|
|
امروز: سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۸:۵۹
کد خبر: ۲۲۵۰۶۹
تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۱۹
بر اساس مصوبه هیأت وزیران که از سوی معاون اول رئیس جمهوری ابلاغ شده است، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مجاز است نسبت به تأمین ارز کالا‌های فهرست گروه یک شامل کالا‌های اساسی، ضروری، دارو و ملزومات و تجهیزات پزشکی اعلامی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت به نرخ رسمی ارز اقدام کند.
 واردات کالاهای اساسی  با دلار 4200 تومانی تا پایان فروردین ماه سال 98، مهم‌ترین مطلبی بود که رئیس جمهوری در گفت و گوی زنده با مردم در میان گذاشت و این اطمینان را داد که سیاست دولت حداقل در مورد کالاهای اساسی هیچ تغییری نخواهد کرد و دیگر نیازی نیست مردم برای خرید کالاهای اساسی به فروشگاه‌ها بروند و خریدهای کلان  کنند. در آن نشست به مواد شوینده هم اشاره شد که قرار است در لیست کالاهای اساسی قرار گیرند تا قیمت آنها کنترل شود و مردم پول بیشتری را پرداخت نکنند. در نهایت 16 مردادماه لیست کالاهای اساسی توسط 3 وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت، جهادکشاورزی و بهداشت و درمان تهیه و به دولت ارائه شد. وزارتخانه‌هایی که تأیید ثبت سفارش کالا را عهده دار هستند. بر این اساس اگر کالای مشابه تولید داخل باشد یا حجم واردات آن زیاد باشد، این وزارتخانه‌ها می‌توانند ثبت سفارش را باطل کنند. در این میان کالاهایی اولویت واردات دارند که نیاز کشوراست. طبق آخرین لیست نهایی شده 25 گروه کالایی مجاز به واردات با ارز دولتی هستند و مابقی کالاها برای تأمین ارز باید سراغ بازار ارز ثانویه و بازار آزاد بروند.در جدول پیش رو اسامی کالاهای که می‌توانند ارز 4200 تومانی بگیرند، آماده است.

فروشگاه‌های زنجیره‌ای عرضه‌کننده کالاهای اساسی شدند

یک منبع مطلع در وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره واردات کالاهای اساسی و نحوه توزیع آن به «ایران» گفت: تمام کالاهای اساسی با ارز دولتی در شبکه‌های منتخب توزیع می‌شود. شبکه‌های منتخب شامل تمام فروشگاه‌های زنجیره‌ای کشور (دولتی و خصوصی) و شرکت‌های تعاونی است.
وی با بیان اینکه عرضه کالاهای اساسی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و شرکت‌های تعاونی باعث می‌شود توزیع کالا یکنواخت و مناسب صورت گیرد، اظهار داشت: فقط یک فروشگاه زنجیره‌ای 700 شعبه در ایران دارد. بدین جهت با قطعیت می‌توان گفت که عرضه به شکل عنوان شده منطقی و مورد تأیید مردم و کارشناسان است. توزیع کالاها بین فروشگاه‌های زنجیره‌ای چون اتکا، شهروند، رفاه، افق کوروش، هایپر و جانبو خواهد بود. این منبع مطلع خاطرنشان کرد: سوپر مارکت‌های بزرگ و آنهایی که شکایت به جهت افزایش قیمت نداشتند هم می‌توانند به‌عنوان مباشر به کالاهای اساسی دسترسی پیدا کنند. لذا به مردم اطمینان می‌دهیم که عرضه کالاها بدون مشکل خواهد بود و همه دسترسی به کالاهای اساسی خواهند داشت. وی گفت: طبق بررسی‌های صورت گرفته، فروشگاه‌های زنجیره‌ای و شرکت‌های تعاونی سهم قابل توجهی در تأمین کالاهای مصرفی دارند از این‌رو برای آنکه نظام کنترلی، شفاف و مشخص باشد، فروشگاه‌ها انتخاب شدند. وی اظهارداشت: وزارت صنعت، معدن و تجارت نشست‌های متعددی را با مسئولان فروشگاه‌های زنجیره‌ای گذاشته است و آنها با فرآیند جدید توزیع کالا آشنا شدند و آمادگی‌های لازم ایجاد شده است. لذا از این پس کالاها از طریق شبکه‌های عنوان شده در اختیار مردم قرار می‌گیرد.

ایجاد سامانه برای رصد کالاها با ارز دولتی

این منبع مطلع از سامانه‌ای خبر داد که بواسطه آن می‌توان کالاهای اساسی را رصد و بر اساس آن میزان واردات و توزیع را ساماندهی کرد. در سامانه پیش‌بینی شده، میزان عرضه کالای اساسی به فروشگاه‌ها، میزان واردات، میزان کالاهای خریداری شده توسط مردم و میزان ارز اختصاص یافته، در نظر گرفته می‌شود. لذا هیچ‌کدام واردکنندگان و عرضه‌کنندگان نمی‌توانند خارج از سامانه پیش‌بینی شده، اقدامی انجام دهند.

شاید پودر شوینده هم جزو کالاهای اساسی شود

وی درباره اینکه چرا پودر شوینده در لیست کالاهای اساسی دیده نشده است و این موضوع از سوی رئیس جمهوری وعده داده شده بود، خاطرنشان کرد: در لیست اولیه کالاهای اساسی پودر شوینده گنجانده نشده است اما در بازنگری، احتمال افزوده شدن برخی از کالاها وجود دارد.این لیست قطعی و نهایی نیست. اگر در کالایی دچار کمبود، بحران و گرانی شویم نسبت به افزودن آن به لیست کالاهای اساسی اقدام خواهیم کرد.

هیچ کمبودی احساس نمی‌شود

این منبع آگاه در مورد اینکه در فروشگاه‌های زنجیره‌ای عرضه کالاهای اساسی با محدویت مواجه است، تصریح کرد: قبول دارم مقدار فروش کالا بخصوص در فروشگاه‌های زنجیره‌ای نسبت به گذشته افزایش یافته است اما کالا به اندازه کافی وجود دارد و هیچ کمبودی احساس نمی‌شود. لذا از مردم می‌خواهیم به سمت احتکار خانگی نروند. طی چند وقت اخیر فروشگاه‌های زنجیره‌ای فروش کالا به مردم را محدود کردند و اجازه نمی‌دهند مردم بیش از 2 الی 3 بسته یا قوطی روغن، رب، ماکارونی، برنج و... خریداری کنند. این محدودیت از زمانی اتفاق افتاد که چند هفته پیش مردم به خاطر نگرانی از کمبود کالا سراغ فروشگاه‌های زنجیره‌ای رفتند و در یک شبانه روز  قفسه‌های کالاهای اساسی را خالی کردند. دولت نیز از فروشگاه‌ها و تولیدکنندگان خواست که عرضه کالا با محدودیت روبه‌رو شود تا وضعیت ارزی کشور مشخص و شفاف شود.

 ٧٥٠ رديف كد هشت رقمي در زمره كالاهاي اساسي

مجتبي خسروتاج معاون وزير صنعت، معدن و تجارت نیز در گفت و گو با «ایران» گفت: 25 کالا یا گروه کالایی مشمول نظام کنترلی و نظارت ارز با هدف حصول اطمینان از توزیع کالاهای اساسی، ضروری، دارو و تجهیزات پزشکی قرار گرفت. وی خاطرنشان کرد: اقلام یاد شده در جدول یا مواداولیه آنها در مواردی که نیاز به واردات داشته باشد، شامل حدود 750 تعرفه کد هشت رقمی خواهد بود که با ارز نرخ رسمی وارد کشور می شود. در سامانه جامع تجارت و ثبت سفارش این کالاها با کد «یک»مشخص شده اند. وی در ادامه افزود: آنچه که در تهیه و تدوین این اقلام محوریت داشته است اول از همه توجه به اقلام ضروری و مورد مصرف مردم و در درجه دوم امکان کنترل و نظارت بر شبکه تامین و توزیع این کالاها به نحوی که بتوان کالاها را با نرخ مناسب به دست مردم رساند، بوده است.

به روز‌رسانی کالاهای اساسی در دستور کار دولت

بر اساس مصوبه هیأت وزیران که از سوی معاون اول رئیس جمهوری ابلاغ شده است، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مجاز است نسبت به تأمین ارز کالا‌های فهرست گروه یک شامل کالا‌های اساسی، ضروری، دارو و ملزومات و تجهیزات پزشکی اعلامی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت به نرخ رسمی ارز اقدام کند. وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف شد با همکاری وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نسبت به بازنگری و به‌روزرسانی فهرست کالا‌های مذکور و اعلام آن به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اقدام کند. همچنین وزارتخانه‌های صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظف شدند کنترل و نظارت لازم را به‌منظور حصول اطمینان از توزیع کالا‌های اساسی، ضروری، دارو و ملزومات و تجهیزات پزشکی وارد شده بر اساس فهرست پیوست که تأیید شده به مهر دفتر هیأت دولت است، بر مبنای نرخ رسمی از زمان ورود کالا تا عرضه آن در شبکه خُرده فروشی (مراحل تأمین، پخش، توزیع و رسیدن به دست مصرف کننده) به عمل آورند.

سازمان حمایت ناظر بازار

سازمان حمایت وظیفه بازرسی و نظارت برای جلوگیری از سوء‌استفاده و انحراف را دارد. همچنین عنوان شده است در کلیه مراحل، از ثبت سفارش و تأمین ارز تا مراحل ترخیص، حمل و توزیع، مورد نظارت قرار می‌گیرد و به منظور بهره‌گیری از نظارت مردمی، با شفافیت کامل اطلاع‌رسانی عمومی می‌شود.

قیمت کالاها تا 98 ثابت خواهد ماند

واردکنندگان این کالاها باید از پیشینه مثبت عملکرد برخوردار باشند و رعایت کلیه ضوابط قیمت گذاری، عرضه بموقع و نحوه توزیع را تعهد کنند.وزارت صنعت، معدن و تجارت، قیمت این کالاها را برای مصرف‌کننده نهایی اعلام می‌کند و نرخ ارز برای این دسته از کالاها، تا اردیبهشت ماه سال 1398، تغییر نخواهد کرد.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین