|
|
امروز: شنبه ۰۳ آذر ۱۴۰۳ - ۰۰:۲۶
کد خبر: ۱۸۸۰۰۷
تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۳۹۶ - ۰۳:۰۰
سیب زمینی یک خوراکی نسبتاً ارزان برای رشد بوده و از انواع مواد مغذی سرشار می باشد. اما در سال های اخیر به سبب افزایش میل مردم به مصرف غذاهای کم کربوهیدراتی، سیب زمینی از رونق قبل برخوردار نیست و می توان ...
 سیب زمینی یک خوراکی نسبتاً ارزان برای رشد بوده و از انواع مواد مغذی سرشار می باشد. اما در سال های اخیر به سبب افزایش میل مردم به مصرف غذاهای کم کربوهیدراتی، سیب زمینی از رونق قبل برخوردار نیست و می توان ...

سیب زمینی نوعی خوراکی است که در سرتاسر جهان و در تمامی فصول سال موجود است.


باری، سیب زمینی در 10 هزار سال پیش در Andes در آمریکای جنوبی کشف شد. در قرن شانزدهم بود که کاشفان اسپانیایی آن را با خود به اروپا آوردند. اما در حال حاضر، سیب زمینی در سرتاسر جهان پای ثابت بسیاری از غذاها است.

در ادامه به برخی موارد مربوط به سیب زمینی، همچون خواص آن، ارزش غذایی اش و برخی مضراتش می پردازیم.

1- حفظ سلامت استخوان ها:
آهن، فسفر، کلسیم، منیزیم و رویِ موجود در سیب زمینی به آن کمک می کنند تا ماده ای مفید برای حفظ سلامت استخوان ها باشد. آهن و روی در تولید کلاژن نقشی اساسی دارند، و فسفر کلسیم هر دو در ساختار استخوانی از اهمیتی بسیار بالا برخوردارند. در این بین اشاره به این نکته ضرورت دارد که مصرف زیاد و بیش از اندازه ی کلسیم، به مانند کمبود آن، ممکن است پوکی استخوان را به همراه داشته باشد.

2- بهبود فشار خون:
چنان که می دانید، مصرف هر چه کمترِ سدیم در بهبود فشارخون نقشی مؤثر دارد. اما با این حال، مصرف پتاسیم نیز در فشار خون بالا مؤثر است. سیب زمینی با دارا بودن پتاسیم، کلسیم و منیزیم می تواند در کاهش فشار خون مؤثر باشد.

3- بهبود سلامت قلب:
پتاسیم، ویتامین C و ویتامین ب6 موجود در سیب زمینی، به همراه فقدان کلسترول اش، همه می توانند در حفظ سلامت قلب مفید باشند.
افزون بر این سیب زمینی حاوی مقدار زیادی فیبر است، و، چنان که احتمالاً می دانید، فیبر در کاهش کلسترول و بهبود سلامت قلب نقشی مؤثر دارد.

4- دارای کولین:
کولین، یک ماده ی مغذی خوب در سیب زمینی است که می تواند به بهبود خلق و خو، یادگیری و حافظه کمک کند. دیگر خواصِ کولین عبارت اند از:
حفظ ساختار غشاهای سلولی
انتقال امواج عصبی
جذب چربی
رشد مغز
آیا سیب زمینی بی خاصیت است؟
گفتنی است که یک سیب زمینی بزرگ، حدوداً از 57 میلی گرم کولین برخوردار است. مردان بالغ به 550 میلی گرم و زنان بالغ به 425 میلی گرم کولین در طول روز نیاز دارند.

5- ضد سرطان:
سیب زمینی سرشار از فولات است. فولات در DNA نقش سنتز و ترمیم را ایفا می کند و افزون بر این از ایجاد بسیاری از سلول های سرطانی ممانعت به عمل می آورد.
علاوه بر این، ویتامین c موجود در سیب زمینی به مثابه ی یک آنتی اکسیدان عمل کرده و از سلول ها در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد محافظت می کند.

6- بهبود سلامت دستگاه گوارش:
فیبرِ موجود در سیب زمینی، افزون بر آنچه در بالا گفته شد، در رفع یبوست مفید بوده و می تواند بهبود سلامتِ دستگاه گوارش را در پی داشته باشد.

7- مدیریت وزن:
فیبر موجود در سیب زمینی، فارغ از تمامی مزایایی که به همراه دارد می تواند در مدیریت وزن و یا به عبارت بهتر در کاهش وزن نیز مفید باشد. فیبر اشتها را کاهش داده و همچنین برای مدت زمانی طولانی، انسان را سیر نگاه می دارد.

8- بهبود انرژی:
سیب زمینی به سبب سرشار بودن از ویتامین ب 6 می تواند در بهبود انرژی نیز نقش داشته باشد. ویتامین ب 6، نقشی مؤثر در متابولیسم انرژی بدن دارد. این ویتامین با شکستن کربوهیدرات و پروتئین بدن و تبدیل آن ها به گلوکز و اسید آمینه موجب افزایش انرژی در بدن می گردد.

9- حفظ سلامت پوست:
سیب زمینی به سبب دارا بودن مقدار زیادی ویتامین c، در بهبود سلامت پوست نقشی مثبت دارد.

10- تقویت سیستم ایمنی:
در آخر آن که سیب زمینی به دلیل آن که منبعی غنی از ویتامین c است، می تواند در تقویت سیستم ایمنی نیز مفید باشد.

ارزش غذایی
100 گرم سیب زمینی حاوی موارد زیر است:
94 کالری
08 گرم کربوهیدرات
10 گرم پروتئین
15 گرم چربی
1 گرم فیبر رژیمی
544 میلی گرم پتاسیم
27 میلی گرم منیزیم
75 میلی گرم فسفر
6 میلی گرم ویتامین ث
211 میلی گرم ویتامین ب 6
10 میلی گرم کلسیم
و 38 میکرو گرم فولات

نکاتی برای خوردن سیب زمینی
1- بر طبق گزارش USDA، بیش از نیمی از تمامی سیب زمینی هایی که در ایالات متحده آمریکا مصرف می شوند، صرفِ سیب زمینی سرخ کرده می گردند. اما با این حال، سیب زمینی سرخ کرده تنها راه، و البته بهترین راه، برای مصرف سیب زمینی نیست. برخی راه های ارزان تر و آسان تر برای افزودن سیب زمینی به رژیم غذایی وجود دارند مانند برشته کردن، پختن، خمیر کردن و … .
2- سیب زمینی ای را انتخاب کنید که بدون کبودی، صاف و گرد باشد.
3- از مصرف سیب زمینی سبز رنگ اجتناب کنید.
4- بهتر است سیب زمینی در محیطی با دمای 7 الی 10 درجه ی سانتی گراد و در فضایی تاریک و خشک نگهداری شود.
5- قرار گرفتن سیب زمینی در معرض نور خورشید ممکن است باعث سمی شدن آن شود.
6- سیب زمینی را در کنار پیاز نگهداری نکنید زیرا هر دو گازهای سمی تولید می کنند و می توانند موجب فاسد شدن یکدیگر شوند.

مضرات سیب زمینی
1- سیب زمینی ای که در حال تغییر رنگ به رنگ سبز است می تواند حاوی سولانین باشد. سولانین ماده ای سمی بوده و ممکن است موجب سردرد، اسهال، گرفتگی عضلات و مشکلات گوارشی شود. بنابراین بایستی از مصرف سیب زمینی سبز رنگ دوری شود.
2- مطالعات نشان داده اند که در صورت پخت سیب زمینی در دمای 120 درجه سانتی گراد و بالاتر، ماده ای شیمیایی به نام آکریلامید تولید می شود. آکریلامید، که در پلاستیک، رنگ ها و سیگار وجود دارد، می تواند موجب چندین و چند سرطان شود. افزون بر این آکریلامید به سبب دارا بودن خواص نوروکوکسیک می تواند بر سلامت باروری نیز تأثیری منفی داشته باشد. چیپس، سیب زمینی سرخ کرده و سیب زمینی های فرآوری شده ممکن است میزان آکریلامید بالایی داشته باشند. بنابراین بهتر است از مصرف آن ها اجتناب کنید.
3- پتاسیم سیب زمینی بالا است و به همین سبب مصرف زیاد سیب زمینی برای کسانی که اختلال عملکرد کلیه دارند خطرناک است، چرا که کلیه شان ممکن است قادر به دفع پتاسیم اضافی از خون نباشد.
4- سیب زمینی حاوی مقدار زیادی کربوهیدرات های ساده است و این امر ممکن است برای افراد دیابتی و آن هایی که اضافه وزن دارند مضر باشد. لذا این افراد بایستی در مصرف سیب زمینی افراط نورزند.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین