کد خبر: ۱۳۶۱۴۶
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۵ - ۱۱:۵۴
آنهایی که حلقه نزدیکان ترامپ را تشکیل می دهند، نگاهی غیردوستانه نسبت به ایران دارند. حیرت من از این است که اگر «کلینتون» در انتخابات پیروز می شد، اوضاع خیلی با آنچه الان وجود دارد متفاوت می شد.
«جان لمبرت» با اشاره به بی تجربگی رئیس جمهور منتخب آمریکا در سیاست خارجی گفت: اگر ترامپ بخواهد تحریم های بیشتری علیه ایران وضع کند در این خصوص کار زیادی از پیش نخواهد برد.

 انتخاب «ترامپ» به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا مخالفان وی در جامعه آمریکا و بخش زیادی از جامعه جهانی را در شوک فرو برد.

یکی از مسائلی که «ترامپ» در کمپین انتخاباتی خود بر روی آن تاکید داشت، ملغی کردن برجام و لزوم از سرگیری مذاکرات هسته ای با ایران بود. «ترامپ» معتقد است دولت «باراک اوباما» امتیازات فراوان و بیش از حدی در مذاکرات برجام به ایران داده است و اکنون وقت آن رسیده تا توافق هسته ای میان ایران و ۱+۵ را ملغی اعلام کرده و احتمالا باید از طریق اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران، تهران را به پای میز مذاکره کشاند.

همین موضوع بسیاری از متخصصان حوزه سیاست خارجی در آمریکا را نگران کرده است. منتقدان «ترامپ» می گویند اگر وی بخواهد برجام را ملغی کند، آنگاه جامعه جهانی اعتماد خود را به آمریکا از دست داده و در نتیجه این کشور دیگر وجهه خود را نزد هم پیمانان واشنگتن از دست خواهد داد.

در همین راستا خبرگزاری مهر گفتگویی با «جان لمبرت»، رئیس پیشین میز ایران در وزارت خارجه آمریکا، دستیار معاون این وزارتخانه در امور ایران انجام داده که در ادامه می آید.

*دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده آمریکا در کمپین های انتخاباتی اعلام کرده بود دولت اوباما امتیازهای زیادی از رهگذر برجام به ایران اعطا کرده است. بر این اساس وی خواهان انجام گفتگوهای مجدد با ایران شده است. رویکرد اعمالی ترامپ در خصوص برجام چگونه خواهد بود؟

یک مساله اساسی اینجا وجود دارد و آن قدرت قوه مجریه (رئیس جمهور) برای ایجاد توافق با دولت های خارجی است. اگر «ترامپ» برجام را بصورت یکجانبه ملغی کند، ضربه شدیدی به توانایی اش برای مذاکره بر سر چنین توافقاتی با هر طرفی (دولتی) خواهد زد.

کسی که با وی به مذاکره بنشیند این را می داند که جانشین او ممکن است توافق را ملغی کند. مسلما این همان چیزی است که به ذهن من به عنوان یک متخصص می رسد. هرچند در مورد «ترامپ»، فکر کردن به اینکه وی چگونه در مورد عواقب چنین چیزی فکر می کند بسیار مشکل است. او هرچه باشد، دانشمند سیاسی نیست.

*حلقه اطراف ترامپ را افرادی تشکیل می دهند که از مخالفان جدی برجام هستند. تا چه میزان این افراد بر سیاست خارجی ترامپ در خصوص ایران اثرگذار خواهند بود؟

آنهایی که حلقه نزدیکان ترامپ را تشکیل می دهند، نگاهی غیردوستانه نسبت به ایران دارند. حیرت من از این است که اگر «کلینتون» در انتخابات پیروز می شد، اوضاع خیلی با آنچه الان وجود دارد متفاوت می شد. شخصی که گفته می شد قرار است وزیر خارجه وی شود (استاوریدیس)، از نیاز به حفظ گفتگوهای مداوم سخن می گفت.

*برخی معتقد هستند که ترامپ برجام را نقض نمی کند و به جای آن تحریمهای بیشتری در قالب موارد ادعایی حقوق بشر و تروریسم علیه ایران وضع خواهد کرد. اگر چنین شود این اقدام چه آثاری را بر برجام خواهد داشت؟

اگر آمریکا بخواهد تحریم های یکجانبه بیشتری در خصوص مساله حقوق بشر و دیگر مسائل علیه ایران وضع کند، دو سوال پیش می آید:

    آمریکا به تنهایی چه کارهای بیشتری (در خصوص تحریم ها) می تواند از پیش ببرد؟ به نظر من کار زیادی نمی تواند از پیش ببرد.
    بر اساس برجام آن دسته از تحریم های جدید احتمالا تاثیری بر توانایی شرکت های غیر آمریکایی برای تجارت با ایران نخواهند داشت.

شما سوالات خوبی را مطرح کردید، اما پاسخ به آنها دشوار است. مشکل اینجاست که «ترامپ» سابقه و پیشینه سیاسی در حوزه سیاست خارجی ندارد. تنها چیزی که از وی موجود است، مشتی توئیت و تعدادی سخنرانی خودخواهانه انتخاباتی است.
منبع: مهر
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین