پزشکی و پژوهش علمی مثل حالا توانمندی به دست نیاورده بود. در حوزه اساتید هم، وضعیت همچون امروز نبود؛ شمار کمی از استادان با بخش صنعت قراردادهای پژوهشی بسته بودند، همه چیز در عرصه علمی، محدودتر از امروز بود.
اکنون اما بسیاری از زیرساختها در کشور تغییر کرده است. بنیاد ملی نخبگان داریم، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری داریم. طرحها و لوایح بسیاری در حوزه علم و فناوری تصویب و ابلاغ شده است.
راس نظام نگاه ویژه به پیشرفت علم در کشور دارد. اقتصاد دانش بنیان و تجاری سازی فناوری در حال فرهنگ شدن است. شرکتهای دانش بنیان در حال توسعهاند، صندوق نوآوری و شکوفایی را احیا کردهایم.
مفاهیم جدید در اقتصاد ایران شکل گرفته، اقتصاد دانش بنیان فصل تازهای در اقتصاد نفتی به وجود آورده است، از حدود ٨ ماه پیش که مسئولیت بنیاد نخبگان را بر عهده گرفتم تلاش بر این بود تا برای بنیاد ملی نخبگان تعریف و جایگاهی برای فضای معاونت علمی مشخص شود. با این کار دامنه شناسایی نخبگان در آئیننامههای جدید گسترش مییابد و شمول مختصات این جامعه وسیعتر میشود.
از این پس تمرکز ما بر روی توانمندسازی نخبگان و استعدادهای برتر خواهد بود. توانمندسازی، منافاتی با تحصیل این افراد در خارج از کشور ندارد، بلکه از حضور نخبگان و استعدادهای برتر در دانشگاههای معتبر دنیا حمایت هم میکنیم. میخواهیم مسیر این کار از گذرگاههای بنیاد باشد.
اعزام نخبگان توسط بنیاد یکی از آرزوهای دیروز ما است که امروز تحقق مییابد. اما سوالی در اینجا از نخبگان میپرسم. «با مهاجرت همه مشکلات حل می شود؟» من به عنوان دانشجوی دیروز دانشگاه صنعتی شریف، میگویم: «نه».
به همین خاطر تلاش میکنم بیشترین امکانات در بنیاد ملی نخبگان برایشان فراهم شود، تا نگاهی به آن سوی مرزهای دوخته نشود. بنابراین برنامههای موثری در معاونت علمی داریم که در آینده نزدیک اثربخش خواهد شد.
ساختار و سازمان بنیاد نیز در حال برقراری ارتباط بیشتر و موثرتر با مخاطبانش است. نخبگان باید این بنیاد را از آن خودشان بدانند تا ارتباط دو سویه برقرار شود، چراکه ما در عرصههای مهمی همچون شرکتهای دانش بنیان به همراهی آنان نیازمندیم. نظرات نخبگان در اصلاح فعالیت این شرکتها بسیار موثر است.
بیان یک نکته دیگر هم ضروری است؛ «ایجاد اشتغال برای نخبگان». شرکتهای دانش بنیان با حد استانداردها فاصله دارند. جذب نخبگان در این شرکتها، به استانداردسازیشان کمک خواهد کرد. در اینجا با قاطعیت میگویم که رویکردمان در جذب و ایجاد شغل برای نخبگان باید تغییر کند، بهترین راه نیز توانمندسازی آنان است.
نخبگان و استعدادهای برتر این سرزمین، اطمینان داشته باشند که یکی از مهمترین دغدغههای مسئولان ایجاد اشتغال برای آنان است و همه امکانات کشور برای رسیدن به این هدف بسیج شده است. امیدوارم جای هیچ نخبهای در ایران سربلند و پیشرفته فردا خالی نباشد.
سورنا ستاری
معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری و رئیس بنیاد ملی نخبگان