|
|
امروز: جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۴
کد خبر: ۱۷۴۶۸۴
تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۹:۱۷
«اين وزارتخانه دنبال شفافيت در همه مراحل تصميم‌گيري و اجراست و ما معتقديم دوره مديريت پشت درهاي بسته در غياب مردم گذشته است. من معتقد به واگذاري امور به بخش خصوصي و فعاليت نهادهاي صنفي هستم. من با اهالي هنر مأنوس بوده و دغدغه و نگراني آنها را مي‌شناسم و تلاش خواهم کرد اهالي هنر هم مانند اهالي فرهنگ بر صدر بنشينند».
ضربان مجلس بالا و پايين دارد. جلسه صبحگاه آرام است و بي‌حاشيه تا اينکه نوبت به موافقان و مخالفان وزير ارشاد مي‌رسد و نطق کوبنده قاسم ميرزايي‌نیکو دقايقي مجلس را آرام‌تر از هميشه مي‌کند. دوباره ريتم پايين مي‌آيد تا اينکه نوبت موافقان و مخالفان وزير نفت فرامي‌رسد. گپ‌و‌گفت‌هاي مبتني بر ساخت‌وساز سدها در دوره مديريت حبيب‌الله بيطرف نيز از واپسين لحظاتي است که صداهاي مخالف بالا مي‌رود. جليل مختار و نادر قاضي‌پور هم آن‌قدر پشت بلندگوهاي مجلس فرياد مي‌زنند که گاهي شنيدن صدايشان کار دشواري به نظر مي‌رسد، آن‌هم در شرايطي که تريبون مجلس به بلندگوهاي استاندارد مجهز است.خبرنگاران حوزه دولت براي امروز به حياط ساختمان نهاد رياست‌جمهوري در خيابان پاستور دعوت شده‌اند. اين يعني عصر امروز هيئت دولت جديد تشکيل جلسه خواهد داد. رأي‌گيري به وقت اضافه افتاده و امروز تکليف اعضاي کابينه مشخص مي‌شود.

وزراي رأي‌اعتماد‌گرفته نيز از بهارستان به پاستور مي‌روند تا کارشان را براي چهار سال آينده کليد بزنند. پيگيري‌هاي «شرق» نشان از آن دارد که وضعيت چند وزير شكننده است و احتمال رأي پايين، ناپلئوني يا رأي عدم اعتماد مي‌رود، محمدجواد جهرمي، عباس آخوندي، علي ربيعي، بطحايي و سيدعباس صالحي در اين رديف قرار مي‌گيرند، بااين‌حال مجلس دهم و فضاي رأي اعتماد به کابينه‌ چندان حال‌و‌هواي مجالس گذشته را ندارد، نقدها و نظرها چندان چکشي نيست و بيشتر صداها بلند است و فريادها. شايد حتي گاهي نطق مخالف نيز به نطق مخالف نمي‌ماند و بيشتر شبيه وقت‌کشي سياسي به نفع وزير پيشنهادي است يا يک‌ جور تلافي و گروکشي مسائل شخصي برخي نمايندگان با وزرا. با‌اين‌حال امروز روز واقعه است. ١٧ وزير پيشنهادي امروز در کارزار بهارستان محک خواهند خورد و بايد ديد کدامشان راه به هيئت دولت مي‌برند. امروز نخست موافق و مخالف دو وزير نيرو و ورزش و جوانان سخن خواهند گفت و با اتمام اين فرايند، ماراتون رأي اعتماد به كابينه آغاز مي‌شود.

نطق «نيکو»

مخالف وزير فرهنگ و ارشاد نطقی توفاني در صحن دارد. ميرزايي‌نيکو رک‌و‌راست از اهميت کليدواژه رئيس دولت اصلاحات سخن مي‌گويد. اينکه «نبايد فراموش کنيم که جمله «تکرار مي‌کنم» از سوي كسي مطرح شد که زماني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي بود و همين جمله تأثير زيادي در پيروزي حسن روحاني داشت.

قاسم ميرزايي‌نيکو، مخالف دوم سيدعباس صالحي، وزير پيشنهادي فرهنگ و ارشاد اسلامي است: «آقاي جنتي از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي رفت، ما تازه داشتيم به هواي تازه‌اي که سيدرضا صالحي‌اميري با خود آورده بود، عادت مي‌کرديم که ناگهان با سيدعباس صالح‌شريعتي معروف به صالحي مواجه شديم؛ از پژوهشگاه فلسفه حوزه علميه، مردي که از شهر مشهد آمده است، شهر کنسرت ممنوع!». نقدها به همين‌جا ختم نمي‌شود؛ ميرزايي‌نيکو، زبان تندوتيزي دارد: «بايد نخبگان فرهنگي و هنري در مديريت فرهنگ و هنر سهيم شوند. براي ما مشخص کنيد که ديدگاه شما در حوزه فرهنگ چيست؟‌ آقاي صالحي، ربناي استاد پيشکش، شما در کسوت نماد تلفيق حوزه و دانشگاه بياييد يک بار براي هميشه معلوم کنيد که حلال و حرام در حوزه فرهنگ و هنر به‌خصوص موسيقي چيست؟».

سانسور و زخم‌هايي که روح هنرمندان را مي‌خراشد

ميرزايي‌نيکو فقط به همين اکتفا نمي‌کند و در صحن علني مجلس يادي مي‌کند از سيد معمار حسينه ارشاد و بانوي مجسمه مادر: «حصر پيشکش، بگوييد که وزارت ارشاد چه زماني مي‌خواهد از هفت خان صدور مجوز رها شود. وزارت فرهنگ و هنر کي مي‌خواهد از بازخواني، سانسور و توقيف بعد از مجوز هفت‌ خان رها شود؟». ذکر نام بزرگان ديگري نيز در دستور کار نماينده دماوند است و کمي بعدتر مي‌گويد «اينان فرزندان من و شما هستند. حمايت از کيارستمي‌ها و اسکار فرهادي، تسليت، تبريک،‌ افتخار و اين مسائل را نخواستيم، دستخطي له يا عليه مسئله‌اي ديده‌ايم؟ چند کلنل (کتاب محمود دولت‌آبادي) در پيچ‌وخم مميزي خاک مي‌خورند و زخم‌هايي که روح هنرمندان را مي‌خراشد؟ ما فرزندان و نسل جوانمان را توقيف کرده‌ايم. فهرست بلندبالاي رايزنان فرهنگي و سازماني مشابه وزارت امور خارجه و سفيران فرهنگي ايران براي نسل جوان آن‌سوي مرزها چه کردند؟ ديپلماسي فرهنگي برون‌مرزي شما چيست؟».

خط فکري‌تان مشخص نباشد

همان آش و همان کاسه است

او همچنين پرسشي مهم درباره فيلترينگ پيشِ‌روي وزير پيشنهادي مي‌گذارد: «آقاي صالحي براي استفاده بهينه از صفحات اجتماعي و فضاي مجازي چه برنامه‌اي داريد؟ صفحات اجتماعي شما کي، کجا و چند ساله است؟ استفاده از شبکه‌هاي اجتماعي و کلا دنياي مجازي بدون فيلتر يا ممنوع؟ اختيار امنيت جامعه فرهنگي دقيقا با چه کسي است؟». سؤال‌ها به همين‌جا ختم نمي‌شود. وزير پيسشنهادي بايد به ميرزايي‌نيکو بگويد «در کدام‌يک از کنسرت‌ها يا جشن‌هاي فرهنگي - هنري و صنفي شرکت کرده‌ و خط فکري‌اش چيست؟ موضع سياسي‌اش بايد شفاف باشد، خط فکري شما اگر معلوم نباشد، همان آش و همان کاسه مي‌شود؛ مسلخ اصلاح‌طلبان و روشنفکران به دست تعصب، تحجر و دلواپسي و به قول جانباز اصلاحات رأي ما هم قدرت به‌مثابه کالا مي‌شود. براي ما معلوم کنيد بودجه عريض و طويل ارشاد کي به دست اهالي هنر خواهد رسيد؟ شما گفتيد نخ تسبيح هستيد، برايمان شفاف بگوييد که مهره‌هاي تسبيح چه کساني خواهند بود؟».

بيژن زنگنه وزير پيشنهادي نفت

 يکي ‌از داغ‌ترين مباحث امروز و روزهاي قبل بحثی بود که بر سر بيژن ‌زنگنه، وزير نفت، درگرفت. جلسه به مخالفان و موافقان وزير نفت که مي‌رسد، دوباره برخي صداها بلند مي‌شود. هدايت‌الله خادمي در مخالفت با زنگنه نکات مختلفي را در ميان مي‌گذارد. اينکه «نمايندگان مجلس را استخدام نکنيد و يکي از ژنرال‌هايي را که مي‌گفتيد، معرفي کنيد، رئيس‌جمهوري و قوه قضائيه بايد جلوي اين مفسده بايستد و جلوي آن را بگيرند». حرف‌هايش که تمام مي‌شود، در تذکري جداگانه دوباره نکاتي مطرح مي‌کند که در موضوع استخدام برخي نمايندگان ادوار از سوي وزارت نفت مطرح مي‌شود. اينجا ديگر صداي علي لاريجاني درمي‌آيد که جناب خادمي، شما خودتان کارمند نفت بوده‌‌ايد. الان هم حاشيه‌ها و نکاتي در سايت‌ها مطرح است. خاطرم نيست در اين سال‌ها نماينده ديگري کارمند نفت باشد. اين نکاتي که شما مي‌گوييد اتفاقا به شبهات موجود دامن مي‌زند. زنگنه نيز در فرصت پيش‌رو تأکيد دارد که استخدام و به‌کارگيري برخي نمايندگان ادوار مجلس با اطلاع شخص رئيس مجلس و با هدف به‌کارگيري از توان نمايندگان انجام شده و کار خلاف قانوني نبوده که بخواهيم حالا آن را کتمان کنيم. نقد لاريجاني به خادمي نيز از آن نظر مطرح شد که او طوري در نطقش گفته بود که گويي برخي نمايندگان حال حاضر مجلس به استخدام وزارت نفت درآمده‌اند يا همکاري مالي با اين وزارتخانه دارند.

ماجراي باشگاه نفت و توضيح زنگنه

محمدجواد ابطحي، مخالف زنگنه است و مي‌گويد «در باشگاه خصوصي انديشه‌ورزان نفت به ما روشن بگوييد شما و معاونان و رئيس دفتر آنجا چه مي‌کنيد؟ آيا اين نمونه تعارض منافع نيست؟ اين باشگاه يک مؤسسه خصوصي است که سال ۹۴ راه افتاده است و تصميمات راهبردي نفت در اين باشگاه گرفته مي‌شود». زنگنه نيز در پاسخ به ابطحي توضيح‌هايي ارائه مي‌کند «اين باشگاه با هدف ايجاد يک اتاق فکر شکل گرفت و هيچ منفعت مالي در آن نيست. اتفاقا چهار سال پيش هم که ماجراي رأي اعتماد من مطرح بود، اين باشگاه موجود بود. چرا آن موقع نقدي نشد؟ خب مي‌گفتيد قوه قضائيه و مقام‌هاي مسئول برخورد کنند. بنده عضو هيئت‌مديره اين باشگاه نيستم و تنها عضو  هيئت مؤسس هستم و ريالي درآمد از عضويت در اين باشگاه ندارم». محمدي، از مخالفان زنگنه، نيز گفته «انتظار بود با موافقت مراجع با الگوي جديد قرارداد نفتي شاهد قراردادهاي بيشتر باشيم که به نظر مي‌رسد اين انتظار برآورده نشده است». مهرداد لاهوتي نيز از جماعت ‌موافقان زنگنه مي‌گويد «در پارس جنوبي همواره از قطر کمتر برداشت مي‌کرديم. در اين دولت امروز از قطري‌ها بيشتر برداشت مي‌کنيم».

عباس آخوندي: جلوي شهرفروشي را گرفتم

عباس آخوندي در دفاع از برنامه‌هاي پيشنهادي‌اش گفت: «ما جلوي شهر‌فروشي و فروش مجوز و تراکم را گرفتيم؛ به‌طوري‌که تورم در مسکن حتي پايين‌تر از تورم آمد. من در همان ادامه کار تعهد اجراي پروژه‌ مسکن مهر را دادم و ۹۰۰ هزار خانه را تمام کرده و تحويل دادم؛ اما هيچ‌گاه تلاش نکردم از آن به‌عنوان کار تبليغاتي استفاده کنم؛ چون معتقدم نبايد اين پروژه ادامه پيدا کند. مي‌خواهم مشکل مسکن را براي اقشار کم‌درآمد حل کنم و مسئله‌ بافت حاشيه‌اي را سروسامان دهم».
موافقان و مخالفان چه گفتند

سکينه الماسي، نماينده مردم دير و کنگان، در مخالفت با وزير گفت: «وزارت راه در زمينه ريسک‌هاي جاده‌اي کشور چه اقداماتي را براي شناسايي و مطالعه انجام داده است؟».سيداحسن علوي، نماينده سنندج، هم به‌عنوان موافق گفت: «عباس آخوندي فردي فرصت‌جو است که از تفکر زمان بهره‌گيري لازم را انجام داده و مي‌توان ايشان را نظريه‌پرداز وزارت راه دانست».

محمد شريعتمداري: مکلفيم کيک اقتصادي کشور را بزرگ‌تر کنيم

محمد شريعتمداري در دفاع از برنامه‌هاي خود گفت: «سياست‌هاي اقتصاد مقاومتي به‌عنوان داروي مؤثر در حل مشکلات اقتصادي کشور در برنامه‌هاي پيشنهادي مورد توجه قرار گرفته است. مجموعه معادن از حيث فناوري داراي ضعف‌هايي است که بايد برطرف شود. در حوزه صنايع پايه، ‌توليد فولاد خام، مس، سيمان، خودروهاي سبک و سنگين به‌عنوان صنايع پيشران بايد اهتمام لازم را براي توسعه ادامه دهيم. بنده حامي ايجاد و توليد کالاهاي استراتژيک اقتصادي هستم».

موافقان و مخالفان
حسن بهرام‌نيا، نماينده نهاوند، به‌عنوان موافق، گفت: «اقتصاد در زنجيره سرمايه‌گذاري، اشتغال، توليد و صادرات است که آقاي شريعتمداري براي اين زنجيره برنامه دارد». رسول خضري، نماينده پيرانشهر، هم گفت: «اصلاح‌نکردن قوانين کار و تأمين اجتماعي، مشکلات سنگين تأمين مالي، شفاف‌نبودن سياست‌هاي بانکي و حمايت‌نکردن بانک‌ها از صنايع و توليدات باعث بروز مشکلات در حوزه صنعت شده است که قطعا آقاي شريعتمداري با سابقه اجرائي قوي مي‌تواند اين مشکلات را حل کند». شهباز حسن‌پور، نماينده مردم سيرجان، در مخالفت با وزير پيشنهادي گفت: «قيمت زمين در اين شهرک‌ها پدر صنعتگران را درآورده است. چرا زمين به صورت رايگان در اختيار آنان گذاشته نمي‌شود؟». احمدعلي کيخا، نماينده زابل، هم گفت: «گفته مي‌شود آقاي شريعتمداري در زمان معاونت اجرائي رئيس‌جمهور در تنظيم بازار دخالت کرده و موجب اختلال آن شده است. در‌حالي‌که وظيفه وزرا و مسئولان در وهله اول عمل به قانون است».

سيدعباس صالحي: معتقد به واگذاري امور به بخش خصوصي هستم

عباس صالحي در دفاع از برنامه‌هاي خود، گفت: «اين وزارتخانه دنبال شفافيت در همه مراحل تصميم‌گيري و اجراست و ما معتقديم دوره مديريت پشت درهاي بسته در غياب مردم گذشته است. من معتقد به واگذاري امور به بخش خصوصي و فعاليت نهادهاي صنفي هستم. من با اهالي هنر مأنوس بوده و دغدغه و نگراني آنها را مي‌شناسم و تلاش خواهم کرد اهالي هنر هم مانند اهالي فرهنگ بر صدر بنشينند».

موافق و مخالف

عليرضا ابراهيمي، نماينده راميان و آزادشهر، در موافقت با وزير پيشنهادي گفت: «او مديري است که فرهنگ را مي‌فهمد و ديپلماسي دارد و مي‌تواند از ظرفيت‌ها و خلاقيت‌هاي امروز پاسداري کند».
محمود صادقي، عضو فراکسيون اميد، هم به عنوان مخالف گفت: «در مقطع فعلي شاهديم فيلم اکران‌شده به دليل مداخلات، از پرده سينما پايين کشيده مي‌شود. سؤال اين است که آيا وزير پيشنهادي قدرت مقابله با اين وضع آشفته را دارد؟ به نظرم ايشان توانمندي کافي را براي مديريت اين وزارتخانه پرچالش و پرمسئله ندارد».

رحماني‌فضلي: برگزاري انتخابات بدون مشکل از اقدامات مثبت وزارت کشور است

عبدالرضا رحماني‌فضلي در توضيح برنامه‌هاي پيشنهادي خود، توجه به حقوق شهروندي را به عنوان يکي از دغدغه‌هاي رئيس‌جمهور براي برقراري توازن و تعادل در کشور دانست و گفت: «از لحاظ فضاي امنيتي و سياسي، فعاليت‌هاي جريان‌هاي سياسي با کمک احزاب، گروه‌ها و رسانه‌ها، به گونه‌اي ساماندهي پيدا کرد که در ۱۶ آذر در چهار سال اخير بيش از ۶۰۰ سخنراني در دانشگاه‌ها با کمترين مشکل برگزار شد. در دوران انتخابات نيز بيش از هزارو ٧٠٠ تجمع و سخنراني در کشور انجام شد که هيچ‌کدام از سخنراني‌ها مسئله خاص امنيتي و تنش اجتماعي نداشته است». رحماني‌فضلي برقراري امنيت پايدار با کمک مرزنشينان و ساماندهي وضعيت کولبران و بازارچه‌هاي مرزي را به عنوان ديگر اقداماتش مطرح کرد.

موافقان و مخالفان

علي اسماعيلي به عنوان مخالف وزير کشور گفت: «جناب وزير آيا توانستيد آسيب‌ها را کاهش دهيد؟ براي مبارزه با قاچاق کالا، ارز و مواد مخدر چه كرديد؟ چگونه مي‌خواهيد جمعيت ۵۰درصدي زنان را توانمند کنيد؟».

زهرا سعيدي هم در مخالفت گفت: «اجازه ندهيد استانداران و فرمانداران مجلس را ناديده بگيرند. به استانداران خود تأکيد کنيد در اداره‌هاي خود از زنان بيشتر استفاده کنند». فريده اولادقباد، از موافقان، گفت: «ايشان داراي نگرش سيستمي در تحليل مسائل سياسي به‌جاي تحليل خطي است؛ يعني به ابعاد اجتماعي و اقتصادي هم در تحليل توجه مي‌کنند». نورمحمد تربتي‌نژاد هم در موافقت با برنامه‌هاي وزارت کشور گفت: «امنيت گردشگران خارجي در دوره ايشان به طور چشمگيري افزايش يافت. رحماني‌فضلي همکاري‌هاي امنيتي را با کشورهاي جهان به‌ويژه همسايگان افزايش داد».

سدسازي‌هاي بي‌رويه محور اصلي نقدها به «بيطرف»

براي حبيب‌الله بيطرف، وزير پيشنهادي وزارت نيرو، فقط فرصت شد تا چند مخالف و موافق صحبت کنند. جليل مختار، نماينده مردم آبادان، به عنوان مخالف گفت: اکثر مشکلات فرابحران آب را وزير پيشنهادي نيرو در کشور ايجاد کرده است. او از مشکلات فني هم در پروژه برخي سدها گله کرد. نادر قاضي‌پور، نماينده مردم اروميه، در مخالفت با وزير پيشنهادي نيروی دولت دوازدهم گفت: «سالي که نکوست از بهارش پيداست؛ هنوز نيامده‌‌ايد برق اهواز قطع شده است. ١٤ استان کشور با ريزگردها درگير هستند و در برخي روستاها و شهرها، آب با تانکر تأمين مي‌شود. شهاب‌الدين بيمقدار، نماينده تبريز، آذرشهر و اسکو، هم در موافقت از وزير گفت بيطرف داراي سوابق علمي و کاري درخشاني است که ايشان را شايسته تکيه‌زدن بر وزارت نيرو مي‌کند.

منبع: شرق
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین