کد خبر: ۱۵۰۴۶۴
تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۶
اما خیلی ها نظرسنجی ها را قبول ندارند! چون آقای احمدی نژاد تا هفته آخر هم در نظرسنجی ها آنچنان بالا نبود. همینطور آقای روحانی تا سه روز آخر مانده به انتخابات ریاست جمهوری وضعیت مطلوبی در نظرسنجی ها نداشت اما یک دفعه موج اجتماعی به نفع او شکل گرفت و پیروز انتخابات شد.
روزشمارثبت نام کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری آغاز شده است اصولگرایان همچنان دچار چند صدایی هستند. جمنا تأکید بر وحدت و اجماع روی یک نامزد واحد دارد؛ جبهه پایداری، جبهه مردمی نیروهای انقلاب را با چشم برادر ناتنی می نگرد و جلیلی نیز طوری حرکت می کند که در اذهان عمومی نامزد مستقل محسوب شود.

اصولگرایان در یک کلام طوری برای رقابت سیاسی پیش رو آرایش انتخاباتی گرفتند که گویی در مسند قدرت اجرایی هستند نبض عرصه سیاسی کشور را به دست دارند. فراموش کردند که انتخابات ریاست جمهوری 92 را باختند و در مجلس دهم نیز دیگر جناح اکثریت توصیف نمی شوند.

مجمع ملی جبهه مردمی نیروهای انقلاب روز 5 اسفند برگزار و از 21 چهره اصولگرا رونمایی شد تا یک نفر از میان آنها نامزد نهایی جمنا شود. این درحالیست که حسن غفوری فرد می گوید: «اگر لیست اولیه شخصیت های اصولگرا 7، 8 نفر می بود بهتر بود.»

عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی پیش بینی می کند که مجموعا 4 تا 7 نفر کنار روحانی نامزد نهایی اصلاح طلبان در مناظرات انتخاباتی باشند.

مشروح بخش اول گفتگوی گفتگوی خبرآنلاین به حسن غفوری فرد را در ادامه بخوانید، بخش دوم این گفتگو در ایام عید منتشر خواهد شد.

***

وقتی 21 نفر در مجمع ملی جبهه مردمی نیروهای انقلاب معرفی شدند که یکی از میان آنها نامزد نهایی باشد خیلی از اصولگرایان به این قضیه منتقد شدند جریان رقیب هم به کنایه عنوان کرد مردم ببینید اصولگرایان سطح ریاست جمهوری را چه اندازه می بینند، نظر شما چیست؟ آیا کار درستی بود که نام 21 نفر را اعلام کردند؟

اول آنکه لیست حدود 50 نفر بود بعد به 21 نفر رسید.

یعنی خدا رحم کرد که لیست 50 نفر در مجمع ملی جمنا اعلام نشد؟

خیلی خدا رحم کرد(خنده). خوب تشخیص افراد است. معمولا افراد خود را مقداری بیش از حد تصور می کنند. اما رجل سیاسی و رجل مذهبی یک معنی ای دارد که وزنش بالاست. اصلا برای قرار گرفتن در راس هرم نظام جمهوری اسلامی به عنوان فرد دوم، افراد باید خودشان بدانند که چه جایگاهی دارند. بنابراین به نظرم خیلی از اینها حتما در این حد نبودند. 50 و چند اسم مطرح شده بود و برخی خودشان نخواستند و برخی هم دیگران و حالا به 21 نفر تقلیل پیدا کرد.

 یعنی 21 نفر هم زیاد بود. قبول دارید؟

خیلی زیاد بود.

 به نظر می آید معرفی 5 نفر کفایت می کرد، این طور نیست؟

شورای نگهبان در مجموع زیر 10 نفر را تائید می کند. من فکر می کنم در مجموع 7، 8 نفر اگر بودند. منطقی تر بود. در واقع معتقدم اگر لیست اولیه 7، 8 نفر می بودند بهتر بود. البته الان به راحتی می توان این تعداد را بین 21 نفر بیان کرد. یعنی خیلی راحت می شود بین این 21 نفر 7، 8 نفر را مشخص کرد.

پیش بینی خود شما چیست؟ اصولگرایان می توانند به نامزد واحد برسند؟

ما تلاش می کنیم که انشاءالله بشود. من فکر می کنم به سازمانی که دارد تشکیل می شود، نزدیک می شویم.

 جدی ترین رقیب آقای روحانی را چه کسی می دانید؟

الان کسانی که خیلی مطرح کردند آقایان قالیباف و جلیلی هستند که رده بالاتری در نظرسنجی ها دارند.

 یعنی رقیب هستند یا واقعا می توانند برای آقای روحانی چالش ایجاد کنند؟

اگر اصولگرایان به نفر واحد برسند آن وقت یک انتخابات چالشی خواهد شد ولی اگر 7، 8 نفر نامزد در صحنه باشد، نه.

پیش بینی خودتان چیست؟ یک نفر که قاعدتا آقای روحانی است، فکر می کنید چند نفر دیگر در صحنه انتخابات ریاست جمهوری سال 96 نامزد باشند؟

به طور مسلم یک نفر که آقای روحانی است. اصلاح طلبان گفته اند که کاندیدای اصلی شان ایشان است. برخی هم می گویند که کاندیدای سایه داشته باشند یا نداشته باشند که آقای دکتر پزشکیان و آقای جهانگیری مطرح هستند. ولی کاندیدای نهایی به احتمال زیاد همان جناب آقای روحانی است. «جمنا» هم قرار شده که به دو، سه نفر برسد تا بعد از مناظرات نتیجه گیری کنند. احتمالا دو، سه نفر هم از مستقلین که جزو هیچکدام نیستند، می آیند. فکر می کنم مناظرات بین 5 تا 8 نفر خواهد بود.

 چند نفر از این تعداد اصولگرا هستند؟

من فکر می کنم دو، سه نفر از نیروهای انقلاب هستند و دو، سه نفر هم مستقل مثل آقای جلیلی یا افراد مستقل دیگر که ممکن است بیایند. مجموعا 5 تا 8 نفر وارد بحث مناظرات انتخاباتی خواهند شد.

این تجربه ها را هم در سال 84 و هم در سال 92 داشتیم که بعد از مناظرات معمولا اصولگرایان به نفع همدیگر کنار نمی روند! حالا اصلاح طلبان یک رکورد ثبت کردند که آقای عارف به نفع  آقای روحانی کناره گیری کرد. فکر می کنید این تجربه ها سال 96 تغییر کند؟

ان شاءالله. جبهه مردمی نیروهای انقلاب اعلام کرد افرادی که به نام این جبهه شرکت می کنند، قبلا تعهد می دهند که اگر جبهه به آنها نرسید، انصراف دهند. به همین دلیل هم می گویم که تعداد حتما کمتر از دوره قبل خواهد بود. از بین اصولگرایان به احتمال زیاد به غیر از کاندیدای نهایی جبهه، یکی، دو نفر بیشتر اضافه نخواهد شد.

دوره قبل هم این ائتلاف سه نفره ایجاد شد که با اضافه شدن آقای جلیلی چهار نفره شدند و چنین تعهدی به همدیگر داده بودند که بعد از نظرسنجی، آن کسی که مقبولیت بیشتری دارد، بماند و بقیه کنار بروند، مرحوم آیت الله مهدوی کنی در این باره رایزنی های زیادی کردند. فکر می کنید سال 96 که دیگر فصل الخطابی وجود ندارد، این وضعیت تغییر کند؟

به هر حال تجربه آن دفعه کمک می کند که این بار کمی دقیق تر عمل کنیم.

به نظرتان انتخابات یک مرحله ای می شود یا دومرحله ای؟

به احتمال زیاد یک مرحله ای است.

یعنی آقای روحانی پیروز می شود؟

من آنقدر نمی دانم!

از نگاه یک موتلفه ای، آقای میرسلیم در قیاس با سایر شخصیتهای اصولگرا که در مظان کاندیداتوری هستند، چقدر شانس دارد که نامزد واحد اصولگراها و جریان نیروهای انقلاب قرار بگیرد؟

ببینید! همانطور که گفتم بحث این است که نامزد واحد بعد از مناظرات تعیین شود. یعنی قرار است آن مناظرات تشکیل شود، افراد مواضع خود را بگویند، برنامه های خودشان را بیان کنند، آسیب شناسی مشکلات مملکت را بگویند، راه حل هایشان را هم عنوان کنند تا بعد معلوم شود. بعد از این مرحله است که می توان نظرسنجی کرد. معمولا نظرسنجی های ما هم درست در می آید منتها کمتر مورد توجه واقع می شود. دستگاه های زیادی هستند که نظرسنجی می کنند؛ صداوسیما و گروه های دیگر نظرسنجی می کنند، بعد از آن می توان تصمیم گرفت. آقای مهندس میرسلیم از اول انقلاب در مسئولیت متفاوتی بودند که شاید خیلی از آنها را ندانید! ایشان رئیس شهربانی کل کشور بودند. معاون وزیر کشور و مشاور عالی مقام معظم رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بودند و مسئولیت های مختلفی داشتند. البته از جمله افرادی که جار و جنجال و سروصدای زیادی دارند، نیستند که حتی تبلیغات و مصاحبه داشته باشند. به همین دلیل شاید ایشان برای خیلی ها تا الان ناشناخته باشد ولی بعد از اینکه مناظرات انجام شد، احتمالا این چهره شناخته شده تر می شود آن وقت با نظرسنجی ها احتمال زیادی وجود دارد که جزو نفرات برگزیده باشند.

اما خیلی ها نظرسنجی ها را قبول ندارند! چون آقای احمدی نژاد تا هفته آخر هم در نظرسنجی ها آنچنان بالا نبود. همینطور آقای روحانی تا سه روز آخر مانده به انتخابات ریاست جمهوری وضعیت مطلوبی در نظرسنجی ها نداشت اما یک دفعه موج اجتماعی به نفع او شکل گرفت و پیروز انتخابات شد.

نظرسنجی ها تابع زمان است اما کمتر به این موضوع توجه می کنند. نظرسنجی ها حتما تابع زمان است. آقای احمدی نژاد در ابتدا در جمعی قرار داشت که دیگران نسبت به ایشان شناخته شده تر بود. طبیعی است که نظرسنجی ایشان را پایین تر نشان می داد. آقای خاتمی هم همین طور بود که تا روزهای آخر حتی به برخی گفته بود که دعا کنید من حداقل 2، 3 میلیون رای بیاورم! ولی آن رای بالا را کسب کرد. نظرسنجی ها قبل از مناظرات با نظرسنجی های بعد از مناظرات متفاوت است ضمن اینکه مردم ما هم دقیقه نودی هستند و عده ای در نظرسنجی ها می گویند که حتما شرکت می کنیم یا عده ای می گویند که شرکت نمی کنند یا اینکه تصمیم نگرفته ایم.

پس قشر خاکستری خیلی تعیین کننده است. آن قشر و طیفی از مردم که هنوز تصمیم نگرفتند، خیلی تعیین کننده است. درست است؟

بله، حتما خیلی تعیین کننده اند. هم در انتخاب آقای خاتمی خیلی موثر بود و هم در انتخاب آقای روحانی و هم در انتخابات نمایندگان مجلس دهم در تهران که دیدیم با ورود این قشر خاکستری مسئله خیلی فرق کرد.

وقتی آقای میرسلیم انتخاب شد، خیلی ها فکر می کردند نامزد حزبی موتلفه شما باشید، این انتخاب غافلگیرکننده بود. اول به شما پیشنهاد دادند و بعد به آقای میرسلیم؟

به من نه پیشنهاد دادند و نه من خودم کاندیدا شدم. شاید هم می دانستند که من قبول نمی کنم. یعنی اگر واقعا پیشنهاد هم می دادند، قبول نمی کردم.

اگر موتلفه همین نگاه حمایت از نامزد حزبی را جلو ببرد، چقدر شانس پیروزی دارد؟ چون ما دوره های گذشته را هم دیدیم که با وجود حمایت جبهه پیروان خط امام و رهبری، سال 92 آقای ولایتی 5/2 میلیون رای آورد. مگر آقای میرسلیم می تواند بیشتر از اینها رای بیاورد؟!

حتما و یقینا بیشتر از اینها رای می آورد.

چطور و براساس چه فاکتورهایی این اتفاق می افتد؟

اولا این تشکیلاتی که درست شد، برای اولین بار در ایران است که 3 هزار نفر از کل کشور را در انتخابی از پایین به بالا گردهم جمع کرد که تقریبا سابقه نداشت. یک کار جدید خوب و سازمان یافته است. یک اتفاق خوبی که در انتخاب مجلس دهم در تهران افتاد اینکه این لیست ها بودند که رای آوردند. این خیلی خوب است و اگر این روند پیش رود، احزاب و تشکل های سیاسی شناسنامه دار و سابقه دار هستند که مردم بین اینها انتخاب می کنند و نه بین افراد. این اتفاق ممکن است در انتخابات ریاست جمهوری هم بیفتد. ولی در هر حال رای آقای مهندس میرسلیم حتما از 2، 3 میلیون بیشتر خواهد بود. البته این بستگی به این دارد که نفر انتخاب شده جبهه مردمی نیروهای انقلاب باشند.

 به نظر شما اگر آقای میرسلیم بیاید، رای بیشتری از آقای جلیلی خواهد داشت؟

بله، حتما رأیش بیشتر خواهد شد. البته اگر منتخب همین جبهه باشد ولی اگر منتخب نباشد و جبهه افراد دیگری را انتخاب کند، باید منتظر تصمیم حزب باشیم.

موضوعی که الان مطرح است اینکه پشت صحنه جبهه مردمی نیروهای انقلاب همان ایثارگران و رهپویان هستند که خود شما سر انتخابات مجلس دهم از آنها گلایه مند بودید و گفتید که در نظرسنجی ها بالاتر و به لحاظ سابقه کاری بهتر بوده اید و عنوان کردید که چطور شما را کنار گذاشتند و به طرف انتخاب کسانی که نه کارنامه و نه مقبولیت شما را دارد رفتند و گفتند آنها اصلح هستند و به شما صالح می گویند. یعنی امروز هم همانها هستند که جمنا را اداره می کنند.

نه، این جبهه مردمی است. البته من جزو آن 30 نفر شورای مرکزی منتخب نیستم و باید از خود آنها بپرسید. اما این یک کار جدید و بی بدیل است که از کل کشور و شهرستان و استان ها افراد را آورده اند.

اما ظاهرا در بخش استانها اختلاف وجود دارد! آقای زاکانی به عنوان مسئول حوزه استان ها به نفع خودش نیروها را ساماندهی کرده است.

اینها مرحله اول انتخابات است. ولی همه یک تعهد اخلاقی داده اند که انشاءالله نتیجه نهایی که مشخص شد همه همان را قبول می کنند. این یک تعهد اخلاقی است و اخلاق بخصوص از دید دین اسلام از اهمیت بالایی برخوردار است. یک تعهد اخلاقی را همه داده اند یا خواهند داد که تابع تصمیم نهایی باشند. ممکن است در مرحله اولیه هرکسی برای خودش تبلیغات کند که البته حق شان است اما آنچه جمع تصمیم می گیرد همه به آن تمکین خواهند کرد.

به نظر شما ورود آقای رئیسی در صحنه می تواند در معادلات انتخابات تاثیرگذار باشد؟

آنطور که اسم ایشان مطرح شد و همه صلوات فرستادند اگر ایشان کاندیدا شود، حتما حتما اصولگرایان روی ایشان اجماع خواهند کرد. انشاءالله منتها هنوز ایشان علاقه ای نشان نداده و گفته که خدمت به زائران امام رضا(ع) را در راس کارهایشان قرار می دهند اما هرجا هم مسئولیتی به من واگذار شود، از آن شانه خالی نخواهم کرد.

چون بعد از اینکه آقای رئیسی آمد، خیلی ها مثل آقای قالیباف و برخی اصولگرایان دیگر ناراحت شدند! چرا؟

من نمی دانم آقای قالیباف ناراحت شده اند یا نه اما طبیعی است که در همان جلسه سه هزار نفره ایشان را خیلی تکریم کردند و کل 31 نفر ایشان را تائید نمودند. ایشان یک جنبه بخصوصی دارد اما طبیعی است که کسی از رقیب خوشش نمی آید. من در مورد قالیباف نمی دانم اما تکثر رقبا اصلا مطلوب نیست.

الان شواهد و قرائن نشان می دهد که اصولگرایان بیشتر روی انتخابات ریاست جمهوری متمرکزند و اصلا شورای شهر را به نوعی رها کرده اند! این نشان نمی دهد که آنها تقریبا با توجه به نتیجه انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه تهران، از پیروزی در انتخابات شورای شهر پایتخت ناامید شده اند و انتخابات ریاست جمهوری تمرکز کردند؟

اصلا اینطوری نیست. اتفاقا روی انتخابات شورای شهر هم دارند کار می کنند حتی شاید بیش از ریاست جمهوری. منتها چون ریاست جمهور جاذبه بیشتری دارد، بیشتر در جامعه مطرح می شود. وگرنه کار خیلی عمیق و سازمان یافته ای برای شورای شهر انجام می دهند.

اصولگرایان در شورای شهر به یک لیست می رسند؟

حتما به یک لیست می رسند.

چون در دوره های گذشته به چند فهرست رسیدند.

در اینجا حتما به یک فهرست خواهند رسید. بحثی که وجود دارد اینکه شورای شهر اصلا سیاسی نشود. چون شورای شهر یک کار صددرصد فرهنگی است. حتی بعضی وقتها افراد بین دو تا لیست قرار می گیرند. فکر می کنم برای شورای شهر مفید است که در هر دو لیست اصلاح طلبان و اصولگرایان بیایند. یعنی تلاش می شود که شورای شهر با توجه به مشکلات فراوان شهر ما اعم از ترافیک و آلودگی هوا که از مسائل پیچیده ای است و ممکن است به بحران تبدیل شود مثل واقعه پلاسکو یا اگر خدای ناکرده زلزله ای واقع شود، از افراد کارآمد بهره بگیرد. از آنجا که تهران یک کلانشهر است که مشکلات طبیعی فراوانی دارد حتما باید از یک جمع کارشناسی دقیق برخوردار باشد.



ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین