|
|
امروز: جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۹:۴۴
کد خبر: ۱۸۸۷۱۸
تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۶ - ۲۲:۵۳
رسانه های عربی با اشاره به پیچیدگی پرونده استعفای سعد حریری نخست وزیر لبنان و خدشه دار شدن وجهه عربستان، پا درمیانی فرانسه در این موضوع را تلاشی از سوی پاریس برای کمک به ریاض به شمار آورده اند.
 رسانه های عربی با اشاره به پیچیدگی پرونده استعفای سعد حریری نخست وزیر لبنان و خدشه دار شدن وجهه عربستان، پا درمیانی فرانسه در این موضوع را تلاشی از سوی پاریس برای کمک به ریاض به شمار آورده اند.

افزون بر این رسانه های عربی در برخی گزارش های خود به شکست ریاض در برابر ایران در بسیاری از مسائل منطقه اشاره کرده اند.
«سعد حریری» نخست وزیر لبنان دو هفته پس از استعفای بحث برانگیزش در عربستان سعودی شنبه هفته جاری ریاض را به مقصد پاریس ترک کرد . خروج او از ریاض با پادرمیانی رئیس جمهوری فرانسه صورت گرفت.
حریری در سخنانی پس از دیدار با «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه در کاخ الیزه گفت در مراسم روز استقلال لبنان که چهارشنبه آینده در بیروت برگزار می شود، شرکت خواهد کرد. حریری افزود: پس از بازگشت به بیروت با «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان جلسه خواهم داشت و درباره موضوعات مختلف گفت و گو خواهم کرد و پس از آن مواضعم را درباره تحولات اخیر و استعفا بیان خواهم کرد.
رسانه های عربی اخبار و تحلیل هایی را در این ارتباط منتشر ساختند که این گزارش به آن ها می پردازد.

 چرایی موافقت ریاض با طرح فرانسه
روزنامه های «الاخبار» و «البناء» لبنان، «الشرق» قطر و شبکه خبری «الجزیره» قطر و صفحه عربی شبکه «یورونیوز» تلاش های فرانسه برای حل پرونده بحث برانگیز کناره گیری نخست وزیر لبنان و انتقاد ناظران سیاسی اروپا از عربستان در این موضوع را در کانون توجه قرار دادند.
به نوشته روزنامه الاخبار، حریری روز یکشنبه در مصاحبه تلویزیونی خود گفت من خانواده دارم. فقط همسر و یکی از فرزندانش او را در سفر به پاریس همراهی کردند، اما دو فرزند دیگر او به بهانه ادامه تحصیل در عربستان ماندند .
باقی ماندن دو فرزند حریری دریاض بسیار شبیه به شرط هایی است که پس از آزادسازی زندانی علیه او تحمیل می شود. فرانسه این موضوع را به اطلاع میشل عون رئیس جمهوری لبنان رساند و این موضوع سبب نگرانی وی شد. زیرا پیش از این او اعلام کرده بود حریری در عربستان بازداشت شده است و خواستار خروج او به همراه خانواده اش از ریاض و بازگشت آنان به لبنان شده بود تا حریری بتواند به آزادی درباره کناره گیری خود تصمیم گیری کند.
رئیس جمهوری لبنان اطلاعات کلی درباره اجبار حریری به کناره گیری از نخست وزیری دارد.
بسیاری از گزارش های اطلاعاتی و دیپلماسی ارائه شده به رییس جمهوری لبنان نشان از آن دارد که حریری وادار به کناره گیری و بازداشت شده است.

به نوشته شبکه خبری الجزیره به نقل از روزنامه لوموند، فرانسه با خارج کردن حریری از ریاض به پاریس آبروی عربستان سعودی را حفظ کرد و حریری اعلام کرد در روز جشن استقلال لبنان که در 22 ماه جاری میلادی برگزار می شود در بیروت حضور خواهد داشت.
لوموند به نقل از یک بازرگان غربی مستقر در عربستان نوشت امانوئل ماکرون در پرونده حریری بسیاری هوشمندانه عمل کرد. او برای آرامش اوضاع لبنان تلاش کرد و همزمان با این موضوع عربستان را در برابر فشارهای بین المللی فزاینده نجات داد.

به نوشته روزنامه البناء، ابتکار عمل فرانسه نظام عربستان را از تنگنای بازداشت سعد حریری نخست وزیر لبنان رهایی بخشد.
پس از بازداشت حریری نظام عربستان خود را در رویارویی با لبنان و جامعه بین الملل دید و مذاکرات فشرده ای که رئیس جمهوری و وزارت امور خارجه فرانسه طی دو هفته با مقام های عربستان انجام داد نتیجه بخش بود. در نتیجه این مذاکرات حریری به فرانسه سفر کرد به طوری که بسیاری فرانسوی ها این موضوع را به عنوان حل دیپلماسی بحران به شمار آورده اند.
بر پایه منابع آگاهی که با البناء گفت و گو کرده اند نقش فرانسه درباره موضوع حریری فراتر از انتقال امن حریری از ریاض به پاریس است. بلکه این راه حلی است که فرانسه نخستین برنده و عربستان تنها بازنده آن خواهد بود. پاریس از این فرصت استفاده کرده و با موافقت میشل عون رئیس جمهوری لبنان برگ برنده حریری را از دست عربستان خارج کرد. از این رو، فرانسه در سیاست های حریری در لبنان تاثیر گذار خواهد بود.

به نوشته این منابع، مذاکره پس از آن آغاز شد که طرف لبنانی از فرانسه خواست در این موضوع ورود پیدا کند. در نتیجه به درخواست پاریس وزیر امور خارجه لبنان برای دیدار با مقامات فرانسه راهی این کشور شد. فرانسه، ریاض را تهدید کرد اگر لبنان این موضوع را به شورای امنیت بین الملل انتقال دهد عربستان زیان خواهد دید. زیرا در این صورت فرانسه و حتی آمریکا هم نمی توانند درباره هر گونه تصمیمی که در سازمان ملل عربستان را محکوم می کند از حق وتو استفاده کنند.

به نوشته تارنمای یورونیوز، فرانسه برای کنترل بحران سیاسی در لبنان تلاش می کند زیرا فرانسه تمایل ندارد در لبنان که از ادامه بحران سوریه رنج می برد، اوضاع به مرز انفجار برسد. زیرا انفجار اوضاع لبنان بر پیچیدگی بحران پناه جویان در کشورهای اروپایی می افزاید. به ویژه که این در شرایطی است که اسن اتحادیه نتوانست درباره بحران پناه جویان به دیدگاه مشترکی برسند.
به نوشته یورونیوز، برخی ناظران معتقدند «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان با درخواست خود از حریری برای کناره گیری از نخست وزیری لبنان بسیار شتاب زده عمل کرد و اکنون ولیعهد عربستان در بحران به سرمی برد و او جایگزین قدرتمندی برای حریری در لبنان ندارد. همچنین او نمی تواند از تصمیم خود چشم پوشی کند.

به نوشته روزنامه الشرق، پس از متهم شدن ریاض به اجبار حریری به کناره گیری در عرصه بین الملل، آلمان به خط بحران حریری وارد شد و «زیگمار گابریل» وزیر امور خارجه آلمان از سیاست های عربستان در منطقه انتقاد کرد. چند ساعت پیش از رسیدن حریری به پاریس بود که عربستان سفیر خود را از برلین فراخواند تا درباره اظهارات وزیر امور خارجه آلمان با او مشورت کند.
وزیر امور خارجه آلمان در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با «جبران باسیل» وزیر امور خارجه لبنان در برلین تاکید کرد: آلمان و اروپا در برابر اقدامات عربستان سکوت نخواهد کرد.
وزیر امور خارجه آلمان گفت این رمز مشترک در اروپا وجود دارد که روح ماجراجویی که در طی مدت چند ماه در عربستان در حال گسترش است قابل پذیرش نیست و نباید در برابر آن سکوت کرد. او گفت پس از بحران انسانی و جنگ یمن در روابط عربستان با قطر بحران به وجود آمد و در برخورد با امور این بحران آفرینی به یک شیوه تبدیل شد و اکنون در برخورد با لبنان این موضوع به اوج خود رسیده است.

 شکست عربستان در برابر ایران
روزنامه البناء در بخشی از گزارش خود با اشاره به ماجراجویی ریاض در منطقه به شکست عربستان در بسیاری از مسائل منطقه اشاره کرد.
به نوشته این روزنامه، «امیل حکیم» رئیس بخش پژوهش ها در مرکز بین المللی پژوهش های راهبردی در سرمقاله «نیویورک تایمز» نوشت: تلاش های عربستان برای رویارویی با ایران سود بخش نبود. ایران رو به جلو حرکت می کند. دخالت نظامی عربستان در یمن هزینه بردار بود و این کشور نتوانسته است جنگ را در یمن یکسره کند. جنگ یمن به سناریویی ختم خواهد شد که ریاض برای جلوگیری از آن تلاش می کرد و انصارالله یمن به نمونه ای مانند حزب الله لبنان تبدیل خواهد شد.
ریاض برای رویارویی با ایران در انتخاب مکان ها اشتباه کرد و اقدام عربستان با هدف تحت فشار قرار دادن حریری برای کناره گیری از نخست وزیری لبنان به سود ایران و حزب الله تمام شد.
عربستان از «السیسی» رئیس جمهوری مصر هم حمایت کرد و میلیاردها دلار به او کمک کرد اما با این وجود السیسی با اسد روابط خود را از سر می گیرد و مخالف فشارهای عربستان برای تنش آفرینی علیه ایران است.
منبع: ایرنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین