کد خبر: ۱۵۷۶۹۷
تاریخ انتشار: ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۲۱:۵۲
رسانه ها و تحلیلگران مسائل بین المللی اعتقاد دارند سفر هیات بزرگ اقتصادی اتحادیه اروپا به تهران نشان دهنده آن است که اروپا تلاش دارد با حمایت از توافق هسته ای مسیر خود را از «دونالد ترامپ» جدا کند.
 رسانه ها و تحلیلگران مسائل بین المللی اعتقاد دارند سفر هیات بزرگ اقتصادی اتحادیه اروپا به تهران نشان دهنده آن است که اروپا تلاش دارد با حمایت از توافق هسته ای مسیر خود را از «دونالد ترامپ» جدا کند.

به گزارش ایرنا ، در چهارمین دور از همایش های ایران و اروپا که طی دو روز گذشته در تهران برگزار شد، طرفین برافزایش همکاری ها در حوزه بانکی ، گسترش مبادلات تجاری ، انرژی و تغییرات اقلیمی تاکید کردند.

رسانه ها حضور «میگوئل آریاس کانیته» کمیسر انرژی اتحادیه اروپا به همراه نمایندگان 50 شرکت اروپایی در تهران را از جبنه های دیگر نیز دارای اهمیت توصیف کردند. تعهد اروپا به پایبندی به توافق هسته ای و تمایل به گسترش تعامل با دولت ایران در همه زمینه ها از دیگر مولفه هایی هستند که مورد توجه قرار گرفته است.

** اتحادیه اروپا در مقابل ترامپ

بسیاری از رسانه ها و تحلیلگران بین المللی اعتقاد دارند اتحادیه اروپا به علت نگرانی از سخنان تند «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا، تلاش دارد تا پایبندی کامل خود را به توافق هسته ای را به ایران و جهان نشان دهد.

یورونیوز در گزارشی نوشت چند روز پیش هیات بزرگ اقتصادی شامل نمایندگان50 شرکت اروپایی به همراه «میگوئل آریاس کانیته» کمیسر انرژی اتحادیه اروپا، وارد ایران شد. این اقدام اتحادیه اروپا گامی برای تقویت روابط تجاری ایران و اروپا است.

گزارش یورونیوز، سفر این هیات اروپایی به ایران را پیش از انتخابات ریاست جمهوری در راستای تایید رویکرد «حسن روحانی» در تعامل با جهان تفسیر کرده است. کانیته در نشست خود با رئیس آژانس انرژی اتمی ایران هم عنوان کرد که در یک سال گذشته همکاری ایران با اروپا بسیار پیشرفت کرده است.

روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» هم در مورد دیدار هیات اقتصادی اروپایی از تهران عنوان داشت اتحادیه اروپا با این کار حمایت خود از توافق هسته ای را مورد تاکید دوباره قرار داد. بروکسل با این اقدام خود را پیش از انتخابات ریاست جمهوری ایران، در مقابل واشنگتن تعریف کرد.

بر پایه این گزارش، اتحادیه اروپا با فرستادن مقام های بلندپایه به ایران این پیام را صادر کرد که در زمینه توافق هسته ای در کنار ایران قرار دارد. این روزنامه افزود: هیات اروپایی این اقدام را به رغم تهدیدهای ترامپ انجام داد تا ضمن نمایش تعهد خود به حراست از توافق هسته ای، حمایت از تقویت اقتصاد جمهوری اسلامی را نیز نشان دهد.

وال استریت ژورنال انجام این سفر در زمانی کمتر از یک ماه تا انتخابات ایران را دارای اهمیت و پیام هایی تفسیر کرد.

تارنمای خبرگزاری روسی «راشا تودی» نیز اعلام کرد بازرگانان در هیات اقتصادی اروپایی به تهران آمدند تا برخلاف اظهارات ترامپ نشان دهند از توافق هسته ای حمایت می کنند.

**افزایش همکاری ایران و اروپا پس از برجام

همکاری های اقتصادی ایران از زمان افزایش تحریم ها (به ویژه از سال 2010 به بعد) رو به کاهش نهاد. با اینکه ایران شریک اروپا در بحث های انرژی بود اما خریدهای نفتی اتحادیه اروپا از تهران هم به طور تقریبی با فشار آمریکا متوقف شد. با به ثمر رسیدن گفت وگوهای هسته ای و اجرای برجام، به تدریج فضای تجارت با ایران باز شد و باردیگر اتحادیه اروپا به شریک تجاری مهم ایران در حوزه انرژی و مبادلات تبدیل شد.

گزارش راشا تودی، سفر دوروزه هیات اروپایی به تهران را با هدف گسترش بیش از پیش همکاری ها در حوزه نفت و انرژی هسته ای دانست زیرا نمایندگان پنجاه شرکت اروپایی با نماینده های 40 شرکت ایرانی دیدار کردند.

این دیدار حاکی از تمایل دوطرف به نزدیکی با یکدیگر است زیرا حدود یک هفته قبل دوطرف در توافقی دیگر، قرارداد دو جانبه ای را در زمینه همکاری هسته ای به ارزش 5 میلیون دلار امضا کردند. موضوع این قرارداد کمک اروپا به افزایش ایمنی هسته ای در ایران بود.

این گزارش نوشت کمیسر اتحادیه اروپا در نشست خود در تهران اعلام کرد: پس از اجرای توافق هسته ای میان ایران و قدرت های جهانی، حجم تجارت میان ایران و اتحادیه اروپا 79 درصد افزایش یافت و صادرات ایران به اتحادیه اروپا بیش از 450 درصد افزوده شد. در این دوره دو طرف مشارکت پویایی را در حوزه انرژی پایه ریزی کردند.

این خبرگزاری روسی تاکید کرد اتحادیه اروپا در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی رابطه با ایران را بسیار گسترش داد و اکنون نیز خواستار تحکیم موقعیت وی است. اما رویکرد اعتدالی وی که موجب دستیابی به توافق هسته ای شد هدف انتقادهایی در ایران قرار دارد. آن ها اعتقاد دارند که توافق هسته ای باید موجب رونق اقتصادی بیشتری در ایران می شد.

به نوشته این رسانه روسی، یک دیپلمات اروپایی گفته است که با آمریکا در مورد ارتباط دادن همه موضوع ها به توافق هسته ای اختلاف نظر وجود دارد. این اقدام آمریکا باعث موقعیت بدی در ایران می شود. اروپایی ها در کمترین حالت خواستار آن هستند که این درک به وجود آید که آن ها بر روی توافق هسته ای سرمایه گذاری کرده اند. به ویژه اینکه در زمینه های تجاری شرکت های اروپایی به طور کامل منتظر مشخص شدن شرایط هستند.

تارنمای خبرگزاری چینی «شینهوا» نیز این سفر را بیشتر از زاویه همکاری های تجاری دوطرف مورد ارزیابی قرار داد و نوشت: ایران و اتحادیه اروپا با مذاکره در زمینه های انرژی و آب و هوا به دنبال تقویت روابط هستند. این نشست در چارچوب ارتقای همکاری ها و در راستای «توافق آب و هوایی پاریس» و استفاده از انرژی های پاک صورت گرفت. اتحادیه اروپا اعلام کرد حاضر است فناوری های نوین برای تولید کمتر دی اکسیدکربن را به ایران انتقال دهد.

به نوشته شینهوا، از سال 2016 اتحادیه اروپا 11 میلیارد دلار در صنعت گاز ایران سرمایه گذاری کرده و آماده است تا به ایران در زمینه رشد اقتصادی کمک کند. کمیسر اروپایی همچنین اعلام کرد ایران و این اتحادیه به زمینه های مشترکی برای امنیت انرژی و افزایش تولید و مصرف انرژی پاک دست پیدا کرده اند و برای افزایش همکاری ها امیدوار هستند. همچنین اتحادیه اروپا ابراز آمادگی کرد با انتقال فناوری ها تا سال 2030 نزدیک به 30 درصد از نیاز ایران به انرژی را از روش های پاک تامین کند.

کانیته اعلام کرد پس از توافق هسته ای، صادرات ایران به اروپا سه برابر شد و از 1.235 میلیارد یورو در سال 2015 به 5.494 میلیارد یورو در سال 2016 رسید. البته علت عمده این افزایش از سرگیری تجارت نفت اروپا با ایران بود.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین