|
|
امروز: شنبه ۰۳ آذر ۱۴۰۳ - ۰۰:۲۰
کد خبر: ۱۳۶۳۸۴
تاریخ انتشار: ۲۲ آذر ۱۳۹۵ - ۱۶:۳۴
قبیله کارایو (Karrayyu) به شدت در مقابل رواج صنعت گردشگری مقابله کرده و از ترویج مراسم گادا (Gadaa) حفاظت به عمل می‌آورد. این مراسم هر هشت سال یک بار به منظور انتخاب کدخدای جدید برگزار می‌شود.
در این گزارش نگاهی اجمالی به مراسم مقدس قبیله‌ای در اتیوپی خواهیم انداخت که در آن رئیس یک طایفه خلع و جانشینش معرفی می‌شود. هزاران نفر برای مشاهده این انتقال قدرت دموکراتیک طی مراسمی دو روزه گرد هم آمده‌اند.

 قبیله کارایو (Karrayyu) به شدت در مقابل رواج صنعت گردشگری مقابله کرده و از ترویج مراسم گادا (Gadaa) حفاظت به عمل می‌آورد. این مراسم هر هشت سال یک بار به منظور انتخاب کدخدای جدید برگزار می‌شود.

به ندرت پیش می‌آید که خارجی‌ها نیز در این مراسم آیینی دو روزه شرکت کند، اما "اریک لافورگ" از این قاعده مستثنی است زیرا روبا – یکی از اعضای قبیله که در حال حاضر در ایتالیا تحصیل می‌کند – عکس‌های اریک را در شبکه اجتماعی فلیکر مشاهده و از او دعوت برای شرکت در مراسم دعوت کرده بود.

اریک می‌گوید: «هیچ عکسی از مراسم گادا پیدا نکردم، به همین دلیل تصمیم گرفتم که به مراسم برم. اولش می‌ترسیدم که به جای توریستی بروم اما وقتی رسیدم فهمیدم که اصلا توریستی نیست؛ من تنها خارجی آنجا بودم. هزاران نفر به آنجا آمده بودند و هیچ یک نه از من پول خواست و نه می‌گفت که از او عکس نگیرم! رویایی در اتیوپی بود.»

«آن‌ها فقط می‌خواهند زندگی‌شان را کنند و کسی به کارشان کار نداشته باشد. آن‌ها همچنین مراسم باستانی خودشان را دارند و تمایل ندارند که توریست‌ها به آنجا بیایند و با پولشان همه چیز را تغییر دهند. البته برخی از آنان نیز جنگجو بودند و خارجی‌ها را به چشم تهدید احتمالی می‌دیدند.»

در سیستم گادا تمام اشخاص بر اساس نسل، سن و نسب به پنج گروه تقسیم شده و هر یک مسئولیت جداگانه دارند. همچنین نظام حاکم قبیله با نام "ابابوکو" نیز هر هشت سال یک بار تغییر می‌کند.



اریک پیش از ورود به مراسم با روبا تماس گرفت تا بزرگان قبیله به او اجازه ورود دهند. این اتفاق سرانجام رخ داد و اریک وارد مراسم شد. هدف ریش‌سفیدان این بود که اریک به مشکل قلمرو و خشکی با قبایل مجاور عفار و آرگوبا بپردازد.

پیش از آغاز مراسم، محوطه‌ای متشکل از سه دایره متمرکز بزرگ ساخته می‌شود. دایره اول محل قرار گرفتن خانه‌های اعضای قبیله و خانواده‌هایش است؛ دایره دوم محل نگهداری دام که منتظر قربانی شدن هستند؛ و دایره سوم که به نوعی برای بازرسی ورود و خروج است.

بین هر نقطه بازرسی، تلی مستطیلی شکل از کود گاوها ریخته شده که با یک میوه زردرنگ به نام "هیدی" نیز تزیین شده است؛ هیدی نماد باروری و کامیابی است. مهمان‌ها باید تا زمان رسیدن تمام مهمان‌های دیگر منتظر بمانند. سپس عیاشی و خوش‌گذرانی آغاز می‌شود. مردان قبیله آهنگ‌های مقدسشان را بر روی گوشی‌های کهنه و قدیمی نوکیا ضبط می‌کنند تا فرهنگ قبیله حفظ شود. سپس زمان شعرخوانی مردان قبیله فرا می‌رسد.

سپس گروهی از مردان به دنبال خواهر کدخدای کنونی قبیله می‌روند که خودش را میان جمعیت پنهان کرده است. این کار ممکن است تا چند ساعت طول بکشد. زمانی که خواهر کدخدا پیدا شد، او آوازی آهنگین سر داده و به مراسم شعر گویی فی‌البداهه می‌پیوندد.


اعضای قبیله کارایو به شکل سنتی شال سفید و "مارتو" به تن می‌کنند – مارتو، تن پوش سفیدرنگی است که شبیه کیلت یا دامن اسکاتلندی است


روبا می‌گوید: «آن‌ها در مورد برادرانشان شعر خوانده و آن‌ها را تمجید می‌کنند و می‌گویند که حالا باید آماده واگذاری قدرت باشی. شعر آن‌ها حتی برای کسانی است که عزیزانشان را در جنگ و درگیری از دست داده‌اند. مردم با این شعرها اشک می‌ریزند.»

سپس مراسم گادا و پایکوبی آغاز می‌شود. اریک می‌گوید: «یکی از ریش سفیدان باید خون گاو را بر سر و صورت خود بمالد و همزمان گریه کند. خیلی تکان دهنده بود. هیچ کس در طول این 2 روز نمی‌خوابد زیرا همه مشغول رقص و آواز هستند.»

مراسم واگذاری قدرت "ایریفاتو" (ireefatuu) نام دارد. با انتخاب رئیس جدید، دوباره مراسم رقص و پایکوبی شدت می‌گیرد. تازه‌واردان آرزوی صلح و خوش شانسی در هشت سال آینده می‌کنند.

اریک اما امیدوار است که روزی مردم این قبیله بتوانند علاوه بر جذب گردشگر و کسب درآمد، همچنان سنت‌ها و اصولشان را حفظ کنند.


اعضای مذکر طایفه‌ای که قرار است خلع شود، موهای سرشان را کامل می‌‎تراشند


اعضای قبیله کارایو پس از مواجهه با بحران چندین ساله خشکی، از نظر مشکلات قلمرویی با همسایگانشان دست و پنجه نرم می‌کنند




دوران ریاست این ابابوکو در حال اتمام است؛ او یک گاو نر را کشته و خونش را بر سر و صورتش مالیده است











منبع: فرادید

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین