کد خبر: ۲۶۵۴۱۲
تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۰:۱۵
تب روماتیسم عامل عفونی است که توسط نوعی باکتری به نام استرپتوکوک ایجاد شده و در ادامه با گلودرد چرکی همراه می‌شود.
تب روماتیسم عامل عفونی است که توسط نوعی باکتری به نام استرپتوکوک ایجاد شده و در ادامه با گلودرد چرکی همراه می‌شود.

 تب رماتیسم به عنوان مهمترین عارضه عفونت دستگاه تنفسی فوقانی با استرپتوکوک گروه A است؛ بیماری که به علت عفونت گلو، توسط نوعی باکتری به نام استرپتوکوک ایجاد می‌شود و در این بین باید بدانید که از میان گروه‌های مختلف عفونت استرپتوکوک تنها نوع A است که به تب روماتیسمی منجر خواهد شد.

اگرچه عفونت استرپتوکوکی یکی از علل بسیار شایع فارنژیت (عفونت گلو) در بچه‌های سنین مدرسه است اما تمام بچه‌های مبتلا به فارنژیت با تب روماتیسمی درگیر نمی‌شوند. این بیماری که در ابتدا با دردهای خفیف و تورم مفصلی بروز می‌کند، با التهاب و تخریب سلول‌های قلبی کاردیت (التهاب قلب) و یا حرکات غیر طبیعی (کره) به دلیل التهاب مغز ادامه پیدا می‌کند و در این بین ممکن است راش یا ندول‌های پوستی هم در مبتلایان اتفاق بیفتد.

تب روماتیسمی بیماری کودکان مدرسه‌ای و بالغین جوان تا سن ۲۵ سالگی است؛ بروز این اختلال پیش از سه سالگی بسیار نادر است و حدود ۸۰ درصد مبتلایان پنج تا ۱۹ ساله هستند، اگرچه در صورت عدم پیشگیری دائمی آنتی بیوتیک، ممکن است این بیماری در سنین بالاتر هم رخ دهد.

در طی سال‌های گذشته هیچ درمان جدیدی برای تب روماتیسمی پیدا نشده و آسپیرین همچنان اساس درمان این بیماری به حساب می‌آید اما با این وجود مکانیسم دقیق اثر آسپیرین هنوز مشخص نیست و به‌احتمال زیاد با اثرات ضد التهابی دارو مرتبط است.

ریسک ابتلای مجدد به بیماری در سه تا پنج سال اولیه ابتلا بالاتر است و ریسک ایجاد کاردیت با حمله جدید افزایش پیدا خواهد کرد؛ در طی این مدت درمان آنتی بیوتیکی منظم برای جلوگیری از عفونت استرپتوکوکی برای تمام بیمارانی که تب روماتیسمی داشته اند، بدون توجه به شدت بیماری پیشنهاد می‌شود، چرا که در آینده امکان شعله ور شدن در اشکال خفیف بیماری هم وجود دارد.

از روماتیسم قلبی چه می‌دانید؟

سید علیرضا صفوی زاده فوق تخصص جراحی قلب درباره بیماری روماتیسم قلبی، اظهار کرد: تب روماتیسم عامل عفونی است که توسط نوعی باکتری به نام استرپتوکوک ایجاد و به گلودرد چرکی منجر می‌شود؛ در مراحل اولیه بیماری دانه‌های سفید روی لوزه نمایان می‌شود که در نهایت خود را با گلو درد نشان می‌دهد.

وی بیان کرد: این بیماری به‌طورمعمول کودکان را درگیر می‌کند و برای درمان آن از پنی سیلین یا پنادور استفاده می‌شود؛ در صورت درمان بیماری در مراحل اولیه، روماتیسم قلبی به سراغ فرد نمی‌آید و تاخیر درمان کار دریچه قلب را با مشکل مواجه خواهد کرد،‌در ادامه دریچه میترال و آئورت درگیر شده و در موارد کمتر دریچه پولمونر هم درگیر خواهد شد.

صفوی زاده ادامه داد: به دلیل تنگی دریچه، خون رد نشده و به قلب نمی‌رسد؛ در واقع با اختلال در کار پمپاژ خون بیمار دچار تنگی نفس و در نهایت گشادی قلب می‌شود،‌ در برخی موارد اندام‌های دیگر هم درگیر خواهد شد.

فوق تخصص جراحی قلب افزود: در تمام موارد سعی می‌شود دریچه معیوب را درمان کرد و در نهایت اگر نیاز بود آن را تعویض می‌کنند؛ برای پیشگیری از این بیماری توصیه می‌شود زمانی که کودک دچار گلو درد شد، آن را درمان کنید.

عفونت گلو را جدی بگیرید

محمدحسین فرقانی متخصص عمومی درباره تب رماتیسم، اظهار کرد: تب رماتیسم مربوط به کودکان سه تا ۱۵ سال است؛ کسانی که عفونت گلو داشته باشند و آن را درمان نکنند و یا به طور ناقص درمان کنند در معرض ابتلای به این بیماری هستند، با انتقال عفونت به قلب مشکلات قلبی برای فرد به وجود می‌آورد.

وی بیان کرد: مشکلات قلبی مربوط به آئورت و میترال است؛ افرادی که به تب رماتیسم مبتلا می‌شوند باید ماهانه دارو تزریق کنند و در صورتی که سن بالا رود ممکن است نیاز به تعویض دریچه داشته باشند.

این متخصص عمومی ادامه داد: به والدین توصیه می‌شود درمان گلو درد بچه‌ها را جدی گرفته و به سادگی از کنار آن نگذرند؛ این بیماری ناشی از پاسخ غیرطبیعی سلول‌های ایمنی به عفونت گلو است؛ به‌طورمعمول قبل از بیماری گلو درد وجود دارد و شروع بیماری بعد از یک دوره بی‌علامتی که زمانی متغییر دارد، خواهد بود.

نشانه‌های تب روماتیسم

فرقانی افزود: تب رماتیسم یک بیماری عفونی نیست و نمی‌توان گفت از شخصی به شخص دیگر انتقال پیدا می‌کند، اما احتمال انتقال عفونت در مکان‌های شلوغ بیشتر است؛ برای پیشگیری از این بیماری توصیه می‌شود افراد نظافت بهداشتی را رعایت کنند و زمانی که در مکان‌های شلوغ قرار می‌گیرند دست‌هایشان را به خوبی بشویند.

این متخصص عمومی درباره علائم شایع تب رماتیسم گفت: گلودرد، سردرد، قرمزی کام، التهاب لوزه از علائم شایع تب رماتیسم است که در کودکان این علائم را بیشتر مشاهده می‌کنیم.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین