|
|
امروز: سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۷:۵۰
کد خبر: ۲۱۲۰۸۱
تاریخ انتشار: ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۰۲:۲۰
کمبود آهن در ایالات متحده رایج‌ترین نوع کمبود تغذیه‌ای است. البته این مشکل بیشتر در زنان مشاهده می‌شود. وجود عنصرآهن برای تولید هموگلوبین که نقش اساسی برای خون رسانی به بافت‌های بدن را دارد، بسیار ضروری است. بنابراین اگر شخصی با کمبود دریافت آهن مواجه شود، بی‌شک به کم خونی مبتلا می‌شود.
  کمبود آهن در ایالات متحده رایج‌ترین نوع کمبود تغذیه‌ای است. البته این مشکل بیشتر در زنان مشاهده می‌شود. وجود عنصرآهن برای تولید هموگلوبین که نقش اساسی برای خون رسانی به بافت‌های بدن را دارد، بسیار ضروری است. بنابراین اگر شخصی با کمبود دریافت آهن مواجه شود، بی‌شک به کم خونی مبتلا می‌شود.

کم خونی به نوبه خود می‌تواند مشکلات زیادی را برای بدن ایجاد کند. معمولا اشخاصی که دچار کم خونی هستند با خستگی زیاد و کم حوصلگی روبه‌رو می‌شوند. یک روش بسیار آسان برای پی بردن به کم خونی آزمایش دادن است.

در چنین شرایطی با آزمایش روی سطح فریتین خون می‌توان به کمبود آهن در بدن پی برد و برای رفع آن اقدامات لازم را انجام داد. در ادامه این مطلب شما را با علائمی آشنا می‌کنیم تا بدون دادن آزمایش خون بتوانید کمبود آهن بدن خود را به آسانی تشخیص داده و به فکر برطرف کردن آن باشید.

احساس خستگی زیاد در بدن
شایع‌ترین نشنانه کمبود آهن در بدن، خستگی است. همان طور که می‌دانید وقتی بدن با کمبود آهن روبه‌رو شود، اکسیژن کافی به بافت‌های بدن آن نمی‌رسد. با کمبود اکسیژن در بدن شخص احساس کسالت و خستگی بیش از حد می‌کند. این نوع خستگی به وضوح نشان می‌دهد که شخص دچار کمبود آهن شده است. البته نباید از یاد برد که خسته شدن بدن به عوامل بسیار زیادی مربوط می‌شود، اما اگر خستگی بدنتان با استراحت و خوابیدن کافی باز هم بر طرف نشد، می‌توان نتیجه گرفت که این عامل می‌تواند نشانه کمبود آهن در بدن باشد. از این رو شما می‌توانید به دنبال بر طرف کردن این مشکل با کمک برخی غذا‌های سرشار از آهن باشید. البته اگر پس از مصرف مواد غذایی سرشار از آهن به نتیجه دلخواه نرسیدید، حتما به پزشک مراجعه کنید؛ چرا که شاید شما مشکل جذب آهن داشته باشید. از این رو با خوردن مواد غذایی آهن دار نمی‌توانید این مشکل را بر طرف کنید.

از دست دادن خون زیاد در دوران قاعدگی
از آنجایی که زنان با عادت ماهانه روبه‌رو می‌شوند، کم خونی در زنان بیشتر از مردان مشاهده می‌شود. چرا که زنان در دروان قاعدگی خون بسیار زیادی را از دست می‌دهند. به صورت معمول نیمی از این میزان خون از دست رفته، برطرف می‌شود اما کسانی که در دوران قاعگی خون زیادی از دست می‌دهند باید به فکر جایگزین کردن مناسب آن باشند. هر چقدر خون بیشتری از دست دهند به همان میزان با کمبود آهن بیشتری نیز روبه‌رو خواهند شد. از این رو به زنانی که در دوران قاعدی دچار خونریزی زیادی می‌شوند، توصیه می‌شود حتما از مواد غذایی آهن دار و در صورت لزوم از مکمل‌های آهن‌دار برای برطرف کردن کمبود آهن بدن خود بهره ببرند.

رنگ پریدگی
معمولا افرادی که از کم خونی رنج می‌برند، چهره‌ای رنگ پریده دارند. چرا که این گونه افراد با کاهش هموگلوبین خون نمی‌توانند چهره‌ای قرمزگون داشته باشند. هر چقدر هموگلوبین خون کمتر باشد، درصد قرمزی خون نیز کاهش می‌باید. از این رو افراد دارای کم خونی، چهره سرخ گون ندارند؛ بلکه زردی روی پوست آن‌ها کاملا قابل مشاهده است. اگر احساس می‌کنید که پوست‌تان قرمز‌گون نیست و یک لایه زرد رنگ روی آن را پوشانده است، به کمبود آهن بدن خود شک کنید و برای برطرف کردن آن با پزشک خود مشورت کنید تا اقدامات لازم را جهت برطرف کردن این مشکل در اختیارتان قرار دهد.

خسته شدن زود هنگام
کسانی که دچار کم خونی هستند، مهم نیست در هنگام تحرک جسمانی چقدر نفس عمیق بکشند؛ چرا که با توجه به کمبود آهن اکسیژن کمتری وارد بافت‌های بدن می‌شود. از این رو با نفس عمیق کشیدن نیز نمی‌توانند این کمبود اکسیژن را بر طرف کرد. پس اگر شما در کار‌های روزمره با خستگی زیاد روبه‌رو شدید، می‌توانید به این نتیجه برسید که به بدنتان خوب اکسیژن رسانی نمی‌شود. از این رو شادابی کافی برای انجام کار‌های روزمره را نخواهید داشت. با این تفاسیر باید به فکر جبران کمبود آهن بدن خود باشید.

تپش قلب به صورت نامنظم
معمولا اگر در دراز مدت شخصی از کم خونی و یا کمبود آهن رنج ببرد، قلب وی نیز دچار مشکل می‌شود. عدم رسیدن اکسیژن کافی به قلب می‌تواند باعث بالا رفتن تپش و نامنظم شدن ضربان آن شود. از این رو کسانی که از این عارضه رنج می‌برند، باید به پزشک مراجعه کنند. چرا که هر چقدر این مشکل ادامه دار باشد می‌تواند صدمات جبران ناپذیری بر روی قلب داشته باشد. نباید از یاد برد که مشکل قلبی می‌تواند ناشی از عوامل بسیار زیادی باشد که کمبود آهن یکی از آن دلایل است. البته این امر در دراز مدت می‌تواند باعث بروز مشکلات قلبی شود. از این رو قبل از ایجاد مشکل برای قلب‌تان کمبود آهن بدن‌تان را برطرف کنید.

سردرد
دکتر برلینر در این باره می‌گوید: «وقتی بدن با کمبود اکسیژن روبه‌رو شود، به صورت خودکار اولویت بندی اکسیژن رسانی را به مغز از دست می‌دهد. از این رو مغز در بدترین شرایط اکسیژن دریافت می‌کند، اما نباید از یاد برد که کمبود اکسیژن می‌تواند باعث مشکلاتی در سر شود. به همین دلیل وقتی بدن با کمبود اکسیژن روبه‌رو می‌شود به مغز نیز فشار می‌آید. از این رو شخصی که از کم خونی و یا کمبود آهن رنج می‌برد، دچار سردرد‌های آزار دهنده نیز می‌شود. پس می‌توان نتیجه گرفت که سردرد هم می‌تواند ناشی از کمبود آهن در بافت‌های بدن باشد.»

وسوسه شدن برای خوردن مواد غیر خوراکی
معمولا اشتها برای خوردن برخی مواد غیر خوراکی می‌تواند نشانه کمبود آهن در بدن باشد. برخی از افرادی که از کمبود آهن رنج می‌برند میل به خوردن؛ گچ، خاک و حتی کاغذ را دارند اما خوشبختانه بسیاری از زنان در این رابطه میل به خوردن یخ دارند. معمولا میل به خوردن یخ در افرادی که از کمبود آهن در بدن رنج می‌برند، می‌تواند امری شایع باشد.

بالا رفتن سطح اضطراب و استرس در بدن
معمولا اکثر افراد در زندگی روزمره خود کمی استرس و اضطراب را تجربه می‌کنند، اما اگر این استرس و اضطراب بیش از اندازه مجاز باشد، می‌تواند دلیلی بر کمبود آهن در بدن باشد. اکسیژن موجود در گردش خون می‌تواند سیستم عصبی سمپاتیک را در بدن تشخیص دهد. از این رو وقتی شما با کمبود آهن مواجه می‌شوید به شکلی بدنتان با کمبود اکسیژن نیز روبه‌رو می‌شود. به همین دلیل استرس و اضطراب در بدن بیشتر می‌شود.

از دست دادن موی سر
کمبود آهن وقتی با کم خونی در بدن ایجاد شود، بدن انسان دچار ریزش غیر طبیعی مو می‌شود. از آنجایی که بدن ما برای بقاء می‌جنگد، وقتی با کمبود اکسیژن روبه‌رو شود، سعی می‌کند این عنصر حیاتی را به بافت‌های مهم‌تر همچون؛ مغز و یا قلب و کلیه‌های برساند. از این رو با کاهش میزان اکسیژن رسانی به بافت مو، آن‌ها به ناچار دچار ریزش می‌شوند. اگر احساس می‌کنید که ریزش موی شما به شکل غیر طبیعی است حتما به یک پزشک برای رفع مشکل مراجعه کنید. گفته می‌شود ریزش ۱۰۰ تار از ناحیه سر مو در یک روز کاملا طبیعی است.

کاهش عملکرد غده تروئید در بدن
جالب است بدانید که کمبود آهن باعث کاهش عملکرد تیروئید در بدن می‌شود و اثرات متابولیسم آن را متوقف می‌کند. بنابراین اگر با میزان انرژی کم، افزایش وزن بدن و یا حتی کاهش دمای بدن روبه‌رو شدید، حتما به یک پزشک مراجعه کنید تا در اسرع وقت با یک تجویز مناسب مشکل‌تان را برطرف کند.

کم خونی یکی از علائم دوران بارداری است
معمولا نوزاد در شکم مادر اگر با کمبود آهن روبه‌رو شود، این کمبود را از طریق خون مادر تامین می‌کند. از این رو مادر ممکن است دچار کمبود آهن شود. بسیاری از مادران در هنگام زایمان خون زیادی از دست می‌دهند؛ به همین دلیل این گروه خاص در معرض کم خونی و کمبود آهن هستند. از این رو کسانی که باردار هستند، برای جبران کمبود آهن باید از مکمل‌های آهن استفاده کنند.

زخم شدن دهان دلیلی برای کمبود جذب آهن در بدن
وقتی بدنتان دچار کمبود آهن می‌شود، علاوه بر کم رنگ شدن زبان سطح مایوگلوبین نیز کاهش می‌یابد. بد نیست بدانید مایوگلوبین پروتئینی است که در گلبول‌های قرمز خون یافت می‌شود و کار آن حمایت از سلامت عضلات به ویژه عضلات تشکیل دهنده زبان است. وقتی بدن‌تان با کمبود آهن روبرو می‌شود، سطح مایوگلوبین نیز کاهش می‌یابد. این عامل می‌تواند باعث آسیب پذیرتر شدن عضلات زبان شده و در نتیجه زخم‌هایی روی آن ایجاد می‌شود. وقتی شما با چنین شرایطی در بدن روبه‌رو شدید امکان اینکه دچار کم خونی شده باشید زیاد است.

چند دلیل خاص برای ایجاد کمبود آهن در بدن
حتی اگر آهن را در رژیم غذایی خود به اندازه کافی دریافت کنید، بیماری‌هایی چون: سلیاک و بیماری‌های التهابی روده مانند کولیت کرون و زخم معده می‌تواند منجر به مشکلات جذب مواد مغذی، همچون آهن شود. این شرایط می‌تواند باعث التهاب و آسیب به دستگاه گوارش شود. اگر شما از یماری‌های بالا رنج می‌برید، بهتر است برای جذب بیشتر و بهتر آهن با پزشک خود مشورت داشته باشید.

روش‌هایی برای جذب آهن بیشتر
لزوما جذب آهن برای تمام افراد به خصوص زنان باردار، به یک مقدار نیست. زنان در سنین بین ۱۹ الی ۵۰ سال معمولا به ۱۸ میلی گرم آهن در شبانه روز نیاز دارند. با این حال، اگر زنی باردار باشد، این مقدار به میزان ۲۷ میلی گرم افزایش می‌یابد. جالب است بدانید که زنان بالای ۵۰ سال سن شاید روزانه به ۸ میلی گرم آهن نیاز داشته باشند. از جمله منابع سرشار آهن می‌توان به عدس، اسفناج، گوشت گاو، آجیل، مرغ یا نخود اشاره کرد. برخی پزشکان بر این باورند که مصرف بیش از حد آهن می‌تواند مشکلات بسیار زیادی برای بدن ایجاد کند. از این رو در مصرف مکمل‌های آهن‌دار به هیچ وجه زیاده روی نکنید. در ضمن قبل از مصرف هر نوع مکمل و یا ویتامینی حتما با پزشک خود مشورت داشته باشید.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین