کد خبر: ۲۳۶۵۵۰
تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۳۹۷ - ۰۶:۰۰
دستگاه جاسوسی موساد معمولا عملیات خارجی خود را افشا نمی‌کند، اما این بار بر خلاف معمول نقش خود در عملیات ادعایی ترور یکی از مخالفان ایرانی در دانمارک را افشا کرد. اسرائیلی‌ها می‌گویند این اقدام موساد با موضع اروپا در قبال تحریم‌های آمریکا علیه ایران ارتباط دارد.
 دستگاه جاسوسی موساد معمولا عملیات خارجی خود را افشا نمی‌کند، اما این بار بر خلاف معمول نقش خود در عملیات ادعایی ترور یکی از مخالفان ایرانی در دانمارک را افشا کرد. اسرائیلی‌ها می‌گویند این اقدام موساد با موضع اروپا در قبال تحریم‌های آمریکا علیه ایران ارتباط دارد.

در آستانه اجرای دور دوم تحریم‌های آمریکا علیه ایران در روز ۱۳ آبان، جنجال تازه‌ای علیه ایران به راه افتاد که زمینه ساز این جنجال کشور دانمارک است، مقامات این کشور مدعی شده‌اند که دستگاه امنیتی ایران به دنبال ترور یک چهره مخالف در دانمارک بوده است. این ادعا از سوی وزارت خارجه ایران تکذیب شده، اما دانمارک بر آن پافشاری می‌کند.

در پی مطرح شدن این ادعا، دانمارک سفیر خود را از ایران فراخواند و خواستار اعمال تحریم علیه ایران شد. ایران نیز در مقابل، سفیر دانمارک در تهران را احضار کرد. مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، در توئیتر خود سریعا به ماجرا واکنش نشان داد و به دانمارک تبریک گفت.

روز چهارشنبه گذشته، رسانه‌های اسرائیلی از قول یک دیپلمات اسرائیلی اعلام کردند موساد به دانمارک و سوئد اطلاعاتی درباره عملیات ادعایی ایران داده که منجر به خنثی شدن این عملیات شده است.

وبگاه انگلیسی‌زبان روزنامه یادیعوت آحرونوت، از قول یک مقام اسرائیلی نوشت: "تلاش‌های موساد به دفع تروریسم ایران در فرانسه، بلژیک، اتریش، آلمان و اکنون در سوئد و دانمارک منجر شده است".

موساد معمولا عملیات خارجی خود را علنی نمی‌کند. اما این بار اسرائیلی‌ها تصمیم گرفته‌اند که نقش خود در یک سناریوی ضدایرانی را آشکار کنند. چرا؟

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در توئیتر خود عملیات موساد را "گمراه‌کننده" دانست و آن را محکوم کرد. حسام الدین آشنا، مشاور رئیس جمهور، ماجرای دانمارک را اقدامی برای همراه کردن اروپا با آمریکا دانست و در حساب توئیتری خود نوشت: "بعد از شکست طرح الف. (۷ آبان) کیس‌سازی برای همراه کردن اروپا با تحریم آمریکا با بهانه تروریسم کلید خورد. اعتراف موساد و تبریک زودهنگام پمپئو دم خروس را نشان داد. خلاص کردن عربستان از فشار بین المللی قتل خاشقجی هدف دیگر این توطئه است؛ غافل از آنکه دست ایران پر است و موساد کیس سوخته را حراج کرده است".

برخی از رسانه‌های خارجی، از جمله اسرائیلی، ارزیابی تقریبا مشابهی ارائه کرده‌اند. تسوی بارئیل، در روزنامه هاآرتص نوشت: "افشای ادعایی حمله برنامه‌ریزی‌شده در دانمارک آب به آسیاب اسرائیل می‌ریزد. اکنون اروپا باید تصمیم بگیرد که آیا ارزشش را دارد که جنگ علیه ترور را از اهمیت توافق هسته‌ای جدا کند یا خیر".

کمتر از یک هفته دیگر دور دوم تحریم‌های آمریکا، که بخش نفتی و بانکی ایران را هدف قرار می‌دهد، اجرا می‌شود، اما هنوز اروپایی‌ها در برابر تحریم‌های آمریکایی علیه ایران مقاومت می‌کنند. اروپایی‌ها نه تنها با تحریم‌های دولت دونالد ترامپ همراهی نکردند بلکه حتی برای دور زدن آن‌ها از طریق برقراری یک سازوکار ویژه برای پرداخت‌ها تلاش کرد.

این موضع اروپا خاطر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، را به شدت مکدر کرده است. او، که به نقش خود در ترغیب کردن آمریکا به خروج از توافق هسته‌ای مباهات می‌کند، با وجود چندین سفر به اروپا، نتوانسته بود تغییری در موضع اروپا در قبال توافق هسته‌ای ایجاد کند.

حال در یک برهه حساس، ناگهان ایران به انجام یک عملیات ترور در دانمارک متهم می‌شود. اتهامی که دقیقا چند روز پیش از اجرای تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران مطرح شده است.

بارئیل نیز به این نکته اشاره کرده و گفته ماجرای دانمارک، از دو حیث قابل توجه است: نخست نقش موساد در آن و دوم زمان عملیات. به گفته این روزنامه‌نگار، افشای نقش موساد با زمان اجرای تحریم‌ها مرتبط است.

بارئیل با اشاره به مخالفت اروپا با تحریم‌های آمریکا نوشت: "افشای حمله برنامه‌ریزی‌شده در دانمارک به نفع اسرائیل است. اگر چه هیچ دلیلی وجود نداشت که حمله برای آینده نزدیک طرح‌ریزی شده است. این (افشاگری)، موضع دانمارک را تغییر داد. این کشور به درخواست‌ها برای اعمال تحریم بر ایران ملحق شد و سفیرش را از تهران فراخواند".

بنا به ادعای بارئیل، واکنش دانمارک سایر کشور‌های اروپایی را در دوراهی قرار داد. این کشور‌ها الآن باید تصمیم بگیرند که آیا این حمله مستلزم این است که آن‌ها تلاش‌شان در برابر تحریم‌ها را متوقف کنند یا خیر. پیدایش این دوراهی به نفع اسرائیل است چرا که اسرائیل فاقد اهرم برای تاثیرگذاری بر مواضع کشور‌های اروپایی است.

به نوشته بارئیل، علنی شدن نقش موساد به ایران این پیام را داد که اسرائیل می‌تواند موضع ایران را حتی بدون ترور دانشمندان تضعیف کند.

البته اگر اتحادیه اروپا تصمیم بگیرد که اسرائیل از همکاری اطلاعاتی برای دیکته کردن سیاست اروپا در برابر ایران سوءاستفاده می‌کند، علنی شدن نقش موساد ممکن است برای اسرائیل نتیجه عکس دهد./فرارو
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین