر دولت‌ها، از هیچ تلاشی برای متوسل شدن به تحریم‌های تجاری، اخلال در جریان‌های سرمایه گذاری و مالی، مسدود کردن دارایی‌ها، و منع مسافرت، دریغ نمی‌کند.

وی افزود: آمریکا که به عنوان پلیس خودخوانده جهانی عمل می‌کند، در حال پایمال کردن هرگونه حقوق و هنجار بین‌المللی است. این رفتار غیر قانونی، نه مشروع بوده و نه حقوقی و نباید توسط جامعه بین‌المللی مورد پذیرش واقع شود. با توجه به پیامدهای قابل پیش بینی و هزینه بر تحریم‌ها، باید به آنها به عنوان یک سلاح و ابزار تجاوز نگریست.

سفیر ایران خاطرنشان کرد: تحریم‌های اقتصادی برخلاف اهداف و مقاصد حقوق بشری بوده و در حقیقت، تنبیه دسته جمعی مردمان عادی هستند و بایستی به عنوان جنایت علیه بشریت تلقی شود.

* ظاهرا دولت آمریکا هنوز متوجه فرهنگ ایرانی که تهدید، گستاخی و فشار را نمی‌پذیرد، نشده

به گزارش فارس، وی یادآورشد: ایالات متحده نه تنها از اجرای کامل تعهدات دیگران جلوگیری کرد، بلکه همچنین مانع اجرای تعهدات ایران ذیل این توافق از جمله از طریق لغو معافیت‌های هسته‌ای شد.
غریب‌‌آبادی ادامه داد: ایالات متحده همزمانی که خواستار مذاکره است، به قول خودش سیاست «فشار حداکثری» را اتخاذ و اجرا کرده است، که یک نشانه دیگر رویکرد دوگانه آن می‌باشد. ظاهرا، این دولت هنوز متوجه فرهنگ ایرانی که تهدید، گستاخی و فشار را نمی‌پذیرد، نشده است. ایالات متحده بایستی سیاست محکوم به شکست فشار، تهدید و تحریم را رها کند.

نماینده دائم ایران در آژانس خاطرنشان کرد: در همین زمینه، قرار دادن نام مقام معظم رهبری ما و اعلام قصد آمریکا برای تحریم کردن وزیر امور خارجه ایران که برجام را که جزء اصلی قطعنامه 2231 شورای امنیت است، مذاکره کرد و آژانس به واسطه این قطعنامه، مأموریت راستی آزمایی و صدور گزارش دارد، بیشتر به عنوان یک اقدام سیاسی توسط آمریکا است، با این حال نشان از سردرگمی و رفتار غیرطبیعی آمریکا دارد.

وی ادامه داد: این تمایل دیگر آزاری آمریکا برای استفاده از تحریم‌های غیرقانونی یکجانبه به عنوان یک ابزار اعمال زور علیه دولت‌های مستقل و نهادهای خصوصی و اعمال تروریسم اقتصادی بر آنها، بایستی پایان یابد.
تمامی موارد ذکر شده فوق در حالی رخ داده است که ایران حداکثر خویشتن‌داری و صبر را اعمال کرده و به طور کامل، تعهداتش ذیل برجام را که از طریق 15 گزارش مدیرکل آژانس تائید شده، اجرا کرده است.

غریب‌آبادی اضافه کرد: به علاوه، برخلاف ایالات متحده آمریکا، جمهوری اسلامی ایران مسئولانه عمل کرده و به سازوکارهای حل اختلاف متمدنانه مندرج در این توافق، از جمله مفاد آن در خصوص جبران وضعیت که منجر به نشست وزیران کمیسیون برجام در ششم جولای 2018 شد، متوسل شده است.
وی گفت: در بیانیه کمیسیون مشترک وزیران، وزرا صریحا تایید کردند که برداشتن تحریم‌ها، که شامل مزایای اقتصادی برآمده از آن نیز می‌شود، بخش اساسی برجام را تشکیل می‌دهد و بر تعهد خود برای یافتن «راه‌حل های عملی به منظور حفظ عادی سازی روابط تجاری و اقتصادی با ایران،» تاکید کردند. متاسفانه، عمدتا به علت جلوگیری، اختلال و خرابکاری دائم ایالات متحده آمریکا، هیچ نتیجه عملی مهمی به دست نیامده و موضوعات برآمده از خروج یکجانبه آمریکا، حل نشده باقی مانده است.
این دیپلمات ارشد کشورمان یادآور شد: بنابراین، برای برقراری مجدد توازن از دست رفته طولانی مدت در تعهدات متقابل برجامی، هیچ انتخابی برای جمهوری اسلامی ایران به جز احقاق حق خود ذیل مفاد برجام در مورد جبران وضعیت، به ویژه تحت بندهای 26 و 36 باقی نماند.

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران حتی در انجام این کار، با تدبیر و دوراندیشی عمل کرد تا زمان بیشتری را برای دیپلماسی و تلاش‌های با حسن نیت ارائه کند و اقدامات جبرانی خود را به ترتیب به موعد اجرا گذاشت. در این مرحله، این اقدامات شامل تعهدات مرتبط با پادمان‌ها، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی و همکاری ما با آژانس نشد؛ ضمن اینکه باید توجه داشت دو مورد آخر مستقیما نتیجه برجام هستند.

*تصمیم ایران در تطابق کامل با برجام است/اروپا از اقدامات آمریکا نگران باشد نه ایران

غریب‌آبادی تأکید کرد: تصمیم ایران در تطابق کامل با برجام است و بدین منظور اتخاذ شده تا از برجام در برابر رفتارهای مخرب آمریکا و قصور اتحادیه اروپا، سه عضو اروپایی آن در برداشتن هرگونه گام موثر برای اجرای تعهداتشان ذیل برجام و اقداماتی که بعد از خروج غیرقانونی آمریکا و شروع جنگ اقتصادی علیه مردم ایران انجام شد، محافظت کند.

وی گفت: به اعضای اروپایی برجام و اتحادیه اروپا توصیه می‌کنیم تا به جای ابراز نگرانی از اقدامات ایران برای اعاده تعادل به برجام، از اقدامات آمریکا ابراز نگرانی کنند.

*ایران مصمم است تا حمایت خود از برجام را با حسن نیت و در جوی سازنده تا زمانی که همه طرف‌ها به طور کامل تعهداتشان را رعایت می‌کنند، ادامه دهد
غریب‌آبادی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران مصمم است تا حمایت خود از برجام را با حسن نیت و در جوی سازنده تا زمانی که همه طرف‌ها به طور کامل تعهداتشان را رعایت می‌کنند، ادامه دهد. جمهوری اسلامی ایران آماده است تا اجرای کامل برجام را متناسب با اجرای تعهدات توسط همه طرفین حاضر در برجام و آنهایی که در کمیسیون مشترک از هشتم می 2018 (مربوط به خروج یکجانبه آمریکا از توافق) اتخاذ شد را از سر بگیرد.

وی در پاسخ به برخی ادعاهای مطرح شده نیز گفت: برخی ادعاهای بی پایه و اساس و نامرتبط تکراری از سوی برخی هیأت‌ها مطرح شد که هیأت من به آنها و با جزئیات دقیق، در نشست‌های پیشین پاسخ داد. از آنجا که آن ادعاها مرتبط با دستورکار این مجمع نیست، قصد ندارم پاسخ‌ها را تکرار کنم. اما، مایلم این حقیقت را تاکید کنم که تکرار ادعاها و اتهامات بی پایه و اساس، به آنها به طور سحرآمیزی اعتبار نمی‌بخشد.

* غنی سازی جز لاینفک برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران

غریب‌آبادی افزود: مایلم یک بار دیگر تکرار کنم که برنامه هسته‌ای ایران منحصرا برای مقاصد صلح آمیز است، همانگونه که مکرراً توسط آژانس نیز تایید شده است. این برنامه مطابق با نیازهای ایران و برنامه‌های توسعه کشور ادامه خواهد یافت. غنی سازی نیز جزیی لاینفک از این برنامه است، همانگونه که حق هر کشور دیگر عضو معاهده عدم اشاعه است. این حق توسط یک کشور داده نشده که بخواهد آن را پس بگیرد.

*عربستان و امارات، سیستم‌های راستی آزمایی آژانس را بپذیرند و قتل عام مردم بیگناه یمن را متوقف کنند

وی همچنین گفت: ما یک توصیه خیلی ساده به همسایگانمان به ویژه عربستان و امارات داریم: به جای مطرح کردن موضوعات غیرمرتبط در این مجمع برای رسیدن به اهداف سیاسی، سعی کنید تا کسر حداقلی از تدابیر شفافی که ایران در برنامه هسته‌ای خود اجرا می‌کند را نسبت به برنامه‌های هسته‌ای خود اعمال کنید. ما به ویژه به آنها توصیه می‌کنیم تا به طور کامل و جامع، سیستم‌های راستی آزمایی آژانس را بپذیرند و قتل عام مردم بیگناه در یمن را نیز متوقف کنند.

*رژیم صهیونیستی در موقعیتی نیست که دیگران را موعظه کند

غریب‌آبادی درباره رژیم صهیونیستی هم عنوان کرد: در مورد رژیم اسرائیل، باید اعتراف کنم که کلمات از توصیف ریاکاری این رژیم ناتوان هستند. وقتی رژیم اسرائیل در مورد پایبندی به مکانیسم‌های عدم اشاعه صحبت می‌کند، شبیه این است که یک مافیا در مورد پایبندی به قوانین مبارزه با جرایم سازمان یافته صحبت می‌کند. رژیمی که عضو هیچ یک از رژیم‌های خلع سلاح و عدم اشاعه نیست، تمامی انواع سلاح های کشتار جمعی را توسعه داده، بارها به همسایگان خود تجاوز کرده و خون مردم بیگناه فلسطین را ریخته است، در موقعیتی نیست تا دیگران را موعظه کند.

* این آمریکاست که به بهانه تضمین امنیت ملی‌اش تهدید به استفاده از سلاح هسته‌ای می‌کند
این دیپلمات ارشد کشورمان ادامه داد: من اینجا به دنبال تدریس و موعظه روابط بین الملل نیستم؛ با این حال، اجازه بدهید تا چند موردی را که ممکن است ما را به فهم مشترک درباره ماهیت واقعی رفتارهای آمریکا در سراسر جهان هدایت کند، عنوان کنم:

این ایالات متحده آمریکا است که سلاح‌های هسته‌ای دارد و به بهانه تضمین امنیت ملی آن را به کار برد و تهدید به استفاده از آن به عنوان یک جنگ افزار می‌کند؛
این ایالات متحده است که مانع طولانی مدت در ایجاد منطقه عاری از سلاح‌های اتمی در خاورمیانه به واسطه پشتیبانی پیوسته از رژیم صهیونیستی بوده است؛
این آمریکاست که افراطی گری و تروریسم را در منطقه خاورمیانه ایجاد و پشتیبانی کرد؛
این آمریکاست که بیشترین تحریم‌های یکجانبه علیه دیگران را به عنوان اخاذی سیاسی تحمیل کرد؛
این آمریکاست که به سادگی برای اهداف سیاسی، به تعدادی از کشورها در سراسر جهان تجاوز کرد؛
این آمریکا است که از طریق دخالت‌های مستقیم و یا غیر مستقیم، برخی نظام‌های سیاسی در سراسر جهان را سرنگون کرد؛
این آمریکاست که تاکنون بزرگترین تامین کننده سلاح به مناطق ناپایدار مختلف، به ویژه به دیکتاتورها و با هزینه قربانی کردن به اصطلاح ارزش‌های خود بوده است؛
این آمریکاست که صدها پایگاه نظامی در سراسر جهان دارد، از جمله از طریق استقرار سلاح‌های هسته‌ای راهبردی؛
این آمریکاست که حضور نظامی در خلیج فارس دارد، هزاران مایل دورتر از سرزمین خود، که تنش‌ها را بر می‌انگیزد و سبب بی ثباتی می‌شود؛
این آمریکاست که منزوی شده است، در حالی که جامعه بین‌المللی ضمن رد یکجانبه گرایی و سیاست تحریمی آن، از چندجانبه گرایی حمایت می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: این‌ها همه یک نگاه اجمالی به زندگی واقعی ما است، در حالی که در آن طرف ماجرا، ایران هرگز به دنبال دستیابی به سلاح‌های کشتار جمعی نبوده؛ ایران قربانی استفاده از چنین سلاح‌هایی است؛ هرگز به هیچ کشوری از زمان تاریخ به وجود آمدن آمریکا حمله نکرده است؛ هدایت کننده اصلی ثبات در منطقه هست؛ قربانی تروریسم دولتی و غیر دولتی بوده است و در خط مقدم مبارزه با تروریست قرار دارد.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین