وی افزود: من در یکی از کتابهای خود آزاداندیشی را به دو نوع آزاداندیشی مطلق، در نظر گرفتن چارچوبهای خاص و آزاداندیشی در چارچوب اسلام تعریف کردهام و در این کتاب سندی آوردهام که امام کاظم (ع) به یکی از شاگردان خود میفرماید که خداوند دو نعمت دین و عقل را به انسان داده است و عقل محور همه فضائل اخلاقی و جهل منشا تمام رذایل اخلاقی است.
هاشمی رفسنجانی همچنین با اشاره به اینکه من آرزو دارم که شعار امسال محقق شود، خاطر نشان کرد: قشر زیادی از جامعه سنتی ما در مسائل فرهنگی فقط به مساله زن، حجاب و آرایش زن توجه میکند و این مسال دغدغه اصلی آنها است در حالی که شاید فقط یک هزارم فرهنگ این چنین مسائلی باشد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین اظهار کرد: اگر مکارم اخلاقی در جامعه شکل داده شود، جامعه موعود الهی و مدینه فاضله تشکیل میشود. در این راستا باید فرهنگ اسلامی را تعریف کنیم و جامعه را براساس این فرهنگ شکل دهیم. امروزه رذایل اخلاقی جامعه به دلیل درنظر نگرفتن فرهنگ اسلامی است، البته شاخصههای فرهنگ اسلامی در فرهنگ ملی هم وجود دارد.
وی همچنین افزود: مقام معظم رهبری حاضر نیستند که امسال را سال فرهنگ بنامند در حالی که عناصری اجازه ندهند، خانمی زیبا ظاهر شود یا خواننده خوش صدایی از صحنه خارج شود.
هاشمی رفسنجانی در ادامه با اشاره به اینکه تجسس از بدترین رذایل اخلاقی است افزود: ما حق نداریم به عقاید افراد وارد شویم یا اسرار مردم را بفهمیم و آن را فاش کنیم. اکنون باید مبنایی اساسی برای معنا و مصداق فرهنگی که رهبری میخواهد تعیین شود و من هم در این زمینه کمک میکنم.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین با اشاره به اینکه ایران کشوری با هزارن سال سابقه تمدنی است، افزود: اسناد بسیار زیادی در ایران وجود دارد و از این لحاظ ایران کشوری بسیار مهم است، اما لازم است ما اسناد مهم خود را از دنیا پس بگیریم و همچنین اسناد و کتب تاریخی که در منازل نگهداری میشود جمعآوری شود. ما همچنین باید با کتابخانههای دنیا مثل کتابخانه کنگره آمریکا در ارتباط باشیم.
هاشمی رفسنجانی در ادامه با بیان اینکه تمدن اسلامی با ترجمه آثار فلاسفه یونانی آغاز شد خاطر نشان کرد: پس از آن خود اندیشمندان اسلامی به تولید دانش روی آوردند و این در دوران جنگ صلیبی از دنیای اسلامی به اروپا منتقل شد.
وی در پایان گفت: ما اکنون باید با جزم اندیشی مقابله کنیم. رهبری در دورانی که من رئیس جمهور بودم به تهاجم فرهنگی اشاره کرد، اما پس از آن که عدهای به سراغ حجاب بانوان رفتند رهبری گفتند که منظور ایشان از تهاجم فرهنگی چیزی دیگری بوده است.