کد خبر: ۱۸۸۸۹۰
تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۳۹۶ - ۲۱:۱۲
دومین سمینار همکاری‌های هسته‌ای ایران و اتحادیه اروپا در حالی روز روز سه‌شنبه در هتل عباسی اصفهان با حضور مقاماتی از ایران، اتحادیه اروپا، روسیه و چین برگزار شد، که برجام مدتی است از سوی آمریکا به عنوان یکی از طرف‌های برجام در خطر قرار گرفته است.
 دومین سمینار همکاری‌های هسته‌ای ایران و اتحادیه اروپا در حالی روز روز سه‌شنبه در هتل عباسی اصفهان با حضور مقاماتی از ایران، اتحادیه اروپا، روسیه و چین برگزار شد، که برجام مدتی است از سوی آمریکا به عنوان یکی از طرف‌های برجام در خطر قرار گرفته است.

به گزارش ایسنا، طبق برنامه‌ریزی انجام شده روز سه‌شنبه گفت‌وگوها میان هیات‌های فنی و حقوقی و سیاسی ایران و اروپا با موضوع «همکاری‌های هسته‌ای؛ پیشرفت‌ها و چشم‌اندازها» و با حضور هلگا اشمید معاون فدریکا موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه و بهروز کمالوندی معاون صالحی و سخنگوی سازمان انرژی اتمی برگزار آغاز و تا روز چهارشنبه نیز ادامه خواهد یافت.

این گفت‌وگوها و نشست‌ها بعد از برگزاری مراسم افتتاحیه که صبح روز سه‌شنبه با حضور رسانه‌های داخلی انجام شد، پشت درهای بسته در نشست عصر ادامه یافت و نشست‌ها برای روز چهارشنبه نیز  به همین شکل غیررسانه‌ای پیش خواهد رفت.

این سمینار دومین نشست از گفت‌وگوهای ایران و اروپا درباره زمینه‌های همکاری هسته‌ای است که در چارچوب سومین دور گفت‌وگوهای سطح بالای ایران و اتحادیه اروپا برگزار شد.

اولین نشست همکاری‌های هسته‌ای ایران و اروپا تحت عنوان "انتظارات و مسوولیت‌ها سال گذشته در بروکسل برگزار شد.

دومین سمینار همکاری‌های هسته‌ای در حالی در ایران برگزار شد که به گفته مقامات ایران، به جز ایران و اروپا، مهمانانی از روسیه و چین نیز حضور داشتند اما خبری از حضور و دعوت مقامات آمریکایی در این نشست نبود.

رییس‌جمهوری آمریکا مدتی است که در مواضعی مشخص و بدون توجه به تایید پایبندی ایران از سوی آژانس اعلام کرده است پایبندی ایران به برجام را تایید نمی‌کند و این مساله ادامه اجرای این توافق مهم بین‌المللی در ابهام فرو برده است.
عراقچی:
امیدوارم از این توافق مهم هسته‌ای سود ببریم
در آینده درباره همکاری‌ها با توتال سمینار برگزار می‌کنیم

معاون وزیر امور خارجه گفت: پس از برجام ارتباطات ایران و اتحادیه اروپا بسیار توسعه یافته است و با اروپا روابط خوبی در تمام سطوح داریم.

عراقچی که در دومین سمینار همکاری‌های هسته‌ای ایران و اتحادیه اروپا خطاب به مهمانان اظهار کرد: به شهر زیبای اصفهان که شهر خودم هست، خوش آمدید. از خانم اشمید دوست قدیمی و خوبم برای سازمان‌دهی این سمینار و گفت‌وگوهای مرتبط با  اتحادیه اروپاست تشکر می‌کنم.

وی افزود: دیروز دور سوم گفت‌وگوها را با اتحادیه اروپا داشتیم. همچنین بحث کردیم در خصوص بانکداری، سرمایه‌گذاری و ارتباطات فرهنگی و ارتباطات مردم با مردم و موضوعات مختلف مانند مهاجرت و حقوق بشر.

عراقچی گفت: به بسیاری از موضوعات رسیدیم تا نقشه راه را بیان کند. برجام در آوریل 2013 امضا شد و یکی از مهم‌ترین زمینه‌ها بحث انرژی با اروپا است و نفت و گاز این ارتباطات را قوت می‌بخشد.

عراقچی تصریح کرد: ما قراردادهایی با توتال داریم و همکاری‌های قابل گسترشی داریم. پس از این، سمیناری در این حوزه برگزار می‌کنیم.

معاون وزیر خارجه گفت: بحث ایمنی هسته‌ای یکی از موارد مهم است. پزشکی هسته‌ای نیز بحث مهمی است. وزارت خارجه از همکاری با اتحادیه اروپا حمایت می‌کند. ما در سطح متخصصان عالی رتبه بحث می‌کنیم تا بتوانیم به یک درک صلح‌آمیز برسیم.

عراقچی افزود: تشکر می‌کنم از مواضع اروپایی‌ها در برجام. امیدوارم از این توافق مهم سود ببریم. ایران به آن وفادار است و پایبند مانده و مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برجام را تایید کرده است. اروپا و ایران می‌توانند روابط خود را افزایش دهند.

مدیر کمیسیون انرژی اتحادیه اروپا: ایران به صورت کامل تعهدات خود را اجرا کرده است

دومینیک ریستوری، اظهار کرد: امیدواریم گام‌های بعدی نشان‌دهنده تداوم همکاری ما باشد. عزم جهانی بر این است که ابتدا از برجام حمایت کند و ثانیا برای افزایش همکاری‌ها در زمینه انرژی هسته‌ای و به صورت کلی در زمینه انرژی جلسات بسیار خوبی در تهران داشته‌ایم.

وی در خصوص اجرای کامل برجام و نقش مهم آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: آژانس متعهد است که بر روی اجرای برجام نظارت کند و خیلی خوشحالم بگویم تا کنون آژانس گفته است ایران به صورت کامل تعهدات خود را اجرایی کرده است. در ملاقات با آقای آمانو ایشان به من گفت ایران به صورت کامل به تعهدات خود عمل کرده است.

مدیر کمیسیون انرژی اتحادیه اروپا هم‌چنین افزود: به خاطر اینکه پیوست 3 برجام اجرایش برای ایران مهم است، امیدوارم ایران آن را درست اجرا کند. ایران به تعهدات خود پایبند است می‌تواند به صورت داوطلبانه قسمت‌هایی از این پیوست را اجرایی کند اما این ضمانت ما را در زمینه کنترل موادی که استفاده دوگانه دارند بیشتر می‌کند.

ریستوری خاطرنشان کرد: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ایران به تمامی تعهدات خود عمل کرده و این بسیار عالی و ضروری است و ایران نیز به جهان اثبات کرده که متعهد به تعهداتش است.

وی ادامه داد: فرانسه در اتحادیه اروپا بزرگ‌ترین استفاده کننده از انرژی هسته‌ای است. 120 هزار مگابایت انرژی از نیروگاه هسته‌ای تولید می‌کنیم. اتحادیه اروپا سعی می‌کند تمام استانداردهای ایمنی را رعایت کند. هم‌چنین در فرآیند غنی‌سازی فرانسه جزو نخستین کشورهایی است که تکنولوژی در زمینه غنی‌سازی را اجرایی کرد و در این زمینه تجارب بسیار ارزشمندی داریم.

مدیر کمیسیون انرژی اتحادیه اروپا با بیان اینکه امروز انرژی هسته‌ای 26 درصد برق اتحادیه اروپا را تامین می‌کند، گفت: اتحادیه اروپا پیشگام استفاده از انرژی تجدید پذیر است و 56 درصد انرژی خود را از این طریق تامین می‌کند و این امر در کاهش گازهای گلخانه‌ای بسیار موثر است.

ریستوری خاطر نشان کرد: اتحادیه اروپا پیشرفته ترین تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری را در بخش ایمنی در تاسیسات هسته‌ای را دارد و ما در این زمینه گام های بسیار مهمی را برداشته ایم و سعی می کنیم تجربه خود را به دیگران منتقل کنیم تا بهترین و بالاترین استاندارد در این زمینه اجرایی شود.

وی با بیان این‌که اتحادیه اروپا در زمینه پسماندهای سوخت هسته‌ای نیز فعال بوده است، اظهار کرد: این یک گام رو به جلو است، زیرا یک چهارچوب قانونی می‌تواند در ارتقا استانداردهای ایمنی هسته‌ای کمک کننده باشد. این موضوع برای اتحادیه اروپا بسیار ارزشمند است و  خوشبختانه همکاری‌ها در این زمینه میان اتحادیه اروپا و ایران هم رو به گسترش است و با تمام توان تجربه خود را به این کشور منتقل خواهیم کرد.

مدیر کمیسیون انرژی اتحادیه اروپا با تاکید بر این‌که اتحادیه اروپا متعهد است تجربه خود در زمینه ایمنی هسته‌ای را به ایران منتقل کند افزود: متخصصان ایرانی از تاسیسات هسته‌ای هلند و بلژیک بازدید کردند و در اتحادیه اروپا به روی این کشور باز است و امیدواریم بتوانیم با انتقال تجربیات ایمنی هسته‌ای را بیش از پیش ارتقا دهیم.

ریستوری با بیان این‌که اتحادیه اروپا به ایران برای پیوستن به جامعه بین‌المللی هسته‌ای کمک می‌کند، تصریح کرد: مدیریت پسماند هسته‌ای بسیار مهم است و توصیه می‌کنیم ایران نیز در این زمینه فعالیت کند. ایمنی در انرژی هسته‌ای حرف اول را می‌زند و اتحادیه اروپا ایران را برای رسیدن به این هدف همه جانبه حمایت خواهد کرد.

وی خاطرنشان کرد: فعالیت در زمینه انرژی هسته‌ای به تخصص زیادی احتیاج دارد و به رفرنس‌های زیادی در زمینه امنیت و ایمنی نیاز است. در ایران همه از برنامه جامع هسته‌ای حمایت می‌کنند و علاوه بر این به دنبال ایمنی هستند و این سمینار یک فال نیک و یک گام عملی است.

این مقام اتحادیه اروپا اظهار کرد: سال گذشته بیش‌ترین میزان سرمایه‌گذاری در بخش انرژی‌های تجدید پذیر در سراسر دنیا صورت گرفت. سرمایه‌گذاری در نفت و گاز نیز از اهمیت بالایی برخوردار است که از آن می‌توان به عنوان رابط دیگر ایران و اروپا اشاره کرد ما در این زمینه هم همکاری خواهیم کرد و همکاری‌های ما هیچ محدودیتی ندارد.

کمالوندی: چشم‌انداز همکاری با اروپا با حفظ برجام محقق می‌شود

معاون امور بین‌الملل و حقوقی سازمان انرژی اتمی گفت: آمریکا سیاست انکار را در پیش گرفته است و در نتیجه امتناع از قوانین بین‌المللی در حال به وجود آوردن سرنوشتی شوم است که جهان را نا امن می‌کند.

بهروز کمالوندی اظهار کرد: نظرات دو طرف در اتحادیه اروپا مطرح شد و پیشنهاد این سمینار به میان آمد و از سوی دو طرف تایید شد. این سمینار می‌خواهد چشم‌انداز همکاری‌های هسته‌ای را مرور کند چراکه همواره باید نگاهی به برجام داشته باشیم. یک برجام موفق از فرآیندی عبور می‌کند که همه در آن همکاری کنند. تصویری روشن از ایران و جهان ما را قادر می‌سازد تا به چشم‌انداز مشخصی برسیم.

معاون امور بین‌الملل و حقوقی سازمان انرژی اتمی با اعلام ایجاد دو کارگروه در زمینه‌ ایمنی هسته‌ای اظهار کرد: باید در ایمنی تاسیسات هسته‌ای توجه شود. رویه‌های فنی میان دو طرف در حال مذاکره است و اتحادیه اروپا و ایران در این زمینه کار می‌کنند.

وی تصریح کرد: به دومین کارگروه تکلیف شده است که همکاری‌های ایران و اروپا را پیش ببرد. خوشبختم که از طریق همکارانم بیان کنم که تعامل خوبی میان ایران و اروپا برقرار شده است. در این دو روز علاوه بر همکاری‌ها با اتحادیه اروپا با طرف‌های دیگر هم همکاری داریم. ساخت دو سایت مهم در بوشهر و طراحی مجدد راکتورهای کاربردی با همکاری چین و تعمیر و نگهداری سایت‌ها از جمله همکاری‌ها است.

کمالوندی تاکید کرد: تکرار می‌کنم که نخستین اولویت دو طرف باید ماندگاری برجام باشد. تعامل به وجود آمده میان ایران و اروپا در حوزه هسته‌ای به دشواری به دست آمده پس ضروری است که برجام حفظ شود و همه به آن متعهد باشیم، در این صورت ما هم به برجام متعهد خواهیم بود.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: متاسفانه رفتارهای آمریکا و سیاست تقابل صهیونیست‌ها و عربستان به تشنج در منطقه دامن می‌زند. آمریکا سیاست انکار را در پیش گرفته است و در نتیجه امتناع از قوانین بین‌المللی در حال به وجود آوردن سرنوشتی شوم است که جهان را ناامن می‌کند.

وی ادامه داد: برای درک واضح‌تر نقش ایران در منطقه باید گفت که ایران با تروریست‌ها مقابله می‌کند و در منطقه و جهان تدبیر دارد. ایران تهدیدات منطقه‌ای را از بین برده است. ایران هراسی تنها هیزم بر آتش می‌ریزد. افکار عمومی ایران از فقدان اعتماد رنج برده است و هرگونه صدمه به توافق هسته‌ای قابل قبول نیست. در خاتمه باید بگویم که چشم انداز همکاری با اروپا با حفظ برجام محقق می‌شود.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: حضور تعداد زیادی از اعضای اتحادیه اروپا، چین و روسیه در سمینار سطح بالای ایران و اتحادیه اروپا پیام روشنی به سیاست‌های آمریکا دارد.

بنا بر گزارش ایسنا، کمالوندی در نشست خبری پس از کنفرانس همکاری‌های سطح بالای ایران و اتحادیه اروپا که صبح روز سه‌شنبه در اصفهان برگزار شد اظهار کرد: این دومین نشستی است که پس از نشست بروکسل برگزار می‌شود و در همان جا پس از مشخص شدن برنامه‌ها دو طرف اعلام کردند که چه چشم‌اندازهایی برای انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز میان ایران و اتحادیه اروپا وجود دارد.

وی افزود: موضوعاتی که در این سمینار مطرح کردیم تمام زمینه‌های هسته‌ای از قبیل ایمنی، امنیت، پزشکی، ایزوتوپ پایدار و گداخت‌ را شامل می‌شود و دقیقا مشخص می‌شود که ایران و اتحادیه اروپا در چه زمینه‌هایی می‌توانند همکاری داشته باشند.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ادامه داد: در حال حاضر به نتایج خوبی با اتحادیه اروپا دست یافته‌ایم و در حوزه ایمنی و تست‌های "استرس" نیروگاه بوشهر همکاری‌های جدی و مهمی داشته‌ایم و مبلغ 20 میلیون یورو هم در این زمینه قرارداد بسته‌ایم تا بتوانیم در بحث پایداری و امنیت همکاری بسیار خوبی داشته باشیم.

کمالوندی تصریح کرد: اهمیت حفظ برجام بسیار مهم است و در این سمینار هر دو طرف پیام‌هایی فرستادند برای دولت جدید آمریکا که سیاست‌هایش به نتیجه منجر نخواهد شد. آمریکایی‌ها با این سیاست در انزوا قرار می‌گیرند هر چند پایبندی ما به پایبندی طرف‌های مقابل بستگی دارد.

وی ادامه داد: امیدواریم آمریکا پیام این نشست را به خوبی دریافت کند و متوجه شود که سیاست‌هایی که امروز در پیش گرفته است در انزوا قرار دارد و بعید است که بتوانند با این سیاست‌ها به نتیجه برسند. این جلسه که تعداد زیادی از اتحادیه اروپا، چین و روسیه در آن حضور داشتند پیام کاملا روشنی به طرف‌های برجام داشتند.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ادامه داد: در زمینه برجام مباحث روشن است و پروژه‌ها مشخص است به خصوص پروژه‌هایی که ما در این سمینار بر روی آن تمرکز می‌کنیم کاربرد پرتوها و همکاری ایران در این زمینه با اتحادیه اروپا است. همچنین موضوع ایمنی که همواره و به صورت دائم در حال افزایش ایمنی نیروگاه‌های خود هستیم.

کمالوندی گفت: ما سعی داریم در این سمینار از تجربه‌های طرف مقابل استفاده کنیم و به خصوص در حوزه گداخت بتوانیم همکاری خوبی داشته باشیم. ما از همه طرف‌های حاضر در این سمینار می‌خواهیم که ایران را فقط با ظرفیت غنی‌سازی نشناسند و متوجه باشند که در حوزه‌های دیگر و صنایع دیگر اتمی همچون رادیوداروها توانایی و تجربه‌های خوبی داریم.

وی ادامه داد: برجام فقط متعلق به ایران نیست و اینکه یک کشور بخواهد به تنهایی این جریان را عوض کند نمی‌تواند چنین حرکتی انجام دهد، چراکه تعداد زیادی از دولت‌ها و کشورها مسوولیت‌ آن را پذیرفته‌اند و آنچه در صحنه بین‌المللی می‌بینیم جایگاه دولت‌ها و کشورهاست و نه افراد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: فرستادن پیام در این مقطع به صورت متحدانه از همه طرف‌های برجام نشان می‌دهد که آمریکا باید در برخی سیاست‌هایش تجدیدنظر داشته باشد.

کمالوندی به مراسم گودبرداری دو نیروگاه جدید اشاره کرد و گفت: در حال حاضر صدها هزار متر مکعب خاک‌برداری انجام شده و با توجه به زمان قرارداد که از آن 9 ماه می‌گذرد در مرحله خوبی هستیم و در واقع جلوتر از زمان مشخص شده حرکت کردیم. قرار است این دو نیروگاه 80 ماهه تکمیل شود که با این روند احتمالا زودتر آماده می‌شود و هر دو با هم دو هزار و 150 مگاوات برق تولید می‌کنند که اگر آن را به اضافه نیروگاه فعلی کنیم طی این هشت سال سه هزار و 200 مگاوات برق اتمی خواهیم داشت.

وی تاکید کرد: این میزان تولید برق اتمی جایگاه نسبتا خوبی دارد اما با توجه به ظرفیت‌های ایران باید جایگاه بهتری پیدا کنیم. در این خصوص مذاکراتی با روس‌ها داشتیم و سعی می‌کنیم که در خصوص نیروگاه‌های بیشتری مذاکره کنیم. نیروه‌های اتمی 100 سال عمر دارند و نسبت به نیروگاه‌هایی با سوخت‌های فسیلی ارزان‌تر هستند به شکلی که می‌توان گفت سالانه 500 میلیون دلار تفاوت قیمت دارند.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ادامه داد: ایمنی در نیروگاه بسیار مهم است همان‌طور که در هواپیما بسیار مهم است. امروز همه در دنیا تبادلات خود را به گونه‌ای انجام می‌دهند که ضریب ایمنی نیروگاه‌های خود را افزایش دهند. در کشور ما نیروگاه‌های اتمی نسل به اضافه سه هستند که بر اساس تجربیات فوکوشیما بهبود یافته‌اند و می‌توان گفت از نظر نیروگاهی وضعیت مطلوبی داریم و نیروگاه بوشهر یکی از ایمن‌ترین‌ها در دنیاست اما هیچ موقع نباید خود را در وضعیت مطلوب نگه داریم و همواره باید برای ایمنی تلاش کنیم. در بررسی‌های دوره‌ای ایمنی‌ تاسیسات و نیروگاه‌های هسته‌ای ایران یکی از ایمن‌ترین نیروگاه‌های هسته‌ای را در دست دارد.

هم‌چنین در ادامه استاندار اصفهان گفت: بدون شک برگزاری سمینار اصفهان، گواه دیگر خلاقیت‌های علمی و نبوغ دانشمندان هسته‌ای است.

محسن مهرعلیزاده در دومین سمینار سطح بالای همکاری‌های بین المللی ایران و اتحادیه و اتحادیه اروپا ، گفت: اصفهان با هفت هزار سال سابقه دارای 22 هزار جاذبه طبیعی، مذهبی و گردشگری و هفت اثر میراث ملموس جهانی است در این شهر اقلیت‌های مذهبی (ارامنه، زرتشتیان و کلیمیان) در کنار هم ز ندگی می‌کنند.

وی افزود: این شهر از دیرباز تا کنون عظمت، شکوه و فرهنگ خود را مدیون دانشمندان و علمایی مانند ابوعلی سینا، ملاصدرا، میرفندرسکی و .... و وفاق و همزیستی بی مانند ادیان توحیدی بوده است.

استاندار اصفهان با برگزاری سمینارهایی از این دست با تکیه بر دستاوردها از یک سو و گشایش افق‌های نوید بخش حاصل از اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک به عنوان سند معتبر بین‌المللی و یک توافق تعهدآور از سوی دیگر می‌توان سر فصل جدیدی را در توسعه همه جانبه بشری و احترام به حقوق ملت‌ها در استفاده از حقوق هسته‌ای با پرهیز از افراط و استفاده از ادبیات مذاکره به جای زبان  زور ترسیم کرد.

وی ادامه داد: امید دارم که اهداف عالی این سمینار با اتحادیه اروپا و کشورهای میهمان بیش از پیش محقق شود.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین