کد خبر: ۲۰۸۰۶۶
تاریخ انتشار: ۱۰ فروردين ۱۳۹۷ - ۲۱:۲۰
حذف کنکور در این رشته‌ها ساز و کار خود را می‌طلبد که یکی این ساز و کارها هماهنگی با آموزش و پرورش به منظور آموزش دانش‎آموزان به صورت مفهومی و کسب معدل مناسب و دوری از آموزشی‌های تست محور است.
 حذف کنکور از سال ۸۶ آغاز شد ولی هنوز بعد از ۱۰ سال به سرمنزل مقصود نرسیده است، مجلس وارد عمل شده ولی وزارت علوم می گوید نمی‌توان به یکباره کنکور را حذف کرد.

حذف کنکور از سال ۸۶ آغاز شد ولی هنوز بعد از ۱۰ سال به سرمنزل مقصود نرسیده است، جایگزین کنکور باید از چند سال قبل به دانش آموزان و خانواده ها اعلام شود تا از زمان ورود به مقطع متوسطه بتوانند برای آن برنامه ریزی کنند و بر مبنای آن تصمیم بگیرند. البته قوانین متعددی در رابطه با آموزش عالی وجود دارد و در کمتر کشوری شاهد قوانین متعدد برای ورود به دانشگاه در بالاترین رئوس تصمیم گیری کشور هستیم و در بیشتر کشورها با توجه به میزان تقاضا تصمیم می گیرند که از چه مدلی برای پذیرش دانشجو استفاده کنند.

زمزمه حذف کنکور به آبان 1386 و قانون حذف کنکور برمی‌گردد، مجلس شورای اسلامی تکالیفی برای سه وزارتخانه علوم، بهداشت و آموزش و پرورش تعیین کرد که تا پایان سال اول برنامه پنج ساله توسعه پنجم کشور حدود سال 91 کنکور را حذف کنند. در روش جایگزینی که معرفی شده بود، قرار شد نمرات امتحانات نهایی سراسری در سه سال دوره متوسطه و یک سال پیش دانشگاهی که به صورت سراسری برگزار شود و به عنوان ملاک پذیرش داوطلبان در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی قرار گیرد. البته قانونگذار در همان زمان هم می دانست که با توجه به تنوع سیستم آموزشی در مدارس و نظام آموزش و پرورش، این نمرات نمی توانست معیار خوبی برای ورود به دانشگاه باشد.

در همان زمان، وزارت آموزش و پرورش به عنوان مسئول تهیه و اعلام نمرات و سوابق تحصیلی داوطلبان معرفی شد ولی این هدفگذاری تا سال 91 محقق نشد بنابراین مجلس وارد عمل شد و قانون حذف کنکور را اصلاح کرد. البته در این اصلاحیه به حذف کنکور هیچ اشاره ای نشد و قرار شد طی 5 سال، 85 درصد کل ظرفیت پذیرش آموزش عالی براساس سوابق تحصیلی باشد که با این حساب، سال 97 پنجمین سال اجرای این قانون خواهد بود.

در کنکور سال 96 سهم سوابق تحصیلی از کل ظرفیت پذیرش دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی را به بالای 83 درصد رساندیم و در کنکور پیش رو نیز حتما از 85 درصد عبور خواهیم کرد.

یکی دیگر از تکالیفی که قانونگذار در اصلاحیه قانون حذف کنکور در سال 91 تعیین کرد این بود که وزارت آموزش و پرورش، مسئول ارائه سوابق تحصیلی از طریق آزمون های نهایی و سراسری استاندارد، مطابق اصول سنجش و اندازه گیری باشد. تکلیف دیگری که در این قانون ایجاد شد این بود که تاثیر سوابق تحصیلی برای داوطلبان کنکور از 25 درصد شروع شود و به صورت صعودی افزایش یابد و انتظار می رفت که مثلا بعد از چهار سال، این پوشش به 100 درصد برسد. از آنجا که هیچ پیشرفتی در نحوه تهیه سوابق تحصیلی از سوی وزارت آموزش و پرورش صورت نگرفت مجلس در سال 95 یک اصلاحیه دیگر بر قانون قبلی اعمال کرد به این ترتیب که شرط «تاثیر قطعی» سوابق تحصیلی را به «تاثیر مثبت» تغییر داد و اعلام کرد که میزان 25 درصد، به شرط تحت پوشش قرار گرفتن سوابق تحصیلی، قابل افزایش خواهد بود. با این اوصاف، سوابق تحصیلی داوطلبان که در رتبه کنکور سالهای 93 و 94 دارای تاثیر قطعی بود از سال 95 به صورت تاثیر مثبت اعمال شد.

مطابق قانون، سوابق تحصیلی داوطلبان باید شامل نمرات 10 درس از سه سال آخر دوره متوسطه و 5 درس از مقطع پیش دانشگاهی باشد که امتحانات آنها به صورت سراسری و نهایی برگزار شده است اما تاکنون فقط نمرات 5 درس دوره پیش دانشگاهی از طرف آموزش و پرورش به سازمان سنجش اعلام شده و می شود. سازمان سنجش نیز به ناچار معدل همین نمرات اعلام شده از سوی وزارت آموزش و پرورش را ملاک سوابق تحصیلی قرار می دهد.

براساس اعلام رئیس سازمان سنجش، امسال حدود 13 درصد رشته های روزانه و حدود 30 درصد رشته های دوره های شبانه را برای پذیرش داوطلبان، به صورت بدون آزمون درنظر گرفته شده است.

آغاز به کار کمیته پیگیری اجرای قانون حذف کنکور

با این وجود بار دیگر نمایندگان مجلس وارد عمل شدند و عضو هیأت رئیسه کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس یکی از اصلی‌ترین لازمه‌های اجرای قانون سنجش و پذیرش دانشجو و حذف کنکور را عدالت آموزشی در سراسر کشور عنوان و تصریح کرد: کمیته تشکیل شده در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس پیگیر اجرای قانون مذکور است.

فاطمه سعیدی یادآور شد: کمیته پیگیری اجرای قانون سنجش و پذیرش دانشجو و حذف کنکور مسئولیت دارد با پیگیری از دو وزارتخانه آموزش و پرورش و وزارت علوم زمان دقیقی را برای اجرای دقیق و کامل قانون حذف کنکور اعلام کند.

وی با بیان اینکه وزارت آموزش و پرورش مهم‌ترین نقش را در حذف کنکور دارد، شرایط را برای اجرای قانون سنجش و پذیرش دانشجو مناسب ارزیابی نکرد.

سعیدی با اشاره به نحوه اجرای قانون سنجش و پذیرش دانشجو و حذف کنکور، گفت: قاعدتا قانون باید اجرا شود و وزارت آموزش و پرورش در اجرای این قانون، مهم‌ترین نقش را ایفا می‌کند.

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی افزود: وزارت آموزش و پرورش باید مقدمات اجرای قانون حذف کنکور را فراهم کند و جایگزینی متقن به جای کنکور ارائه دهد.

وی که از موافقان حذف کنکور و اجرای کامل قانون سنجش و پذیرش دانشجو و حذف کنکور است، شرایط فعلی برای اجرای قانون مذکور را غیر آماده دانست.

حذف کنکور بدون کار کارشناسی عاقلانه نیست

همچنین احمدی لاشکی، نائب رئیس کمیسیون آموزش با بیان اینکه حذف کنکور بدون کار کارشناسی عاقلانه نیست، ادامه داد: سازمان سنجش تنها سازمانی است که مردم به آن اعتماد دارند و تا زمانی که نتوان برای آن جایگزین مناسبی یافت حذف آن منطقی نیست چرا که ممکن است در ورود متقاضیان به دانشگاه‌ها دخل و تصرفی صورت گیرد.

نایب رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس افزود: اگرچه ممکن است سازمان سنجش موافق حذف کنکور نباشد اما در صوت یافت جایگزین مناسب نمایندگان مجلس اقدامات لازم را برای حذف آن انجام می‌دهند و آن را به صورت قانون تصویب می‌کنند.

کنکور تا ۳ سال دیگر حذف نخواهد شد

در این میان معاون آموزشی وزارت علوم در اظهارنظری قاطع اعلام کرد: کنکور تا ۳ سال دیگر حذف نخواهد شد، حذف کامل کنکور به اجرای شروطی همچون برگزاری آزمون سراسری ازسوی آموزش و پرورش نیازمند است.

اجرایی شدن حذف کنکور در مقطع تحصیلی مختلف، شاخص‌ها و زیرساخت‌های متفاوتی را می‌طلبد

مجتبی شریعتی نیاسر درباره کم و کیف اجرای قانون حذف کنکور، گفت: حذف کنکور به طور کامل مورد تایید وزارت علوم است و قویا مدافع حذف آن در تمامی مقاطع هستیم اما اجرایی شدن این قانون در مقطع تحصیلی مختلف، شاخص‌ها و زیرساخت‌های متفاوتی را می‌طلبد.

معاون آموزشی وزیر علوم با بیان اینکه سال 94 طی یک خیز جدی کنکور در مقطع دکترا حذف و پذیرش به دانشگاه‌ها واگذار شد، افزود: پس از این خیز قابل توجه، مجلس طرحی را به تصویب رساند که براساس آن عملا موضوع پذیرش بدون کنکور در مقطع دکترا کاملا منتفی و به شیوه گذشته بازگشت.

یکی از شروط حذف کنکور؛ برگزاری آزمون سراسری ازسوی آموزش و پرورش است. همانطور که گفته شد اصل مصوبه حذف کنکور برای سال 86 است اما یکی از شروط حذف برگزاری آزمون سراسری ازسوی آموزش و پرورش بود تا دانش‌آموزان پس از ترازبندی شدن به دانشگاه راه بیابند، از آنجا که تاکنون این آزمون سراسری برگزار نشده است به همین دلیل قانون حذف کنکور در سال 92 در مجلس شورای اسلامی لغو و پس از آن قانون جدیدی تصویب شد که براساس آن مقرر شد؛ طی 5 سال حداقل 85 درصد پذیرفته‌شدگان دانشگاه‌ها از طریق بررسی سوابق تحصیلی پذیرش شوند.

وزارت علوم از مدت زمان قانونی مشخص شده برای اجرای حذف کنکور جلوتر است

وزارت علوم از مدت زمان قانونی مشخص شده برای اجرای حذف کنکور جلوتر است، شریعتی نیاسر با بیان اینکه اکنون پس از گذشت تنها 3 سال از تصویب این قانون، بالغ بر 85درصد دانشجویان از طریق سوابق تحصیلی وارد دانشگاه می‌شوند، اضافه کرد: وزارت علوم عملا از مدت زمان قانونی مشخص شده برای اجرای حذف کنکور جلوتر است اما تکمیل این روند در تمام مقاطع تحصیلی نیازمند تکمیل زیرساخت‌ها است به همین دلیل کنکور زودتر از 3 سال دیگر به طور کامل حذف نخواهد شد.

معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره حذف کنکور در رشته‌های پرمتقاضی، گفت: حذف کنکور در این رشته‌ها ساز و کار خود را می‌طلبد که یکی این ساز و کارها هماهنگی با آموزش و پرورش به منظور آموزش دانش‎آموزان به صورت مفهومی و کسب معدل مناسب و دوری از آموزشی‌های تست محور است.

سال ۹۷؛ آخرین مهلت مجلس برای اجرای قانون حذف کنکور

با این حال سال ۹۷ آخرین مهلت مجلس برای اجرای قانون حذف کنکور است و سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس معتقد است سازمان سنجش تمایلی به حذف کنکور ندارد زیرا ابهامات موجود در خصوص تعداد دروس امتحان نهایی را برطرف نمی‌کند.
سید حمایت میرزاده با اشاره به آغاز ثبت‌نام برای کنکور سراسری، گفت: طبق مصوبه مجلس در سال 92، کنکور باید تا سال 97 حذف شود و تا زمان حذف آن تاثیر معدل داوطلبان در کنکور سراسری هر ساله به تدریج افزایش یابد.

نماینده مردم گرمی در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اگرچه مجلس به دنبال اجرایی کردن قانون حذف کنکور و تاثیر بیشتر معدل در نتیجه این آزمون است اما داوطلبان باید به دفترچه‌ای که توسط سازمان سنجش منتشر شده توجه کنند چرا که تمام موارد مانند نحوه تاثیر معدل و مقدار آن در این دفترچه ذکر شده است.

وی بیان کرد: نمایندگان مجلس با نظارت بر عملکرد وزارت علوم و آموزش و پرورش و سازمان سنجش مراحل حذف کنکور را کنترل می‌کنند و در صورتی که تا سال 97 نتوانند کنکور را حذف کنند با آنها از لحاظ قانونی برخورد می‌کند.

سازمان سنجش تمایلی به حذف کنکور ندارد

میرزاده اظهار کرد: سازمان سنجش تمایلی به حذف کنکور ندارد و به برگزاری کنکور علاقه‌مند است چرا که ابهاماتی در خصوص تعداد دروس امتحان نهایی وجود دارد و اگر مایل به حذف کنکور بود این ابهامات را برطرف می‌کرد؛ سازمان سنجش باید تعداد امتحانات نهایی را به درستی و روشنی مشخص کند.

وی ادامه داد: سازمان سنجش تعیین‌کننده تعداد امتحانات نهایی، نحوه و مقدار تاثیرگذاری معدل در آزمون کنکور است و باید تمام تلاش خود را برای حذف هر چه سریعتر کنکور انجام دهد مجلس نیز به عنوان دستگاه نظارتی عملکرد آنها را بررسی می‌کند و با برگزاری جلساتی با این وزارت‌خانه‌ها مذاکرات لازم را انجام می‌دهد.

منبع: آنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین