روز نو با این مقدمه، نوشت: تیتر اغلب رسانههای ترکیه بعد از شکست حصر آمرلی عراق که مدتها در محاصره تروریستهای داعش بوده و نگرانیهای زیادی در خصوص سرنوشت مردم آن وجود داشت این بود: "جعبه سیاه ایران رخ نمود".
این رسانهها با استناد به عکس توئیتر، گزارش رویترز و اطلاعات خبرنگاران ترکیهای مستقر در عراق، از نقش سردار ایرانی در عملیات آزادسازی آمرلی نوشتند و به بازنشر عکس سردار سلیمانی پرداختند.
عکس سردار ایرانی در متن اخبار قرار گرفت و دیگر وقایع آمرلی و عراق و داعش را به حاشیه برد. سردار ایرانی تا چند روز سوژه رسانههای ترکیه بود. اغلب با این تیتر که "جعبه سیاه ایران رخ نمود".
با این حال نکته جالب توجه این بود که ژنرال سلیمانی علاوه بر خبر رسانههای مختلف ترکیه محور بحث کاربران در شبکههای اجتماعی نیز بود که کمتر اتفاق میافتد کاربران در مورد شخصیتهای ایرانی به این صورت بحث کنند؛ آن هم بحثهای مثبت که عمدتاً به نبوغ نظامی ژنرال ایرانی اشاره داشت.
پیش از این فقط جایزه معروف ریاضیدان ایرانی خانم مریم میرزاخانی بود که در شبکههای اجتماعی این کشور بطور گسترده مورد بحث قرار گرفت. حالا این آقای سردار بود که به عنوان نابغه جنگ در شبکههای اجتماعی ترکیه مورد بحث قرار میگرفت. پیش از این در جریان صلح نخست وزیر اردوغان که حالا مقام ریاست جمهوری را بر عهده دارد با کردها اخبار منفی از ژنرال سلیمانی در ترکیه مبنی بر مداخله در این ماجرا منتشر شده بود که سعی کرده بودند ژنرال را مخل صلح مزبور معرفی کنند و با اینکه در اخبار اخیر برخی رسانهها به این نکته هم اشاره شده بود اما کاربران شبکههای اجتماعی کمتر به این نکته اشاره کردند و محور عمده بحثها نبوغ نظامی سردار در شکست حصر آمرلی بود.
در فضای مجازی ترکیه پیش از این فقط جایزه معروف مریم میرزاخانی، ریاضیدان ایرانی بود که محور بحث گسترده کاربران قرار گرفته بود. اما حصر آمرلی که شکسته شد سردار ایرانی برای اولین بار در ابعاد گسترده مورد بحث کاربران قرار گرفت.
برخی از کاربران ترکیهای از نبوغ ایرانیها در زمینههای مختلف نوشتند و از اینکه راهکار سردار ایرانی به شکست حصر مردم بیگناه آمرلی منجر شده و آنها از کشتار وحشیانه داعشیها جان سالم به در بردند، ابراز خوشحالی کردند؛ چون مردم ترکیه بیش از مردمان دیگر کشورها در جریان دردها و رنجهای پناهجویان عراقی که همان روزها گرسنه و تشنه با پای پیاده خود را به مرزهای کشورشان رسانده بودند، قرار داشتند و میدانستند تداوم محاصره چه بلایی سر آنها خواهد آورد و در شهرهای مرزی از نزدیک رنج پناهجویان عراقی را میدیدند.
کاربران ترکیهای نوشتند: اگر تدبیر سردار ایرانی به نجات آن همه انسان منجر شده حرکت او حرکتی انسانی بوده و برخی آرزو کردند تدابیر او در دیگر مناطق تحت اشغال داعش مؤثر افتد تا بیش از این مردم عراق کشته و آواره نشوند.
عدهای هم بودند که به گزارشهای رسانههای آمریکا اشاره کرده و او را مرموز خواندند. با این حال محور اغلب صحبتها نبوغ نظامی سردار بود که حتی پای سرداران تاریخ گذشته ایران را هم به میان کشاند.
همزمان با بحثهای کاربران ترکیه در شبکههای اجتماعی در خصوص قاسم سلیمانی، پیام یکی از قضات ترکیهای که علوی مذهب است جالب بود. او برایم نوشت "از بین نوابغ نظامی فقط چند نفر را میشناختم که کاریزما داشتند اما عکس سردار هموطن شما را که دیدم یک نفر هم به این تعداد افزوده شد؛ سردار شما کاریزما دارد".
سوال ساده و صادقانه یکی دیگر از دوستان ترکیهای ام هم در مورد سردار سلیمانی این بود که آیا او فقط از شهرهای شیعهنشین حمایت میکند؟
در رسانههای ترکیه بیشتر در مورد حمایت سردار ایرانی از شیعهها مینویسند و از این حیث این موضوع اغلب برای مخاطب ایجاد سوال میکند. اغلب مسلمانان ترکیه سنی مذهب بوده و شیعیان کمتر از یک سوم جمعیت مسلمانان این کشور را تشکیل میدهند.
دوستی دیگر هم به گزارش بی.بی.سی ترکی در مورد قاسم سلیمانی اشاره داشت که خرداد همین امسال منتشر شده بود. تیتر این گزارش این بود: "ستاره درخشان ایران: قاسم سلیمانی".
در ابتدای این گزارش آمده: پیش از این در یک بازه زمانی پیدا کردن عکسهای سردار سلیمانی به راحتی ممکن نبود اما امروز تلویزیون او را نشان داده و روزنامهها در صفحات نخست خود عکس او را منتشر میکنند و حالا دیگر قاسم سلیمانی یک اسم و مأمور مخفی نیست.