کد خبر: ۲۳۲۰۱۲
تاریخ انتشار: ۰۸ مهر ۱۳۹۷ - ۲۰:۴۶
توجه به اندیشه ها و آثار مولوی خاص ایران نیست و در سرتاسر جهان طرفدارانش هر روز بیشتر می شوند. در روزگار سرعت و تکنولوژی چنین پدیده ای نیاز به توجه و بررسی دارد.
 توجه به اندیشه ها و آثار مولوی خاص ایران نیست و در سرتاسر جهان طرفدارانش هر روز بیشتر می شوند. در روزگار سرعت و تکنولوژی چنین پدیده ای نیاز به توجه و بررسی دارد.

تولد مولانا را با تحقیق و بررسی در 8 مهر ماه سال 604 تخمین زده اند و این تاریخ در تقویم به نام روز بزرگداشت مولوی ثبت شده است. اقبال مخاطبان به مولوی سال به سال بیشتر می شود و دلایل این افزایش را با سید حمیدرضا رئوف، استاد دانشگاه و مولف کتب مختلف درباره مولانا در میان گذاشتیم.

**راه حل های مولوی برای مشکلات امروز
رئوف، دلایل افزایش علاقه مندان به اندیشه مولوی را اینگونه عنوان می کند: بستر عرفان اسلامی ظرفیت هایی دارد، مشخصا در افراد شاخصی مثل مولانا این ظرفیت ها خیلی نمود بیشتری پیدا می کند، وقتی ما با چالش های معاصرمان روبه رو می شویم. وقتی افراد با مسائل امروز خودشان در بحث معنا و معنویت و مباحث دیگر روبرو می شوند این ظرفیت های عرفانی خیلی بهتر و بیشتر خود را به جامعه نشان می دهد. تا مشکل نباشد شاید افراد به دنبال راه حل نروند. اما هر چه انسان درگیر مسائل جدیدتر می شود می بیند عرفان مولانا این ظرفیت را دارد و پاسخ هایی برای مشکلات، دغدغه ها و مسائلش در این مسیر که عرفان مولانا یکی از آن است، وجود دارد. خب طبیعی است که به خاطر همین افراد رجوع می کنند. به خاطر گستره مباحث معنویت رجوع به مقوله عرفان خیلی وقت است شکل گرفته است.

**کاربردی حرف می زند
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که چقدر این مفاهیم کاربردی هستند؟ و چقدر در زندگی روزمره با این مفاهیم که مولانا پیاده کرده و به عنوان پیشنهاد ارائه می دهد، سر و کار داریم؟ می گوید: به نظرم کاربردی شدن این مفاهیم تابع برداشت های افراد است. ما در عرفان مولانا ظرفیت های زیادی می بینیم که افراد در مواجهه با آن می توانند یک برداشت مناسب برای زندگی فردی خودشان داشته باشند. انگار تفسیر فردی خودشان از زیستن است و تجربه زیسته مولانا را می توانند با آن مفاهیم هماهنگ کنند. همین اقبال عمومی و گسترده حالا به قول برخی از محققان، اقبال جهانی به مولانا را نشان می دهد.
وی می افزاید: این مفاهیمی که مولانا در مورد زیستن در مورد انسان جهان و سایر مسائل مختلف مطرح می کند، این ظرفیت کاربردی را دارد و افراد در مواجهه با این ها و در تفسیر این مفاهیم برای زیست خودشان توانسته اند به این کاربردی سازی برسند. آن کاربرد به نظر من ما به ازای تفسیر افراد است که مراجعه می کنند، پیام را دریافت می کنند و در آن خودشان تفسیر می کنند. به مقتضای ظرف وجودیشان انگار یک جوری بروزشان می دهند و از آن استفاده می کنند و برایشان کاربرد دارد.

**نیاز به اندیشه های معنوی
رئوف درباره نیاز امروز به مطالعه آثار و اندیشه های مولوی می گوید: شاید تجربه های جهان جدید، مواجهه دانشمندان و محققان در حوزه علوم اجتماعی در حوزه دین مثل آقای لاک من، مباحث جدید در حوزه دین که نشان می دهد مردم برای خلا درونیشان چقدر نیاز به معنویت دارند و این معنویت در شکست های متعدد (به معنای تکه تکه شدن گزاره های دینی) چقدر خلا به وجود آورده است؟ ما اگر به عرفان رجوع نکنیم و اگر معنویت را در افراد تقویت نکنیم دچار مشکلاتی حتی در سطح دینداری خواهیم شد. یعنی مقوله ای مثل معنویت چقدر می تواند در زیست معاصر تاثیر بگذارد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: به نظر من این فراتر از یک ضرورت است. شاید خیلی از فضاها دسترسی ها را ایجاد نکنند؛ اما مخاطب عام این موضوع را درک کرده که فقدان معنویت این تعدد تفاسیر رویکردهایی که حالا خشک هستند از صورت های دینی چه خلاهایی را در آن افراد به وجود آورده. یعنی می شود گفت در رجوع به معنویت حتی نیاز به دین و دینداری هم است. حالا این تفسیر من است، به خاطر همین من تصورم این است که بخواهیم ببینیم ضرورت این موجود چیست؟ به خود جامعه فعلی مراجعه کنیم. خود جامعه را ببینیم. که چرا جامعه به سراغ معنویت آمده است. اصلا این ضرورت اجتناب ناپذیر است. اقتضای جامعه مدرن است. به نظرم این نکته ای است که حتی به لحاظ علمی اثبات شده و بدیهی است.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین