|
|
امروز: شنبه ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۳
فرمانده گردان هاي عز الدين القسام کيست؟
کد خبر: ۲۰۷۰۹
تاریخ انتشار: ۰۵ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۸:۵۸
اسرائیل او را در سال 1989 بازداشت کرد که 16 ماه تمام بدون محاکمه به اتهام فعالیت در دستگاه نظامی حماس در زندان های اشغالگران به سر برد. وی پس از آزاد شدن از زندان، به همراه دیگران تاسیس گردان های القسام را آغاز کرد و در دهه نود در عملیات های بی شماری علیه اسرائیل مشارکت و نظارت داشت.
گزارشی به بررسی شخصیت محمد الضیف فرمانده گردان های عز الدین القسام، شاخه نظامی جنبش حماس پرداخت.

 در گزارشی با عنوان «فرمانده گردان های القسام، مرموزترین مردی که فلسطینی ها او را وزیر دفاع و اسرائیلی ها او را سر افعی می نامند» در ژانویه سال 2011 مادر محمد الضیف «ابو خالد» فرمانده کل گردان های القسام مرموزترین فرد در میان فلسطینیان از دنیا رفت. همه فرماندهان و رهبران حماس در تشییع جنازه اش حضور یافتند جز خود ابو خالد که معلوم نبود حضور دارد یا خیر؟

افراد نزدیک به حماس در مصاحبه با خبرنگاران گفتند وی در این مراسم حضور داشته اما کسی او را نشناخته است. برخی دیگر هم می گویند وی تنها پنج دقیقه در این مراسم حضور یافت و سپس آنجا را ترک کرد برخی هم گفته اند وی خود را به شکل پیرمردی درآورده بود و پس از وداع با مادرش آنجا را ترک کرد.

جز حلقه بسیار محدودی از فرماندهان گردان های القسام که چهره واقعی محمد الضیف را می شناسند، هیچکس دیگری دقیقا نمی داند او چگونه با مادرش وداع کرده است.

الضیف از حدود دو دهه پیش تاکنون، در اماکن عمومی ظاهر نشده است یا همان گونه که پرسش شوندگان گفته اند: «اگر او را ببنند او را نخواهند شناخت.»

حتی اسرائیلی هایی که دنبال او هستند هیچ تصویری از او ندارند. الضیف از اواسط دهه نود قرن گذشته تاکنون یکی از مهمترین افراد تحت تعقیب اسرائیل است که او را سر افعی می نامد و پس از انتفاضه دوم، وی به فرد شماره یک تحت تعقیب اسرائیل تبدیل شده است. در این مدت هم اسرائیل هیچگاه تلاش های خود را برای بازداشت یا کشتن او متوقف نکرده است.

شیمون پرز در سال 2006 زمانی که نخست وزیر اسرائیل بود از یاسر عرفات رئیس سابق تشکیلات خودگردان فلسطین خواست الضیف را بازداشت کند. عرفات از شنیدن چنین اسمی ابراز تعجب کرد، گویی او را نمی شناسد بعدها معلوم شد که عرفات از وی محافظت و حمایت می کرده است.

اسرائیل همواره دنبال الضیف بود و چندبار تلاش کرد او را ترور کند حتی پیش از آن که به طور کلی مخفی شود دوبار او را زخمی کرد.

اکنون این مرد که فلسطینیان دوست دارند به او لقب وزیر دفاع بدهند، بیش از هر مقام دیگری در تشکیلات خودگردان، حماس و حتی اسرائیل کلید جنگ و صلح را در اختیار دارد تا جایی که روزنامه نگاران اسرائیلی این سئوال را مطرح می کنند که محمد الضیف چه زمانی تصمیم می گیرد جنگ را متوقف کند.

اما محمد الضیف کیست؟

نام واقعی او: محمد دیاب ابراهیم المصری و لقبش الضیف است. وی در سال 1965 در یک خانواده آواره فلسطینی در شهرک القبیبه دیده به جهان گشود و در اردوگاه خان یونس در جنوب نوار غزه سکونت یافت. محمد در یک خانواده بسیار فقیر رشد کرد و ناگزیر شد به خاطر کمک به درآمد خانواده، موقتا ترک تحصیل کند و در کنار پدرش در ریسندگی و ساخت صنایع دستی کار کند. وی سپس یک مرغداری کوچک به راه انداخت و پیش از آن که تحت تعقیب اسرائیلی ها قرار بگیرد به عنوان راننده فعالیت می کرد.

دوستانش در محله ای که در آن بزرگ شد می گویند وی فردی امانتدار، شوخ طبع، خوش قلب و اندکی درونگرا بود. الضیف در اواخر سال 1987 از طریق روابطش با مساجد به جنبش حماس پیوست. وی سپس بار دیگر تحصیلاتش را آغاز کرد و وارد دانشگاه اسلامی غزه شد و در سال 1988 با اخذ مدرک لیسانس در علوم فارغ التحصیل شد. الضیف در این مدت تیم هنری اسلامی «بازگشت» را تشکیل داد که به کار های نمایشی می پرداخت. الضیف بسیار علاقه مند به هنرپیشگی بود و چند نقش نمایشی از جمله نقش شخصیت های تاریخی را بازی کرد. وی در طول دوران فعالیتش در شورای دانشجویان دانشگاه اسلامی مسئول کمیته هنری بود.

اسرائیل او را در سال 1989 بازداشت کرد که 16 ماه تمام بدون محاکمه به اتهام فعالیت در دستگاه نظامی حماس در زندان های اشغالگران به سر برد. وی پس از آزاد شدن از زندان، به همراه دیگران تاسیس گردان های القسام را آغاز کرد و در دهه نود در عملیات های بی شماری علیه اسرائیل مشارکت و نظارت داشت.

تشکیلات خودگردان فلسطین در ماه مه سال 2000 به درخواست اسرائیل او را بازداشت کرد این در حالی بود که وی با تشکیلات خودگردان روابط بسیار نزدیکی داشت و بازداشتش با تفاهم و هماهنگی صورت گرفت.

وی در سال 2002 پس از ترور صلاح شحاده فرمانده کل گردان های القسام، فرماندهی این گردانها را بر عهده گرفت. الضیف در سال 2001 هدف ترور قرار گرفت اما جان سالم به در برد. یک سال بعد مجددا بالگردهای آپاچی رژیم صهیونیستی با شلیک دو موشک به سمت خودرو وی که یکی از آنها به خوردو اصابت کرد تلاش کردند او را ترور کنند. در این عملیات وی زخمی شد و عبد العزیز الرنتیسی رهبر حماس (در سال 2004 ترور شد) که پزشک بود او را در مکانی نامعلوم مداوا کرد.

در سال 2003، هواپیماهای اسرائیلی تلاش کردند محمد الضیف و برخی رهبران حماس را در منزلی در شهر غزه ترور کنند ولی موشک آنها اشتباها به طبقه دیگری از ساختمان محل حضورشان اصابت کرد. سه سال بعد در سال 2006 یک موشک با قدرت انفجار بالا به منزلی اصابت کرد که الضیف در آن به همراه فرماندهان گردان های القسام جلسه داشت و این بار هم وی جان سالم به در برد اما اسرائیلی ها گفتند وی به شدت زخمی شده است.

اسرائیلی ها بر این باورند که الضیف در این حمله قطع نخاع و ویلچری شده و یکی از چشمان خود را هم از دست داده است اما حماس هیچ اشاره ای به درست یا نادرست بودن این مطلب نکرده است. این فرمانده برجسته القسام در سالهای گذشته فقط دوبار در مقابل دوربین ها آن هم به صورت شبح با نصف چهره تاریک و نیمی قابل مشاهده ظاهر شده است و غیر از این دو مورد هیچگاه در انظار عمومی دیده نشده است.

هیچکس در غزه جرأت نمی کند درباره الضیف سئوال کند و دست کم در یک مورد چند سال پیش وقتی مشخص شد فردی منزل بستگانش را زیر نظر دارد ربوده شد و تحت بازجویی شدید قرار گرفت و پس از اثبات جاسوس بودنش، بلافاصله اعدام شد.
منبع: انتخاب
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین