خودکشی پدیده مبهم و رازآلودی است که سراسر جهان را درگیر خود کرده و همانطور که از قرن ها پیش وجود داشته، انتظار می رود در آینده نیز با شدت بیشتری ادامه داشته باشد. این روزها نیز متاسفانه این امر در کشورمان به یک معضل بزرگ تبدیل شده و باید چاره ای برای از بین بردن عوامل آن اندیشید.
خودکشی پدیده مبهم و رازآلودی است که سراسر جهان را درگیر خود کرده و
همانطور که از قرن ها پیش وجود داشته، انتظار می رود در آینده نیز با شدت
بیشتری ادامه داشته باشد. این روزها نیز متاسفانه این امر در کشورمان به یک
معضل بزرگ تبدیل شده و باید چاره ای برای از بین بردن عوامل آن اندیشید.
بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، در هر ۴۰ دقیقه در بسیاری از کشورها
دستکم یک نفر دست به خودکشی می زند بدین ترتیب سالانه بیش از یک میلیون نفر
در سراسر جهان جان خود را می گیرند. بر اساس برآوردها با توجه به مشکلاتی
که دنیای مدرن با خود همراه دارد، انتظار می رود که تعداد این موارد سال به
سال افزایش یابد.
در حالی که برخی از این افراد قبل از گرفتن جان خود دلیل این اقدام را در نوشته ای اعلام می کنند اما هنوز هم مشخص نیست که چرا و چگونه یک انسان به این نتیجه می رسد که مرگ انتخابی بهترین گزینه پیش روی اوست. از عوامل اصلی خودکشی در جهان می توان به مشکلات روحی روانی، افسردگی، تروریسم، شکست در روابط عاشقانه و البته فقر اشاره کرد. در ادامه این مطلب می خواهیم شما را با ۱۰ کشوری که بیشترین آمار خودکشی در سال ۲۰۱۸ تاکنون را داشته اند آشنا کنیم.
۱۰- بلاروس
از آخرین روزهای پیش از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، بلاروس همواره آمار بالایی در زمینه خودکشی داشته است. از دهه ۱۹۸۰ تاکنون، خودکشی دومین عامل اصلی مرگ و میر در این کشور بوده است. بیشترین موارد در سنین ۴۵ و ۶۴ سالگی رخ می دهد و از هر ۱۰۰٫۰۰۰ نفر در این کشور به طور متوسط ۲۰٫۵ نفر در اثر خودکشی جان خود را از دست می دهند. بر اساس گزارش ها، دلیل شیوع این معضل در بلاروس به دلیل سوء مصرف مشروبات الکلی است هر چند مقامات این کشور در ۳۵ سال گذشته تلاش زیادی برای گرایش مردم به سمت این ترکیبات داشته اند.
۹- لتونی
اگر چه از دهه ۱۹۹۰ به بعد شیوع خودکشی در این کشور روند کاهشی داشته اما هنوز هم آمار مربوط به این معضل در مقایسه با دیگر کشورهای جهان بالا می باشد. آمار نشان می دهد که در این کشور از هر ۱۰۰٫۰۰۰ نفر، ۲٫۸ نفر در اثر خودکشی می میرند و بیشتر مردان این کشور هستند که به این امر تمایل دارند. در این کشور نیز سنین ۴۰ تا ۴۹ سال بیشترین گرایش را به گرفتن جان خود دارند. از عوامل این امر در لتونی می توان به مصرف مشروبات الکلی، بیماری های روحی و روانی و بیکاری اشاره کرد.
۸- سریلانکا
با حدود بیش از ۴٫۰۰۰ مورد در سال، سریلانکا رتبه هشتم بالاترین مقدار خودکشی در جهان را به خود اختصاص داده است. بخش زیادی از این خودکشی ها مربوط به فقر فزاینده در این کشور است. از روش های معمول این امر در این کشور می توان به خوردن سم، دار زدن یا پریدن از ارتفاع اشاره کرد. بیشتر کسانی که جان خود را می گیرند مردان بین ۱۵ تا ۴۴ سال می باشند. در هر ۱۰۰٫۰۰۰ نفر در این کشور سالانه ۲۱٫۳ نفر در اثر خودکشی می میرند که در مقایسه با آمار دهه ۱۹۸۰ که ۳۳ خودکشی در همین تعداد بود کاهش چشمگیری را نشان می دهد. این معضل یکی از بزرگ ترین مشکلاتی است که دولت سریلانکا با آن مواجه است.
۷- ژاپن
اگر چه ژاپن یکی از قوی ترین اقتصادهای جهان به شمار می آید اما در این کشور نیز آمار خودکشی بسیار بالاست. در این کشور در حال حاضر به ازای هر ۱۰۰٫۰۰۰ نفر ۲٫۴ مورد خودکشی صورت می گیرد که ۷۰ درصد آن ها مردان هستند. از دلایل عمده این موضوع می توان به اشباع اقتصادی،افسردگی و فشارهای اجتماعی اشاره کرد. برخلاف بسیاری از کشورهای دیگر، در ژاپن برای کسانی که دست به خودکشی می زنند احترام قایل می شوند زیرا این امر به مشکلات اقتصادی نسبت داده می شود.
۶- مجارستان
با آمار ۲۱٫۷ مورد در هر ۱۰۰٫۰۰۰ نفر، مجارستان ششمین کشور جهان در این زمینه محسوب می شود. مانند بسیاری دیگر از کشورهای جهان، در مجارستان نیز بیشتر مردان تمایل دارند جان خود را بگیرند و بیشترین آمار در میان مردان تنها و مجرد بین ۳۰ تا ۶۰ سال رخ می دهد. افراد بیکار و کسانی که به مشروبات الکلی اعتیاد دارند بیشتر از دیگران در معرض خطر خودکشی قرار دارند. برخلاف دیگر کشورهای جهان، در مجارستان از داروهای ضد افسردگی به طور فزاینده ای استفاده می شود و دولت نیز مکان ها و تسهیلاتی را برای کسانی که ریسک بالایی در زمینه میل به گرفتن جان خود دارند دارند تخصیص داده است.
۵- اسلوونی
علیرغم این که اسلوونی تنها ۲ میلیون نفر جمعیت دارد اما سالانه بیش از ۴۰۰ مورد خودکشی در این کشور اتفاق می افتد. با این وجود، این عدد در مقایسه با ۶۰۰ مورد در دهه ۲۰۰۰ کاهش چشمگیری را نشان می دهد. در اسلوونی سالانه از هر ۱۰۰٫۰۰۰ نفر ۲۱٫۸ نفر دست به خودکشی می زنند که این کشور را در رتبه پنجم جهان در این زمینه قرار داده است. مانند بسیاری از کشورهای دیگر، مصرف مشروبات الکلی مهم ترین عامل تمایل به خودکشی شناخته می شود. در سال ۲۰۰۳، قوانین سختگیرانه ای در مورد مصرف مشروبات الکلی وضع شد تا میل فزاینده مردم این کشور به خودکشی مهار شود. این قوانین موثر واقع شده و آمار این معضل در این کشور ۱۲ درصد کاهش یافته است.
۴- قزاقستان
بیش از ۳ درصد خودکشی های سالانه جهان در قزاقستان رخ می دهد که باعث شدن این کشور رتبه چهارم جهان را در این زمینه داشته باشد. بیشترین آمار در بین دختران و پسران ۱۴ تا ۱۹ ساله دیده می شود. برخلاف بسیاری از کشورهای جهان که آمار خودکشی در آن ها رفته رفته کاهش می یابد، این آمار در قزاقستان در میان نسل جوان ۲۳ درصد رشد داشته است. از عوامل اصلی این امر می توان به اذیت و آزار در مدارس اشاره کرد که بیشترین تاثیر را در سوق دادن نوجوانان این کشور به مرگ انتخابی داشته است.
۳- گایان
کشور گایان یا گویان که کشوری کوچک و از مستعمرات سابق بریتانیاست و نباید با گینه اشتباه گرفته شود رتبه سوم جهانی در زمینه خودکشی را دارد و بیشتر مردان این کشور هستند که با خوردن گیاهان سمی به زندگی خود پایان می دهند. از هر ۱۰۰٫۰۰۰ مرد در این کشور حدود ۴۰ نفر به این شیوه جان خود را می گیرند و مهم ترین عوامل آن نیز به فقر شدید و خشونت های خانگی و اجتماعی نسبت داده می شود. البته تعداد خودکشی ها در مناطق روستایی این کشور بسیار بیشتر است و عمدتاً گزارش نمی شوند. بیشترین آمار در میان مردان میانسال و بزرگسال دیده می شود.
۲- کره جنوبی
کره جنوبی یکی از کشورهایی است که خودکشی به معضلی بزرگ برای آن تبدیل شده است و این کشور رتبه دوم جهان را در این زمینه به خود اختصاص داده است. از هر ۱۰۰٫۰۰۰ نفر در این کشور، سالانه ۲۸٫۱ نفر به زندگی خود پایان می دهند هر چند در سال های اخیر شاهد کاهش تعداد این موارد در این کشور بوده ایم. تلاش های مقامات دولتی در این کاهش موثر بوده است. بیشتر کسانی که در این کشور دست به خودکشی می زنند بالای ۶۰ سال سن دارند. در فرهنگ غنی این کشور، فرزندان باید از والدین سالخورده خود حمایت کنند و به همین دلیل است که سالمندان خودکشی را شیوه ای برای کاهش درد و رنج خود و مشکلات فرزندانشان می دانند.
۱- لیتوانی
لیتوانی کشوری اروپایی و کوچک است که بیشترین آمار خودکشی در جهان را به خود اختصاص داده است و مشکلات اقتصادی مهم ترین عامل به شمار می آید. بر اساس آمار، از هر ۱۰۰٫۰۰۰ نفر در این کشور، ۳۱ نفر جان خود را می گیرند و بیشترین موارد در میان مردان ۳۵ تا ۵۴ سال رخ می دهد. در حالی که خودکشی یک پدیده ناخوشایند جهانی است اما در برخی از کشورها بیشتر دیده می شود. مهم ترین عامل این امر فقر و نداشتن درآمد کافی برای سیر کردن شکم خانواده است و در این میان مردان که بار مالی اصلی خانواده را بر دوش می کشند، وقتی از تامین هزینه های خانواده خود باز می مانند، خودکشی را آخرین راه حل می دانند. بیماریهای روحی و مصرف الکل نیز عوامل بعدی در این زمینه انگاشته می شوند.
ارسال نظر