وزیر نفت دستاوردهای صنعت نفت طی ٤٠ سال گذشته و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی را تشریح کرد.
به
گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید، بیژن زنگنه در نشستی خبری که صبح امروز برگزار شد، با اشاره
به انتقاداتی که درباره امضای قرارداد با شرکتهای چینی و روسی مطرح
میشود، گفت: من فقط نوکر یک ملت هستم و فقط در مقابل یک ملت تعظیم میکنم و
آن هم ملت ایران است.
وی درباره مذاکرات برای امضای قرارداد با شرکتهای خارجی اظهار کرد: کدام قرارداد بوده که طرف مقابل خواسته و ما امضا نکردیم؟ وقتی طرف مقابل حاضر نیست امضا کند، من چه کاری میتوانم انجام دهم؟
او از بهرهبرداری از پایانه جاسک در سال ٩٩ خبر داد و افزود: پایانه جاسک یک پایانه صادراتی خارج از خلیج فارس است که کارهای ساخت خط لوله، احداث مخزن و ایجاد ترمینال آن آغاز شده است و در سال ٩٩ در دریای عمان به بهرهبرداری میرسد.
رأی کرسنت صادر شد، شفافسازی میکنیم
وی در ادامه در پاسخ به سوال درباره کرسنت و انتقاداتی که به شخص وزیر میشود، گفت: در جلسه رأی اعتماد من در دولت یازدهم، موضوع کرسنت مطرح شد، اما رأی آوردم. در جلسه رأی اعتماد من در دولت دوازدهم، کلمهای از کرسنت مطرح نشد و باز هم رأی آوردم. اکنون دوباره این موضوع را بعد از سالها مطرح کردهاند.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه کرسنت یک پرونده زنده است، اظهار کرد: عدهای با لجبازی و ندانستن قواعد بینالمللی، ما را در یک چاه عمیق انداختند. من سعی کردم کشور را از چاه عمیق خارج کنم.
زنگنه با بیان اینکه ایران در فرآیند داوری کرسنت عملکرد خوبی داشته است، توضیح داد: داوری درصدد صدور رأی بود که به تأخیر انداختند. امیدوارم با کارهایی که دنبال میکنیم، وضعیت خوبی داشته باشیم. اعدادی که از سوی برخی افراد در کشور مطرح میشود به نفع کرسنت است. تا نزدیک به موفقیت می شویم، عدد یا بحثی مطرح میشود که به ضرر ماست. اگر رأی صادر شود، میتوانیم حرفهایمان را بگوییم تا علیهمان استفاده نشود.
بررسی وضعیت صنعت نفت طی ٤٠ سال
وی در ادامه به بررسی وضعیت صنعت نفت از بعد از پیروزی انقلاب اسلامی پرداخت و گفت: زمانی که انقلاب اسلامی پیروز شد، چیزی به نام صنعت گاز وجود نداشت. ظرفیت تولید بسیار کم و در حد ٣٦میلیون مترمکعب در روز بود که توسط پالایشگاه بیدبلند انجام میشد. درحال حاضر میزان تولید این پالایشگاه ۱۰۶۰ میلیون مترمکعب در روز است.
وزیر نفت ادامه داد: میزان انشعابات در سال ١٣٥٧، ٥٢ هزار بود که این میزان درحال حاضر، ١١.٥میلیون است. همچنین پوشش گازرسانی در سال ۱۳۵۷ نزدیک به صفر بود اما درحال حاضر ٩٢ درصد جمعیت از گاز طبیعی بهرهمندند. همچنین در سال ۱۳۵۷، یک روستا گازرسانی شده بود که درحال حاضر این تعداد به ٢٧ هزار روستا رسیده است.
او در ادامه با بیان اینکه تولید میعانات در سال ۱۳۹۷ صفر بود، گفت: درحال حاضر روزانه، ٧٥٠ هزار بشکه میعانات گازی تولید میشود. همچنین مجموع فروش محصولات پتروشیمی که در سال ۱۳۵۷ یک میلیون تن بود، امسال به بیش از ٣٠میلیون تن و به ارزش ١٧میلیارد دلار رسیده است.
به گفته زنگنه، پالایش نفت در سال ۱۳۵۷، یک دهم میلیون بشکه بود که درحال حاضر به ٢.٢میلیون بشکه رسیده است. میزان تولید بنزین نیز از ١٤میلیون بشکه در روز به ١٠٥ میلیون بشکه در روز رسیده است.
وی، با بیان اینکه میزان تولید نفت خام کاهش یافته است، افزود: ظرفیت تولید نفت خام در اوایل انقلاب، پنج میلیون بشکه در روز بود که این میزان درحال حاضر چهار میلیون بشکه است.
افزایش ذخایر قابل استحصال کشور
وزیر نفت از افزایش ذخایر قابل استحصال خبر داد و گفت: در سال ۱۳۵۷ مجموع ذخایر قابل استحصال ٨٨ میلیارد بشکه بوده و با اینکه طی ٤٠ سال، ٥٠ میلیارد بشکه برداشت داشتهایم میزان ذخایر درحال حاضر ١٦٠میلیارد بشکه نفت خام است. همچنین این میزان از ٩ تریلیون ذخایر گازی به ٣٣ تریلیون رسیده است. میزان تزریق گاز به میادین نفتی هم در سال ۱۳۵۷، ٢.٧ میلیون مترمکعب بوده که این میزان درحال حاضر ٧٧ میلیون مترمکعب است.
وزیر نفت با تاکید بر اولویت توسعه میادین مشترک نفتی گفت: اکنون میزان برداشت روزانه ایران از پارس جنوبی از قطر بیشتر است. همچنین میزان برداشت از میادین غرب کارون در سال ۱۳۹۲، ٧٠ هزار بشکه بود که این میزان تا آخر سال جاری، به ٣٥٠ هزار بشکه میرسد. همچنین گازهای فلر، ظرف دو سال و نیم آینده جمعآوری خواهد شد.
طرحهای آماده بهرهبرداری
وی در ادامه درباره طرحهای آماده بهرهبرداری توضیح داد: به زودی چهار پالایشگاه با ظرفیت ١١٠ میلیون مترمکعب با حضور رئیس جمهوری افتتاح میشود که متعلق به فازهای ١٣ و ٢٢تا ٢٤ است. با افتتاح این فازها و تکمیل بخش دریایی فاز ١٤، از پارس جنوبی فقط فاز ١٤باقی میماند.
وزیر نفت ادامه داد: در سال ۱۳۹۸ برای نخستین بار، تولید اتان به ١٠ میلیون تن در سال میرسد.
مردم غریبه نیستند
زنگنه در ادامه با اشاره به انتقاداتی مبنی بر اینکه وزارت نفت اطلاعات را شفافسازی نمیکند، گفت: نوک اصلی جنگ سنگین که آمریکا علیه ملت ایران با حمایت اسرائیل و اشرار منطقه شروع کرده، صنعت نفت است. آمریکا قصد داشت درآمد صادراتی ایران را صفر کند اما نتوانست. حالا قصد دارند در نقل و انتقال پول، اختلال ایجاد کند تا در ایران گرانی و کمبود به وجود آید و مردم نگران شوند.
وی ادامه داد: ما تلاش میکنیم آمریکا موفق نشود. همکاران من تلاش شبانهروزی دارند. مشکلی که در این شرایط جنگی وجود دارد، این است که نمیتوان همه اطلاعات را به مردم گفت. مردم ایران غریبه نیستند اما وقتی اطلاعاتی ارائه شود، به گوش اشرار منطقه هم میرسد.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه نباید اطلاعات و راههای دور زدن تحریم را لو داد، اظهار کرد: حتی آقای پمپئو هم از ما یاد گرفت و گفت اطلاعاتی نمیدهم که ایران از آن استفاده کند.
زنگنه ادامه داد: اینکه اطلاعات را ارائه نمیکنیم، به معنی این نیست که کاری انجام نمیدهیم. یک فرمانده عملیات نمیتواند نقشههای خود را لو دهد زیرا به کشتار سربازان خودی منجر میشود.
برای دشمنان اتاق تاریک داریم
وی ادامه داد: ما برای دشمنان ملت ایران اتاق تاریک داریم؛ ناراحتم که سعی میکنم از اطلاعات محافظت کنم اما همه چیز برای نظام شفاف و روشن است و روزی که سختیها تمام شود، اطلاعات را به مردم خواهیم داد. برخی ما را تحریک به گفتن میکنند اما ما اطلاعاتی نمیدهیم. من در جنگ هم بودم و جنگ را درک کردم اما این شرایط از جنگ سختتر است.
وزیر نفت از پیگیری وضعیت نفت ایران توسط اوفک خبر داد و گفت: چند صد نفر در اوفک بهصورت لحظهای، مسائل ایران را دنبال میکنند و به افرادی که با آنها در تعاملیم، تلفن میکنند و از آنها میخواهند ارتباط خود را با ما قطع کنند.
طرف مقابل در امضای قرارداد باید راضی باشد
زنگنه با اشاره به انتقاداتی که درباره مذاکره با چین و روسیه برای امضای قرارداد مطرح میشود، گفت: افرادی که میگویند تمایل همکاری با چین و روسیه را نداشتیم، چه دلیلی دارند؟ با توتال قرارداد امضا کردیم و اصرار کردیم که چینیها در کنسرسیوم حضور داشته باشند. برای توسعه میادین آزادگان و یادآوران، پذیرفتیم توسعه را خارج از مناقصه انجام دهند.
وی ادامه داد: در نامهای که توسط ٧٢ نماینده نوشته شده، ذکر شد که چرا عربستان از رئیس جمهوری چین استقبال بهتری کرد اما در ایران این استقبال نشد؟ آیا این موضوع را من باید جواب بدهم؟ هر کشوری پروتکل استقبال خودش را دارد. من هم با چینیها و هم با روسها حاضر به همکاری بودم اما طرف مقابل هم باید بپذیرد.
مجلس تصمیمی درباره قیمت بنزین نخواهد گرفت
زنگنه درباره کشف نفت در جزیره مینو توضیح داد: اطلاعاتی که ما درباره کشف نفت در آبادان اعلام کردیم، به همان اندازهای بود که اعلام شد. نفت این میدان سبک است و اطلاعات بیشتر، پس از بررسی بیشتر اعلام میشود. سالها بود در آبادان و جنوب دارخوین بهدنبال کشف نفت بودیم. امیدواریم در این اطراف، باز هم میدانهای دیگری کشف کنیم.
وی درباره قیمت بنزین اظهار کرد: سالانه ۹ درصد به تعداد خودروها افزوده میشود و به همین میزان، مصرف بنزین افزایش مییابد. فکر میکنم مجلس شورای اسلامی، در سال ۹۸ تصمیمی درباره قیمت بنزین نخواهد گرفت.
اروپاییها نفت نمیخرند
وزیر نفت درباره انتقاداتی که از صادرات فراورده مطرح میشود گفت: ما در فروش نفت خام معافیت داریم اما در فروش فراورده خیر. باید روزی ٦٠ هزار تن فراورده صادر کنیم. میگویند به کشورهای همسایه صادر کنید، مگر نیاز کشورهای همسایه چقدر است؟
زنگنه همچنین درباره خرید نفت اروپاییها از ایران تاکید کرد: از اروپا، هیچ کشوری جز ترکیه از ایران نفت نمیخرد. یونان و ایتالیا ازسوی آمریکا معاف شدهاند اما از ایران نفت نمیخرند و پاسخ تماس ما را هم نمیدهند.
اگر برجام نبود پالایشگاه ستاره خلیج فارس هم نبود
وزیر نفت در ادامه با بیان اینکه به میزان تولید نفت ایران در فضای پسابرجام، یک میلیون بشکه اضافه و پول آن به خزانه واریز شد، گفت: برجام موفق بود، فشارها از زمان بعد از کنار رفتن برجام به ما وارد شد. ما هم مقاومت میکنیم اما این به معنی این نیست که برجام مثبت نبود. اگر برجام امضا نمیشد، ستاره خلیج فارس هم راه نمیافتاد. درواقع تولید ۳۶ میلیون بنزین یورو به خاطر امضای برجام بود.
هر کسی میتواند به بورس انرژی کمک کند، اعلام کند
زنگنه در ادامه درباره عرضه نفت خام در بورس انرژی اظهار کرد: هر کسی ادعا میکند که میتواند کاری در بورس انرژی انجام دهد، جلو بیاید. هر بار قبل از عرضه شرکت ملی نفت ایران اطلاعیهای صادر میکند. هر کسی میتواند اطلاعیه را طوری تغییر دهد که نفت در بورس به فروش برود، اعلام کند.
وی ادامه داد: اینکه میگویند وزارت نفت عمداً مانع از فروش نفت در بورس میشود که مقاومت مردم را در هم بشکند، اشتباه است. من در صف اول مقاومت ایستادهام. حداکثر کاری که وزارت نفت میتوانست انجام دهد، این بود که اعلام کند خرید به صورت ریالی انجام شود. خرید بهصورت ریالی هم به معنی خروج سرمایه است اما سران سه قوه با این موضوع موافقت کرده و میزان عرضه را محدود کردند.
وزیر نفت با بیان اینکه عرضه نفت در بورس در بودجه سال آینده ذکر شده است، گفت: بنابراین وزارت نفت، موظف به عرضه است. در بورس این امکان وجود ندارد که پول را نگیریم و نفت را تحویل دهیم. من برای فروش نفت در بورس دو شرط دارم؛ نخست آنکه پول نفت را بپردازم و دوم آنکه در بازاری که وزارت نفت اقدام به فروش نفت میکند، نفت را نفروشند.
عطش خدمت من از آقای شریعتمداری بیشتر نیست
وزیر نفت درباره انتقادی مبنی بر اینکه چرا یک بازنشسته به عنوان مدیرعامل شرکت ملی نفت انتخاب شد، گفت: برای پاسخ به این سوال فرمایشات رهبری را بخوانید. قطعاً عطش خدمت من از عطش خدمت آقای شریعتمداری (مدیرمسئول روزنامه کیهان) بیشتر نیست.
هند پیشنهاد ساخت خط لوله دریایی را به ایران نداده است
وی در ادامه درباره یکی از مواردی که مورد انتقاد ۷۲ نماینده مجلس در مورد پیشنهاد هندیها بود گفت: هند پیشنهادی درباره ساخت خط لوله دریایی برای صادرات گاز به ایران نداده است. این پیشنهاد نخستین بار از سوی روسها مطرح شد و در این راستا تفاهمنامهای بین روسیه و هند امضا شده است اما ما از این طرح استقبال میکنیم. هند هرگز پیشنهاد ساخت خط لوله دریایی را به ایران نداده است.
ایران اقدامات آمریکا را در زمینه تحریم نفت محکوم میکند
وزیر نفت با اشاره به تحریم نفت ونزوئلا توسط آمریکا اظهار کرد: ایران این اقدامات آمریکا را محکوم میکند. قطعاً این اقدامها در بازار نفت تأثیرگذار بوده و به ضرر مصرفکنندگان است.
بدهی دو میلیارد دلاری عراق به ایران
زنگنه درباره انتقادی مبنی بر اینکه ایران میادین مشترک با عراق را بهصورت یکپارچه توسعه نمیدهد گفت: نمیدانم نمایندگان مجلس موضوع یکپارچهسازی استخراج و تولید در میدانهای مشترک با عراق را از کجا آوردهاند. درباره مذاکرات عراق با ایران موضوع برعکس بوده است. ما اصرار میکنیم و آنها کاری نمیکنند. عراق بعد از تحریم ایران، سوآپ ۱۱ هزار بشکهای کرکوک را به دلیل تحریم قطع کرده است.
وی با بیان اینکه ایران ماهی بیش از ۲۰۰ میلیون دلار گاز به عراق صادر میکند، گفت: در حال حاضر ایران دو میلیارد دلار به دلیل فروش گاز و برق به عراق از این کشور طلبکار است.
وزیر نفت ادامه داد: هر روز دهها نفر از شیادها به ما مراجعه میکنند. برخی از صحبتهایی که در مورد ابراز علاقه شرکتهای ترکیه برای مشارکت در صادرات گاز ایران به اروپا مطرح میشود، نیز از همان دسته است. در مورد برزیل هم همین طور بوده است. نمایندگان مجلس، گرجستان را از کجا آوردهاند؟ ما هیچ پیشنهادی از طرف گرجستان نداشتیم.
قراردادهای EPC و EPD دنبال میشود
زنگنه در ادامه درباره قراردادهای EPC و EPD گفت: این قراردادها را بهدلیل مشکلاتی که در فروش نفت با آن روبرو هستیم، به تأخیر انداختهایم که در بازپرداخت که باید از محل درآمدهای فروش نفت صورت گیرد، با مشکل مواجه نشویم. این قراردادها با تاکید دنبال میشود و اشتغالزایی به همراه خواهد داشت. حدود ۲۴۰ میلیون دلار از مجموع ۶.۲ میلیارد دلار اجرای این قراردادها به طرحهای عام المنفعه تعلق میگیرد.
چینیها برای حضور در فاز ۱۱ اعلام آمادگی نکردهاند
وزیر نفت در ادامه درباره وضعیت توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی گفت: برای توسعه فاز ۱۱ با چینیها مکاتبه کردیم و آنها پاسخ ندادند. درباره گاز به پاکستان هم آنها کوتاهی کرده و تعهدهای خود را به صراحت اعلام کردند اما حتی یک متر خط لوله هم نکشیدند.
به گفته وی رقمی که ایران برای درآمدهای نفتی در بودجه در نظر گرفته محقق میشود.
زنگنه در ادامه درباره صحبتی که نایب رئیس اتاق بازرگانی در مورد بدهی شرکت ملی نفت کرده بود گفت: من از ایشان توقع نداشتم چنین حرفی را بزند. اگر بی بی سی این صحبت را مطرح میکرد، نگران نبودم اما از ایشان تعجب کردم. این مبلغ را دولتهای قبل از صندوق توسعه ملی برای توسعه فازهای پارس جنوبی گرفته بودند. درواقع دولت از دولت قرض کرده بود.
وی در پایان در مورد ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی اظهار کرد: راه درازی آمدهایم و اگر با هم دوست میبودیم و به اسم دوستی و اسلام و انقلاب ریشه یکدیگر را نمیزدیم، امروز میتوانستیم خیلی بهتر از این باشیم.