کد خبر: ۲۱۵۴۱۵
تاریخ انتشار: ۰۶ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۶:۳۷
معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به افزایش تعداد زنان و دختران مصرف کننده قلیان در کشور اشاره کرد و گفت: سن دخترهای یاد شده در کشور به 14 سال رسیده است و احتمالا بیشتر این افراد تحت تاثیر والدین خود، به قلیان روی آورده اند.
 معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به افزایش تعداد زنان و دختران مصرف کننده قلیان در کشور اشاره کرد و گفت: سن دخترهای یاد شده در کشور به 14 سال رسیده است و احتمالا بیشتر این افراد تحت تاثیر والدین خود، به قلیان روی آورده اند.

به گزارش ایرنا، علیرضا رییسی روز یکشنبه به مناسبت روز جهانی بدون دخانیات (31 می برابر با 10 خرداد) در نشست خبری با اشاره به وجود قانون کنترل دخانیات افزود: سالهاست کشور این قانون را دارد این در حالی است که قانون یاد شده در بسیاری مواقع اجرا نمی شود.
وی به عنوان نمونه به مطالعه ای در این زمینه در وزارت بهداشت طی سال 94 اشاره کرد که از دو هزار و 764 دانش آموز 13 تا 15 سال تحقیق شده بود و بر اساس نتایج این پژوهش، 65 درصد دانش ‌آموزانی که سیگار مصرف می کردند، سیگار خود را از سوپر مارکت ها، دکه های مطبوعاتی و دستفروش ها تهیه می کردند.
معاون وزیر بهداشت ادامه داد: این در حالی است که بر اساس قانون جامع کنترل دخانیات ، فروش مواد دخانی به افراد کمتر از 18 سال ممنوع است.
وی خاطرنشان کرد: یکی از سوالات این تحقیق از دانش آموزان 13 تا 15 سال این بود که آیا فروشنده در زمان فروش سیگار به آنان، سن آنها را هم می پرسد ؟ که متاسفانه 68،5درصد دانش آموزان مصرف کننده سیگار، پاسخ منفی داده بودند یعنی اینکه فروشنده از سن آنان موقع خرید سیگار سوالی نکرده است.
رییسی نتیجه گیری کرد پاسخ این میزان دانش آموز نشان ‌دهنده دسترسی آسان آنان به دخانیات است به عبارت دیگر اگر خرید نان در کشور حداقل 20 دقیقه طول می کشد خرید سیگار در کمتر از 2 تا سه دقیقه زمان می خواهد.
به گزارش ایرنا ، دسترسی به مواد دخانیات در برخی از کشورها آسان نیست و گاهی اوقات فرد مصرف کننده باید نیم ساعت وقت بگذارد تا به اولین توزیع کننده سیگار برسد و یا اینکه در برخی از کشورها سیگار کشیدن حتی در خانه شخصی نیز قدغن است و فرد سیگاری باید به مکان های مشخص و تعبیه شده ای برای سیگار کشیدن و به طور کلی استعمال دخانیات مراجعه کند.
معاون وزیر بهداشت اظهار داشت: بر اساس این مطالعه 10،2 درصد نوجوانان 13 تا 15 سال مورد مطالعه مصرف کننده دخانیات و 9،2 درصد هم مصرف کننده مواد دخانی تدخینی بودند. در خصوص قلیان نیز 11،2 درصد نوجوانان یاد شده قلیان می کشیدند.

* آیا قهوه خانه ها مکان خصوصی به شمار می آیند؟
معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به استفساریه تبصره یک ماده 13 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات مورخ اول بهمن سال 96 که در دستور کار کمیسیون های تخصصی مجلس هم قرار دارد، اشاره و از آن انتقاد کرد.
وی گفت: در استفساریه یاد شده، بیان شده است که « آیا اماکن عمومی مذکور در تبصره یک ماده 13 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات مصوب 15 شهریور ماه 1385 با اصلاحات و الحاقات بعدی شامل قهوه خانه ها و قهوه خانه های سنتی و اتاق های استعمال دخانیات مستقر در فرودگاه ها و پایانه های مسافربری نیز می شود؟» و در پاسخ ذکر شده است ؛ « خیر اماکن عمومی در تبصره یک ماده 13 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات شامل قهوه خانه ها و قهوه خانه های سنتی و اتاق های استعمال دخانیات در فرودگاه ها و پایانه های مسافربری نمی شود.»
این مقام مسئول در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: در خصوص قهوه خانه ها و اینکه این اماکن مکان عمومی نیستند، جای تعجب است و این سوال پیش می آید که اگر این اماکن، عمومی نیست، پس خصوصی است؟
رییسی ادامه داد: در پی خارج شدن قهوه خانه ها از اماکن عمومی، کارشناسان ما برای بازرسی حق ورود ندارند مگر اینکه دستور قضایی داشته باشند. در واقع کارشناسان و بازرسان بهداشت حتی نمی توانند در خصوص املتی که در قهوه خانه ها به مردم می دهند هم نظر بدهند؛ این در حالی است که 70 درصد قهوه خانه ها مجوز ندارند، آیا این به معنای زیر زمینی بودن فعالیت قهوه خانه ها نیست؟
رئیسی به دست های پشت پرده در خصوص خارج شدن قهوه خانه از مکان عمومی اشاره کرد و افزود: برخی از طرفداران استفساریه تبصره یک ماده 13 قانون جامع کنترل دخانیات، این استدلال را آورده اند که قلیان کشیدن در قهوه خانه به خاطر ایجاد شغل بوده است و اگر قلیان ها را از قهوه خانه ها جمع کنند، قلیان کشیدن، زیر زمینی می شود. این در حالی است که آیا می توان برای مواد مخدر هم این استدلال را آورد و مراکزی برای آن تعبیه کرد تا زیر زمینی نشود؟
وی اظهارداشت: اصل استفساریه تبصره یک ماده 13 قانون کنترل دخانیات بر این بوده است که مکان هایی همچون اداره اطلاعات، زندان ها و پادگان ها نمی توانند عمومی باشند این در حالی است که قهوه خانه ها را نیز به این دستگاه ها چسبانده اند و از شمول عمومی بودن خارج کرده اند.
رییسی توضیح داد زمانی برای عمومی بودن قهوه خانه، قانون داشتیم و بر اساس قانون این مکان ها در صورت عرضه قلیان، بسته می شدند این در حالی است که اگر صبح، قهوه خانه عرضه کننده قلیان را می بستیم، عصر آن را باز می کردند و این موضوع نشان می دهد که جرایم، قابل خریداری است.
رییسی یک استدلال دیگر برای طرفداران استفساریه مورد نظر را عنوان کرد و آن اینکه طرفداران استفساریه معتقدند که اگر قلیان کشیدن در قهوه خانه ممنوع شود، عرضه قلیان به خانه ها کشیده می شود و قلیان کشیدن، خانوادگی می شود.
وی برای این استدلال هم جواب داشت و گفت: آن کسی که در اصطلاح قلیانی است اتفاقا در خانه قلیان می کشد. این سوسول بازی ها (قلیان کشیدن در قهوه خانه) در بیشتر مواقع برای کسانی است که مصرف کننده دایمی قلیان و در اصطلاح قلیانی نیستند؛ ضمن اینکه شما فکر می کنید کسانی که قلیانی هستند فقط در قهوه خانه قلیان می کشند؟
رئیسی خاطرنشان کرد: در زمان حاضر پدر و مادرها به اتفاق بچه هایشان در قهوه خانه ها قلیان می کشند و نباید این موضوع را فراموش کرد که عده زیادی از جوانان ما در آستانه اعتیاد هستند و دارند قلیانی می شوند که پایین آمدن سن دختران مصرف کننده قلیان به 14 سال از جمله آنهاست.

* آیا می توان با گردش مالی 10 هزار میلیارد تومانی مبارزه کرد؟
رییسی، گردش مالی دخانیات را 10 هزار میلیارد تومان در کشور بیان کرد و این سوال را پرسید که آیا می توان با چنین گردش مالی مبارزه کرد؟ کسانی که پشت این گردش مالی قرار دارند فقط چند نفر هستند.
وی اظهار داشت: 55 میلیارد نخ سیگار در کشور طی سال و با گردش مالی 10 هزار میلیارد تومان مصرف می شود در حالی که هزینه های درمان بیماری های ناشی از مصرف دخانیات در کشور 20 تا 30 هزار میلیارد تومان است.
رئیسی همچنین میزان سرمایه گذاری برای تولید سیگار در داخل کشور را بیش از 80 میلیارد نخ سیگار بیان کرد و این سوال را پرسید که آیا می خواهیم سیگار را صادر کنیم و آیا این مساله یک افتخار به شمار می آید؟
معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به مالیات کم به دخانیات در کشور هم اشاره کرد و ادامه داد: در زمان حاضر 58 کشور دنیا مالیات بر خرده فروشی سیگار را بیش از 70 درصد تعیین کرده اند این در حالی است که قیمت یک نخ سیگار کمتر از یک قوطی شیر است.
وی در خصوص مالیات دخانیات در کشور اظهار داشت: بر اساس تبصره 6 بند 2 قانون بودجه، امسال از اول سال 97 به هر نخ سیگار به قیمت خرده فروشی، تولید داخل کشور با نشان ملی 75 ریال، تولید مشترک، 150 ریال، تولید داخل با نشان بین المللی، 250 ریال و وارداتی به میزان 600 ریال مالیات وضع شده است.
وی مالیات پاکت سیگار داخلی را 10 درصد، سیگار مشترک را 20 درصد و سیگار تولید داخل با نشان بین المللی را هم 25 درصد بیان کرد؛ ضمن اینکه مالیات پاکت سیگار وارداتی، 40 درصد شده است.
رییسی تاکید کرد: انتظار ما این است که با وضع مالیات، دسترسی ها به دخانیات، سخت تر شود و اصلا سیگار باید گران تر از هر کالایی دیگر شود.
به گزارش ایرنا، هر سال به مناسبت سالروز جهانی بدون دخانیات، 31 ماه مه مصادف با 10 خرداد، اقدامات و فعالیت های گسترده ای در سطح کشور نسبت به مضرات مصرف سیگار انجام می شود.
موضوع روز جهانی بدون دخانیات سال 2018 با عنوان دخانیات و بیماری قلبی با شعار Tobacco Breaks Hearts از سوی سازمان بهداشت جهانی انتخاب شده است.
بر همین اساس پنجم تا 11 خرداد 97 نیز به عنوان هفته ملی بدون دخانیات با شعار ملی « قلیان سمی برای سلامت خانواده» در نظر گرفته شده است.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین