» اقتصادی
تازهترین گزارش منتشرشده از قیمتهای خردهفروشی مواد خوراکی حاکی از این است که در سومین هفته آذرماه، قیمت اغلب مواد خوراکی در بازارهای تهران با افزایش همراه بوده است. گزارش بانک مرکزی حاکی از این است که در این هفته، قیمت هفت گروه از یازده گروه، یعنی گروههای «لبنیات، تخممرغ، برنج، حبوب، میوهها، سبزیها و قندوشکر» با افزایشهای نسبی همراه بودهاست.
در هفته منتهی به 22 آذر که در این گزارش مورد بررسی
قرار گرفته، تنها گروه از بین یازده گروه خوراکی که با کاهش قیمت مواجه
بوده، «گوشت مرغ» بوده که در این هفته قیمت آن با افتی تقریبا 5/0 درصدی
همراه شده است. در این مدت البته قیمت سه گروه نیز بدون تغییر بوده است.
آنطور که گزارش تازه نشان میدهد، در فاصله زمانی 15 تا 22 آذرماه،
قیمتهای اقلامی نظیر «گوشت قرمز، چای و روغن نباتی» در بازار تهران ثابت
بوده است.
تعدیل کاهش قیمتهای اخیر
این در حالی است که برخی از اقلامی که در این هفته با افزایش قیمت مواجه شدند، در هفتههای پیشین روندهای کاهشی را برای قیمت خود تجربه کرده بودند. به طوری که بررسیها نشان میدهد افزایش قیمت آنها در مقیاسهای زمانی بزرگتر، در مقایسه با بازه زمانی هفتگی، چندان شدید نبوده و نشان میدهد روند افزایش قیمت در هفته سوم آذرماه را نمیتوان نشانگر یک روند تورمی در قیمت اقلام خوراکی به شمار آورد.
به عنوان مثال، آمارهای جدید نشان میدهد در سومین هفته آذرماه، قیمت برنج در حدود 2/0 درصد افزایش یافته است، اما مقایسه قیمت برنج در پایان سومین هفته آذر با پایان سومین هفته آبان، حاکی از این است که در کل این دوره یک ماهه، مجموعا قیمت برنج کاهشی حدودا 3/0 درصدی را تجربه کرده است. این موضوع نشان میدهد عمدتا در هفتههای پیشین، قیمت این خوراکی کاهشی بوده، به طوری که حتی افزایش در هفته چهارم نیز نتوانسته کاهش سه هفته قبلی را کاملا جبران کند.
همین موضوع درخصوص برخی اقلام دیگر نیز صادق است. به عنوان مثال، در شرایطی که در این هفته قیمت حبوب به میزان 1/0 درصد افزایش یافته، مجموعا در مقیاس یک ماهه قیمت حبوبات به میزان 9/1 درصد کاهش یافته است. در مورد قیمت میوهها این روند شدیدتر به نظر میرسد، به طوری که در هفته سوم آذر میانگین قیمت میوهها در بازار شهر تهران در حدود 0/3 درصد افزایش یافته، اما زمانی که در مقیاس یکماهه قیمت این اقلام مورد بررسی قرار گیرد، مشخص میشود که از حدود 20 آبان تا 20 آذر، قیمت میوهها مجموعا کاهشی در حدود 1/3 درصد را تجربه کرده است.
جزییات نوسان هفتگی قیمتها
بر اساس گزارش منتشر شده، در هفته مورد بررسی در گروه «لبنیات» قیمت پنیر غیرپاستوریزه معادل 2/0 درصد، پنیر پاستوریزه 4/0 درصد و شیر پاستوریزه 5/0 درصد افزایش داشت. بهای سایر اقلام این گروه بدون تغییر بود. به دنبال این افزایش، قیمت پنیر پاستوریزه (بستههای 450 گرمی) در سطح شهر به حدود 4182 تومان رسیده و قیمت هر کیلو پنیر غیرپاستوریزه نیز حدودا 16 هزار و 620 تومان شده است. قیمت شیر بهطور میانگین در این هفته، در حدود 2416 تومان برای هر لیتر بوده و قیمت کره نیز روی 24 هزار تومان به ازای هر کیلو، تقریبا ثابت مانده است. در این هفته، قیمت تخممرغ معادل 9/1 درصد افزایش یافت و شانهای 8500 الی 10500 تومان به فروش میرفت.
در گروه برنج، بهای برنج داخله درجه یک و درجه دو، هر یک معادل 2/0 درصد افزایش داشت. قیمت هر کیلو برنج داخلی درجه یک تقریبا به میزان ۷۴۲۲ تومان و قیمت هر کیلو برنج داخلی درجه دو نیز، بهطور متوسط هر کیلو 5666 تومان شده بود. در گروه حبوب، قیمت عدس معادل 0/1 درصد و لوبیا قرمز 0/9 درصد افزایش یافت و بهای سایر اقلام این گروه ثابت بود.
در گروه «قند، شکر ، چای و روغن نباتی» نیز، در این هفته بهای شکر معادل 0/6 درصد افزایش داشت و قیمت سایر اقلام این گروه بدون تغییر بود.
قیمت میوهها و سبزیهای تازه
گزارش بانک مرکزی حاکی از این است که در هفته مورد بررسی، در میادین زیر نظر شهرداری خربزه عرضه نمیشد و پرتقال درجه دو و هندوانه عرضه کمی داشت، ولی سایر اقلام میوه و سبزی تازه که تعدادی از آنها از نظر کیفی در سطح پایینی قرار داشتند، به نرخ مصوب سازمان میادین میوه و تره بار عرضه میشد.
میوهفروشیهای سطح شهر اقلام مرغوب میوه و سبزی تازه را عرضه میکردند که در گروه میوههای تازه قیمت خربزه بدون تغییر بود. بهای انگور معادل 7/2 درصد کاهش داشت، ولی قیمت سایر اقلام میوهها، بین 6/0 درصد تا 9/10 درصد افزايش یافت. در گروه سبزیهای تازه بهای گوجهفرنگی معادل 8/20 درصد، سیب زمینی 3/0 درصد و پیاز 9/1 درصد افزایش ولی قیمت سایر اقلام این گروه بین 0/4 درصد تا 6/8 درصد کاهش داشت.
تغییرات قیمت در گروه میوهها و سبزیها معمولا بهدلیل تغییرات عرضه و تقاضای بازار با فرارسیدن فصل عرضه میوهها یا اتمام عرضه آنها، نوسان بالایی نسبت به سایر گروهها دارد. به عنوان مثال معمولا با نزدیک شدن به روزهای سرد، عرضه محصولی مثل گوجهفرنگی کم شده و قیمت آن افزایش مییابد و مجددا در ماههای گرم، این قیمت رو به کاهش میگذارد. در این هفته قیمت هر کیلو گوجهفرنگی به میزان 3385 تومان، سیبزمینی به میزان 2182 تومان، پیاز به میزان 1244 تومان و خیار به میزان 2935 تومان گزارش شد. قیمت خیار در مقایسه با هفته قبلی در حدود 7 درصد و در مقایسه با هفته مشابه ماه قبل، تقریبا 14 درصد کاهش یافته است.
ثبات قیمت گوشت، چای و روغن نباتی
بر اساس این گزارش، در هفته سوم آذرماه بهای گوشت گوسفند و گوشت تازه گاو و گوساله ثابت بود، اما قیمت گوشت مرغ معادل 5/0 درصد کاهش یافت. قیمت گوشت گوسفند با استخوان در این هفته به میزان تقریبا 32 هزار تومان برای هر کیلو گزارش شده و قیمت مرغ نیز کیلویی 6838 تومان بوده است. در این هفته قیمت چای، روغن نباتی جامد و روغن نباتی مایع ثابت بوده است.
منبع:روزنامه دنیای اقتصاد
تعدیل کاهش قیمتهای اخیر
این در حالی است که برخی از اقلامی که در این هفته با افزایش قیمت مواجه شدند، در هفتههای پیشین روندهای کاهشی را برای قیمت خود تجربه کرده بودند. به طوری که بررسیها نشان میدهد افزایش قیمت آنها در مقیاسهای زمانی بزرگتر، در مقایسه با بازه زمانی هفتگی، چندان شدید نبوده و نشان میدهد روند افزایش قیمت در هفته سوم آذرماه را نمیتوان نشانگر یک روند تورمی در قیمت اقلام خوراکی به شمار آورد.
به عنوان مثال، آمارهای جدید نشان میدهد در سومین هفته آذرماه، قیمت برنج در حدود 2/0 درصد افزایش یافته است، اما مقایسه قیمت برنج در پایان سومین هفته آذر با پایان سومین هفته آبان، حاکی از این است که در کل این دوره یک ماهه، مجموعا قیمت برنج کاهشی حدودا 3/0 درصدی را تجربه کرده است. این موضوع نشان میدهد عمدتا در هفتههای پیشین، قیمت این خوراکی کاهشی بوده، به طوری که حتی افزایش در هفته چهارم نیز نتوانسته کاهش سه هفته قبلی را کاملا جبران کند.
همین موضوع درخصوص برخی اقلام دیگر نیز صادق است. به عنوان مثال، در شرایطی که در این هفته قیمت حبوب به میزان 1/0 درصد افزایش یافته، مجموعا در مقیاس یک ماهه قیمت حبوبات به میزان 9/1 درصد کاهش یافته است. در مورد قیمت میوهها این روند شدیدتر به نظر میرسد، به طوری که در هفته سوم آذر میانگین قیمت میوهها در بازار شهر تهران در حدود 0/3 درصد افزایش یافته، اما زمانی که در مقیاس یکماهه قیمت این اقلام مورد بررسی قرار گیرد، مشخص میشود که از حدود 20 آبان تا 20 آذر، قیمت میوهها مجموعا کاهشی در حدود 1/3 درصد را تجربه کرده است.
جزییات نوسان هفتگی قیمتها
بر اساس گزارش منتشر شده، در هفته مورد بررسی در گروه «لبنیات» قیمت پنیر غیرپاستوریزه معادل 2/0 درصد، پنیر پاستوریزه 4/0 درصد و شیر پاستوریزه 5/0 درصد افزایش داشت. بهای سایر اقلام این گروه بدون تغییر بود. به دنبال این افزایش، قیمت پنیر پاستوریزه (بستههای 450 گرمی) در سطح شهر به حدود 4182 تومان رسیده و قیمت هر کیلو پنیر غیرپاستوریزه نیز حدودا 16 هزار و 620 تومان شده است. قیمت شیر بهطور میانگین در این هفته، در حدود 2416 تومان برای هر لیتر بوده و قیمت کره نیز روی 24 هزار تومان به ازای هر کیلو، تقریبا ثابت مانده است. در این هفته، قیمت تخممرغ معادل 9/1 درصد افزایش یافت و شانهای 8500 الی 10500 تومان به فروش میرفت.
در گروه برنج، بهای برنج داخله درجه یک و درجه دو، هر یک معادل 2/0 درصد افزایش داشت. قیمت هر کیلو برنج داخلی درجه یک تقریبا به میزان ۷۴۲۲ تومان و قیمت هر کیلو برنج داخلی درجه دو نیز، بهطور متوسط هر کیلو 5666 تومان شده بود. در گروه حبوب، قیمت عدس معادل 0/1 درصد و لوبیا قرمز 0/9 درصد افزایش یافت و بهای سایر اقلام این گروه ثابت بود.
در گروه «قند، شکر ، چای و روغن نباتی» نیز، در این هفته بهای شکر معادل 0/6 درصد افزایش داشت و قیمت سایر اقلام این گروه بدون تغییر بود.
قیمت میوهها و سبزیهای تازه
گزارش بانک مرکزی حاکی از این است که در هفته مورد بررسی، در میادین زیر نظر شهرداری خربزه عرضه نمیشد و پرتقال درجه دو و هندوانه عرضه کمی داشت، ولی سایر اقلام میوه و سبزی تازه که تعدادی از آنها از نظر کیفی در سطح پایینی قرار داشتند، به نرخ مصوب سازمان میادین میوه و تره بار عرضه میشد.
میوهفروشیهای سطح شهر اقلام مرغوب میوه و سبزی تازه را عرضه میکردند که در گروه میوههای تازه قیمت خربزه بدون تغییر بود. بهای انگور معادل 7/2 درصد کاهش داشت، ولی قیمت سایر اقلام میوهها، بین 6/0 درصد تا 9/10 درصد افزايش یافت. در گروه سبزیهای تازه بهای گوجهفرنگی معادل 8/20 درصد، سیب زمینی 3/0 درصد و پیاز 9/1 درصد افزایش ولی قیمت سایر اقلام این گروه بین 0/4 درصد تا 6/8 درصد کاهش داشت.
تغییرات قیمت در گروه میوهها و سبزیها معمولا بهدلیل تغییرات عرضه و تقاضای بازار با فرارسیدن فصل عرضه میوهها یا اتمام عرضه آنها، نوسان بالایی نسبت به سایر گروهها دارد. به عنوان مثال معمولا با نزدیک شدن به روزهای سرد، عرضه محصولی مثل گوجهفرنگی کم شده و قیمت آن افزایش مییابد و مجددا در ماههای گرم، این قیمت رو به کاهش میگذارد. در این هفته قیمت هر کیلو گوجهفرنگی به میزان 3385 تومان، سیبزمینی به میزان 2182 تومان، پیاز به میزان 1244 تومان و خیار به میزان 2935 تومان گزارش شد. قیمت خیار در مقایسه با هفته قبلی در حدود 7 درصد و در مقایسه با هفته مشابه ماه قبل، تقریبا 14 درصد کاهش یافته است.
ثبات قیمت گوشت، چای و روغن نباتی
بر اساس این گزارش، در هفته سوم آذرماه بهای گوشت گوسفند و گوشت تازه گاو و گوساله ثابت بود، اما قیمت گوشت مرغ معادل 5/0 درصد کاهش یافت. قیمت گوشت گوسفند با استخوان در این هفته به میزان تقریبا 32 هزار تومان برای هر کیلو گزارش شده و قیمت مرغ نیز کیلویی 6838 تومان بوده است. در این هفته قیمت چای، روغن نباتی جامد و روغن نباتی مایع ثابت بوده است.
منبع:روزنامه دنیای اقتصاد
ارسال نظر