کد خبر: ۱۹۹۳۱۷
تاریخ انتشار: ۱۰ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۰:۰۶
من با شوک درمانی در اقتصاد ایران کاملا مخالف هستم، چون تبعات بسیاری دارد، اما باید قیمت‌ها را تدریجی و براساس واقعیت‌ها بازنگری کنیم. اگر این کار را نکنیم، آن زمان مجبوریم مثل زمان دولت احمدی‌نژاد 400 درصد قیمت انرژی را افزایش دهیم. بر این اساس من تاکید می‌کنم ما باید قیمت‌های نسبی را در اقتصاد حاکم کنیم.
 یک کارشناس اقتصادی معتقد است «کمیسیون تلفیق برخورد پوپولیستی با لایحه بودجه دولت داشت؛ در حالی که کشور نیاز به اصلاحات اقتصادی دارد و اگر اصلاحات اقتصادی اتفاق نیفتد، فردا باید با هزینه بالاتری انجام شود.»

مهدی پازوکی در گفت‌وگو با خبرآنلاین با اشاره به رد کلیات لایحه بودجه در مجلس، اظهار داشت: من اعتقاد دارم که مجلس برخورد سیاسی با بودجه داشته است؛ چراکه در 72 ساعتی که تعیین شده، قرار نیست اتفاق خاصی بیفتد.

وی افزود: این نکته حایز اهمیت است و هم مجلس و هم قوه‌قضاییه و هم کل ملت ایران باید بداند که اقتصاد ایران نیاز به اصلاحات اقتصادی دارد. این اصلاحات اقتصادی هر چه به تاخیر بیفتد، اقتصاد و جامعه ایران هزینه بیشتری را متحمل خواهد شد.

این کارشناس اقتصادی متذکر شد: مجموعه حکومت باید اصلاحات اقتصادی را بخواهد. این اصلاحات اقتصادی شامل اصلاح سیستم پولی در نظام بانکی، اصلاح سیستم مالی در سند بودجه و اصلاح سیستم اداری است.

پازوکی با بیان این‌که در حال حاضر به شدت اقتصاد ایران از بی‌انضباطی مالی رنج می‌برد، تصریح کرد: من به شدت با تغییراتی که بودجه در کمیسیون تلفیق داشته، مخالف هستم. کمیسیون تلفیق به دلیل اتفاقاتی که افتاد و ناآرامی‌های اخیر، تصورشان این بود که این ناآرامی‌ها به دلیل افزایش قیمت حامل‌های انرژی است، یا این‌که قرار است تعداد یارانه‌بگیران کم شود. اتفاقا در لایحه دولت یارانه به طبقات نیازمند داده شود و جلوی پرداخت یارانه به طبقات ثروتمند گرفته شود.

وی عنوان کرد: من فکر می‌کنم کمیسیون تلفیق یک برخورد پوپولیستی با لایحه دولت داشت؛ به همین خاطر کشور نیاز به اصلاحات اقتصادی دارد. اگر این اصلاحات اقتصادی امروز اتفاق نیفتد، فردا باید با هزینه بالاتری انجام شود.

 

اقتصاد فرمان نمی‌پذیرد

این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: اقتصاد فرمان و دستور نمی‌پذیرد؛ یعنی نمی‌توانید با متغیرهای اقتصادی برخورد تحکمی داشته باشید. باید بدانید که با مشکلات اقتصادی برخورد کارشناسی و علمی انجام دهید.

پازوکی با ذکر مثالی گفت: کره‌جنوبی و کره‌شمالی در یک منطقه آب و هوایی با یک فرهنگ و زبان هستند، اما امروز کره‌جنوبی جزو 15 اقتصاد برتر جهان است، اما کره‌شمالی جزو 15 اقتصاد عقب‌مانده جهان است. تفاوت آنها در سیستم تصمیم‌گیری و حکمرانی است. کره‌جنوبی مظهر حکمرانی خوب و در چارچوب منافع ملی است و بیش از 200 میلیارد دلار صادرات صنعتی در جهان دارد و بالای هزار و 50 میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی‌اش است.

وی تصریح کرد: بر این اساس، ما اقتصاد ایران نیاز به برخورد کارشناسی و علمی داریم. مگر دولت دیوانه است قیمت حامل‌های انرژی را افزایش دهد؛ به تبع دنبال این است که مردم از او راضی باشند، ولی یادتان باشد که وقتی در اقتصادی نرخ تورم 10 درصد است، به این معناست که در 4 سال گذشته که قیمت بنزین ثابت مانده، یعنی بنزین 40 درصد ارزان شده است.

این کارشناس اقتصادی عنوان کرد: من با شوک درمانی در اقتصاد ایران کاملا مخالف هستم، چون تبعات بسیاری دارد، اما باید قیمت‌ها را تدریجی و براساس واقعیت‌ها بازنگری کنیم. اگر این کار را نکنیم، آن زمان مجبوریم مثل زمان دولت احمدی‌نژاد 400 درصد قیمت انرژی را افزایش دهیم.  بر این اساس من تاکید می‌کنم ما باید قیمت‌های نسبی را در اقتصاد حاکم کنیم.
 
اقتصاد ایران خصوصی‌سازی نشده است

پازوکی در ادامه گفت: اقتصاد ایران در سال‌های اخیر خصوصی‌سازی نشده است. بنا به گزارش مرکز پژوهش‌های مجس، 14 درصد واگذاری شرکت‌های دولتی به بخش خصوصی واقعی بوده و 86 درصد واگذاری‌ها به خصولتی‌‌ها بوده است.

وی افزود: در صندوق‌های بازنشستگی سالانه 40 هزار میلیارد تومان هزینه‌های دولت بالا رفته است. یعنی اگر دولت در یک ماه پول صندوق‌های بازنشستگی را ندهد، حقوق نمی‌توانند بدهند. این اجتناب‌ناپذیر است و هر دولتی سر کار بیاید، باید این کار را انجام دهد.

این کارشناس اقتصادی با بیان این‌که در بودجه سال آینده اتکا به درآمدهای نفتی کاهش یافته و این نکته مثبتی است که نمایندگان مجلس به آن توجهی ندارند، تصریح کرد: با وجود این‌که حقوق کارکنان دولت در سال آینده افزایش یافته است، اما وابستگی به نفت در بودجه کاهش یافته است. یعنی درآمدهای نفتی در سال 97 نسبت به 97 حدود 13 هزار میلیارد تومان کاهش داشته است.

پازوکی با اشاره به درآمدهای مالیاتی، عنوان کرد: در حال حاضر سیستم مالیاتی کشور یکی از ناکارآمدترین سیستم‌ها است. حدود 40 درصد فرار مالیاتی در اقتصاد ایران داریم و در عین حال، ما نیز با افزایش نرخ مالیات مخالف هستیم، چون رکود در اقتصاد تشدید می‌شود، بنابراین راهکار این است که گستره مالیاتی را بالا ببریم. بنابراین نمایندگان مجلس باید منافع ملی را در نظر بگیرند.

وی متذکر شد: در حال حاضر حدود 600 هزار میلیارد تومان پروژه عمرانی نیمه‌کاره در کشور وجود دارد. یعنی اگر هیچ پروژه جدیدی شروع نکنیم، حداقل 20 سال طول می‌کشد که پروژه‌های نیمه‌کاره تمام شود. این در حالی است که همین الان برخی نمایندگان به دولت فشار می‌آورند که پروژه‌های جدیدی اجرا شود.

 اصلاحات اقتصادی را باید بخواهیم

این کارشناس اقتصادی با بیان این‌که اعتقاد من این است که مجموعه حکومت باید اصلاحات اقتصادی را بخواهد و بپذیرد، گفت: عدم اصلاحات می‌تواند هزینه‌های بسیاری را برای اقتصاد ایران داشته باشد. حق جامعه ایران بسیار زیاد است. رتبه ما باید در استانداردهای بین‌المللی خیلی بالا باشد و این وقتی اتفاق می‌افتد که ما کارشناسی و علمی برخورد کنیم و منافع ملی ملت ایران برایمان اصل باشد. در عین حال، سعی کنیم اقتصاد کشور را به درستی راهبری کنیم.

پازوکی افزود: می‌شود اقتصاد را کنترل کرد؛ منتها اصلاحات اقتصادی باید انجام شود. مجلس از دولت باید بخواهد که حرف کارشناسی و علمی بزند و مجلس از آنها حمایت کند.

وی با بیان این‌که ما کشور را گران اداره می‌کنیم، تصریح کرد: بر این اساس، می‌طلبد که نمایندگانی نترس و شجاع داشته باشیم که دنبال منافع ملی باشند.

نسبت قیمت بنزین و خودرو همخوانی ندارد

این کارشناس اقتصادی عنوان کرد: نسبت قیمت بنزین به خودرو یک شاخص است. در کشورهای توسعه‌یافته اگر پول 10 هزار لیتر بنزین را پس‌انداز کنید، با آن می‌توانید یک خودرو خوب بخرید. یعنی نسبت قیمت بنزین به خودرو یک، 10هزارم است. اما در ایران این نسبت یک پنجاه‌هزارم است. این نشان می‌دهد که این نسبت‌ها باید در اقتصاد ایران رعایت شود.

پازوکی افزود: در حال حاضر بسیاری از افراد به صورت تک‌سرنشین در شهرها تردد می‌کنند. براساس علم اقتصاد، وقتی حقوق کارمند دولت را 10 درصد افزایش می‌دهیم، اما قیمت بنزین را تغییر نمی‌دهیم، به این معناست که بنزین ارزان شده است. از سوی دیگر، وقتی قیمت کرایه تاکسی 10 درصد بالا می‌رود، اما نرخ بنزین سرجای خود هست، نشان می‌دهد که نسبت‌ها در اقتصاد رعایت نمی‌شود.

 
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین