|
|
امروز: دوشنبه ۰۵ آذر ۱۴۰۳ - ۱۸:۳۹
کد خبر: ۲۰۳۳۸۰
تاریخ انتشار: ۰۵ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۴:۲۴
«این آمار به این معنی است که نرخ شیوع استان از میانگین کشور پایین‌تر است. شیوع مصرف مواد عبارت است از افرادی که به شکل مستمر اقدام به مصرف می‌کنند، اما هنوز به چرخه اعتیاد وارد نشده‌اند.»
    بررسی‌ها نشان می‌دهد نیم‌درصد از یک‌میلیون و ٥٠٠‌هزار زنی که هر ‌سال باردار می‌شوند، نوزادان معتاد به دنیا می‌آورند، یعنی هر‌سال ٧‌هزار و ٥٠٠ نوزاد معتاد در ایران متولد می‌شود. همچنین یک غربالگری در ‌سال ٩٥ مشخص می‌کند که از ٩٠٠‌هزار زن باردار، دو‌هزار و ٤٣٨ نفر از آنها، مادر معتاد بودند. این آمار را مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر اعلام و در گفت‌وگو با ایسنا، جزییات بیشتری از نتایج شیوع‌شناسی مصرف مواد مخدر را تشریح کرد. به گفته حمیدرضا صرامی، در جهان ۳۳‌درصد از مصرف‌کنندگان را زنان تشکیل می‌دهند. در ایران از هر ۱۰ نفر مصرف‌کننده مواد مخدر یک نفر زن است. با این حال روندها نشان می‌دهد که گرایش دختران و زنان نسبت به مصرف مواد مخدر درحال افزایش است. براساس اعلام صرامی، علت‌های گوناگونی مثل زمینه‌های فردی، هویت، هیجان‌های درونی، کاهش عزت نفس، ضعف مهارت‌ها، الگوهای نامناسب فرزندپروری در خانواده، دریافت تأیید اجتماعی از جامعه بدین معنا که برای پذیرش در گروه همسال ماده گل یا ماری‌جوانا و... مصرف کند، فقر گریزگاه‌های اجتماعی برای تخلیه هیجانات و... در کنار دسترسی آسان به مواد مخدر می‌تواند زمینه گرایش دختران به اعتیاد را در آینده بیشتر فراهم کند.

او در ادامه درباره تغییر الگوی مصرف مواد مخدر هم گفت: «باید توجه داشت که سیستم هوشمند اعتیاد، ماده گل، ماری‌جوانا و حشیش را به‌عنوان الگوی دوم مصرف مواد وارد کشور کرد. بدین معنا که درحال حاضر تریاک با ۵۳ درصد، حشیش، گل و ماری‌جوانا با ۱۱.۹ درصد، شیشه با حدود ٨درصد و هرویین با حدود ۷‌درصد چهار الگوی مصرف مواد را در کشور به خود اختصاص می‌دهند.» به گفته او، میزان تولید حشیش و ماده گل در افغانستان از چهار‌هزار تن به ٩‌هزار تن افزایش پیدا کرده است: «در کنار اینها، برای به ‌دست آوردن چرخه جدید فروش مواد در ایران دانه‌های تراریخته شاه‌دانه را وارد کشور می‌کنند و الگوی مصرف جدیدی را ایجاد کرده‌اند.»

صرامی در ادامه با بیان این‌که شیوع مصرف مواد در ۹ استان کشور از میانگین نرخ کشوری که ۵.۴‌درصد است، بالاتر است، افزود: «استان‌های خوزستان، گلستان، چهارمحال‌وبختیاری، کرمان، فارس، خراسان شمالی، مرکزی، کرمانشاه و سیستان‌وبلوچستان به ترتیب میانگین مصرفی بالاتری در سطح کشور دارند. طبیعتا در این استان‌ها، استانداران، فرمانداران، بخشداران، دهیاران و دستگاه‌های فرهنگی باید اقدامات جدی‌تری را هم از لحاظ اعتباری و هم از لحاظ برنامه‌ای دنبال کنند.» به گفته او، میانگین شیوع مصرف مواد در استان خراسان‌رضوی ۲.۷۶‌درصد است: «این آمار به این معنی است که نرخ شیوع استان از میانگین کشور پایین‌تر است. شیوع مصرف مواد عبارت است از افرادی که به شکل مستمر اقدام به مصرف می‌کنند، اما هنوز به چرخه اعتیاد وارد نشده‌اند.»

«میزان شیوع مصرف مواد مخدر در دانش‌آموزان متوسطه دوم کشور ۲.۱‌درصد است که این نرخ در استان خراسان‌رضوی به ۲.۲۵‌درصد می‌رسد، یعنی از میانگین متوسط بالاتر است.» این را هم مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر، اعلام کرد و در توضیح بیشتر گفت: «یکی از دلایل این موضوع همجواری خراسان در مرزهای شرقی است که دسترسی به تریاک و ماده گل را در میان دانش‌آموران آسان‌تر کرده است.»

آمار شیوع مصرف مواد مخدر در میان کارگران هم موضوع دیگری است که از سوی او مطرح شد: «میانگین شیوع مصرف مواد مخدر در میان کارگران کشور ۲۲.۳‌درصد است. این آمار در خراسان‌رضوی به ۳۱.۷‌درصد می‌رسد.»  او در ادامه با بیان این‌که زنان دارای اختلالات روحی و روان‌پریشی نسبت به سایر زنان ۱۷ برابر بیشتر به سمت مصرف مواد می‌روند، گفت: «۰.۶‌درصد از جمعیت ۱۵-۶۴‌ سال زنان معادل ۱۵۶‌هزار نفر از زنان کشور به مصرف مواد گرایش دارند. درواقع زنانی که دارای اختلالات روان‌پریشی و روحی هستند ۱۷برابر بیشتر از دیگر زنان به سمت مصرف مواد مخدر می‌روند. تحقیقات نشان می‌دهد که دختران نسبت به فشار گروه همسالان در مقایسه با پسران آسیب‌پذیرتر هستند، همچنین دختران و زنان ٦‌سال زودتر از مردان به ورطه‌ وابستگی به مواد گرایش پیدا می‌کنند.» به گفته او، به دلیل مبانی فیزیولوژیکی زنان، سوء مصرف مواد بسیار سریع‌تر و در مدت کوتاه‌تری روی آنها تأثیر می‌گذارد. زنانی که مبتلا به اختلالات خلق هستند، چهار برابر و زنانی که به اختلالات اضطراب گرفتار هستند ۲.۲‌درصد برابر بیشتر از سایر زنان به سمت مصرف مواد می‌روند. تحقیقات نشان می‌دهد متاسفانه ۸۰‌درصد از دختران و زنانی که دچار اختلال خلق یا اضطراب بوده‌اند به سمت مصرف مواد مخدر رفته‌اند.

صرامی با اشاره به بررسی‌های انجام شده در ارتباط با نگرش به مصرف مواد مخدر گفت: «بررسی‌ها نشان می‌دهد که ۲۷.۴‌درصد از جامعه نگرش مثبت به مصرف مواد مخدر دارند. از این میان سهم زنان ۲۶.۴‌درصد و سهم مردان ۲۹.۳‌درصد است. وجود این نگرش مثبت همراه با اختلالات خلق، اضطراب و فشارهای گروه همسالان می‌تواند مشکلات زیادی را ایجاد کند.» به گفته او، درحالی‌که ۲۷.۴‌درصد از مردم ایران نسبت به مصرف مواد مخدر نگرش مثبت دارند، نگرش مثبت نسبت به مصرف مواد در خراسان‌رضوی حدود ۲۹‌درصد است: «زمانی که نگرش فرد نسبت به مواد مثبت باشد گرایش مصرف در او وجود خواهد داشت. نیاز است تا دستگاه‌های فرهنگی استان در جهت تقویت نگرش‌ها و اصلاح باورها اقدامات لازم را انجام دهند.»

منبع:شهروند

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین