صدیقه جلالی دکترای فیزیولوژی افزود: انسانهای اولیه برای تسکین و درمان دردهای روحی و جسمی خود از گیاهان استفاده میکردند و به مرور زمان و بر حسب اتفاق و تجربه، خواص درمانی گیاهان مختلف شناخته شد، تا آن جا که با پیشرفت علوم، مطالعه در مورد گیاهان دارویی و استخراج و شناسایی ترکیبات مؤثر آنها افزایش یافته و مشخّص شده که ترکیبات مختلف با اثرات گوناگون در گیاهان وجود دارد.
وی گفت: ایران نیز به دلیل سابقه تمدن چند هزار ساله که حدود 1400 سال آن با فرهنگ غنی اسلام در آمیخته و نیز به خاطر شرایط خاص جغرافیایی، اقلیمی و آب و هوایی مختلف، یکی از بهترین مناطق رویش انواع گیاهان دارویی است و از جهت طب سنتی و گیاهدرمانی غنی بوده و اطبای بزرگ کشورمان نظیر ابن سینا در معالجه بیماریها، به طور وسیعی از گیاهان استفاده میکردند.
وی در خصوص برخی از خانوادههای مهم گیاهان دارویی، گفت: خانواده نعناعیان یکی از بزرگترین خانوادههای گیاهی است که دارای پراکنش جهانی بوده و دارای حدود 200 جنس و 2000 تا 5000 گونه از بوتههای معطر و درختچههای کوتاه است.
عضوهیات علمی دانشگاه افزود: این گیاه از زمانهای قدیم در درمان ناراحتیهایی مانند اسهال شدید، سرماخوردگی و نفخ به صورت جوشانده، در تسکین سردرد، دنداندرد، بهبود زخم و کوفتگی عضلات به صورت کوبیده و نرمشده برگ، در پایین آمدن تب به صورت بخور، رفع حساسیتهای پوستی از طریق استحمام آب برگ؛ درمان سرخک و کاهش چربی و قند خون به صورت دمکرده و نیز به عنوان یک ترکیب معطر در غذاهای ایرانی به ویژه ماست استفاده میشود.
جلالی تصریح کرد: شهرت این گیاه در طب سنتی به دلیل کاربردهای متعدد آن مانند مزهدار کردن و نگهداری غذاها و نوشیدنیها و استفاده از آن به عنوان گندزدا، ضد اسپاسم و بیحس کننده است.
وی ادامه داد: این گیاه مقوی، مدر، مسکّن، ملین، محرک و بادشکن بوده و برای درمان آسم، یرقان، ادم، درد پیش از قاعدگی، درد عصبی و گلودرد استفاده میشود. همچنین، برای تسکین درد زایمان زودرس تجویز میگردد.
عضوهیات علمی دانشگاه با اشاره به اینکه آویشن از خانواده نعناع است، گفت: به طور کلی آویشن شیرازی در صنایع دارویی، غذایی، آرایشی و بهداشتی مصارف گستردهای دارد، که یکی از کاربردهای آن در تسکین علائم آسم است.