کد خبر: ۲۱۴۵۱۲
تاریخ انتشار: ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۵:۴۲
دانشمندان آژانس فضایی اروپا (ESA) در رصدخانه «هرشل» دو اشعه لیزر را رصد کرده‌اند که از منظومه‌ای با دو ستاره منتشر شده است.
محققان برای نخستین بار شاهد پرتاب دو اشعه لیزر از یک ستاره بودند. این نخستین بار است که آنها متوجه می‌شوند ستارگان قبل از مرگ اشعه‌های لیزری منتشر می‌کنند.

 دانشمندان آژانس فضایی اروپا (ESA) در رصدخانه «هرشل» دو اشعه لیزر را رصد کرده‌اند که از منظومه‌ای با دو ستاره منتشر شده است.

این پدیده بسیار نادر مربوط به مرگ ستاره است. جالب آنکه دانشمندان برای نخستین بار متوجه شده‌اند ستارگان قبل از مرگ اشعه‌های قدرتمند لیزر منتشر می‌کنند.

این اشعه‌های لیزر از سحابی «Ant» (مورچه) منتشر شده است. این سحابی نام خود را به دلیل ظاهر دو قسمتی خود دریافت کرده که شبیه سر و بدن یک مورچه است. به هرحال این منظومه که در جنوب صورت فلکی «Norm» قرار گرفته، از زمین حدود سه تا شش هزار سال نوری فاصله دارد. منظومه مذکور «Menzel۳» نام دارد.

ستاره‌هایی با حجم متوسط مانند خورشید هنگام نزدیک شدن مرگشان، به ستاره‌هایی متراکم، سفید و کوتوله تبدیل می‌شوند. در این وضعیت لایه بیرونی گاز و غبار آنها در فضا پراکنده می‌شود. این پدیده در سراسر جهان قابل مشاهده خواهد بود.

اکنون دانشمندان متوجه شده‌اند فرایند مذکور بسیار پیچیده‌تر از آن چیزی است که به نظر می‌رسد. زیرا همزمان با مرگ ستاره، اشعه‌های لیزر قدرتمندی پراکنده می‌شود.

ایزابل آلمن مولف این تحقیق می‌گوید: «هنگامیکه ما Menzel۳ را رصد کردیم، شاهد ساختاری بسیار ظریف بودیم که از گاز یونیزه تشکیل شده است. اما نمی‌توانیم شی که در مرکز آن وجود دارد و این الگو را به وجود می‌آورد، رصد کنیم. با توجه به حساسیت و طول موج رصد خانه هرشل ما توانستیم نوعی نادری از انتشار لیزر به نام انتشار لیزر خطی هیدروژن را رصد کنیم. این پدیده راهی برای آشکار کردن ساختار سحابی و شرایط فیزیکی آن را فراهم کرد».

به طور معمول محدوده اطراف ستاره خالی و مرده است زیرا مواد پرتاب شده به فضا و گاز باقی مانده به سمت ستاره برمی‌گردد. اما در خصوص ستاره موجود در سحابی Ant، ستاره‌ای دیگر این حجم گاز را دریافت می‌کند و پرتاب می‌کند.


منبع: مهر
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین