» اقتصادی
وزیر نیرو در برنامه شب گذشته"نگاه یک"
وزیر نیرو در برنامه نگاه یک با بیان اینکه هنوز تصمیمی برای افزایش قیمت آب و برق گرفته نشده است گفت: تغییر قیمت صنعت آب و برق در لایحهای جداگانه دیده شده است و در بودجه ۹۳ این مسائل دیده نشده است.
حمید چیت چیان وزیر نیرو در ادامه سلسله برنامههای صدا و سیما در خصوص
گزارش ۱۰۰ روزه وزرای دولت تدبیر و امید شب گذشته میهمان برنامه نگاه یک
بود.
وی درباره مهمترین اقدامات صد روزه این وزارت خانه گفت: در این صد روز ۴ گروه فعالیت صورت گرفته که در زمینه سازمان دهی و مدیریت، فعالیت در شبکه برق، مدیریت منابع و خدمات آبی به شهرها و روستاها بوده است.
وزیر نیرو ادامه داد: از ده نفر کادر اصلی وزارت خانه ۵ نفر تثبیت و ۵ نفر تغییر داده شدند.
چیت چیان از تشکیل سه اتاق فکر آب، برق، اقتصاد آب و برق در این صد روزه نیز سخن گفت و افزود: این سه اتاق فکر ۴۵ عضو از وزرای سابق، اساتید، مدیران، نمایندگان مجلس و افراد صاحب نظر دارد. اهمیت این سه اتاق فکر به علت حساسیت مدیریت آب و برق است به همین علت از این افراد متخصص در این صنعت استفاده شده است.
وی ادامه داد: ۵ سفر استانی با محوریت صنعت آب و برق، دیدار با ۸۰ نفر از نمایندگان مجلس به صورت ملاقاتهای شخصی، همچنین حضور در سه کمیسیون تخصصی مرتبط با صنعت آب و برق خارج از مجلس و حضور در شش مجمع استانی از دیگر اقدامات صورت گرفته در این صد روز بوده است.
چیت چیان با بیان اینکه سند خصوصی سازی در صنعت آب و برق نیز در این صد روز تهیه شده است تصریح کرد: تشکیل شورای پژوهش و فناوری در وزارت نیرو نیز از اقدامات این صد روز بوده، هدف اصلی تشکیل این شورا تلاش برای به روز بودن صنعت آب و برق است چرا که با اتکا به پژوهش میتوان کارآیی را بالا برد. که در این خصوص بحثهای زیادی با سازمان مدیریت برنامه ریزی صورت گرفت تا بخش اعظمی از سرمایهها به پژوهش سوق داده شود.
وزیر نیرو گفت: در سایه تفاهم ملی میتوان صنعت آب و برق را از گرفتاری نجات داد.
***تولید ارزانترین برق در تمام دنیا به ایران تعلق دارد
چیت چیان در سوالی با محوریت هزینه تولید برق در کشور گفت: هزینه تولید هر کیلو وات ساعت برق که شامل هزینه تبدیل انتقال به مراکز مصرف و توزیع در شهر و روستا بدون در نظر گرفتن هزینههای سوخت بالغ بر ۶۸ تومان است که وزارت نیرو حداکثر ۴۳ تومان از مشترکین دریافت میکند و فاصله بین هزینه دریافتی و قیمت تمام شده ۲۵ تومان است.
وی افزود: از این مبلغ ۴۳ تومانی ۱۶. ۶ تومان باید به سازمان هدفمندی بازگردانده شود. یعنی ۲۶۰ ریال در خصوص هزینه هر کیلووات برق به وزارت نیرو میرسد که این مقدار یک سوم هزینه تولید هر کیلووات ساعت برق است.
چیت چیان ادامه داد: نه تنها وزارت نیرو بلکه هیچ بنگاه برق نیز با این قیمت قادر به ادامه سرمایه گذاری نخواهد بود و این امر برای تأمین برق مشکل ایجاد میکند.
وی همچنین اظهار داشت: مطابق با قانون برنامه پنجم و اصل ۴۴ بنگاههای اقتصادی که محصول را کمتر از قیمت تمام شده تولید کنند دولت باید مابه التفاوت صرفه جویی آن را پرداخت کند که این رقم به علت اقتصادی نبودن قیمت برق از سال ۸۹ تاکنون پرداخت نشده است.
وزیر نیرو با بیان اینکه ممکن است مردم هزینه تمام شده قیمت برق را ناشی از سوء مدیریتها در این وزارت خانه بدانند افزود: قیمت هر کیلو وات ساعت برق در دنیا بین ۱۱ تا ۱۷ سنت است یعنی چیزی حدود ۳۳۰ تا ۵۱۰ تومان که البته چند کشور مشابه مانند ایران به برق یارانه میدهند که کمترین قیمت برق برای هر کیلو وات ساعت آن سه سنت است.
وی ادامه داد: در حالی که هزینه هر کیلو وات ساعت در کشورمان یک سوم سنت خواهد بود و این بدان معنی است که ارزانترین برق در کشور تولید و عرضه میشود.
***پرداخت یک سوم هزینه هر مترمکعب آب از سوی مصرف کنندگان
چیت چیان همچنین در خصوص قیمت آب گفت: برای هر متر مکعب استحصال، انتقال، تصفیه آب ۷۸۰ الی ۸۰۰ تومان هزینه میشود در حالی که در شهرها از مردم ۲۸۰ تومان دریافت میشود.
وی افزود: به علت اقتصادی نبودن قیمت آب و عدم پرداخت مابه التفاوت قیمت تمام شده و هزینه دریافتی طی سالهای گذشته ۲۲ هزار میلیارد تومان بدهی انباشته به پیمانکاران سازندگانی تجهیزات و مشاوران وجود دارد.
وزیر نیرو گفت: امیدواریم درسال ۹۳ با اجرای هدفمندی یارانهها این مسئله به شکل ریشهای حل شود.
وی در خصوص مصرف آب در بخش کشاورزی گفت: قیمت هر مترمکعب آب کشاورزی ۴ تومان است در حالی که در دیگر کشورها حداقل قیمت ۶ سنت (۱۸۰ تومان) است.
وی با مقایسه تولید پسته در کشورمان با آمریکا گفت: در کشورمان به ازای هر هکتار ۷۵۰ کیلو برداشت میشود در حالی که در کشور آمریکا از هر هکتار سه و نیم تن پسته تولید میشود.
وی افزود: هزینه آب از مجموع هزینه کشاورزی درصد اندکی را تشکیل میدهد و عمده مشکل این بخش بابت بهره وری پایین است.همچنین ۷۰ درصد خانوار خانگی قبض آب آنها کمتر از سه هزار تومان و ۲۵ درصد خانوار خانگی کمتر از ۵ هزار تومان است بنابراین افزایش قیمتها تأثیر جدی بر قبوض نخواهد داشت.
وی ادامه داد: مجموع هزینههای درمانی ایرانسل همراه اول و تلفن ثابت درسال گذشته ۱۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان بوده است که با تقسیم این رقم بر تعداد خانوار و طول سال هزینه مخابرات برای هر خانوار ۶۸ هزار تومان است، آیا اهمیت تلفن بیشتر است یا آبی که بهداشت به آن مربوط است.
***افزایش قیمت آب و برق در بودجه ۹۳ دیده نشده
وزیر نیرو در خصوص افزایش قیمت آب و برق در سال آینده گفت: در بودجه ۹۳ این افزایش قیمت دیده نشده است.
وی ادامه داد: معاونت برنامه ریزی و ستاد هدفمندی یارانهها پیشنهادات و راهکارهای معلومی را برای بهبود شرایط صنعت آب و برق داده است.
وزیر نیرو افزود: افزایش قیمت آب و برق به شکل مستقل بررسی میشود و به گفته رئیس جمهور این افزایش به شکل لایحهای جداگانه به مجلس ارائه خواهد شد.
وی افزود: هنوز تصمیمی در خصوص افزایش قیمتها گرفته نشده است و تغییر قیمتها منوط به تصمیم دولت و ستاد هدفمندی یارانهها خواهد بود و تا پایان سال برای افزایش قیمت آب و برق تصمیمی گرفته نشده است.
***۶ هزار مگاوات برق به زودی وارد مدار میشود
وزیر نیرو در خصوص راندمان نیروگاههای کشور در مقایسه با دیگر کشورها گفت: میزان راندمان نیروگاههای کشورمان در وضعیت مناسبی قرار دارد و این امر را میتوان در مسائلی چون داشتن گاز طبیعی و فناوری تولید نیروگاه گازی به سیکل ترکیبی دانست.
وی در خصوص راندمان در توزیع نیز گفت: در بخش توزیع تلفات زیادی داریم و برنامه ریزیهای سختگیرانهاست و شرکتها به منظور کاهش تلفات شبکه توزیع اقداماتی را انجام دادهاند. و در بخش خصوصی راندمان بالا و تلفات کمتر است چرا که مدیریت دقیق تری صورت میگیرد.
وی همچنین با اشاره به بند ۱۹ قانون ۹۲ نیز تصریح کرد: قراردادهایی برای نسب ۳۳ واحد بخار در نیروگاههای گازی از محل اجرای این بند به امضا رسیده و این تعداد ۲۲ واحد از سوی بخش خصوصی و باقی آن از سوی بخش دولتی اجرا خواهد شد.
وی ادامه داد: این بدان معنی است که شش هزار مگاوات برق بدون مصرف یک متر مکعب سوخت فسیلی وارد مدار خواهد شد که از این میزان سهم بخش خصوصی چهار هزار و ۴۰۰ مگاوات و سهم دوتل ۱۴۷۰ مگاوات است.
چیت چیان افزود از محل همین بند قراردادهایی برای ایجاد ۶۰۰ مگاوات نیروگاه بادی نیز امضا شده و برای نیروگاه خورشیدی همین اقدام صورت گرفته است.
وزیر نیرو افزود: برای مدیریت بار و کاهش تلفات نیز قراردادهایی انجام شده است.
***خصوصی سازی هزینه وزارت نیرو را افزایش داده است
وزیر نیرو در خصوص خرید برق از بخش خصوصی نیز گفت: هزینه تولید هر کیلووات ساعت برق در بخش خصوصی به طور متوسط ۳۹ تومان میشود در حالی که زمانی که این نیروگاهها در دست وزارت نیرو بوده رقمی حدود ۹ تومان بابت هر کیلو وات ساعت هزینه داشته چرا که ما هزینه استهلاک را پرداخت نمیکردیم.
وزیر نیرو با بیان اینکه ما مخالف واگذاری به بخش خصوصی واقعی نیستیم افزود: مخالفات ما در خصوص واگذاریهایی است که به بخشهای شبه دولتی صورت گرفته که هیچ تخصصی در زمینه نگهداری نیروگاهها ندارند.
چیت چیان در خصوص قراردادهایی که با بخش خصوصی با صنعت آب و فاضلاب صورت گرفته نیز گفت: در طی ۱۱۰ روز گذشته ۶ قرارداد boo و bot با اعتبار یک هزار و ۲۰۰ میلیارد تومانی به بخش خصوصی به امضا رسانده است و همچنین چند قرارداد بیع متقابل با سرمایه گذاری ۹۷۰ میلیارد تومانی انجام شده است.
وزیر نیرو در خصوص حضور بخش خصوصی در صنعت برق نیز گفت: ۵۰. ۵درصد برق توسط بخش خصوصی صورت میگیرد و ۸ نیروگاه با سرمایه مستقیم بخش خصوصی و ۲۸ نیروگاه با واگذاری به این بخش یا بخشهای عمومی غیردولتی اداره میشود. همچنین تمام فعالیت پیمانکاری مشاوره و کارخانجات سازنده تجهیزات آب و برق نیز به بخش خصوصی واگذار شده است.
***هیچ بدهی پرداخت نشده است
چیت چیان با بیان اینکه در طی صد روز اول دولت هیچ اقدامی برای پرداخت بدهیها صورت نگرفته افزود: افزایش هزینهها پایین بودن هزینه دریافتی از مصرف کنندهها موجب شده است که طی سالیان مابه التفاوت قیمتها نیز به بدهیها افزوده شود و این رقم دائما در حال افزایش باشد.
وی ادامه داد: در طی سال ۹۳ با پیش بینیهایی که در قانون بودجه صورت گرفته با واگذاری برخی تأسیسات نیروگاهی به بخش خصوصی و اختصاص منابع برای بازپرداخت بدهیها بخشی از این میزان پرداخت خواهد شد و با اجرای مرحله دوم هدفمندی منابع بیشتری حاصل خواهد شد.
وزیر نیرو با بیان اینکه اقدامات وسیعی برای جلوگیری از خاموشی در تابستان ۹۳صورت گرفته افزود: دو هزار و ۲۰۰ مگاوات نیروگاه جدید از قله ۹۲ تا قله ۹۳ وارد مدار میشود و همچنین ۵۰۰ مگاوات اصلاحاتی برای تولید بیشتر برق صورت میگیرد و برنامه ریزیهای لازم را برای ۲۳۰۰ مگاوات برق به منظور مدیریت مصرف نیز انجام خواهد شد.
وی با بیان اینکه سرمایه گذاری نامطلوب است افزود: ۶۰ درصد شرکتهای توزیع خصوصی است و ۴۰ درصد آن دولتی است.
چیت چیان اظهار داشت: شرکتهای توزیع باید به سمت سرمایه گذاریهای مشترک سوق پیدا کنند. این درحالی است که شرکای خصوصی هیچگونه سرمایه گذاری جدیدی در این خصوص انجام نمیدهند.
وی ادامه داد: شرکتهای توزیع زیان ده هستند چرا که هزینههای آنها بیشتر از درآمدشان است و این امر امکان سرمایه گذاری از آنان را سلب میکند.
***الگوی کشت در کشاورزی باید تغییر کند
چیت چیان با بیان اینکه وزارت نیرو و جهاد کشاورزی به دنبال الگوی کشت مشخصی براساس پتانسیلهای آبی، بارشها افزود: این الگوی کشت برای ۶۰۹ دشت ایران تعریف میشود. بخش عمدهای از این دشتها به دلیل کمبود آبهای زیرزمینی در وضعیت خطرناکی قرار دارند.
وزیر نیرو همچنین از بحران آبی در کلان شهرها نیز خبر داد و گفت: زاهدان، اهواز، آبادان و شهرهای اطراف تهران دچار این کمبود آب شدهاند به طوری که پس از سالها برای اولین بار نگرانی در خصوص تأمین آب شهرها در فصل سرد به وجود آمده است.
وی اظهار داشت: با بهبود ۱۰ درصدی آبیاری کشاورزی ۹. ۲ درصد کل منابع آب ذخیره میشود و این امر بدان معنی است که دیگر در مصارف شرب و صنعت با کمبود آب روبرو نخواهیم بود.
وی با اشاره به اینکه اصفهان نیز از جمله شهرهای بزرگی است که با این مشکل روبرو است، ادامه داد: عملیات فشردهای برای تابستان سال آینده در حال مدیریت است تا مصرف بدون جیره بندی صورت بگیرد.
***احیای دریاچه ارومیه کار یک سال نیست
چیت چیان در خصوص وضعیت دریاچه ارومیه نیز گفت: دولت کارگروهی را برای نجات تمامی تالابهای کشور تشکیل داده و این کارگروه ۴۲ راهکار را در مجموع برای نجات تالابها مورد تأیید قرار داده که نهایتا با ارزیابیهای اقتصادی و زیست محیطی ۱۹ راهکار دارای اولویت شدهاند.
وی ادامه داد: در خصوص دریاچه ارومیه با انتقال آب از جنوب این دریاچه به بخش مرکزی طی دو سال آینده امید است که روند خشک شدن دریاچه ارومیه را تغییر دهیم.
وی ادامه داد: مطالعات انتقال آب از خزر به ارومیه نیز در حال بررسی است که بازه زمانی ۶ ماهه را نیازمند است. همچنین لایروبی رودخانههایی که به این دریاچه منتهی میشوند و جلوگیری از توسعه اراضی کشاورزی در حوزه ارومیه نیز از دیگر اقدامات خواهد بود.
چیت چیان با بیان اینکه مطالعه سدها در این حوزه کاملا متوقف شده افزود: سدهایی که هم در بخش اجرا هستند مورد بازنگری قرار گرفته و در صورت نیاز مانع از ادامه اجرای آنها خواهیم شد.
وزیر نیرو همچنین در خصوص جاده شهید کلانتری نیز گفت: در این باره نیز مطالعاتی صورت گرفته و امیدوار هستیم تا با دریافت منابع کافی در سال ۹۳ طی ۴ تا ۵ سال آینده روند دریاچه ارومیه را تغییر دهیم و برای احیای دوباره آن تلاش کنیم.
وی در پایان در خصوص رود کارون نیز خاطرنشان کرد: اقدامات اساسی در خصوص ساماندهی رودخانههای مرزی و داخلی از جمله رود کارون صورت خواهد گرفت و در صورت نیاز این رودخانه و رودخانههایی نظیر آن لایروبی خواهند شد.
وی درباره مهمترین اقدامات صد روزه این وزارت خانه گفت: در این صد روز ۴ گروه فعالیت صورت گرفته که در زمینه سازمان دهی و مدیریت، فعالیت در شبکه برق، مدیریت منابع و خدمات آبی به شهرها و روستاها بوده است.
وزیر نیرو ادامه داد: از ده نفر کادر اصلی وزارت خانه ۵ نفر تثبیت و ۵ نفر تغییر داده شدند.
چیت چیان از تشکیل سه اتاق فکر آب، برق، اقتصاد آب و برق در این صد روزه نیز سخن گفت و افزود: این سه اتاق فکر ۴۵ عضو از وزرای سابق، اساتید، مدیران، نمایندگان مجلس و افراد صاحب نظر دارد. اهمیت این سه اتاق فکر به علت حساسیت مدیریت آب و برق است به همین علت از این افراد متخصص در این صنعت استفاده شده است.
وی ادامه داد: ۵ سفر استانی با محوریت صنعت آب و برق، دیدار با ۸۰ نفر از نمایندگان مجلس به صورت ملاقاتهای شخصی، همچنین حضور در سه کمیسیون تخصصی مرتبط با صنعت آب و برق خارج از مجلس و حضور در شش مجمع استانی از دیگر اقدامات صورت گرفته در این صد روز بوده است.
چیت چیان با بیان اینکه سند خصوصی سازی در صنعت آب و برق نیز در این صد روز تهیه شده است تصریح کرد: تشکیل شورای پژوهش و فناوری در وزارت نیرو نیز از اقدامات این صد روز بوده، هدف اصلی تشکیل این شورا تلاش برای به روز بودن صنعت آب و برق است چرا که با اتکا به پژوهش میتوان کارآیی را بالا برد. که در این خصوص بحثهای زیادی با سازمان مدیریت برنامه ریزی صورت گرفت تا بخش اعظمی از سرمایهها به پژوهش سوق داده شود.
وزیر نیرو گفت: در سایه تفاهم ملی میتوان صنعت آب و برق را از گرفتاری نجات داد.
***تولید ارزانترین برق در تمام دنیا به ایران تعلق دارد
چیت چیان در سوالی با محوریت هزینه تولید برق در کشور گفت: هزینه تولید هر کیلو وات ساعت برق که شامل هزینه تبدیل انتقال به مراکز مصرف و توزیع در شهر و روستا بدون در نظر گرفتن هزینههای سوخت بالغ بر ۶۸ تومان است که وزارت نیرو حداکثر ۴۳ تومان از مشترکین دریافت میکند و فاصله بین هزینه دریافتی و قیمت تمام شده ۲۵ تومان است.
وی افزود: از این مبلغ ۴۳ تومانی ۱۶. ۶ تومان باید به سازمان هدفمندی بازگردانده شود. یعنی ۲۶۰ ریال در خصوص هزینه هر کیلووات برق به وزارت نیرو میرسد که این مقدار یک سوم هزینه تولید هر کیلووات ساعت برق است.
چیت چیان ادامه داد: نه تنها وزارت نیرو بلکه هیچ بنگاه برق نیز با این قیمت قادر به ادامه سرمایه گذاری نخواهد بود و این امر برای تأمین برق مشکل ایجاد میکند.
وی همچنین اظهار داشت: مطابق با قانون برنامه پنجم و اصل ۴۴ بنگاههای اقتصادی که محصول را کمتر از قیمت تمام شده تولید کنند دولت باید مابه التفاوت صرفه جویی آن را پرداخت کند که این رقم به علت اقتصادی نبودن قیمت برق از سال ۸۹ تاکنون پرداخت نشده است.
وزیر نیرو با بیان اینکه ممکن است مردم هزینه تمام شده قیمت برق را ناشی از سوء مدیریتها در این وزارت خانه بدانند افزود: قیمت هر کیلو وات ساعت برق در دنیا بین ۱۱ تا ۱۷ سنت است یعنی چیزی حدود ۳۳۰ تا ۵۱۰ تومان که البته چند کشور مشابه مانند ایران به برق یارانه میدهند که کمترین قیمت برق برای هر کیلو وات ساعت آن سه سنت است.
وی ادامه داد: در حالی که هزینه هر کیلو وات ساعت در کشورمان یک سوم سنت خواهد بود و این بدان معنی است که ارزانترین برق در کشور تولید و عرضه میشود.
***پرداخت یک سوم هزینه هر مترمکعب آب از سوی مصرف کنندگان
چیت چیان همچنین در خصوص قیمت آب گفت: برای هر متر مکعب استحصال، انتقال، تصفیه آب ۷۸۰ الی ۸۰۰ تومان هزینه میشود در حالی که در شهرها از مردم ۲۸۰ تومان دریافت میشود.
وی افزود: به علت اقتصادی نبودن قیمت آب و عدم پرداخت مابه التفاوت قیمت تمام شده و هزینه دریافتی طی سالهای گذشته ۲۲ هزار میلیارد تومان بدهی انباشته به پیمانکاران سازندگانی تجهیزات و مشاوران وجود دارد.
وزیر نیرو گفت: امیدواریم درسال ۹۳ با اجرای هدفمندی یارانهها این مسئله به شکل ریشهای حل شود.
وی در خصوص مصرف آب در بخش کشاورزی گفت: قیمت هر مترمکعب آب کشاورزی ۴ تومان است در حالی که در دیگر کشورها حداقل قیمت ۶ سنت (۱۸۰ تومان) است.
وی با مقایسه تولید پسته در کشورمان با آمریکا گفت: در کشورمان به ازای هر هکتار ۷۵۰ کیلو برداشت میشود در حالی که در کشور آمریکا از هر هکتار سه و نیم تن پسته تولید میشود.
وی افزود: هزینه آب از مجموع هزینه کشاورزی درصد اندکی را تشکیل میدهد و عمده مشکل این بخش بابت بهره وری پایین است.همچنین ۷۰ درصد خانوار خانگی قبض آب آنها کمتر از سه هزار تومان و ۲۵ درصد خانوار خانگی کمتر از ۵ هزار تومان است بنابراین افزایش قیمتها تأثیر جدی بر قبوض نخواهد داشت.
وی ادامه داد: مجموع هزینههای درمانی ایرانسل همراه اول و تلفن ثابت درسال گذشته ۱۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان بوده است که با تقسیم این رقم بر تعداد خانوار و طول سال هزینه مخابرات برای هر خانوار ۶۸ هزار تومان است، آیا اهمیت تلفن بیشتر است یا آبی که بهداشت به آن مربوط است.
***افزایش قیمت آب و برق در بودجه ۹۳ دیده نشده
وزیر نیرو در خصوص افزایش قیمت آب و برق در سال آینده گفت: در بودجه ۹۳ این افزایش قیمت دیده نشده است.
وی ادامه داد: معاونت برنامه ریزی و ستاد هدفمندی یارانهها پیشنهادات و راهکارهای معلومی را برای بهبود شرایط صنعت آب و برق داده است.
وزیر نیرو افزود: افزایش قیمت آب و برق به شکل مستقل بررسی میشود و به گفته رئیس جمهور این افزایش به شکل لایحهای جداگانه به مجلس ارائه خواهد شد.
وی افزود: هنوز تصمیمی در خصوص افزایش قیمتها گرفته نشده است و تغییر قیمتها منوط به تصمیم دولت و ستاد هدفمندی یارانهها خواهد بود و تا پایان سال برای افزایش قیمت آب و برق تصمیمی گرفته نشده است.
***۶ هزار مگاوات برق به زودی وارد مدار میشود
وزیر نیرو در خصوص راندمان نیروگاههای کشور در مقایسه با دیگر کشورها گفت: میزان راندمان نیروگاههای کشورمان در وضعیت مناسبی قرار دارد و این امر را میتوان در مسائلی چون داشتن گاز طبیعی و فناوری تولید نیروگاه گازی به سیکل ترکیبی دانست.
وی در خصوص راندمان در توزیع نیز گفت: در بخش توزیع تلفات زیادی داریم و برنامه ریزیهای سختگیرانهاست و شرکتها به منظور کاهش تلفات شبکه توزیع اقداماتی را انجام دادهاند. و در بخش خصوصی راندمان بالا و تلفات کمتر است چرا که مدیریت دقیق تری صورت میگیرد.
وی همچنین با اشاره به بند ۱۹ قانون ۹۲ نیز تصریح کرد: قراردادهایی برای نسب ۳۳ واحد بخار در نیروگاههای گازی از محل اجرای این بند به امضا رسیده و این تعداد ۲۲ واحد از سوی بخش خصوصی و باقی آن از سوی بخش دولتی اجرا خواهد شد.
وی ادامه داد: این بدان معنی است که شش هزار مگاوات برق بدون مصرف یک متر مکعب سوخت فسیلی وارد مدار خواهد شد که از این میزان سهم بخش خصوصی چهار هزار و ۴۰۰ مگاوات و سهم دوتل ۱۴۷۰ مگاوات است.
چیت چیان افزود از محل همین بند قراردادهایی برای ایجاد ۶۰۰ مگاوات نیروگاه بادی نیز امضا شده و برای نیروگاه خورشیدی همین اقدام صورت گرفته است.
وزیر نیرو افزود: برای مدیریت بار و کاهش تلفات نیز قراردادهایی انجام شده است.
***خصوصی سازی هزینه وزارت نیرو را افزایش داده است
وزیر نیرو در خصوص خرید برق از بخش خصوصی نیز گفت: هزینه تولید هر کیلووات ساعت برق در بخش خصوصی به طور متوسط ۳۹ تومان میشود در حالی که زمانی که این نیروگاهها در دست وزارت نیرو بوده رقمی حدود ۹ تومان بابت هر کیلو وات ساعت هزینه داشته چرا که ما هزینه استهلاک را پرداخت نمیکردیم.
وزیر نیرو با بیان اینکه ما مخالف واگذاری به بخش خصوصی واقعی نیستیم افزود: مخالفات ما در خصوص واگذاریهایی است که به بخشهای شبه دولتی صورت گرفته که هیچ تخصصی در زمینه نگهداری نیروگاهها ندارند.
چیت چیان در خصوص قراردادهایی که با بخش خصوصی با صنعت آب و فاضلاب صورت گرفته نیز گفت: در طی ۱۱۰ روز گذشته ۶ قرارداد boo و bot با اعتبار یک هزار و ۲۰۰ میلیارد تومانی به بخش خصوصی به امضا رسانده است و همچنین چند قرارداد بیع متقابل با سرمایه گذاری ۹۷۰ میلیارد تومانی انجام شده است.
وزیر نیرو در خصوص حضور بخش خصوصی در صنعت برق نیز گفت: ۵۰. ۵درصد برق توسط بخش خصوصی صورت میگیرد و ۸ نیروگاه با سرمایه مستقیم بخش خصوصی و ۲۸ نیروگاه با واگذاری به این بخش یا بخشهای عمومی غیردولتی اداره میشود. همچنین تمام فعالیت پیمانکاری مشاوره و کارخانجات سازنده تجهیزات آب و برق نیز به بخش خصوصی واگذار شده است.
***هیچ بدهی پرداخت نشده است
چیت چیان با بیان اینکه در طی صد روز اول دولت هیچ اقدامی برای پرداخت بدهیها صورت نگرفته افزود: افزایش هزینهها پایین بودن هزینه دریافتی از مصرف کنندهها موجب شده است که طی سالیان مابه التفاوت قیمتها نیز به بدهیها افزوده شود و این رقم دائما در حال افزایش باشد.
وی ادامه داد: در طی سال ۹۳ با پیش بینیهایی که در قانون بودجه صورت گرفته با واگذاری برخی تأسیسات نیروگاهی به بخش خصوصی و اختصاص منابع برای بازپرداخت بدهیها بخشی از این میزان پرداخت خواهد شد و با اجرای مرحله دوم هدفمندی منابع بیشتری حاصل خواهد شد.
وزیر نیرو با بیان اینکه اقدامات وسیعی برای جلوگیری از خاموشی در تابستان ۹۳صورت گرفته افزود: دو هزار و ۲۰۰ مگاوات نیروگاه جدید از قله ۹۲ تا قله ۹۳ وارد مدار میشود و همچنین ۵۰۰ مگاوات اصلاحاتی برای تولید بیشتر برق صورت میگیرد و برنامه ریزیهای لازم را برای ۲۳۰۰ مگاوات برق به منظور مدیریت مصرف نیز انجام خواهد شد.
وی با بیان اینکه سرمایه گذاری نامطلوب است افزود: ۶۰ درصد شرکتهای توزیع خصوصی است و ۴۰ درصد آن دولتی است.
چیت چیان اظهار داشت: شرکتهای توزیع باید به سمت سرمایه گذاریهای مشترک سوق پیدا کنند. این درحالی است که شرکای خصوصی هیچگونه سرمایه گذاری جدیدی در این خصوص انجام نمیدهند.
وی ادامه داد: شرکتهای توزیع زیان ده هستند چرا که هزینههای آنها بیشتر از درآمدشان است و این امر امکان سرمایه گذاری از آنان را سلب میکند.
***الگوی کشت در کشاورزی باید تغییر کند
چیت چیان با بیان اینکه وزارت نیرو و جهاد کشاورزی به دنبال الگوی کشت مشخصی براساس پتانسیلهای آبی، بارشها افزود: این الگوی کشت برای ۶۰۹ دشت ایران تعریف میشود. بخش عمدهای از این دشتها به دلیل کمبود آبهای زیرزمینی در وضعیت خطرناکی قرار دارند.
وزیر نیرو همچنین از بحران آبی در کلان شهرها نیز خبر داد و گفت: زاهدان، اهواز، آبادان و شهرهای اطراف تهران دچار این کمبود آب شدهاند به طوری که پس از سالها برای اولین بار نگرانی در خصوص تأمین آب شهرها در فصل سرد به وجود آمده است.
وی اظهار داشت: با بهبود ۱۰ درصدی آبیاری کشاورزی ۹. ۲ درصد کل منابع آب ذخیره میشود و این امر بدان معنی است که دیگر در مصارف شرب و صنعت با کمبود آب روبرو نخواهیم بود.
وی با اشاره به اینکه اصفهان نیز از جمله شهرهای بزرگی است که با این مشکل روبرو است، ادامه داد: عملیات فشردهای برای تابستان سال آینده در حال مدیریت است تا مصرف بدون جیره بندی صورت بگیرد.
***احیای دریاچه ارومیه کار یک سال نیست
چیت چیان در خصوص وضعیت دریاچه ارومیه نیز گفت: دولت کارگروهی را برای نجات تمامی تالابهای کشور تشکیل داده و این کارگروه ۴۲ راهکار را در مجموع برای نجات تالابها مورد تأیید قرار داده که نهایتا با ارزیابیهای اقتصادی و زیست محیطی ۱۹ راهکار دارای اولویت شدهاند.
وی ادامه داد: در خصوص دریاچه ارومیه با انتقال آب از جنوب این دریاچه به بخش مرکزی طی دو سال آینده امید است که روند خشک شدن دریاچه ارومیه را تغییر دهیم.
وی ادامه داد: مطالعات انتقال آب از خزر به ارومیه نیز در حال بررسی است که بازه زمانی ۶ ماهه را نیازمند است. همچنین لایروبی رودخانههایی که به این دریاچه منتهی میشوند و جلوگیری از توسعه اراضی کشاورزی در حوزه ارومیه نیز از دیگر اقدامات خواهد بود.
چیت چیان با بیان اینکه مطالعه سدها در این حوزه کاملا متوقف شده افزود: سدهایی که هم در بخش اجرا هستند مورد بازنگری قرار گرفته و در صورت نیاز مانع از ادامه اجرای آنها خواهیم شد.
وزیر نیرو همچنین در خصوص جاده شهید کلانتری نیز گفت: در این باره نیز مطالعاتی صورت گرفته و امیدوار هستیم تا با دریافت منابع کافی در سال ۹۳ طی ۴ تا ۵ سال آینده روند دریاچه ارومیه را تغییر دهیم و برای احیای دوباره آن تلاش کنیم.
وی در پایان در خصوص رود کارون نیز خاطرنشان کرد: اقدامات اساسی در خصوص ساماندهی رودخانههای مرزی و داخلی از جمله رود کارون صورت خواهد گرفت و در صورت نیاز این رودخانه و رودخانههایی نظیر آن لایروبی خواهند شد.
منبع: باشگاه خبرنگاران
ارسال نظر