»
کد خبر: ۲۶۹۰
تاریخ انتشار: ۱۰ شهريور ۱۳۹۲ - ۱۳:۲۰
از ابتداي اعتراضات دو سال قبل در سوريه، بسياري از هواداران و مخالفان بشار اسد به استفاده از شبكه‌هاي اجتماعي براي روايت و تحليل تحولات ميداني روي آوردند و از همان زمان، سايت‌هاي خبري اختصاصي سوريه فعال شد.

در ميان شبكه‌هاي اجتماعي هنوز بيش‌ترين اخبار به درگيري‌هاي ميداني ميان موافقان و مخالفان بشار اسد اختصاص دارد. ارتش دولتي سوريه اعلام كرد در يك عمليات چريكي، موفق به ترور «احمد الفرملي» فرمانده كل گروه نظامي موسوم به «لواء سيف الاسلام» شده است.

درگيري‌هاي نظامي موافقان و مخالفان بشار

به گزارش موافقان بشار اسد، در استان ديرالزور، منطقه "الحويقة" از سوي ارتش دولتي هدف حمله موشكي و خمپاره‌اي قرار گرفته كه به قتل ده‌ها مسلح وابسته به ارتش آزاد سوريه انجاميده است. هم‌چنين از سوي مخالفان، 10 خمپاره به سمت ارتش سوريه شليك شده است. در همين زمينه، منابع نزديك به ارتش سوريه پيش‌بيني كرده‌اند طي ساعات و حداكثر چند روز آينده، اين منطقه به صورت كامل به دست ارتش سوريه افتاده و عمليات پاكسازي آغاز شود.

در همين استان، شبكه‌هاي اجتماعي از تحكيم موقعيت سلفي‌ها در منطقه «الشميطية» خبر مي‌دهند؛ در حدي كه به نظر مي‌رسد ميان ارتش آزاد و نيروهاي دموكراسي‌خواه با شبه نظاميان سلفي درگيري رخ دهد. «شبكة دير الزور الإسلامية» با افتخار به نقل از منابع وابسته به گروه سلفي موسوم به «احرار الشام» اعلام كرده است كه اين گروه در اين منطقه تا تطبيق آموزش‌هاي مدارس با مباني مشرب سلفي‌گري، مدارس بسته بوده و به سنگر آموزش تعليمات نظامي به داوطلبان تبديل شده است.

سايت خبري دام پرس (وابسته به حزب بعث سوريه) به نقل از منابع نظامي ارتش سوريه نوشت درگيري‌ها در دو منطقه «العهرة» و «الخليج» شديد بوده و به نظر مي‌رسد ارتش در اين منطقه پيشروي كند. اما از سوي ديگر شبه نظاميان در منطقه «الصناعة» تلفات شديدي به ارتش وارد كرده و درگيري‌ در اين منطقه به سود معارضان ادامه دارد.

به نظر مي‌رسد حساس‌ترين درگيري‌ها در استان ديرالزور، در اطراف فرودگاه ديرالزور تداوم داشته باشد. نيروهاي شبه نظامي از شهر البوكمال همراه با گروه نظامي موسوم به «لواء التوحيد» در يك عمليات مشترك با فرماندهي واحد مي‌خواهند اين فرودگاه را تصرف كنند؛ اما نيروي هوايي ارتش همراه با چريك‌هاي اعزام شده، مقاومت جدي در برابر شبه نظاميان از خود نشان داده‌اند. صبح يكشنبه، يك گروه از مبارزان چچني اعلام كرد بيش از 50 نظامي وابسته به ارتش را به اسارت گرفته‌اند. اين گروه در فيلم منتشره، مدعي شده اين تيپ نظامي در حال دفاع از فرودگاه ديرالزور بوده‌اند كه با حمله برق‌آساي اهالي چچن مواجه شده‌اند.

در حاشيه پايتخت در منطقه التضامن، توپخانه هوايي ارتش به مخفيگاه‌ها و سنگرهاي مخالفان حمله كرده و در اين ميان، سه خمپاره به يك خانه اصابت كرده كه گفته مي‌شود مقر مركزي تك‌تيراندازهاي وابسته به ارتش آزاد سوريه بوده است.

واكنش‌هاي ملت سوريه در مورد حمله احتمالي

شيخ بدرالدين احمد حسون، مفتي بزرگ دمشق نيز در واكنش به سخنان اخير اوباما اعلام كرد اوباما با اين موضع‌گيري، خود را «ضايع» كرده است. اين صخبت‌ها بازتاب بسيار مثبتي در ميان حاميان بشار اسد داشته است. از سوي ديگر شيخ بدر الدين حسون در ميان صحبت‌هاي خود با اشاره به بي‌تأثير بودن تهديدات اوباما اعلام كرده است: «ملت سوريه، فقط از خدا مي‌ترسد و اطمينان دارد مي‌تواند در برابر غرب ايستادگي كند.» ادعاي "عدم خضوع در برابر غير خدا" باعث شده بسياري از فعالين مجازي مخالف بشار با پوشش تصاوير سجده فدائيان اسد بر روي عكس وي، بنويسند: «مفتي اسد راست مي‌گويد. ملت سوريه هرگز در برابر اين گروه (اشاره به حزب بعث!) سر تعظيم فرو نخواهد آورد.»

در ميان گمانه‌زني‌هاي مربوط به حمله احتمالي، پيش‌بيني "غسان بن جدو" بازتاب مثبتي داشته كه اعلام كرده حمله آمريكا به سوريه دست كم تا چهارشنبه به تعويق افتاده است. هم‌چنين پيش‌بيني مي‌شود كنگره آمريكا از اوباما در سياست فعلي‌اش در قبال سوريه حمايت جدي به عمل آورد. گفتني غسان بن جدو از مديران سابق الجزيره و مؤسس شبكه تلويزيوني «الميادين»، از مهم‌ترين و شناخته شده‌ترين روزنامه‌نگاران جهان عرب است.

بازتاب نشريات در شبكه‌هاي اجتماعي سوري

روزنامه "تشرين" وابسته به حزب بعث سوريه نيز در دو گزارش اقتصادي منتشر كرده كه واكنش هاس زيادي را به دنبال داشته است. اين روزنامه در يك گزارش مدعي شد بازار دمشق در دو روز گذشته رونق بي‌سابقه‌اي گرفته است. مخالفان مجدانه به تشكيك در صداقت اين گزارش افتاده‌اند؛ هم‌چنين يك كارشناس شبكه الجزيره مدعي شد افزاييش مبادلات در بازار دمشق نشان مي‌دهد ساكنان پيش بيني مي‌كنند با حمله آمريكا، قيمت‌ها افزايش يافته و حتي قحطي رخ دهد؛ لذا به جمع‌آوري و ذخيره آذوقه روي آورده‌اند؛ اما نويسنده گزارش مدعي شده افزايش مبادلات نشان مي‌دهد ساكنان دمشق هراسي از تهديدات نداشته و اميد به زندگي در يان شهر افزايش يافته است.

همين روزنامه در گزارش ديگري از احراي بسته جديد حمايتي بانك مركزي سوريه از بانك‌هاي داخلي اين كشور خبر داده است كه البته اين خبر، تنها در ميان حاميان بشار بازتاب جدي داشته است.

روزنامه انقلاب (الثورة) نيز با اشاره به درگيري‌هاي ارتش دولتي با جبهه النصره در حاشيه حلب و لاذقيه و كشته شدن چند ظبه نظامي عراقي، اردني و مغربي در روز گذشته، مدعي شد ملت سوريه ماه‌هاست با مهاجمان خارجي در حال نبرد است و از اين حيث، حمله به آريكا كم‌ترين تغييري در مناسبات نظامي جنگ سوريه ايجاد نخواهد كرد! اين خط خبري-تبليغي به صورت گسترده در ميان حاميان بشار نيز دنبال شده است. حاميان وي از سويي به انتظار گسترده عكس‌هاي شبه‌نظاميان خارجي پرداخته و از سوي ديگر با تصاوير گرافيكي در صدد تحريك حس ميهن‌دوستي ملت سوريه برآمده‌اند و مدعي شدند ملتي كه در برابر خلافت عثماني دوام آورد؛ در برابر مهاجمان عربي و غربي نيز مقاومت خواهد كرد.

مواضع ديپلمات‌هاي خارجي 

در ميان اخبار و مواضع كشورهاي خارجي در قبال سوري، موضع وزارت خارجه سوريه در رد استفاده ارتش از سلاح شيميايي، بيش‌ترين بازتاب را داشت.

صحبت‌هاي اخيز سرگئي لاوروف، وزير خارجه سوريه در مورد احتمال حمله به سوريه و واكنش مسكو نيز بازتاب زيادي در شبكه‌هاي اجتماعي دارد. سايت‌هاي حامي بشار از مخالفت پوتين با اين اظهارات خبر مي‌دهند و حاميان بشار در شبكه‌هاي احتماعي نيز به وي يادآوري كرده اند كه وزير خارجه بايد با زبان ديپلماتيك صحبت كند نه با زبان جنگي. مخالافن بشار نيز اين رويكرد را نشانه ديگري از تزوير رسيه دانسته و آن را با جنايات روسيه در سرزمين‌هاي اسلامي قفقاز (تاتارستان و آذربايجان) و آسياي صغير (چچن و ازبكستان) مقايسه كرده‌اند.

مواضع علاء الدين بروجردي كه ادعا كرده بود جنگ خارجي در سوريه به مرزهاي اين كشور محدود نخواهد شد؛ بازتاب بسيار گسترده‌اي در ميان مخالفان بشار داشته است. چندي قبل رئيس ائتلاف معارضان سوري گفته بود ماه‌هاست دمشق سقوط كرده و اكنون اين شهر به وسيله ايراني‌ها اداره مي‌شود؛ و حالا سخنان بروجردي باعث شده مخالفان با قرار دادن اين دو گزاره در كنار هم، هشدار دهند سرزمين عربي و اسلامي شام جايگاه ايرانيان و شيعيان نبوده و نيست!! در اين ميان سخنان سفير تهران در برلين نيز بازتاب محدودي در اين شبكه‌ها داشت.

مخالفت احتمالي نبيل العربي، دبيركل اتحاديه عرب با حمله نظامي به سوريه نيز يكي از سوژه‌هاي بحث در شبكه‌هاي اجتماعي است.

واكنش به تحولات منطقه‌اي و جهاني

گزارش كانال 10 تلويزيون اسرائيل از نگراني‌هاي اشغالگران نسبت به حمله بشار به سرزمين‌هاي اشغالي،‌يكي ديگر از سوژه‌هايي است كه شبكه‌هاي احتماعي حامي اسد بر روي آن مانور زيادي مي‌دهند.

نشست ايتاليا و درگيري‌هاي فلسطينيان با اشغالگران در مناطق "العيزرية" در بين المقدس و اردوگاه جنين نيز بازتاب گسترده‌اي داشت.

هم‌چنين اخبار تحولات مصر و به ويژه حمله به يك ناو جنگي در كانال سوئز، هم‌زمان با تحولات ليبي واكنش گسترده‌اي در ميان مخالفان و موافقان بشار اسد داشته است. به صورت سنتي مخالفان بشار اسد از حاميان جدي اخوان المسلميان و انقلابيون سلفي در ليبي محسوب شده و حاميان
منبع: پارسینه
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین