|
|
امروز: سه‌شنبه ۰۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۲:۳۵
چشم انداز اقتصاد ایران
کد خبر: ۲۰۹۵۴
تاریخ انتشار: ۰۸ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۴:۱۷
در حالیکه وضعیت بازارهای مختلف در کشور در سال جاری تعریفی ندارد و چشم انداز آن مبهم است بیزینس مانیتور در گزارش هایی اوضاع بازارهای ایران در سال های آینده را بررسی کرده است، بررسی بیزینس مانیتور بیشتر با این پیش فرض است که ایران می تواند در مذاکرات هسته ای به توافق برسد.
بیزینس مانیتور به بررسی وضعیت صنعت و برخی بازارهای ایران و پیشبینی آینده آنها پرداخته است. در تحلیل های این موسسه موانع بر سر راه اقتصاد ایران سهم مهمی در پیش بینی ها دارد. بیزینس مانیتور چشم انداز مثبتی را ترسیم می کند به این شرط که توافق هسته ای میان ایران و غرب صورت گیرد.

بیزنس مانیتور صنعت نفت و گاز ایران را پایه قرار داده است و تاکید ویژه ای برآن داشته است. در گزارش این موسسه درباره آینده صنعت نفت و گاز ایران آمده است تحریم های بین المللی از حجم صادرات و درآمد نفتی ایران کاسته و صادرات گاز و توسعه پالایشگاه ها نیز با کمبود سرمایه گذاری مواجه هستند.

براساس گزارش این موسسه صادرات میعانات کشور در سال 2013 معادل 3.6 میلیون بشکه در روز بود و انتظار مي رود در سال 2014 معادل 3.4 میلیون بشکه در روز باشد. در صورتی که توافقی ایران و غرب به کاهش تحریم ها بیانجامد میزان این صادرات تا سال 2016 به 3.74 و تا سال 2021 به 3.90 میلیون بشکه در روز خواهد رسید.

بیزینس مانیتور همچنین صنعت گاز ایران را نیز به شدت تحت تاثیر تحریم ها می داند و معتقد است: «به خاطر کمبود سرمایه گذاری خارجی در آینده ای قابل انتظار، نمی ‏توان انتظار پیشرفت در صنعت گاز طبیعی مایع ایران داشت. صادرات خالص گاز ایران تا زمانی که این کشور مشکلات خود با غرب را حل نکند، در سطح پایینی باقی خواهد ماند.»

با این حال که این موسسه کاهش تحریم ها علیه ایران را مهمترین مسئله برای توسعه صنعت نفت و گاز می داند اما تاکید دارد که اگر تحریم ها هم مانع نشوند باز ایران نمی تواند کاهش درآمد نفتی ایران را متوقف کند. در گزارش این موسسه آمده است: «درآمد نفتی ایران در سال 2012 معادل 70.9 میلیارد دلار و کل درآمد هیدروکربنی ایران معادل 72.6 میلیارد دلار بود. همچنین با توجه به اینکه انتظار می‏ رود بهای نفت کاهش یابد، پیش بینی می‏شود که درآمد نفتی ایران به 64.7 میلیارد دلار در سال 2016 و 60.6 میلیارد دلار در سال 2021 برسد.»

براین اساس از صنعت برق ایران "انتظار می‏ رود که طی سال های 2012 تا 2021 میزان تولید برق ایران به طور متوسط سالانه 0.35 درصد رشد کند و به 222.8 تراوات ساعت برسد. همچنین انتظار می‏رود مصرف برق کشور نیز از 151.6 تراوات ساعت در سال 2012 به 160.8 تراوات ساعت در سال 2021 برسد. رشد متوسط سالانه مصرف 0.7 درصد برآورد شده است."

بیزینس مانیتور در بررسی وضعیت دیگر صنعت ها در ایران گزارشی از صنعت دارویی ایران ارائه کرده است. در این  بررسی آمده است: «افزایش تورم و کاهش قدرت خرید مردم به همراه تحریم های بین المللی مهمترین چالش های پیش روی صنایع دارویی و بهداشتی هستند. همچنین جمعیت زیاد و رو به رشد ایران که بیشتر آن ها نیز به خدمات بهداشتی دسترسی دارند، مزیت بازار صنایع دارویی ایران محسوب می‏ شود.»

گزارش های این موسسه صنعت خودرو، مواد غذایی و دیگر صنایع ایران را نیز در بر گرفته است.

بیزینس مانیتور درباره وضعیت صنعت مواد غذایی ایران زیر سایه تحریم ها آورده است: «موانع ایجاد شده بر سرتوسعه اقتصادی ایران در نخستین گام رشد مصرف مواد خوراکی نسبتا گرانتر مانند گوشت قرمز و برنج را تحت تاثیر قرار می‏دهد به خصوص اینکه ایران برای تامین مایحتاج خود در این بازارها از واردات بهره می‏گیرد. علاوه بر این شرایط بین المللی به شدت بر سرمایه گذاری های مورد نیاز در بخش کشاورزی ایران تاثیرگذار است. انتظار می‏ رود که مصرف گندم ایران تا سال 16-2015 به 1.2 درصد افزایش به 16.4 میلیون تن برسد.»

بیزینس مانیتور همچنین به روابط تجاری ایران هند در حوزه مواد غذایی اشاره کرده است و مداخله دولت در این حوزه را بسیار مهم دانسته است.  "تاجران بخش خصوصی ایران در بازار مواد خوراکی اکنون با مشکلات بسیاری برای نقل و انتقالات مالی مربوط به واردات مواد خوراکی مواجه هستند. اگر پرداخت نقدی یارانه به افراد توسط دولت ایران متوقف شود و یا کاهش چشمگیری یابد آنگاه باید انتظار داشت که مصرف مواد خوراکی با کاهشی ناگهانی مواجه شود."

این موسسه معتقد است که بازار نوبایل و لوازم صوتی تصو.یری در ایارن به اشباع رسیده است اما بازار لوازم الکترونیکی همچنان رونق خواهد داشت. براساس این گزارش انتظار می‏رود ارزش بازار محصولات الکترونیکی مصرفی ایران در سال 2015 به 8.1 میلیارد دلار برسد.

رشد شاخص های صنعتی
چشم اندازی که بیزینس مانیتور از وضعیت شاخه های مختلف صنعت در سال های آینده ایران ترسیم می کند، با انچه که در حال حاضر در ایران در حال وقوع است همخوانی دارد. پس از انتخاب حسن روحانی به عنوان رییس جمهور ایران در سال گذشته  و افزایش امیدواری ها نسبت به تحقق توافق هسته ای میان ایران و غرب وضعیت بازارها داخلی ایران و صنعت کشور دچار تحولاتی شده است.

شاخص های صنعنتی در بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته تغییراتی داشته است. تغییراتی که نشان از تحولات مثبت در حوزه های مختلف صنعت دارد.

آمار تولید محصولات منتخب صنعتی و معدنی در 3 ماه نخست سال 93، بیانگر رشد تولید در این مدت در مقایسه با بهار 92 است. رشد تولید محصولات منتخب صنعتی و معدنی در حالی است که چندی پیش وزیر صنعت، معدن و تجارت از خروج این بخش از رشد زیر صفر در اسفند ماه سال 92 خبر داده و پیش‌بینی کرد که رشد ارزش افزوده بخش صنعت و معدن در بهار 93 مثبت باشد.
در این میان، انواع خودرو، انواع یخچال و فریزر و روغن نباتی بیشترین رشد تولید را نسبت به سال گذشته تجربه کرده‌اند و پس از آن تولید انواع دارو و فولاد خام در صدر قرار دارد.

بر اساس آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، تولید فولاد خام و محصولات فولادي كشور در 3 ماه نخست سال 93، به ترتيب حدود 12 و 5 درصد افزايش يافت. شركت‌هاي فولادساز دولتي و خصوصي در 3 ماه ابتدای امسال، 4 ميليون و 292 هزار و 880 تن فولاد خام توليد كردند. اين رقم در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته، 3 ميليون و 836 هزار و 179 تن بود.
آمارها در حوزه های دیگر صنعتی و تولیدی رشد را را نشان می دهند.



اعلام صنعت های پولساز
در همین حال که در سال جاری صنایع ایران با رشد مثبت روبه رو شده اند وزارت صنعت و تجارت تیر ماه  215 اولویت و فرصت پول‌ساز سرمایه‌گذاری صنعتی و معدنی سال 93 در کشور را در 15 گروه اعلام کرد.

در فهرست اعلام  شده گروه کانی غیرفلزی، گروه تجهیزات پزشکی و گروه فلزات و مصنوعات فلزی به ترتیب در رتبه اول تا سوم اولویت سرمایه‌گذاری قرار دارند.

بنا به اعلام وزارت صنعت منظور از اولويت‌گذاري به رشته فعاليت‌هاي مندرج در فهرست اعلامي، پشتيباني و حمايت‌هاي حوزه اختيار اين وزارتخانه و پیشنهاد درخواست پشتیبانی از سوی سایر دستگاه‌ها است.

اولویت بندی وزارت صنعت نشان مید هد تو جه دولت به بخش معدن و همچنین تولید تجهیزات پزشکی، فرآوری و بسته بندی  بسیار زیاد است.
منبع: فرارو
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین