کد خبر: ۱۷۱۵۹۲
تاریخ انتشار: ۰۸ مرداد ۱۳۹۶ - ۲۱:۱۴
پس از افغانستان، عراق، لیبی، سوریه و یمن آیا آمریکا تمایل دارد وارد جنگی با ایران می‌شود که می‌تواند آتش اختلاف شیعه و سنی را در خاورمیانه مشتعل کند؟
 پس از افغانستان، عراق، لیبی، سوریه و یمن آیا آمریکا تمایل دارد وارد جنگی با ایران می‌شود که می‌تواند آتش اختلاف شیعه و سنی را در خاورمیانه مشتعل کند؟

 ما در برهه ای تاریخی از دوران حیاتمان هستیم. معامله هسته ای با ایران، که برجام شناخته می شود، وارد سومین سال خود شده است. همان طور که ترامپ سیاست های خود در قبال ایران را در حالت نامعلوم نگه داشته است، حمایت ها از ایجاد تغییر و دخالت در حکومت ایران در بین سیاستمداران ایالات متحده رو به افزایش است. درحالی که هرگونه دخالت و حرکت خشونت آمیز در قبال ایران می تواند به جنگی پرهزینه تبدیل شود. سوال این است که آیا حزب حاکم در ایالات متحده با اقداماتش حقیقتا می خواهد جنگی برافروزد یا واقعا می خواهد از بروز جنگ جلوگیری کند.

مخالفان موسوم به شورای ملی مقاومت ایران (منافقین) اخیرا کنفرانس سالانه خود را در پاریس برگزار کردند. برخی از فرستاده ها و طرفداران ترامپ از جمله رودی جولیانی، شهردار سابق نیویورک و نیوت گیکریج، رئیس مجلس سابق سخنرانی های تندی را در این کنفرانس انجام دادند. جان بولتون، سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل متحدد نیز در اظهاراتی عجیب در این اجلاس اعلام کرد که حکومت ایران 40 سالگی خود را در فوریه 2019 مشاهده نخواهد کرد.

در پاسخ، ایران و لابی های این کشور در غرب، سکوت نکرده و به تاکتیک هشدار در مورد بروز جنگی خانمان سوز در خاورمیانه رو آوردند. هم اکنون خاورمیانه در جنگ فرورفته است. عراق و سوریه هنوز با جنگ دست به گریبان هستند و اوضاع در یمن بحرانی است. جنگ در افغانستان وارد شانزدهمین سال خود شده است بدون این که پایانی بر آن وجود داشته باشد و طالبان و القاعده هنوز در این کشور فعالیت دارند. لبنان درحالی ثبات سیاسی را بعد از دهه ها تجربه می کند که حزب الله را به عنوان یک حزب سیاسی طرفدار ایران پذیرفته است.

مخالفت با ایران اما در بین کشورهای عربی خلیج فارس بسیار بالاست. تعدادی از کشورها بعد از این که کویت سفیر ایران و بیش از 12 دیپلمات را از خاک خود به اتهام جاسوسی اخراج کرد، درصدد هستند تا راهی مشابه را طی کنند. از نگاه این کشورها، لابی های ایران در غرب و جبهه اعتدال گرای ایران تلاش دارند تا فرصتی در اختیار تهران قرار دهند تا به همه کشورهای خاورمیانه نفوذ کرده و به منطقه خسارت وارد کند.

پت باچنان، تحلیلگر تاون هال استدلال می کند: «پس از افغانستان، عراق، لیبی، سوریه و یمن آیا آمریکا تمایل دارد وارد جنگی با ایران شود که می تواند آتش اختلاف شیعه و سنی را در خاورمیانه مشتعل کند؟» او در العربیه می نویسد: «800هزار نفر تنها در موصل بی خانمان شده اند. میلیون ها نفر از رمادی و فلوجه گریخته اند. هزاران شهروند کشته و ده ها هزار نفر زخمی شده اند. آیا جهان و منطقه آمادگی جنگی دیگر و موج مهاجرین بعدی را دارد؟»

هیچ شکی وجود ندارد که جنگ عراق در سال 2003 یک اشتباه استراتژیک بود. اما تندورها معتقدند که چرا تخلفات ایران پس از خروج نیروهای آمریکایی در زمان اوباما در عراق در سال 2011 نادیده گرفته شده است؟ آیا باید عراق را در اختیار ایران قرار داد تا عروسک های خیمه شب بازی خود را در سمت نخست وزیر قرار دهد و اعضای مجلس را با شیعیان پر کند؟

نمی توان به سادگی این حقیقت را انکار کرد که المالکی در عراق، بشار اسد در سوریه، حزب الله در لبنان همه از لحاظ مالی و فکری از سوی ایران پشتیبانی می شوند. سنی های سوریه به موازات سنی های عراق سرکوب شده اند. این امر به گسترش داعش منجر شد و برای اولین بار داعش عراق، سوریه و در نتیجه تمام خاورمیانه و فراتر از آن اروپا را نیز فرا گرفت.

لابی های ایران در غرب معتقدند که بالابردن پرچم جنگ علیه ایران برای اقتصاد و تجارت غرب بد خواهد بود و باید دیپلماسی تجاری را تشویق و صلح را برقرار کرد. همه اینها گفته می شود اما چیزی که مهم است وزنی است که دولت ترامپ برای این تحلیل ها قائل می شود. باید دید که در نهایت این دولت می خواهد چه سیاستی را در قبال ایران پیش بگیرد. جنگ در خاورمیانه به یک فاجعه تبدیل شده است. ما نمی خواهیم همین مسیر را ادامه دهیم و نیازی نیست که این مسیر را ادامه دهیم.

منبع : دیپلماسی ایرانی

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین