|
|
امروز: شنبه ۰۳ آذر ۱۴۰۳ - ۰۱:۴۴
کد خبر: ۱۳۴۷۶۷
تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۱:۱۵
البته روسیه هم پذیرفت که تولید خود را ٣٠٠ هزار بشکه در روز کاهش دهد؛ پس از مکالمه تلفنی آقای دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران با آقای ولادمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، روسیه هم اعلام کرد که تولیدش را ٣٠٠ هزار بشکه در روز کاهش می دهد. یک نشست هم این هفته اعضای غیرعضو اوپک درباره مشارکت کاهش تولید خواهند داشت.
وزیر نفت با بیان اشاره به شتاب افزایش قیمت ها پس از تصمیم اخیر اوپک که بیش از انتظارها بود؛ گفت: فکر می کنم بازار به وضعیت متعادلی رسیده و در قیمت های بالاتر تثبیت می شود.

 بیژن زنگنه، وزیر نفت، درباره یکصد‎ و هفتاد و یکمین نشست عادی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) که ایران برخلاف همه اعضای اوپک که تولید خود را کاهش دادند، افزایش تولید داشت، گفت: پافشاری و سرسختی که در طول یک‎سال گذشته داشتیم و استدلال ایران مبنی بر داشتن ظرفیت تولید، تولید و واقعیت تولید سبب شد کشورها بپذیرند که تولید نفت ایران کاهش نیابد.

آقای وزیر لطفا درباره نشست اخیر اوپک برایمان بگویید، در هر حال همه ما در التهاب بودیم، فکر می‌کردیم که این اتفاق نمی‌افتد؛ اما دیدیم که عربستان هم موافقت کرد که تولید نفت ایران کاهش نیابد، لطفا درباره اتفاقی که افتاد توضیح دهید؟

اگر عامل محرک در جلسه، سیاست باشد بسیار دشوار است که به نتیجه برسیم؛ اما اگر عامل محرک و نیت اصلی اعضایی که دور هم جمع می‌شوند اقتصاد و بهبود کسب وکار در حوزه نفت باشد، احتمال این که به نتیجه برسیم زیاد است.

خوشبختانه با وجود اختلاف‎های سیاسی زیادی که میان اعضاست و تنش‌هایی که حتی ناشی از رقابت اقتصادی میان آنهاست، وجود داشت، سرانجام با لطف الهی توانستیم به نتیجه بسیار مهمی برسیم که البته سنگ نخست آن در نشست الجزایر در مهرماه گذاشته شد؛ در آن جلسه اعضا موافقت کردند که تولید اوپک به ٣٢,٥ میلیون بشکه در روز برسد و یا این که ١.٢ میلیون بشکه در روز کاهش تولید داشته باشند.

البته آنجا هم بحث بود که کشورهای غیرعضو اوپک هم همکاری کنند؛ در این مدت همراهی آنها بسیار کم بوده است و تقریبا در تاریخ اوپک هیچ وقت روسیه با اوپک همکاری نکرده بود؛ بنابراین این نگرانی‎ها هم وجود داشت.

ما ساعت‌های بسیار طولانی پس از رفتن به وین، در نشست‎های غیر رسمی، جنگ اعصاب، دعوا و اختلاف نظر داشتیم؛ جنگ رسانه‌ای هم که به طور معمول میان طرف‎ها در می گیرد؛ اما سرانجام خوشبختانه به توافق رسیدیم که همان ٣٢,٥ میلیون بشکه تولید یا ١.٢ میلیون بشکه کاهش داشته باشیم.

این اصرار بود که ایران هم تولید خود را کاهش دهد که با سرسختی، مواضع منطقی و استدلال‌هایی که داشتیم سرانجام این طور طراحی شد که ایران کاهش تولید نداشته باشد و حتی اجازه افزایش تولید هم داشته باشد.

مدت اعتبار این مصوبه ٦ ماه یعنی تا آخر ژوئن ٢٠١٧ است و ما با این مصوبه در این دوره (٦ ماه) نه تنها هیچ محدودیتی در تولید نداریم بلکه می توانیم براساس قابلیتی که داریم تولید خود را افزایش دهیم.

البته روسیه هم پذیرفت که تولید خود را ٣٠٠ هزار بشکه در روز کاهش دهد؛ پس از مکالمه تلفنی آقای دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران با آقای ولادمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، روسیه هم اعلام کرد که تولیدش را ٣٠٠ هزار بشکه در روز کاهش می دهد. یک نشست هم این هفته اعضای غیرعضو اوپک  درباره مشارکت کاهش تولید خواهند داشت.

بنابراین فکر می کنیم بازار به وضع متعادلی برسد، البته شتاب افزایش قیمت‌ها در این دو روز بیش از انتظار ما بود؛ در این مدت قیمت نفت خام برنت به بیش از ٥٢ دلار رسید و سبد اوپک که برای ما تعیین کننده است دیروز به ٤٠,٥ دلار در هر بشکه رسید که این یعنی حدود پنج تا ٦ دلار افزایش قیمت؛ که به امید خدا قیمت بالاتر هم رفته و تثبیت می شود.

برای عربستان چه استدلالی آوردید که پذیرفتند ما تولید خود را افزایش دهیم و همه کشورها تولیدشان را کاهش دهند؟ دقیقا روند یک روند سیاسی است، آنها هم دوست دارند تولید خود را افزایش دهند و سود بیشتری داشته باشند؟

ببینید مهمترین چیزی که در معادلات بین المللی اثرگذار است استدلال است. مهمترین مسئله هم در استدلال قدرتی است که با آن به میز مذاکره می رویم. قدرت در بازار نفت یعنی ظرفیت تولید، تولید و واقعیت تولیدی.

افزون بر این‌ها با پافشاری و سرسختی که حدود یک‌سال داشتیم و باهم کشتی گرفتیم، سرانجام همه باید واقعیات را بپذیرند، باید واقعیات را در مواردی بپذیریم و دیگران هم باید بپذیرند. ما باید سعی کنیم در عین رقابت و اختلافات سیاسی، در تعاملات به تفاهم‌هایی برسیم.

فکر می‌کنم عربستان هم نیاز داشت که قیمت نفت بالا برود؛ از طرفی اقتصاد ایران هم جزو مقاوم ترین اقتصادها در برابر تغییرات قیمت نفت است؛ زیرا حدود ٦ تا هفت درصد تولید ناخالص ملی از تولید نفت است؛ در حالی که در برخی کشورها تا ٧٠ درصد است، بنابراین نوسان قیمت نفت، ضربه‌ها و شوک‌های ناشی از آن به آنها بیشتر فشار می آورد تا به ما.

آنها بالاخره این واقعیات را درک کردند و دنبال این بودند که قیمت شان بالا برود و اقتصادشان را درست کنند؛ دیگر راهی هم جز این نبود.

شما با عربستانی ها صبحانه خوردید؟

بله. وزیر قطر همه اعضای اوپک را دعوت کرده بودند؛ بنده هم رفتم و صبحانه خوردیم.

بسیار متشکرم. خدا قوت. ان‎شاءالله امثال آقای زنگنه در ایران زیاد شوند که این قدر شجاعانه می روند برای حق کشورمان می جنگند.

ممنونم.
منبع: شانا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین