کد خبر: ۲۴۰۴۸۹
تاریخ انتشار: ۰۸ آذر ۱۳۹۷ - ۰۶:۲۰
ساخت سریال و برنامه‌های نمایشی باکیفیت در طول این سال‌ها یکی از راه‌های موثر برای افزایش جذب تعداد مخاطبان و دوری آن‌ها از شبکه‌های رقیب تلویزیونی بوده است و تاکید مقام معظم رهبری در دیدار با اهالی سینما و تلویزیون نیز این مساله را نشان می‌دهد. البته ایشان در همین راستا از جایگاه سریال و فیلم برای پیروزی در جنگ نرم نیز یاد کردند و عملی کردن این رویکرد را با اهمیت دانستند.
 ساخت سریال و برنامه‌های نمایشی باکیفیت در طول این سال‌ها یکی از راه‌های موثر برای افزایش جذب تعداد مخاطبان و دوری آن‌ها از شبکه‌های رقیب تلویزیونی بوده است و تاکید مقام معظم رهبری در دیدار با اهالی سینما و تلویزیون نیز این مساله را نشان می‌دهد. البته ایشان در همین راستا از جایگاه سریال و فیلم برای پیروزی در جنگ نرم نیز یاد کردند و عملی کردن این رویکرد را با اهمیت دانستند.

به گزارش ایسنا، در پی دیدار جمعی از تهیه‌کنندگان، کارگردانان و بازیگران سیما با رهبر انقلاب اسلامی که پنجشنبه‌ ۲۴ آبان‌ماه ۱۳۹۷ برگزار شد، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای فردای آن روز نکاتی را که به دلیل کمبود وقت نتوانسته بودند با این جمع در میان بگذارند، یادداشت کرده و برای آنان ارسال کردند.

ایشان در بخشی از این یادداشت به جایگاه برجسته فیلم و سریال در مقابله با جنگ نرم همه‌جانبه‌ی دشمن اشاره کرده و همچنین اظهار کرده‌اند که در سریال‌ها با نگاه هنری به مسائل ملّی بپردازید.

در این دیدار مرتضی میرباقری (معاون سیما)، محمود معظمی، احمد مرادپور، محمدرضا آهنج، رضا جودی، سعید سلطانی، محمود پاک‌نیت، اسماعیل عفیفه، بهرنگ توفیقی، حامد عنقا، سعید سعدی، حسین طاهری، آرش مجیدی و ... حضور داشتند که هر یک به بیان دغدغه‌های خود پرداختند.

در همین راستا خبرنگار ایسنا در گفت‌وگویی با چهار نفر از افراد حاضر در این نشست، این پرسش را مطرح کرده که چگونه می‌توان منویات مقام معظم رهبری را در برنامه‌های تلویزیونی اجرایی کرد.

تلویزیون سنگر اصلی مقابله است

سعید سلطانی ـ کارگردان تلویزیون و سینما ـ در این راستا بیان می‌کند: به طور جدی کشور ما مورد تهاجم فرهنگی قرار گرفته و تلویزیون سنگر اصلی مقابله است. تمام برنامه‌سازی‌ها در تلویزیون ظرایف، مختصات و مخاطبان هدف خود را دارند. برنامه‌های نمایشی به واسطه جذابیتی که دارند و به دلیل اینکه به شکل هنرمندانه و جذاب پیام خود را انتقال می‌دهند، درگیرکنندگی بالایی دارند. ساختارهای نمایشی مجموعه و سریال‌ها جدای از مضامین و محتوای مورد نظر سازمان باید جذابیت بالایی داشته باشند.

او ادامه می‌دهد: اگر اشکالی احساس می‌کنیم، نشان می‌دهد که مسیر ما ۱۰۰ درصد درست نبوده است. باید یادآور شد که قبل از اتفاقات مالی سازمان، مجموعه‌سازی سریال‌های فاخر و بدنه ساختارهای نمایشی از لحاظ کارگردانی، نویسندگی و اجرا دارای ویژگی‌هایی بوده‌اند که مخاطب ایرانی را درگیر و علاقمند می‌کرده است. امیدوارم دوباره بتوانیم موفقیت طلایی را به دست بیاوریم.

کارگردان سریال «ستایش» با اشاره به شبکه‌های فارسی زبان خارجی می‌گوید: رسانه‌هایی برای فارسی زبانان با اشکال مختلف برنامه پخش می‌کردند و حتی مستندها و برنامه‌های جذاب می‌ساختند که مشخص بود پولش را از  کجا می‌آورند و نقطه ورودشان برای جذب مردم برنامه‌های جذاب و سریال‌های نمایشی با حجم بالا و کیفیت بالا بود. آن‌ها بی پروا به خود اجازه ورود می‌دهند که فرهنگ اجتماعی، باور و اعتقاد ما را نشانه می‌گیرند. امیدوارم دوباره اینچنین شوکی به سازمان صداوسیما وارد نشود و تنها نماند. همه برای مقابله با جنگ نرمی که اتفاق افتاده است کمک کنند، به خصوص مجموعه‌های نمایشی با ظرفیت و پتانسیل در بخش اجرا و تولید می‌توانند این کار را انجام دهند. مجموعه‌های نمایشی، کیفیت جذب مخاطب را دارد و امیدوارم برنامه‌ریزی تلویزیون به سمتی پیش برود که جایگاه خود را به دست آوریم.

در آثار نمایشی انقلابی و دینی، حرف‌های ظاهری می‌زنیم

حامد عنقا ـ نویسنده و کارگردان ـ با اشاره به دلیل حضور خود در دیدار با مقام معظم رهبری اظهار می‌کند: دلیل حضور من در جلسه دیدار با رهبری، سریال «پدر» بود و ایشان هم ابراز لطف داشتند. افرادی که در این دیدار حضور داشتند، نسبت به مسائل دینی و انقلابی دغدغه‌هایی را داشتند و می‌گفتند شاید جامعه امروز حساسیت خود را نسبت به این مسائل از دست داده باشد.

او با اشاره به سریال‌های «انقلاب زیبا»، «تنهایی لیلا» و «پدر» که با مضامین انقلابی و دینی همراه بود و از نظر او مخاطبان زیادی را جذب کرده است، می‌گوید: وقتی درباره این موضوعات حرف می‌زنیم و درست بیان می‌کنیم و سعی می‌کنیم قصه درست و هنرمندانه بگوییم یعنی هنوز جامعه نسبت به این موضوعات گرایش دارد اما مقام معظم رهبری حرف من را تصحیح کردند و گفتند، هنوز نه همچنان؛ البته ایشان نظر من را تایید کردند و اعلام کردند که مردم باطنی به اسلام و انقلاب گرایش دارند و همراه هستند.

نویسنده سریال «پدر» ادامه می‌دهد: در این جلسه همچنین درباره آسیب‌های اجتماعی حرف زده شد و مقام معظم رهبری فرمودند سیاه‌نمایی نکنیم به این معنا که امید مردم را خدشه‌دار نکنیم. بحث اصلی ایشان جنگ نرم بود و این موضوع را مسجل می‌دانستند و معتقد بودند کسانی که این موضوع را مسجل نمی‌دانند هم‌ جزئی از بازی جنگ نرم است. هنرمندان در موضوعات جنگ نرم مانند نیروهای مسلح و درجه‌داران هستند.

عنقا درباره وضعیت برنامه و سریال سازی تلویزیون با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری می‌گوید: با توجه به فرمایشات ایشان نکته‌ای که وجود داشت این بود که ما نسبت به توقعی که ایشان داشتند، عقب هستیم و باید این مساله را بپذیریم؛ البته صداوسیما در این یکی، دو سال گذشته تلاش خوبی انجام داده و سعی کرده به سمت تعدد آثار برود و تلاش بیشتری می‌کند اما به این معنی نیست که کیفیت هم ارتقاء پیدا کرده است.

او با اشاره به دیدار خود با رییس سازمان صدا وسیما بیان می‌کند: من در دیداری که با آقای علی‌عسکری داشتم نیز گفتم در موضوع جنگ نرم دو پاشنه آشیل داریم؛ مباحث مربوط به انقلاب و اسلام. گاهی می‌بینیم آثاری که با این موضوع تولید می‌کنیم، در سهل‌گیرانه‌ترین حالت قرار دارد و فقط احساس تکلیف کردن کافی نیست. مباحث مهم انقلابی و دینی ما گاهی توسط دوستانی ساخته می‌شود که ممکن است نیت خوب و اعتقاد به موضوع داشته باشند اما توانایی بیان هنرمندانه این موضوع را ندارند. از این بابت ممکن است آسیب بخوریم؛ بنابراین باید نیروهای کارآمدتری را تربیت و جذب کرد. البته زمانی کارگردانان خوب ما آثار دینی و انقلابی می‌ساختند که می‌توان به «اغما» و «صاحبدلان» اشاره کرد یا از افرادی مانند سیروس مقدم و حسن فتحی نام برد.

نویسنده سریال «انقلاب زیبا» بیان می‌کند: باید بر روی این موضوعات وقت گذاشته شود و طنز هم باید بسازیم اما به این نوع مباحث که می‌رسیم انگار حرف‌های ظاهری می‌زنیم و به عمق آن نمی‌رویم که این مساله آسیب است. به نظرم کمیت بالا برود و اگر تلاش و همیت باشد به جهت کیفی نیز ارتقاء پیدا می‌کنیم.

آثار نمایشی می‌تواند تحول ایجاد کند

سعید سعدی ـ تهیه‌کننده ـ هم در گفت‌وگویی با ایسنا اظهار می‌کند: تاکید مقام معظم رهبری به‌جا و درست بود و دغدغه‌های مشترکی بین مقام معظم رهبری و دیدارکنندگان بود. ایشان تاکید کردند به موضوعاتی که کمتر پرداخته شده و نیاز جامعه است، بپردازیم. همچنین فرهنگی که با زحمت به دست آمده به مخاطب انتقال پیدا کند که می‌توان به تحکیم خانواده، شهدا، اربعین، دفاع مقدس، انقلاب اسلامی اشاره کرد اما فرمودند این مباحث باید در قالبی بیان شود که هم از کیفیت و جذابیت بیشتری برخوردار باشد که بتواند مخاطب بیشتری را جذب کند.

او ادامه می‌دهد: ایشان همچنین اعلام کردند که خطوط قرمز به آن معنا وجود ندارد و اگر مساله‌ای چهارچوب نظام را زیر سوال نبرد و ضعفی ایجاد نکند، خط قرمز نیست.

تهیه‌کننده سریال «بچه مهندس» با اشاره به وضعیت صداوسیما می‌گوید: به نظرم سازمان صداوسیما در دوره جدید همه تلاش خود برای تولید آثار نمایشی گذاشته است و می‌دانیم اثر نمایشی تاثیرگذار است و ما این مساله را دیده‌ایم. می‌دانیم که یک فیلم چه تاثیرگذاری دارد و می‌تواند تحول ایجاد کند؛ البته باید برای رسیدن به این هدف بر مباحث اساسی وقت بیشتری گذاشته شود و پژوهش‌هایی صورت بگیرد و بعد وارد مرحله تولید شد. به دلیل اینکه این مسئله به فیلم‌نامه و مواد اصلی احتیاج دارد و اگر فیلمنامه، مواد خوبی داشته باشد، اثرگذار است و کیفیت بیشتری دارد. اما اگر مواد خوبی نداشته باشد کیفیت کمتر است و مخاطب از دست می‌رود. در جذب مخاطبان صداوسیما بیشتر باید دقت کنیم و مخاطبان را افزایش دهیم. امیدواریم که تولید فیلمنامه‌های خوب و پرمحتوا و تاثیرگذار را داشته باشیم؛ البته دغدغه‌های مالی را نیز در این دیدار بیان کردیم که حمایت بیشتری صورت بگیرد تا بتوانیم با کیفیت بیشتری آثار را تولید کنیم.

نویسندگان و فیلمنامه‌نویسان پیش قراوولان جریان فکری و فرهنگی هستند

حسین طاهری ـ تهیه‌کننده سینما و تلویزیون ـ درباره اهمیت نویسندگان و فیلم‌نامه‌نویسان در خلق برنامه‌های موفق تلویزیونی بیان می‌کند: یکی از نکات شاخصی که باید به آن توجه شود موضوع جریان فرهنگی، داستان‌نویسی، توجه به فیلمنامه‌نویس‌ها و بنیه هویتی و اقتصادی نویسندگان است. این نویسندگان و فیلمنامه‌نویسان باید به عنوان پیش قراولان جریان فکری و فرهنگی تلاش کنند و خط مقدم هستند؛ البته باید گفت که مشکلات و کم توجهی به آن‌ها در سریال‌ها نسبت منطقی ندارد. سازمان صدا وسیما باید بازنگری کند و کسانی که می‌توانند جریان‌های فکری و فرهنگی را ایجاد کنند و به عمق موضوع بروند، مرور دوباره و شناسایی شوند. البته تا به امروز این مسائل مشهود بوده است. اما مهم این است که بتوانیم به صورت چابک بازنگری و سازماندهی کنیم بدون اینکه هزینه اضافه بدهیم.

او با اشاره به ارتباط میان دانشگاه و خانواده نمایش با صداوسیما می‌گوید: یک بخش ارتباط اساسی دانشگاه‌هایی است که می‌توانند مراکز آموزش و نیروسازی باشند و بخش دیگر خانواده نمایش و تئاتر است که سازمان می‌تواند از این مجموعه استفاده کند. همچنین نویسندگان نسل جدید ممکن است بتوانند با مقداری آموزش و دعوت به تلویزیون ایده‌ها و اندیشه‌های جدیدی را بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری ارائه کنند. بنابراین مهم است که سازمان این افراد را شناسایی و دعوت کند؛ اگر یک ایده خوب هم وارد سازمان صداوسیما شود، ارزش دارد.

طاهری در پایان بیان می‌کند: طبیعتا سعی شده بود که در دیدارها با مقام معظم رهبری افراد تکراری حضور نداشته باشند تا از افراد و مطالب جدیدتری استفاده شود. شاید من هم به دلیل سریال سلمان فارسی دعوت شده بودم.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین