|
|
امروز: سه‌شنبه ۰۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۲۷
کد خبر: ۱۳۶۱۲۷
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۲
این منطقه محل تلاقی سه قاره آسیا آفریقا و اروپا، آب راه های مهم جهان و محل تجمع کانون های اصلی مورد توجه مسلمانان از دیرباز بوده است. به همین دلیل همواره محل کشمکش های قدرت های کشور بزرگ بوده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: به هم ریختگی امنیت منطقه در کوتاه مدت سامان نمی یابد اما جهت گیری ایران در این موضوع موجب آرامش منطقه است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید، علی لاریجانی در نخستین کنفرانس امنیتی تهران که با شعار در گفت‌وگو اعتماد و همکاری متقابل وامنیت پیشرفت جمعی به صورت یک روزه در تهران برگزار می‌شود، گفت: شعار با سلیقه‌ای برای این کنفرانس انتخاب شده است با توجه به شرایط حال و گذشته منطقه بحث درباره امنیت منطقه غرب آسیا اهمیت زیادی دارد؛ چرا که این منطقه از نظر در اختیار داشتن منابع انرژی یک سوم نفت جهان و 15 درصد صادرات گاز دنیا را در اختیار دارد. همچنین این منطقه محل تلاقی سه قاره آسیا آفریقا و اروپا، آب راه های مهم جهان و محل تجمع کانون های اصلی مورد توجه مسلمانان از دیرباز بوده است. به همین دلیل همواره محل کشمکش های قدرت های کشور بزرگ بوده است.

نماینده مردم قم در مجلس ادامه داد: جنگ‌های مختلف با رویکردهای مختلف در این منطقه از دیرباز روی داده است. غرب آسیا که قلب زمین نام گرفته است امروز در یک به هم ریختگی، امنیتی قرار دارد. قرارداد سایف بریکو نتوانست به انضباط امنیتی پایدار در این منطقه منجر شود. این قرارداد جنگ‌های پی در پی و جنگ‌های نیابتی و احساس ناامنی در منطقه و بی اعتمادی به کشورهای بزرگ را در پی داشته است.

لاریجانی سپس به تبیین علل این به هم ریختگی و تحلیل آن پرداخت و افزود: ریشه های فرهنگی منطقه برای مسلمانان، سلطه‌گری رژیم دروغین را که کشورهای بزرگ دنبال آن هستند را قابل هضم نمی‌کند. اشتباه استراتژیک دولت‌های غربی در حمایت از تروریسم که ریشه در اشغال افغانستان توسط شوروی داشت تا امروز به گسترش تروریسم دامن زده‌اند. بی‌توجهی به هوشیاری سیاسی توسط جوانان در ساماندهی نظم جدید هم در نسخه های درمانی دیده می‌شود و هم در دولت های منطقه که بدون توجه به دولت های نوظهور دنبال می شود. جمعیت غرب آسیا از 170 به 500 میلیون نفر رسیده است که بخش قابل ملاحظه ای از آن جوان و تحصیل کرده و دارای هوشیاری سیاسی است.

به گفته رئیس مجلس شورای اسلامی، فقدان قدرت مسلط، توسعه نیافتگی اقتصادی و گسترش فرهنگ افراط گری مانع از استقرار نظم امنیتی در منطقه غرب آسیا دانست.

لاریجانی با انتقاد به قرارداد سایف بریکو ادامه داد: این قرارداد انرژی ساماندهی نظم امنیتی را نداشته است. نظم منطقه یا باید توسط قدرت‌های خارج از منطقه شکل بگیرد که چنین قدرتی در آنها وجود ندارد. البته غرش‌هایی می‌کنند ولی خود را  به صورت مستقیم درگیر این مساله نمی‌کنند. این رفتار قدرت حل بحران و درمان آن را ندارد. البته علاوه بر این موضوع شرایط سیاسی،‌ اجتماعی کشورهای منطقه غرب آسیا اجازه نمی‌دهد قدرت‌های بزرگ توفیق چندانی داشته باشند. طی چهار دهه اخیر هرگاه قدرت‌ها در این منطقه دخالت کرده‌اند، به حمایت از یک طرف ماجرا و البته با محوریت امنیت رژیم صهیونیستی انجام گرفته است.

لاریجانی دومین راه ایجاد نظم امنیتی غرب آسیا را تمسک به ظرفیت‌های منطقه‌ای دانست و اظهار کرد: کشورهای منطقه وضعیت تامین امنیت منطقه را دارند اما به دلیل گرفتاری در بحران امنیتی – سیاسی توانشان صرف امور دیگری می‌شود و در کوتاه مدت نمی‌توانند امنیت منطقه را تامین کنند. شاید به احتیاج به وقت بیشتری برای پیاده سازی نظم جدید داشته باشند.

وی متذکر شد: ماهیت تحول گاه آنقدر پیچیدگی دارد که با تحمل درد زیاد، زایمان سیاسی امکان پذیر می شود. در شرایط فعلی بهترین مجال برای رژیم صهیونیستی فراهم شده است و بدون هزینه، انرژی همه قدرت‌های منطقه را مستهلک می‌کند،‌ اما باید بدانند طغیان رودخانه سیاسی – امنیتی منطقه،‌ دولت‌های حامی رژیم های صهیونیستی را با خود می برد و سرنوشت آنها را به ناکجا آباد دچار می کند.

رئیس مجلس شورای اسلامی استراتژی ایران در این فضا را مبتنی بر اتحاد کشورهای اسلامی و مبارزه با رژیم صهیونیستی اعلام کرد و افزود: با این راه، مسیر حق انتخاب شده که با واقعیت های کشورهای اسلامی همگرا است و راهی جز چنین مفاهمه ای امکان پذیر نیست.

وی با اشاره به نظریه یکی از متفکران غربی درباره ایران ضمن رد این نظریه گفت: یکی از متفکران آمریکایی معتقد است ایران در پی بازگشت امپراتوری قرن‌های گذشته و این بازگشت نگران کننده‌تر از تروریسم های داعش است. البته این نظریه کج فهمی صاحب آن را نشان می دهد. ایران نه تنها دنبال امپراتوری نیست بلکه مخالف چنین تفکری است. دوران هژمونی‌سازی گذشته است و هژمونی بر مبنای منافع تاکتیکی نگاهی نارس است.

لاریجانی ادامه داد: نگاه ما گفتمانی بر اساس تفکر اسلامی و تقویت بنیه دفاعی – امنیتی غرب آسیاست.

رئیس مجلس شورای اسلامی سنگرگیری برخی سیاستمداران و کشورهای منطقه پشت فرقه گرایی اسلامی را خدعه و فریب توصیف کرد و افزود: معتقدیم همه کشورهای اسلامی می توانند با حفظ منافع خود بهترین همگرایی را شکل دهند.

نماینده مردم قم متذکر شد: با غرب مسیحی به دنبال درگیری های صلیبی نیسیتم بلکه روابط مسالمت آمیز را دنبال می کنیم. تبلیغات و سیاست هایی که امروز نسبت به مسلمانان دنبال می شود را نمی پذیریم. دو دهه تبلیغات بر علیه پرونده هسته ای ایران سراب تبلیغاتی غرب بود. غرب باید پاسخ دهد آن همه مساله سازی برای چه بود؟ امروز همه رژه سیاسی راه می اندازند و از جیب کشورهای منطقه در پی برقراری امنیت برمی آیند. این که می توانند به بهانه تقویت بنیه دفاعی ایران تبلیغات منفی راه بیندازند دچار اشتباه محاسباتی شده اند.  

به گفته لاریجانی، دخالت کشورهای بزرگ در منطقه غرب آسیا، موجب گسترش تروریسم شده است است.

 وی ادامه داد: جنگ طلبی در عراق، ‌سوریه و یمن به ظهور تروریست‌های جدید منجر شده است. وضعیت تروریست‌ها از نظر کمی و کیفی با جهش روبرو شده است.

لاریجانی تفویض نیابت به انگلیس توسط آمریکا را موجب گسترش نافرمانی‌های مدنی و تحت الشعاع قرار گرفتن مسائل امنیتی غرب آسیا توصیف کرد.

وی ادامه داد: مشکل منطقه در وجود جغرافیایی کشورها نیست که در غالب شکل گیری خاورمیانه جدید دنبال شود بلکه در دغل کاری های جدید است.

وی تاکید کرد: ایران،‌ ترکیه، سعودی و مصر به جای رقابت های فرسایشی می‌توانند مبارزه با تروریسم و منافع اقتصادی مشترک در جهت برقراری امنیت منطقه دنبال کنند. این کشورها در یک تئوری مشترک ظرفیت متحول کردن منطقه در ابعاد امنیتی دارا هستند. همه این کشورها به ویژه سعودی بداند ایران نه دشمن آنهاست و نه  از نقش آفرینی مثبت آنان مخالفتی دارد. ما به صراحت اعلام می کنیم به نقش آفرینی همه کشورهای منطقه احترام می‌گذاریم.


ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین