کد خبر: ۲۰۶۰۸۵
تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۱:۰۷
در همين گيرودار گله و شكايت بود كه نيروي انتظامي هم وارد ميدان شد. نيروي انتظامي كه از سوي شركت مخابرات ايران در اين جمع براي متفرق‌كردن پيمانكاران به جمع آنها آمده بود، سعي در متفرق‌كردن جمع داشت اما در عين حال نقش رايزني بين اين دو را هم برعهده گرفت. بااين‌حال، نتيجه صرفا پرداخت پول اندكي براي ساكت‌كردن پيمانكاران بود.
بازهم صاحب‌كار، به بهانه آنكه جيبش خالي است، دست پيمانكار را خالي گذاشت و در ادامه اين چرخه، كارگراني كه دم‌عيد بي‌نان ماندند. البته اين كليت ماجرا است. كارفرما، همان «مخابرات»ي است كه به ‌گفته احمد توكلي، با اينكه گوشتش در خصوصي‌سازي خورده شده، استخوانش هم هنوز بسيار مي‌ارزد. ديروز، حدود ٧٠ نفر از پيمانكاران مخابرات به نمايندگي از حدود ٢٠٠ شركت پيمانكاري كه هفت، هشت‌ ماهي طلب خود را دريافت نكرده‌ بودند و اين رقم به حدود ٨٠ ميليارد تومان رسيده بود، مقابل درب چهار ساختمان اصلي وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات تجمع كردند. تجمعي كه در نهايت منجر به پرداخت پول خردي حدود ٢٠ ميليارد تومان شد كه قرار است بين مناطق تهران توزيع شود و تقريبا به هر منطقه ٦٠٠ ميليون تومان خواهد رسيد. اين در حالي است كه صورت‌های مالی شش‌ماهه اول سال ٩٦ مخابرات نشان مي‌‌دهد، گروه مخابرات ایران (ثابت و سیار و دیگر شرکت‌های تابعه) دریافته، حجم سپرده‌های بانکی مخابرات ایران در پایان سال مالی ٩٥ مبلغ ٨٤١ میلیارد تومان بوده است که این رقم در پایان شهریور ٩٦ به ٩١٦ میلیارد تومان رسیده است که رشد هشت‌درصدی را نشان مي‌داد. این درحالی است که منابع آگاه‌ به «شرق» خبر داده‌اند، این شرکت علاوه‌بر این نوع سرمایه‌گذاری، در پروژه مشارکتی ساخت هتل هجرت نیز حضور دارد. طبق اطلاعات موجود، کل هزینه ساخت پروژه ٣٢٤ میلیارد تومان است و تا پایان سال مالی ٩٥، معادل مبلغ ١٥٥میلیارد تومان، یعنی ٤٧,٨ درصد از کل هزینه ساخت برای این پروژه پرداخت کرده است که اکنون پیشرفت فیزیکی پروژه کمتر از هشت درصد، یعنی ٧.٦٢ درصد است. نکته مهم مورد نظر آن است که طبق آنچه در سایت کدال منتشر شده، مخابرات ایران تقریبا ٩١٦ میلیارد تومان تا پایان شهریور ٩٦، نقدینگی دارد (در شش‌ماهه نخست امسال، بر آن نقدينگي حاصل در شش‌ماهه دوم سال را هم بيفزاييد). با‌اين‌حال مخابرات حاضر نيست مطالبات معوق پيمانكاران خود را هم به درستي بپردازد.
‌ تهديد به قرارگرفتن در ليست سياه
البته اين تمام ماجرا نيست. بازهم اين تجمع‌ها و طلب حق و حقوق از كارفرما، منجر به تسويه حساب شد. برخي از پيمانكاراني كه براي حضور در اين تجمع برنامه‌ريزي كرده بودند، از سوي حراست و مديران شركت مخابرات ايران تهديد به تسويه حساب و عدم همكاري و قرار‌گرفتن در ليست سياه شدند. يكي از اين پيمانكاران به «شرق» مي‌گويد: «با من تماس گرفتند و گفتند اگر تجمع كنيد، هم برخورد كرده و امنيتي‌ات مي‌كنيم، هم قراردادهايت را فسخ مي‌كنيم».
‌ تسويه‌حساب مخابرات با ٢ پيمانكار معترض
اين در حالي است كه اين فقط يك تهديد نبود و دو نفر از اين پيمانكاران فراخوانده شدند و قيد عدم همكاري با آنها در پرونده‌شان درج شد. به گفته اين پيمانكار، قراردادهاي دو نفر فسخ شده و قرار است ديگر با آنها قرارداد بسته نشود. هرچند اين اقدام تا حدودي به نفع آنها است و اگر حق‌وحقوقشان را بگيرند، ديگر خودشان با مخابرات كار نمي‌كردند.

يكي از اين پيمانكاران در گفت‌وگو با «شرق» از معوقات هفت‌، ‌هشت‌ماهه پيمانكاران مي‌گويد: «بالاي ٨٠ ميليارد تومان مطالبات پيمانكاران است اما مبلغي كه اكنون اعلام كردند ٢٠ ميليارد تومان است كه رقم بسيار اندكي است. هر سري وعده و وعيد مي‌دهند اما كار خاصي نمي‌كنند».
‌ تمديد وعده‌
يكي ديگر از پيمانكاران با اشاره به اينكه هر يك از پيمانكاران حدود صد نفر زيرمجموعه دارند، حرف‌هاي همكارش را ادامه مي‌دهد: «قبلا يكي، دو ماهه پول را مي‌دادند، بعد به چهارماه و الان هم به هفت‌، هشت‌ماه كشيده و مطمئنيم اين روند ادامه پيدا مي‌كند».
ديگري مي‌گويد: «شركت مخابرات ايران يكي از شركت‌هاي پردرآمد ايران است. اين درآمد كجا مي‌رود كه نمي‌تواند پول پيمانكاري را كه مخابرات را سرپا نگه داشته، بپردازد؟ شب عيد است نمي‌دانيم با كارمندانمان چه كنيم».
همكارش ادامه مي‌دهد: «مخابرات پولمان را نمي‌دهد اما بيمه و ماليات كه اين چيزها را نمي‌فهمد. فقط سند مي‌زنيم، بدون اينكه پولي گرفته باشيم، با همين ثبت، پولشان را طلب مي‌كنند. مجبوريم از سرمايه‌مان بفروشيم تا اين ارقام را بپردازيم».
پيمانكار ديگري كه بسيار شاكي است، مي‌گويد: «حقمان را نمي‌دهند. از ترس طلبكاران نمي‌توانيم شب به خانه برويم. الان زمين شخم بزنيم به نفعمان است؛ لااقل به مردم بدهكار نيستيم. ما را مي‌ترسانند كه در ليست سياه مي‌گذاريم‌تان!»
ادامه مي‌دهد: «مي‌خواهند سود سهام بالايي به سهام‌داران نشان دهند، دودش به چشم ما مي‌رود».
در همين گيرودار گله و شكايت بود كه نيروي انتظامي هم وارد ميدان شد. نيروي انتظامي كه از سوي شركت مخابرات ايران در اين جمع براي متفرق‌كردن پيمانكاران به جمع آنها آمده بود، سعي در متفرق‌كردن جمع داشت اما در عين حال نقش رايزني بين اين دو را هم برعهده گرفت. بااين‌حال، نتيجه صرفا پرداخت پول اندكي براي ساكت‌كردن پيمانكاران بود.

پيش از ورود نيروي انتظامي به ماجرا، مجيد صدري، مديرعامل مخابرات ايران براي آرام‌كردن معترضان به جمع آنها آمده بود. يكي ديگر از پيمانكاران با گلايه از تغيير شيوه بيان مديرعامل مخابرات به «شرق» مي‌گويد:‌ «آقاي صدري براي رايزني با پيمانكاران وارد مذاكره شد اما حرف‌هايش ١٨٠ درجه با قبل فرق داشت. او قبلا با دمپايي در جلسات حضور پيدا می‌كرد و مي‌گفت كار نمي‌كنيد، نكنيد؛ اما وقتي ديد جمعيت زياد است، لحن كلام خود را تغيير داد».
‌ مديرعامل مخابرات در جمع پيمانكاران چه گفت؟

خبرها از مذاكره اين دو بخش حاكي از آن است كه پيمانكاران با تأكيد بر اينكه ٨٠ميليارد تومان طلبكاريم، مي‌گويد: «بعد از اين تجمع براي ساكت‌كردنمان ٢٠ ميليارد تومان به ما مي‌دادند كه درمجموع به هر منطقه ٦٠٠ ميليون تومان رسيد كه يك‌دهم مطالباتمان هم نيست و دردي از ما دوا نمي‌كند». ديگري ادامه مي‌دهد: «تا قبل از تجمع پولمان را نمي‌دادند. حتي جلوي در اتاق آنها مي‌رفتيم، راهمان نمي‌دادند. اين چه رفتاري است؟»
صدري در جمع پيمانكاران گفته بود: «در تلاش هستيم كه بدهي‌مان را پرداخت كنيم. ما (مخابرات)، شما (پيمانكاران) را از خودمان مي‌دانيم. تا آنجايي كه در توانمان بود و نقدينگي اجازه مي‌داد، به حسابتان واريز كرديم».

او با گلايه از تجمع شكل‌گرفته ادامه داد: «بايد مشكل را در خانه‌مان حل كنيم. مشكل غيرقابل‌حل نيست. همكاري كنيم با هم حل كنيم. اگر مشكلي با ما داريد به دفترم بياييد. شما از ماييد و فرقي با ما نداريد».
يكي از پيمانكاران به نشانه اعتراض خطاب به او گفت: «شما مي‌گوييد به ما كمك كنيد و با همكاري ما پولتان را بگيريد. شما بايد به وظيفه‌تان عمل كنيد و حقمان را بدهيد، نه‌اينكه بگوييد به ما كمك كنيد».
ديگري مي‌گويد: «طلبكار با مأمور پشت در خانه آمده بود. نتوانستم به خانه بروم. چه‌كار بايد بكنم؟»
مديرعامل مخابرات در پاسخ به اين حرف او گفت: «بيايید دفتر ما مخلص شما هم هستيم!»
او با بيان اينكه محدوديت منابع داريم، ادامه داد: «به‌طور روزانه دنبال كار شما هستم. شما با كارمند رسمي من فرق نمي‌كنيد. اگر چرخ شما بچرخد، چرخ مخابرات هم مي‌چرخد. ديروز اعلام كردم، با توجه به نقدينگي‌ای كه در شركت داريم، همه پرداخت‌ها قطع شود و بدهي شما (پيمانكاران) و كارمندان را بپردازيم».اين ماجرا تا لحظه نگارش اين خبر كماكان ادامه دارد و پيمانكاران بر آن هستند كه اگر ماجرا ادامه پيدا كند و پرداختي‌ها درست نباشد، امروز هم دوباره دست به تجمع بزنند.

پيش‌تر «شرق» در گزارشي در مورد بلوكه‌كردن حقوق كارمندان مخابرات هم نوشته بود. در آن گزارش آمده بود: مخابرات ايران ٢٣ هزار کارمند رسمی و ٢٨ هزار کارمند شرکتی تحت پوشش شرکت خدمات اول دارد (سهام‌دار اصلی خدمات اول خود مخابرات ایران است). بنابراین اگر به‌طورمتوسط حقوق هر کارمند رسمی را پنج میلیون تومان و هر کارمند شرکتی را ١.٥میلیون تومان در نظر بگیریم، هر ماه مخابرات ایران حدود ١٤٥ تا ١٥٠میلیارد تومان بابت حقوق باید به کارکنانش بپردازد. بااین‌حساب، بر اساس گزارش شش‌ماهه اول ٩٦ از حساب سپرده‌ها، شرکت مخابرات ایران برای پرداخت حداقل شش ماه حقوق کارکنانش نقدینگی و سپرده نزد بانک‌ها دارد، اما در عمل نحوه پرداخت حقوق کارکنان اسفبار است. طبق اسنادی که در اختیار «شرق» قرار گرفته بود، به‌طورمثال از روز ٢٧ تا یکم هرماه حقوق در استان‌ها پرداخت می‌شود و هر استانی پولدارتر باشد یا مدیرش زرنگ‌تر باشد و بتواند از تهران پول بگیرد، زودتر حقوق‌ها را پرداخت می‌کند. درحالی‌که مخابرات ایران از حذف شرکت‌های استانی و ادغام آنها از مهر ٩٥ خبر داده که حتی اگر این را بپذیریم، دراین‌صورت باید حقوق‌ها متمرکز و یکجا پرداخت شود.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین