|
|
امروز: دوشنبه ۰۵ آذر ۱۴۰۳ - ۱۸:۴۳
کد خبر: ۲۵۲۸۲۴
تاریخ انتشار: ۰۴ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۶:۰۰
در کنار اقدام البشیر نباید فراموش کرد که روز پنجشنبه نیروهای امنیتی سودان، 26 تن از رهبران مخالفان از جمله «محمد مختار الخطیب» دبیر حزب کمونیست، «مریم المهدی» رئیس حزب الامه را بازداشت کردند.
 «عمر البشیر» رئیس جمهوری سودان که از 28 آذرماه درگیر تظاهرات مخالفانش است، جمعه شب، در اقدامی غیر منتظره، دولت مرکزی و دولت های محلی را منحل و برای یک سال وضعیت فوق العاده اعلام کرد. اگر تا دیشب اوضاع به نفع مخالفان بود، با وضعیت تازه اعتراضات آنها اشکال جدیدی یافته است.

ایرنا نوشت:تظاهرات فراگیر مخالفان البشیر پایان هفته گذشته در پی فراخوان همگانی، با خواست های بر اندازی حکومت در خارطوم شکل گرفت به گونه ای که در پایان هفته تصوری جز سقوط البشیر و واگذاری حکومتش وجود نداشت، اما اقدام این رئیس جمهور که نزدیک به 3 دهه بر سودان حکم رانده و تا 2020 نیز قرار نیست انتخاباتی وجود داشته باشد ، وضعیت را وارد فاز جدیدی ساخته است.

در کنار اقدام البشیر نباید فراموش کرد که روز پنجشنبه نیروهای امنیتی سودان، 26 تن از رهبران مخالفان از جمله «محمد مختار الخطیب» دبیر حزب کمونیست، «مریم المهدی» رئیس حزب الامه را بازداشت کردند.

این افراد از داخل مسجدی در مرکز بازاری در خارطوم، خود را برای شرکت در تظاهرات و حرکت به سمت کاخ ریاست جمهوری و تحویل یادداشت اعتراض آمیز به البشیر آماده می شدند که نیروهای امنیتی، آنان را بازداشت کردند.

پیش از بررسی اقدام غیرمنتظره البشیر، باید دانست یک ماه پس از آغاز تحرکات مخالفان دولت مرکزی، «جبهه ملی تغییر» متشکل از 22 حزب مخالف سودان از جمله حزب «الأمه» به رهبری «صادق المهدی» دی ماه گذشته با امضای بیانیه ای مشترک، از البشیر خواسته بودند برای خروج خارطوم از بحران کنونی، دولت و مجلس را منحل و شورای انتقالی برای اداره امور کشور ایجاد شود.

به نظر می رسد البشیر با اقدام دیشب خود تنها بخشی از خواست جبهه را به سرانجام رسانده و در عین حال با اعلام وضعیت فوق العاده برای یک سال در کشور، به خواست مخالفان نیز تن نداده است. - هرچند این وضعیت فوق العاده دو لبه دارد در عین حالی که ممکن است کاتالیزوری برای سرنگونی دولت مرکزی باشد در همان حال ممکن است به آچمز شدن مخالفان بیانجامد.-
البشیر شب گذشته طی سخنانی در تلویزیون سودان در تبیین اقدامات عملی برای تصمیمشگفت: از مجلس نمایندگان می خواهم که اصلاحات قانون اساسی مطرح شده برای تکمیل روند گفت و گو میان گروه های سودانی را تسریع کند.

وی با دفاع از نیروهای نظامی سودان خطاب به مردم کشورش گفت: از تمامی افراد می خواهم که در نقش نیروهای مسلح به عنوان تامین کننده گفت و گوها و حامیان آن تجدید نظر کنند.
رئیس جمهوری سودان خطاب به گروه های مخالف هم گفت: صادقانه از تمامی گروه های اپوزیسیون می خواهم که به گفت و گوی ملی بپیوندند.

البشیر با اعتراف به این که تظاهرات در سودان در ابتدا براساس خواسته های مشروع شکل گرفت، افزود: آن چه غیر قابل قبول و نگران کننده بود، آن است که برخی در صدد برآمدند از تظاهرات قانونی موج سواری کنند.

وی اضافه کرد: ما اعتراضات را دنبال کردیم و از دعوت افرادی که گفت و گو را نمی پذیرند، خسته نمی شویم.

** تبیین سخنان البشیر، آغاز برای مقابله خونین با مخالفان

البشیر با بیان این که سیستم حکومت تمرکززدایی، مناسب ترین سیستم حکومتی برای کشورهایی چون سودان است که دارای تنوع زیادی هستند، اظهار کرد: تمامی راه ها را برای صلح و توقف خونریزی و نزاع امتحان کردیم.

این سخن البشیر ممکن است پس از سخنان محبت آمیز در روشن کردن اقداماتش، نوعی تهدید برای آغاز مقابله خونین با مخالفان باشد.

** البشیر تصمیم جبهه ملی تغییر برای شکل گیری شورای انتقال را نپذیرفت
رئیس جمهوری سودان با رد اظهارات برخی که خواهان کناره گیری وی بودند، افزود: بار دیگر تعهد خود در مقام ریاست جمهوری اعلام می کنم.

وی ادامه داد: درس هایی که ما از این اعتراضات گرفته ایم نشان می دهند که هیچ جایگزینی برای گفت و گو وجود ندارد و تمامی افرادی که در کنار کشور باقی می مانند، یکسان هستند.

پیش از این، رئیس دستگاه امنیتی و اطلاعاتی سودانی با رد هرگونه کناره گیری البشیر از قدرت گفت: رئیس جمهوری تا پایان دوران حکومتش در قدرت باقی خواهند ماند.

وی گفته بود: البشیر تنها از ریاست حزب «کنگره ملی» (حزب حاکم)، کناره گیری می کند و به کارهای ریاست جمهوری خواهد پرداخت.

مردم سودان از 28 آذرماه گذشته در اعتراض به سیاست های دولت و افزایش لجام گسیخته قیمت کالاها دست به راهپیمایی زده و خواستار سرنگونی نظام حاکم شده اند.

سودانی ها در این تظاهرات از ارتش خواسته اند در کنار مردم بایستد و به آن ها برای برکنار کردن نظام حاکم بر این کشور کمک کند.

مقام های سودانی اعلام کردند که از زمان آغاز تظاهرات مردمی در این کشور تاکنون 29 نفر کشته شده اند و این در حالی است که سازمان دیده بان حقوق بشر شمار کشته ها را بیش از 40 نفر اعلام کرده است.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین