|
|
امروز: شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۲
کد خبر: ۱۴۹۴۸۰
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۸:۳۲
ظرفیت تاریخی منحصربه‌فرد مجموعه کاخ مروارید در البرز برکسی پوشیده نیست. هرچند دستگاه‌های مختلف داعیه مادری برای این مجموعه به‌جامانده از دوره پهلوی را دارند اما البرزی‌ها از داشتن یک مجموعه تاریخی درخور، محروم هستند.
 ظرفیت تاریخی منحصربه‌فرد مجموعه کاخ مروارید در البرز برکسی پوشیده نیست. هرچند دستگاه‌های مختلف داعیه مادری برای این مجموعه به‌جامانده از دوره پهلوی را دارند اما البرزی‌ها از داشتن یک مجموعه تاریخی درخور، محروم هستند.

واقعیت این است مجموعه کاخ مروارید از جمله آثار تاریخی استان است که می‌تواند در جذب گردشگر داخلی و خارجی هم‌چنین توسعه استان البرز کمک فراوانی کند، اما متأسفانه به علت پاره‌ای از مشکلات این امر هنوز محقق نشده است.

«مهناز طاهری»، معاون میراث‌فرهنگی اداره‌کل میراث‌فرهنگی البرز اظهار کرد: هرچند بیش از دوسال از واگذاری 27 هکتار از مجموعه این کاخ به میراث‌فرهنگی می‌گذرد، اما متأسفانه هنوز بحث تملک آن به پایان نرسیده است.

وی افزود: اداره‌کل میراث‌فرهنگی البرز بعد از پیگیری وضعیت تپه ازبکی، پیگیری پرونده مربوط به تملک کاخ مروارید را در دستور کار خود قرار داده و از موضع خود در این زمینه کوتاه نمی‌آید.

موافقت مشروط سپاه برای واگذاری‌کاخ مروارید

وی ادامه‌ داد: با رایزنی‌های انجام شده، سپاه با واگذاری کامل این مجموعه به میراث فرهنگی در صورت تملک زمین معوض موافقت‌کرده است.

این مسئول گفت: با توجه به وسعت بالای مجموعه‌کاخ مروارید، تأمین اعتبار لازم جهت خرید زمین معوض برای سپاه نه از عهده اداره‌کل میراث فرهنگی بر می‌آید و نه با بودجه های استانی امکان‌پذیر است.

وی با تأکید به این‌که وزارت راه و شهرسازی باید فکری به حال واگذاری زمین به سپاه در قبال کاخ مروارید کند، اضافه‌ کرد: تنها وزارت راه و شهرسازی است که می‌تواند زمینی انتخاب و به جای کاخ مروارید به سپاه واگذارکند.

چند هکتار ازکاخ به میراث فرهنگی واگذار شده است؟

معاون میراث‌فرهنگی البرز با اشاره به بخشی از کاخ مروارید که به میراث‌فرهنگی واگذار شده است، گفت: هم‌اکنون تنها 30 هکتار از این مجموعه به میراث‌فرهنگی واگذار شده است.

طاهری یادآورشد: این 30 هکتار شامل‌ کاخ، ساختمان‌های اداری و بخشی از فضای سبز این مجموعه است. بدون شک برای این‌که فرآیند مرمت و بازسازی این کاخ به خوبی صورت بگیرد باید تمهیداتی برای واگذاری‌کل این مجموعه به میراث‌فرهنگی انجام شود.

عدم تخصیص بودجه به کاخ مروارید در سال جاری

این مسئول در بخش دیگری از صحبت‌های خود به اختصاص نیافتن اعتبار برای مرمت این مجموعه در سال جاری اشاره کرد و توضیح داد: متأسفانه علیرغم تلاش‌های صورت‌گرفته حتی درسفر ریاست جمهوری نیز بودجه‌ای برای این مجموعه تصویب نشد.

معاون میراث‌فرهنگی البرز اظهار کرد: اعتباری از سوی سازمان میراث‌فرهنگی برای مرمت این مجموعه در سال جاری تصویب شده بود که آن هم به دلیل این‌که اوراق بود هنوز تبدیل به پول نشده است.

طاهری یادآورشد: اگر این اوراق به پول تبدیل شود حدود 600 میلیون تومان به حساب میراث فرهنگی البرز برای مرمت این مجموعه واریز می‌شود.

کاخ مروارید طرح مرمت اضطراری ندارد

معاون میراث‌فرهنگی البرز با اشاره به ضرورت تدوین طرح مرمت اضطراری برای کاخ مروارید توضیح داد: این مجموعه هنوز طرح مرمتی ندارد و همین امر ممکن است فرآیند بازسازی این مجموعه را با مشکل مواجه کند بنابراین درصدد هستیم با جذب اولین اعتبار نسبت به تدوین این طرح اقدام کنیم تا اگر قرار است کاخ مروارید مرمت شود اصولی و برا اساس اولویت‌ها انجام بگیرد.

کاشت رایگان درخت در کاخ مروارید

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به برخی اقدامات انجام شده در کاخ مروارید در سال جاری اشاره کرد و ادامه داد: امسال با مجوز کمیسیون ماده هفت مجوز قطع 600 درخت خشک از این مجموعه گرفته شد.

معاون میراث‌فرهنگی البرز گفت: با توجه به این‌که هم‌اکنون در فصل درختکاری قرار داریم، روند قطع کردن این درخت‌ها آغاز شده است. سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری کرج و اداره‌کل منابع طبیعی استان تأمین درخت‌های مورد نیاز برای کاشت مجدد در این مجموعه را به‌صورت رایگان متقبل شده‌اند.

طاهری توضیح داد: هر درخت خشکی از این مجموعه که قطع می‌شود چاله‌ای در کنارش ایجاد می‌شود تا به سرعت نهالی به جای آن کاشته شود.

نیروی انسانی برای نگهداری از کاخ‌ کافی نیست

معاون میراث‌فرهنگی البرز با اشاره به اعتبارات محدود برای نگهداری از این مجموعه گفت: به‌علت محدودیت‌های اعتباری، هم‌اکنون تنها سه کارگر وظیفه نگهداری کلی از ساختمان این کاخ را به عهده دارند این درحالی است که این امر به نیروی انسانی بیشتری احتیاج دارد.

این مسئول یادآور شد: این سه نفر وظیفه کنترل کلی وضعیت ساختمان را به عهده دارند تا این مجموعه بیشتر از این آسیب نبیند.

طاهری با اشاره به شناسنامه‌دار کردن اموال کاخ مروارید توضیح داد: متأسفانه تعداد کمی از اموال ارزشمند این کاخ باقی مانده، اما همین تعداد هم با بخشی از اعتبارات سال 94 شناسنامه‌دار شده‌اند.

وی ادامه داد: اموال باقی مانده دراین کاخ بخشی از سبک زندگی ساکنان این مجموعه را انعکاس می‌دهند و باید حفظ شوند.

برگزاری بازارچه نوروزی در محوطه کاخ مروارید

معاون میراث‌فرهنگی البرز در ادامه به برگزاری بازارچه صنایع‌دستی درایام نوروز در این مجموعه اشاره‌کرد و گفت: بنا شده از 20 تا 29 اسفند و از اول فروردین تا 12 این ماه یک بازارچه نوروزی در محوطه این کاخ برپا شود.

وی اظهار کرد: این بازارچه مختص هنرمندان صنایع‌دستی است و برگزاری آن باعث رونق وضعیت اقتصادی این هنرمندان می‌شود.

طاهری ادامه داد: این بازارچه با حفظ شانیت این مجموعه صرفا در فضای بیرونی کاخ برپا می‌شود و مردم می‌توانند با مراجعه به آن‌گشت و گذاری نیز در محوطه این کاخ داشته باشند.

امکان بازدید مردم از ساختمان کاخ در ایام نوروز بعید است

طاهری با بیان این‌که تصمیمی برای بازدید مردم از مجموعه کاخ درایام نوروز گرفته نشده است، گفت: بازدید مردم از کاخ مروارید نیازمند ایجاد تمهیدات امنیتی و جانمایی دکه فروش بلیت است که با وضعیت موجود این امر بعید به نظر می‌رسد.

وی گفت: علاوه‌براین به‌علت شدت خسارت‌های وارده به این کاخ صدور مجوز بازدید عمومی از این مجموعه منطقی به نظر نمی‌رسد چون سال‌های پیش این اتفاق افتاد و بازخورد مناسبی نداشته است.

سپاه کاخ مروارید را خریده است

«سیدحمید طهایی»، استاندار البرز نیز با اشاره به سرگذشت کاخ مروارید گفت: کاخ مروارید بنایی بازمانده از دوره پهلوی است که توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خریداری شده است.

وی با تأکید بر این‌که میراث فرهنگی البرز برای بازپس‌گیری این بنای تاریخی با همکاری قوه قضائیه اقدامات لازم را انجام داده است، ادامه داد: میراث‌فرهنگی استان مدعی است همه ۱۱۲ هکتار مجموعه کاخ مروارید باید واگذار شود، اما سپاه با واگذاری بخشی از این مجموعه موافقت کرده است.

ساخت و ساز در یک مجموعه تاریخی درست نیست

استاندار البرز توضیح داد: هرچند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مراحل قانونی خریداری این بنا را با گرفتن رأی موافقت کمیسیون ماده پنج آن‌هم زمانی که البرز جز استان تهران بوده انجام داده اما واقعیت این است این مجموعه میراث به جا مانده از گذشتگان است و باید حفظ شود.

وی با اشاره به این‌که سپاه مجوز ساخت و ساز در این مجموعه را دریافت کرده است، ادامه داد: هرچند سپاه حق ساخت‌وساز در کاخ مروارید را ه صورت قانونی دارد، اما این درست نیست که در کنار یک بنای تاریخی ساخت‌وساز انجام شود.

استاندار البرز یادآور شد: در جلساتی که برای تعیین تکلیف این مجموعه برگزار شده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مشروط بر این‌که زمین معوض دریافت کند، با واگذاری این مجموعه موافقت کرده است.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین