|
|
امروز: دوشنبه ۰۵ آذر ۱۴۰۳ - ۱۸:۴۵
کد خبر: ۲۲۹۱۸۹
تاریخ انتشار: ۱۹ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۰:۳۷
خوشبختانه قانون خوبی در حوزه آموزش در کشور وجود دارد و بر اساس قانون وزارت آموزش عالی و تکنولوژی با همدیگر ادغام شده است، اما در عمل بیشترین دغدغه آموزش عالی در ایران به حوزه آموزش خلاصه می‌شود و اگرچه ما پژوهش را در دانشگاه‌ها انجام می‌دهیم ولی این امر هنوز به فعلیت تبدیل نشده است و در عمل بسیار ضعیف است.
رئیس دانشگاه تهران از تکه تکه شدن آموزش عالی در ایران انتقاد کرد و گفت: متاسفانه با وجود قانون خوب آموزش در کشور وضعیت آموزش عالی تکه‌تکه شده و متولی متعددی پیدا کرده است و این وضعیت به صلاح کشور نیست و باید قانون آموزش عالی به درستی اجرا شود.

 دکتر محمود نیلی‌احمدآبادی در نشست روسای دانشگاه‌ها، مراکز آموزش عالی،‌ پژوهشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری سراسر کشور که امروز در دانشگاه علم و صنعت در حال برگزاری است، ارتباط دانشگاه‌ها با معاون اول رئیس جمهوری که امروز یکی از مهمانان این اجلاس است را بسیار مثبت ارزیابی کرد و گفت: خوشبختانه دانشگاه‌ها ارتباط بسیار خوبی با دکتر جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهوری دارند و بیشترین ارتباط این مراکز با دولت از طریق ایشان صورت می‌گیرد، بطوری که هر وقت هر زمانی با مشکلی مواجه می‌شویم خدمت او می‌رسیم و مسائل را مطرح کرده و ایشان نیز دنبال می‌کنند بطوری که بیشترین مسائلی که با دکتر جهانگیری مطرح کرده‌ایم، در حوزه بودجه دانشگاه‌ها بود.

وی در ادامه تصریح کرد: باید راهکاری پیدا شود تا دانشگاه‌ها بتوانند از مشکلات و درگیری‌های بودجه‌ای خارج شوند،‌ چرا که بدون رفع این مشکلات نمی‌توان از ظرفیت این مراکز در خدمت جامعه استفاده کرد و من معتقد هستم باید یک الگوی کامل برای اداره کشور پیدا شود و دانشگاه‌ها بتوانند نقش روشن‌تری برای پیشرفت کشور ایفا کنند.

رئیس دانشگاه تهران به دغدغه‌های دانشگاه‌ها در آغاز سال تحصیلی جدید اشاره کرد و گفت: متاسفانه امروزه شرایط به گونه‌ای است که بزرگ‌ترین دغدغه رئیس دانشگاه به موضوعاتی نظیر خوابگاه‌،‌ تغذیه،‌ افزایش نرخ ارز در بازار و سایر هزینه‌های جاری تبدیل شده است، در حالی که در سایر دانشگاه‌های دنیا این موضوعات مسائل بسیار پیش پا افتاده به شمار می‌رود، بنابراین دانشگاه‌ها بزرگ‌ترین سرمایه کشور هستند و باید شرایطی فراهم شود تا بتوان از ظرفیت این مراکز در خدمت جامعه استفاده کرد.

دکتر نیلی با تاکید بر اینکه آموزش عالی در کشور ما تکه‌تکه شده است، گفت: متاسفانه این وضعیت به صلاح کشور نیست و در بسیاری از کشورهای دنیا آموزش یک متولی مشخص دارد،‌ به طوری که حتی آموزش و پرورش نیز با آموزش عالی ادغام شده است و علم و فناوری با همدیگر توام می‌شوند. این در حالی است که در کشور ما آموزش عالی تکه تکه شده است.

بیشترین دغدغه آموزش عالی به حوزه "آموزش" خلاصه می‌شود!

وی ادامه داد: خوشبختانه قانون خوبی در حوزه آموزش در کشور وجود دارد و بر اساس قانون وزارت آموزش عالی و تکنولوژی با همدیگر ادغام شده است، اما در عمل بیشترین دغدغه آموزش عالی در ایران به حوزه آموزش خلاصه می‌شود و اگرچه ما پژوهش را در دانشگاه‌ها انجام می‌دهیم ولی این امر هنوز به فعلیت تبدیل نشده است و در عمل بسیار ضعیف است.

علم و فناوری در صنعت نفت جریان ندارد

رئیس دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه چرا باید کشور ما با اولین تهدید خارجی با مشکل مواجه شود، خاطرنشان کرد: یکی از دلایل این است که علم و فناوری در صنعت نفت جریان ندارد و ارتباط قوی بین دانشگاه‌ها و صنایع شکل نگرفته است،‌ در واقع وقتی به دستاوردهای صنایع دفاعی نگاه می‌کنیم، تمامی موفقیت صنعت دفاعی کشور به دلیل ارتباط دانشگاه صنعت برمی‌گردد. این در حالی است که در حوزه‌های دیگر این موفقیت وجود ندارد که البته بخشی از این دلایل به اقتصاد و بخشی نیز به سیاست‌های کلان برمی‌گردد.

به گفته دکتر نیلی ما به عنوان دانشگاه‌های کشور وظیفه خود می‌دانیم که در خدمت کشور و رفع مشکلات جامعه باشیم، به همین دلیل باید الگوهای روشن نیز برای همکاری‌های همه جانبه بین دانشگاه‌ها،‌ صنایع و دستگاه‌ها شکل بگیرد.

تبصره 9 در سال جاری اجرایی شود

رئیس دانشگاه تهران ادامه داد: امیدواریم بودجه مراکز آموزش عالی امسال به گونه‌ای طراحی شود که قالب قانون ارتباط دانشگاه‌ها و صنعت به فعلیت برسید،‌ در واقع ما خواستار این هستیم که تبصره 9 در سال جاری اجرایی شود و در قالب آن منابع مالی دستگاه‌های اجرایی و دولتی به واسطه همکاری به صنعت به دانشگاه‌ها اختصاص یابد.

امروز دانشگاه‌ها در زنجیره اشتغال و تکنولوژی قرار دارند

دکتر نیلی در خصوص اشتغال فارغ‌التحصیلان دانشگاهی نیز گفت: دستیابی به اشتغال پایدار، مفید و مؤثر بدون حضور و مشارکت دانشگاه‌ها شکل نمی‌گیرد. در واقع امروز دانشگاه‌ها در زنجیره اشتغال و تکنولوژی قرار دارند،‌ اگرچه زمانی این رابطه مرز بود، اما امروزه مسیر اشتغال از مسیر دانشگاه‌ها می‌گذرد چرا که توسعه پارک‌های علم و فناوری،‌ استارتاپ‌ها و شرکت‌های دانش بنیان به کمک این موضوع آمده‌اند و حضور دانشگاه‌ها در حوزه اشتغال را افزایش داده‌اند.

وی همچنین به وضعیت افزایش نرخ ارز در کشور اشاره کرد و گفت: زمانی دولت و نظام تصمیم گرفتند دانشگاه‌ها در حوزه بین‌المللی حضور و با دانشگاه‌های خارجی همکاری داشته باشند، چرا که معتقد بودیم علم مرز جغرافیایی نمی‌شناسد و هیچ کشوری وجود ندارد که از لحاظ علمی خودکفا باشد.

بدون مشارکت با عرصه‌های علمی دنیا نمی‌توانیم حرفی برای گفتن داشته باشیم

رئیس دانشگاه تهران یادآور شد: درست است که کشور ما 1.9 دهم تولیدات علمی دنیا را به خود اختصاص داده، اما در عمل به گونه‌ای است که در 98 درصد موارد از تولیدات علمی دنیا استفاده می‌کنیم. بنابراین بدون مشارکت با عرصه‌های علمی دنیا نمی‌توانیم حرفی برای گفتن داشته باشیم و دانشجویان دکتری و اساتید ما باید بتوانند از فرصت‌های مطالعاتی خارجی استفاده کنند.

باید نرخ ارز یا اختلاف ریالی آن به دانشگاه‌ها داده شود

دکتر نیلی خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی بازار ارز باید نرخ ارز یا اختلاف ریالی آن به دانشگاه‌ها داده شود و ما معتقد هستیم این عدد هیچ عدد بزرگی نیست،‌ چرا که در زمان جنگ هم، دولت ارز دولتی به دانشگاه‌ها پرداخت می‌کرد، اگرچه 13 دانشگاه دولتی خواسته خود را در این زمینه با دولت در میان گذاشته‌اند و دکتر جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهوری قول مساعدت در این زمینه را داده است.

تشکیل کمیته‌های دانشگاهی در کشور

وی در پایان از تشکیل کمیته‌های دانشگاهی در کشور خبر داد و گفت: این کمیته‌ها در زمینه‌های مسائل اجتماعی، اقتصادی و غیره ... فعال خواهند شد، ضمن اینکه ما در دانشگاه تهران فعالیت‌های متعددی برای حل دغدغه‌های فعلی دانشگاه و جامعه انجام داده‌ایم و امیدوار هستیم مدیران دولتی نیز استقبال خوبی از این دستاوردها داشته باشند.




منبع: ایسنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین