کد خبر: ۲۴۴۸۳
تاریخ انتشار: ۲۰ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۰:۴۷
صبح ديروز رئيس‌جمهور و هيات همراه به دوشنبه پايتخت تاجيكستان وارد شدند و قهار رسول‌زاده نخست‌وزير، سراج‌ دين اصل اف و برهان نظراف وزراي خارجه و معارف و علوم در فرودگاه به استقبال رئيس‌جمهور و هيات ايراني آمدند در كاخ «ملت» هم دكتر روحاني مورد استقبال رسمي «امامعلي رحمان» رئيس‌جمهوري اين كشور قرار گرفت.
دكتر حسن روحاني براي شركت در چهاردهمين اجلاس سران كشورهاي عضو و ناظر سازمان همكاري شانگهاي كه در شهر دوشنبه برگزار مي‌شود، به تاجيكستان سفر كرده است در مراسم استقبال سفراي كشورهاي مختلف حضور داشتند اما حضور سفير آمريكا در صف مستقبلين از حسن روحاني جالب توجه بود. سوزان ايليات زماني كه حسن روحاني به او رسيد به رئيس‌جمهور كشورمان خوشامد گفت و روحاني از او تشكر كرد.

 رئيس‌جمهور از گارد تشريفات رياست‌جمهوري تاجيكستان سان ديد و سپس به زبان فارسي به اعضاي گارد سلام كرد و به اداي احترام آنان پاسخ داد. پس از پايان مراسم استقبال رسمي دو رئيس‌جمهور مذاكرات خصوصي خود را آغاز كردند. در كاخ رياست‌جمهوري تاجيكستان زمينه حضور خوبي براي هيات ايراني فراهم آمده بود اما برخي ناهماهنگي‌هاي مسئولان اين كشور سبب شد تا تذكراتي از سوي هيات ايراني به آنها داده و هيات ايراني بويژه تيم رسانه‌اي همراه بتوانند به فعاليت بپردازند. بيشتر مباحث در تاجيكستان با محور اقتصادي است ضمن اينكه اجلاس شانگهاي اهميت اين حضور از سوي هيات ايراني را دو چندان مي‌كند. 

 كاخ ملت 
مراسم امضاي اسناد همكاري و بيانيه مشترك امامعلي رحمان و حسن روحاني روساي جمهور تاجيكستان و ايران در كاخ دولتي «ملت» در شهر دوشنبه برگزار شد. در اين مراسم اسناد همكاري و از جمله تفاهمنامه ميان فرهنگستان زبان و ادبيات فارسي و كميته زبان و اصطلاحات جمهوري تاجيكستان، موافقتنامه امنيتي و انتظامي ميان وزارتخانه‌هاي كشور ايران و تاجيكستان، تفاهمنامه مبارزه با مواد مخدر بين وزارت كشور ايران و سازمان مبارزه با مواد مخدر تاجيكستان به امضا مقامات و وزراي مربوطه رسيد.

 تفاهم نامه با كميته امداد امام (ره) 
همچنين 4 تفاهمنامه بين نهادهاي تاجيك با كميته امداد امام خميني(ره)، تفاهمنامه همكاري‌هاي تجاري بين اتاق‌هاي بازرگاني ايران و تاجيكستان و تفاهمنامه همكاري‌ بين وزارتخانه‌هاي امور خارجه دو كشور و تفاهمنامه همكاري‌هاي مطالعاتي بين مراكز مطالعاتي وابسته به رياست‌جمهوري 2 كشور نيز امضا شد. سپس روساي جمهور ايران و تاجيكستان مصاحبه مشترك مطبوعاتي برگزار كردند. روحاني بعد از ظهر ديروزبا رئيس مجلس نمايندگان و نخست‌وزير تاجيكستان نيز ديدار و گفت‌وگو كرد. 

 افتتاح نيروگاه سنگتوده 
در پايان مذاكرات حسن روحاني و امامعلي رحمان روساي جمهور ايران و تاجيكستان و پس از امضا 10 سند همكاري، فاز دوم نيروگاه سنگتوده 2 از طريق ويدئو كنفرانس رسما افتتاح شد. عمليات احداث اين نيروگاه در 120 كيلومتري جنوب تاجيكستان با سرمايه‌گذاري 180 ميليون دلاري ايران و سهم 40 ميليون دلاري تاجيكستان در فوريه سال 2006 آغاز شد. مقامات ايراني و تاجيك نيروگاه سنگتوده 2 را پس از تونل «استقلال» كه با سرمايه ايران در 45 كيلومتري جاده «دوشنبه - خجند» در شمال تاجيكستان احداث شده‌، دومين طرح بزرگ و مهم در روابط اقتصادي دو كشور عنوان مي‌كنند.

 نشست مطبوعاتي 
در پايان مذاكرات خصوصي روساي جمهور 2 كشور ايران و تاجيكستان، حسن روحاني و امامعلي رحمان نشست مطبوعاتي برگزار كردند. روحاني با ابراز رضايت از سفر رسمي خود به تاجيكستان و قدرداني از همتاي تاجيك خود، روز استقلال تاجيكستان را به دولت و ملت اين كشور تبريك گفت. روحاني ادامه داد: ما تاجيكستان و جمهوري اسلامي ايران را بخش‌هاي يك بناي رفيع و بزرگ در اين منطقه مي‌دانيم و مي‌بينيم. اين دو كشور داراي ريشه، تاريخ و فرهنگ مشترك هستند و امروز هم دولت‌هاي 2 كشور تلاش دارند تا اين روابط را در همه زمينه‌ها استحكام بخشند. روحاني با اشاره به مذاكرات خصوصي و هيات‌هاي رسمي، گفت: ما مباحث بسيار خوبي در زمينه‌هاي مختلف مطرح و تلاش بر اين است تا در ماه‌ها و سال‌هاي آينده بطور مستقيم ظرفيت‌هاي 2 كشور را به نفع دو ملت به فعليت در بياوريم. رئيس‌جمهوري ايران گفت: در زمينه‌هاي اقتصادي ايران و تاجيكستان در سال‌هاي گذشته همكاري‌هاي خوبي داشتند كه يكي از آنها ساخت نيروگاه برقابي «سنگتوده 2» است كه دیروزافتتاح شد.

 اين به معناي آن است كه دو كشور مي‌توانند به توسعه يكديگر كمك كنند. رئيس‌جمهوري ايران با اعلام آمادگي دولت كشورش براي حضور فعال در عرصه‌هاي اقتصادي تاجيكستان، تصريح كرد: ما در همه زمينه‌هاي كه براي توسعه آتي روابط دو كشور مهم است، آماده بازي كردن نقش فعال مي‌باشيم. روحاني با اشاره به بحث و بررسي مسائل منطقه در ديدار خود با امامعلي رحمان، بيان كرد: منطقه ما منطقه حساسي است و متاسفانه در ماه‌هاي اخير شاهد مشكلات در ثبات و امنيت منطقه بوديم كه اين موضوع را مورد گفت‌وگو قرار داديم. ما اعلام مي‌كنيم كه ثبات و امنيت تاجيكستان ثبات و امنيت ايران است. در مسائل دفاعي و امنيتي ايران آماده كمك و اجراي تفاهمات مربوطه است. رئيس‌جمهوري ايران، تاجيكستان را كشور مهم منطقه خواند و تاكيد كرد: ثبات و امنيت تاجيكستان براي تامين امنيت منطقه حائز اهميت است.

 روحاني: توسعه تاجيكستان توسعه ايران است
روحاني با اعلام موافقت با نظر رئيس‌جمهوري تاجيكستان در رابطه با اهميت همكاري3 كشور فارسي‌زبان تاجيكستان، ايران و افغانستان، اعلام كرد: همكاري‌هاي سه‌جانبه ايران، تاجيكستان و افغانستان از اهميت بالايي برخوردار بوده و اميدوارم كه در نشست سه‌جانبه فردا بتوانيم مباحث مربوطه را  مورد بررسی قرار بدهیم. افغانستان از لحاظ جغرافيايي براي ايران و تاجيكستان حلقه وصل است. «امامعلي رحمان» رئيس‌جمهوري تاجيكستان نيز ضمن صحبت در اين نشست، گفت: جمهوري اسلامي ايران در اجراي طرح‌هاي زيربنايي از جمله بنياد نيروگاه‌هاي برقابي تاجيكستان براي رشد و توسعه منطقه نيز تاثير مثبت به جاي گذاشته است. وي ايجاد كارخانجات توليدي مشترك را از ديگر بخش‌هاي مهم همكاري 2 كشور دانست و گفت كه دولت تاجيكستان از چنين طرح‌هاي همكاري حمايت خواهد كرد. رئيس‌جمهوري تاجيكستان با اشاره به روند رو به رشد روابط تجاري دو كشور، يادآور شد: طي ده سال اخير ميزان مبادله كالا بين تاجيكستان و ايران پنج برابر افزايش يافته است. رحمان روابط ميان اتاق‌هاي بازرگاني و بخش خصوصي را از عوامل موثر در توسعه همكاري‌ها دانست.
منبع: آرمان
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین