کد خبر: ۱۷۴۳۰۱
تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۰:۰۲
این در حالی است که هم‌زمان با پایان فصل برداشت برنج با آغاز ماه محرم نیز روبه‌رو خواهیم شد که در نهایت به نظر می‌رسد به علت بالا رفتن حجم تقاضا برای خرید برنج، دلالان به گرانی برنج بیشتر از حالا دامن بزنند.
با اینکه قیمت کیلویی 12 هزار تومان برنج در شب عید سال 95، تعجب مردم و بسیاری از مسوولان را دربرداشت اما گرانی برنج طی دو سال اخیر به امری رایج تبدیل شده است و به نظر می‌رسد که دیگر کسی به فکر کاهش قیمت برنج در بازار نیست. از این رو، گشت‌وگذاری در بازار حاکی از آن است که قیمت برنج ایرانی درجه یک در برخی مغازه‌ها به کیلویی 19 هزار تومان هم رسیده و با اینکه دبیر انجمن برنج در اواخر خرداد‌ماه سال‌جاری اعلام کرده بود سازمان تعزیرات به موضوع قیمت عرضه برنج در بازار وارد شده و قرار است با رسیدگی به این موضوع، قیمت این محصول را کنترل کند اما همچنان اوضاع بازار برنج آشفته است و هیچ سازمانی در بحث گرانی برنج ورود نمی‌کند.

این در حالی است که هم‌زمان با پایان فصل برداشت برنج با آغاز ماه محرم نیز روبه‌رو خواهیم شد که در نهایت به نظر می‌رسد به علت بالا رفتن حجم تقاضا برای خرید برنج، دلالان به گرانی برنج بیشتر از حالا دامن بزنند.

با این حال، برخی کارشناسان وجود چنین قیمت‌هایی را در بازار کتمان می‌کنند و معتقدند شالیکاران مازندرانی، گلستانی و گیلانی زحمت تولید این محصول پرطرفدار را می‌کشند تا این محصول را به بالاترین کیفیت و مناسب‌ترین قیمت به دست مصرف‌کننده برسانند.

بر همین اساس دلاور حیدرپور، رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران به تازگی اعلام کرده که امسال با توجه به وضعیت قیمت مناسب برنج در بازار، تقاضا برای کشت دوم این محصول بیشتر است. دبیرانجمن حمایت از برنج ایران تاکید کرد: تولید برنج امسال از لحاظ کیفیت و کمیت بیشتر است اما نظارت کمرنگ‌تر شده است.

بنابراین برخی کارشناسان معتقدند اگر مشکلی در بازار این محصول وجود دارد به کشاورزان مربوط نیست و سازمان‌هایی همچون سازمان حمایت و ستاد تنظیم بازار هستند که باید پاسخگوی گرانی این محصول باشند. اما سازمان حمایت این روزها هر کاری انجام می‌دهد به جز حمایت از مردم. همچنین دستگاه‌های نظارتی بیشتر اوقات در خواب به سر می‌برند.

بهانه برای افزایش قیمت برنج

واقعیت این است که دستگاه‌های نظارتی اگرچه مدعی کنترل بازار کالاهای اساسی هستند اما بازار برنج ماه‌هاست که به امان خدا رها شده است تا جایی که حتی شایق علیزاده، دبیر انجمن برنج ایران ضمن تایید گران‌فروشی برنج معتقد است ذخیره برنج در کشور به میزان کافی وجود دارد. وی همچنین اخیرا اعلام کرده است: قیمت برنج در مراکز تولید یعنی مازندران و گیلان برای هر کیلو 12هزار تومان است که با توجه به هزینه‌های حمل و نگهداری در بازار تهران باید با قیمتی حدود 14 هزار تومان عرضه شود.

وی در این خصوص اظهار داشت: امسال بیش از دو میلیون و ۲۰۰ هزار تن برنج تولید می‌شود و نیاز کشور سه میلیون تن است که با واردات جبران می‌شود.

دبیر انجمن برنج افزود: امسال برداشت برنج به دلیل خزانه‌گیری زودتر برنج‌کاران (۲۰ اسفند) زودتر آغاز شد و از دهم مرداد برداشت برنج را شروع کردند در حالی که همیشه از اواخر مرداد برداشت می‌شد.

شایق گفت: برخی قیمت تمام‌شده بالای تولید برنج داخلی را بهانه‌ای برای افزایش قیمت برنج قرار داده‌اند در حالی که فاصله قیمت برنج در استان‌های شمالی و استان تهران و استان‌های جنوبی ربطی به هزینه تولید ندارد چون هر سال این فاصله رقم طبیعی خود را داشت اما امسال از اوایل فروردین شوک قیمتی را وارد کردند.

وی تصریح کرد: در سال‌جاری همچنین برنج رتون و همچنین کشت دوباره برنج بیشتر شد که حتی برآورد می‌شود به دو میلیون و ۳۰۰ هزار تن تولید برسد اما همچنان نهادهای نظارتی بر قیمت‌ها نظارت ندارند.

دبیر انجمن برنج همچنین ادعای تغییر ذائقه مردم ایران از مصرف برنج خارجی به برنج داخلی را رد کرد و گفت: هرگز مردم ایران ذائقه خود را به برنج‌های خارجی تغییر نداده‌اند. فقط برخی‌ها به علت قدرت خرید پایین مجبورند از برنج‌های خارجی استفاده کنند وگرنه حتی خارجی‌هایی که برنج ایرانی مصرف می‌کردند، به برتری کیفی این محصول اعتقاد دارند و مردم ایران هم به محصول خود عشق می‌ورزند.

شایق همچنین افزود: برای اقوام خود 5/2 تن برنج را با یک وانت با هزینه ۲۰۰ هزار تومان به تهران آوردند بنابراین تاثیر هزینه حمل‌ونقل در افزایش قیمت برنج در این اندازه‌ها نیست که برخی آن را بهانه‌ای برای گران‌فروشی دانستند.

وعده آرامش بازار برنج

همچنین مدیرکل دفتر غلات وزارت جهاد کشاورزی از پیش‌بینی تولید 2/2 میلیون تنی برنج در سال‌جاری خبر داد و گفت: با ورود محصول جدید به بازار شاهد آرامش تدریجی در قیمت برنج هستیم که کیلویی حدود 9 هزار تومان در استان‌های شمالی عرضه می‌شود.

کاوه خاکسار اظهار کرد: وضعیت تولید برنج در سال‌جاری مناسب است و پیش‌بینی می‌کنیم که در هر هکتار ۲۰۰ کیلوگرم عملکرد برنج نسبت به سال گذشته بهبود پیدا کند. هم‌اکنون از حدود ۲۱۵ هزار هکتار سطح زیر کشت برنج در استان مازندران ۷۰ درصد معادل حدود ۱۵۰ هزار هکتار برداشت شده است که تا پایان هفته جاری به ۸۰ درصد می‌رسد. همچنین در استان گیلان به دلیل تفاوت شرایط اقلیمی و زمان برداشت این میزان به ۴۰ درصد یعنی حدود ۹۵ هزار هکتار از ۲۳۰ هزار هکتار رسیده است.

مدیرکل دفتر غلات وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد سطح زیر کشت و تولید برنج در استان‌های شمالی است، ادامه داد: هم‌اکنون وضعیت بازار برنج بهتر از گذشته شده. با ورود محصول جدید قیمت آن نیز در بازار منطقی‌تر می‌شود چراکه هر کیلوگرم برنج کیفی درجه یک در استان‌های شمالی هم‌اکنون حدود 9 هزار تومان عرضه می‌شود.

خاکسار با اشاره به پیش‌بینی تولید دو میلیون و ۲۰۰ هزار تنی برنج در سال‌جاری ادامه داد: برداشت برنج تا آبان‌ماه ادامه دارد و ممنوعیت واردات نیز تا آخر این ماه بر جای خود باقی خواهد بود تا تولیدکنندگان بتوانند در شرایط بهتری محصول خود را به بازار عرضه کنند. البته در حال حاضر وضعیت بهتری برای شالیکاران وجود دارد. آنها به صورت فعال در اراضی خود مشغول کار و برداشت برنج هستند.

گرانی برنج خارجی

گرانی برنج ایرانی در بازار در حالی است که حتی برخی مغازه‌ها برنج خارجی را نیز با قیمت‌های بالا به اقشار ضعیف می‌فروشند چراکه معمولا زمانی که برنج ایرانی گران می‌شود، برنج خارجی هم به همان تناسب توسط دلالان و سودجویان افزایش قیمت پیدا می‌کند. این در حالی است که در شرایط فعلی و با توجه به اینکه قدرت خرید خانواده‌ها بسیار پایین آمده، کمتر کسی است که بتواند از عهده خرید برنج کیلویی 19 هزار تومان بر آید. از این رو با توجه به اینکه این روزها صحبت‌هایی در مورد واردات برنج از هند، تایلند و ... مطرح است، دست‌کم انتظار می‌رود که برنج خارجی با قیمت مناسب عرضه شود.در این میان با توجه به اینکه دولت تغییر کرده و قرار است مسوولان جدیدی برای تنظیم بازار و مدیریت زنجیره تولید تا توزیع پا به میان بگذارند، انتظار می‌رود داستان گرانی برنج که طی یکی دو سال گذشته، خون مصرف‌کننده را در شیشه کرده، پایان یابد.

جدول میانگین قیمت برنج در مغازه‌های سطح شهر
نام محصول قیمت هر کیلو
برنج هاشمی درجه یک 19000
طارم محلی اعلاء 17000
برنج دم سیاه 16000
طارم معمولی 15000
برنج خارجی ممتاز 7000
برنج وارداتی هندی 5000

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین