هفته گذشته بود که یکی از دوستانم با من تماس گرفت و گفت که لوازم بهداشتی و دستمال کاغذی کمیاب شده و حتماً تعداد زیادی از آنها را بخرم و در خانه ذخیره کنم! من که تعجب کرده بودم گفتم همین امروز فروشگاه بودم و تمام لوازمی که میگوید نیست، وجود داشته و البته که قیمتها هم مناسب بود. او که اصرار داشت بحران لوازم بهداشتی و بعضی از خوراکیها در راه است از من خواست که به فروشگاه برگردم و به صورت عمدهای آنها را بخرم!
بعد از این تماس تلفنی بود که با خودم فکر کردم وقتی یک نفر این حرف را حداقل به 5 نفر بزند و خبر از بحران مواد غذایی و لوازم بهداشتی بدهد و بگوید که لوازم مورد نیاز و مصرفی را به صورت عمده خرید کنید و آن 5 نفر هم با 5 نفر دیگر تماس بگیرند، خیلی سریع این باور در جامعه ایجاد میشود که «مواد غذایی و بهداشتی نیست، پس به فروشگاهها هجوم ببریم و تا میتوانیم خرید کنیم، چون دیگر نیست یا گران میشود!» و این تازه آغاز مشکلات است.
محتکران کوچک!
برخی از مردم تبدیل به محتکران کوچکی شدهاند، آنوقت نگاهی به فروشگاه میاندازند و میبینند دیگر کالایی برای فروش در قفسهها نیست و میگویند که خوب شد که همه چیز در خانه داریم و آنها را انبار کردیم! اینجاست که سر کسانی که شایعات را باور نکردند کلاه میماند و حتی از سوی محتکران کوچک نیز سرزنش میشوند که دیدید گفتیم لوازم را عمده بخرید حالا اجناس تمام شده و شما لنگ ماندید! اما این محتکران کوچک لحظهای فکر نمیکنند که خودشان با هجوم به بازار باعث شدند که کالا کمیاب شود و هیچ چیزی در قفسه فروشگاهها نماند!
هجوم مردم روغن را کمیاب و گران کرد
امروز امیرهوشنگ بیرشک، دبیر انجمن روغن نباتی کشور گفت: «هجوم مردم روغن را کمیاب و گران کرد.» دبیر انجمن روغن نباتی کشور با اشاره به این موضوع که مردم نگران نباشند، اظهار کرد: «کمبود روغن خام در کارخانهها نداریم و تولید به میزان مصرف در حال انجام است.»
او با بیان اینکه در حال حاضر به میزان مصرف کشور تولید روغن داریم، اظهار کرد: «میزان مصرف روغن نباتی در کشور 100 تا 115 هزار تن است که هم اکنون کارخانههای روغن نباتی به همین میزان تولید دارند. البته مشکلاتی پیش روی کارخانههای روغن نباتی مانند؛ افزایش قیمت ظروف بستهبندی و تأخیر در تخصیص ارز دولتی به واردات روغن پالم وجود داشته است که هزینه تمام شده تولید را کمی افزایش داده است، اما مذاکرات با شرکتهای پتروشیمی در جریان است تا قیمت این کالا برای کارخانههای تولید محصولات غذایی کاهش پیدا کند.»
چرا مردم به بازار هجوم میآورند؟
حسین باهر، جامعهشناس درباره هجوم برخی از افراد برای خرید کالا میگوید: «برخی از مردم که پیشبینی میکنند ممکن است برخی از کالاها گران شود، تمام تلاششان را میکنند تا با خرید بیشتر کالای مورد نیازشان خودشان را از گرانیها نجات دهند. برخی دیگر، اما تحت تأثیر شایعات قرار میگیرند و با هجوم به بازار بیشتر از آنچه که نیاز دارند خرید میکنند و مجموع همه اینها به دلیل عدماعتماد مردم به مسئولان است.»
این جامعهشناس با اشاره به اینکه حس نگرانی در جامعه مسری است، اظهار میدارد: «اگر برخی از افراد احساس نگرانی کنند و این حس را به دیگران نیز منتقل کنند، موجی از نگرانیهای غلط در سطح جامعه به راه میافتد و همین مسأله باعث میشود که مردم برای خرید کالا به بازار هجوم آورند و بیش از نیاز خود خرید کنند.»
مسئولان اعتمادسازی کنند
باهر به نقش مسئولان در اعتمادسازی مردم اشاره میکند و میگوید: «مسئولان باید به امنیت روانی مردم توجه ویژهای داشته باشند، زیرا که امنیت روانی مردم نقش اثرگذاری در اقتصاد کشور دارد؛ بنابراین اگر مردم از لحاظ روانی در اضطراب باشند، نتیجه آن احتکار و رفتارهای ناسالم در عرضه و تقاضای کالاها خواهد بود؛ بنابراین لازم است که مسئولان هوشیار باشند و در کنار حل مشکلات اقتصادی، اعتماد مردم را نیز به خود جلب کنند.»
متأسفانه مردم با هجوم خود برای خرید کالاها و احتکار خانگی نه تنها به خیال خود آیندهنگری نمیکنند بلکه موجب افزایش مشکلات میشوند و نتیجه آن ایجاد مشکلات اقتصادی برای کشور است که گریبان همه را خواهد گرفت؛ امید است که با دامن نزدن به شایعات در مورد کمبود کالا و خرید مواد غذایی و بهداشتی به اندازه نیاز خود مانع از ادامه این مسیر ناصحیح شویم و موجب ناآرامی بازار و افزایش قیمتها نشویم. و بهتر است به این موضوع باور داشته باشیم که همه چیز ارزان میشود اگر به بازار هجوم نبریم.
منبع: روزنامه جوان