وی با بیان اینکه این مساله خسارتهای فراوانی را حتی برای آمریکا در بر داشت، گفت: فایدهای در این پدیده نبود ولی رخ داد و بیش از یک میلیون عراقی کشته و زخمی شدند.
رییس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در شورای امنیت مطرح شد عراق به دنبال سلاح هستهای است. اسامی و آدرسهایی را مطرح کردند که در برخی مناطق سلاح هستهای و کشتار جمعی تولید میشود در حالیکه دروغ بود.
لاریجانی خاطرنشان کرد: به خاطر دارم که آقای طالبانی گفت ما این آدرسها را گشتیم و پیدا نکردیم البته بخشهایی در کردستان عراق بود و بخشهایی از اینها نیز طویله بود که پاول در شورای امنیت در لیست خود مطرح کرده بود.
رییس مجلس شورای اسلامی ابراز عقیده کرد: در بررسی بسیاری از اقدامات امنیتی که در دنیا رخ داده مبنای عقلانی نداشته است.
رییس مجلس شورای اسلامی در ادامه سخنان خود در همایش ملی توسعه سواحل مکران و اقتدار دریایی اظهار کرد: اینگونه رقابتها یا بازیهای منطقهای بیشتر از کیسه خودشان خرج کردن است لذا برای اینکه این مساله به نظم کشیده شود امنیت منطقه نباید گم شود بلکه باید از نیروهای صلحطلب برخوردار باشد.
لاریجانی در ادامه سخنان خود اظهار کرد: در پی سی و چند سالی که از انقلاب میگذرد برخی زمانهای تلخ و آزاردهنده نیز وجود داشته است و ما حتما نیازمند نیروی التزامبخش هستیم.
وی با اشاره به حوادث منطقهای گفت: این موجودات تندخو و افراطی در منطقه وجود دارند و مصیبتی برای منطقه شدهاند که یک سر آن در افغانستان و پاکستان و سر دیگر آن در عراق، سوریه، یمن، لیبی و ... است. البته بعضی از اینها در مناطقی دارای سرزمین هستند و داشتن سرزمین به آنها قدرت مانور میدهد.
رییس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: متاسفانه برخی اقدامات غربیها نیز به رشد تروریسم کمک کرده است. سال 2001 وقتی آمریکا عراق را اشغال کرد دو هدف را مدنظر داشت؛ یکی مبارزه با تروریسم و دیگری مبارزه با موادمخدر بوده است که نه تنها موادمخدر کاهش نداشته بلکه افزایش نیز داشته است. از سوی دیگر حجم تروریسم و عملیات آن افزایش داشته است.
لاریجانی تصریح کرد: باور ندارم غربیها در رابطه با عملیات تروریستی صدق داشته باشند زیرا آنها برخورد تاکتیکی میکنند. هر جایی که به نفعشان باشد استفاده کرده و جایی که به ضررشان باشد سر و صدا راه میاندازند که نمونه آن را اکنون در شرایط عراق شاهد هستیم.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به مسائل سوریه نیز گفت: وقتی مسائل سوریه به وجود آمد برخی از کشورهای منطقه به ایران میآمدند، مذاکره میکردند و هدفشان تغییر موضع ایران بود اما ما میگفتیم رفتارهای خشن مصیبتی برای منطقه شده است.
رییس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: آنها استدلالی داشتند بر این مبنا که به خاطر مشکلات سیاسی، ساختار حکومت سوریه دموکراتیک نیست و در واقع اگر سوریه دموکراتیک بود این رفتارهای خشونتآمیز وجود نداشت.
لاریجانی با بیان اینکه این مساله قابل باور نبود، اظهار کرد: در عراق ساختاری کاملا دموکراتیک وجود دارد، چرا این گروهها میجنگند؟ در حالیکه مساله تروریسم و دغدغه آنان دموکراسی نیست، یک آنارشیسم است.
وی افزود: مساله این موجودات افراطی در منطقه پدیدهای است که باید به آن توجه کرد زیرا آنها گاهی در دریا و یا گاهی در خشکی عملیات میکنند و این مساله احتیاج به توجه امنیتی دارد.
رییس مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه تمامی این مسائل ایجاب میکند در منطقه نگاه دفاعی ممتازی داشته باشیم، گفت: بنده بازیهای منطقهای را که وجود دارد خیلی از سر تدبیر نمیبینم اما وجود دارد زیرا بسیاری از مسائل در دنیای سیاست وجود دارد که اگر عقلانی نگریسته میشد نباید منابع برای آن صرف میشد در حالیکه این بازیها همیشه بوده است.
لاریجانی خاطرنشان کرد: دنیای امروز چه در عرصه بینالمللی و چه منطقهای، معنایش این نیست که همه معادلات بر اساس عقلانیت شکل میگیرد.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به وجه اقتصادی مناطقی مانند مکران، گفت: در مورد سرمایهگذاری در صنایع انرژیبر عقل حکم میکند که در منطقه به این مسائل توجه ویژهای شود.
رییس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: البته در این منطقه در دوره سلاطین گذشته به ویژه قاجار وضعیت اسفبار بوده و قراردادی که با انگلیس منعقد شد موجب تقسیمبندی این منطقه شده است در واقع نگاه دقیق عادلانهای از نظر سرمایهگذاری برای این منطقه وجود نداشته است.
لاریجانی با اشاره به اینکه رشد و توسعه در منطقه به درستی صورت نگرفته است، گفت: بعضی وقتها سیاستها یک چیز است و در مقام عمل چیز دیگری. این مناطق آزاد با قصد سرمایهگذاری برای اقتصاد برونگرا شکل گرفته است و هدف آن کاهش مقررات و افزایش اقتصاد برونگرا میباشد.
وی یادآور شد: متاسفانه در بعضی زمانها واردات تسهیل شد به جای اینکه پرشی برای صادرات به وجود آید و ما احتیاج به استراتژی روشن در این جهت داریم.
رییس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: برخی افراد در صحنه بینالملل حضور دارند که تعلق خاطری به ایران دارند و باید زمینهای فراهم شود که آنها انگیزه لازم برای سرمایهگذاری را پیدا کنند و این غفلتی بوده که صورت گرفته و باید به آن توجه شود.
لاریجانی با بیان اینکه اوضاع اقتصادی وضع مرتبی ندارد، گفت: با توجه به شرایط مذاکرات هستهای باید وضعیت داخل را برای رونق اقتصادی مهیا کنیم و باید هم سازوکار اقتصادی فراهم شود و هم بانکها کمک کنند تا نگرانیها برای سرمایهگذاری برطرف شود.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین باید آرامشی در کشور وجود داشته باشد و درگیریهای حاشیهای کاهش یابد تا فضا برای سرمایهگذاری فراهم شود زیرا بخش اقتصادی پشتوانه خوبی برای رونق دفاعی کشور خواهد بود.
رییس قوه مقننه تاکید کرد: باید تلاش کنیم روشهایی که ما را سریعتر به این اهداف میرساند محقق شود و مورد توجه قرار گیرد. در مجلس شورای اسلامی نیز این آمادگی وجود دارد که برای رونق این مناطق کمک شود.
لاریجانی در ادامه سخنان خود نیز با اشاره به تدابیر نیروی دریایی در این مناطق، گفت: خوشحالم که میبینم برای مسائل مهم و استراتژیک کشور در مناطق خاصی که کمتر اینگونه افرادی که جنبههای نظامی دارند، تاملات بسیار مهمی به مناطق به ویژه در حوزه اقتصادی میشود.
وی تاکید کرد: موقعیت ایران به لحاظ شرایط درونی اقتصاد در ابعاد منطقهای و بینالمللی به گونهای است که پاسخهای یکجانبه برای آنها معمولا عقیم مانده و نمیتوانند اهداف را به درستی دنبال کنند.
رییس مجلس شورای اسلامی یادآور شد: با توجه به دستوراتی که مقام معظم رهبری به نیروی دریایی دادهاند این فکر برای توسعه منطقه دنبال میشود و اگر در یک جمله بخواهیم توصیف کنیم باید بگوییم توسعه باید در این منطقه به صورت دو وجهی رخ دهد و ابعاد دفاعی و امنیتی هم در کنار توسعه اقتصادی دنبال شود.