کد خبر: ۱۳۱۹۳۰
تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۳۹۵ - ۱۷:۲۲
سومین نشست سالیانه مناظره استراتژیک ابوظبی با سخنرانی قرقاش وزیر مشاور در امور خارجی امارات متحده عربی آغاز و سخنرانانی از حوزه شورای همکاری‌های خلیج فارس در آن شرکت داشتند.
 سومین نشست سالیانه مناظره استراتژیک ابوظبی با سخنرانی قرقاش وزیر مشاور در امور خارجی امارات متحده عربی آغاز و سخنرانانی از حوزه شورای همکاری‌های خلیج فارس در آن شرکت داشتند.

هم‌چنین شخصیت‌هایی از جمله عمر موسی دبیرکل سابق اتحادیه عرب، محمد جبریل رییس جبهه متحد ملی لیبی و نخست‌وزیر سابق این کشور، جیمز جونز از فرماندهان سابق ناتو و مشاور سابق امنیت ملی آمریکا، میشل چرتوف رئیس سابق سازمان امنیت داخلی امریکا و شیخ محمد الصباح وزیر خارجه پیشین کویت در آن حضور داشتند.

در این نشست 400 میهمان حضور داشتند که 300 تن آنها از کشورهای عربی بودند.

هم‌چنین از جمهوری اسلامی ایران تنها یک ایرانی، سیدحسین موسویان دیپلمات با سابقه کشورمان و عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان در دولت اصلاحات شرکت داشت.

در این نشست تحولات منطقه، جهان عرب، سیاست‌ قدرت‌های بزرگ در منطقه مورد بررسی قرار گرفت.

موسویان در مورد تشکیل پیمان امنیتی شورای همکاری‌های خلیج فارس متشکل از عربستان، کویت، بحرین، عمان، قطر و امارات متحده عربی گفت که شورای مذکور در اولین سال پیروزی انقلاب ایران و به قصد مهار ایران تشکیل شد و ابتدا از تجاوز نظامی صدام به خاک ایران حمایت کرد تا جایی که عربستان 40 میلیارد دلار و کویت 30 میلیارد دلار برای نابودی ایران به صدام کمک کردند. صدام ده سال بعد از تشکیل این شورا، به کویت حمله کرد و این شورا قادر به کمترین اقدام برای دفع تجاوز به خاک عضوش نبود و به آمریکا پناه برد.

وی ادامه داد: پیمان شورای همکاری‌های خلیج فارس به رهبری عربستان به یمن حمله نظامی کرد که به جز نابودی و کشتار مردم یک کشور عربی هیچ دستاوردی نداشته است. اعضاء شورا هم‌چنین به کشور لیبی حمله نظامی کردند و یک کشور دیگر عربی را نیز از هم پاشاندند. شورای همکاری خلیج فارس تا کنون بیش از 500 میلیارد دلار از پیشرفته‌ترین تسلیحات نظامی را از آمریکا و کشورهای اروپایی وارد کرده است، در 5 تجاوز نظامی به کشورهای منطقه شرکت کرده و بیش‌ترین نقش را در بی‌ثباتی منطقه و کشورهای عربی ایفاء کرده است ضمن این‌که برای حفظ امنیت خود هم روز به روز بیش‌تر به آمریکا وابسته شده است.

مسئول پیشین سیاست خارجی دبیرخانه شورای‌ عالی امنیت ملی در پاسخ به اتهام مداخله ایران در سوریه و عراق گفت: شما اگر امروز از عربستان بپرسید برای چه به بحرین لشگرکشی نظامی کرده و این کشور را برای سرکوب اکثریت شیعه اشغال کرده‌اید، جواب خواهد داد که ما به درخواست دولت قانونی بحرین ورود پیدا کرده‌ایم. بر اساس همین استدلال هم بپذیرید که دولت‌های فعلی در سوریه و عراق از نظر قوانین و مقررات بین‌المللی، دولت‌های قانونی این کشور هستند و از دولت ایران برای مبارزه با تروریسم کمک خواسته‌اند که ایران هم اجابت کرده است. ضمن این‌که فراموش نکنید وقتی شما از صدام در تجاوز به ایران حمایت کردید، سوریه در کنار ایران ایستاد. امروز هم ایران پاسخ مثبت به خواست سوریه داده است.

یکی از شرکت کنندگان عرب در ادعایی گستاخانه در این نشست گفت که دولتهای شورای خلیج فارس باید با بلوچی ها و کردها و سنی‌های ایران کمک کنند تا ایران تجزیه شود.

موسویان در پاسخ گفت: این کاری است که این دولت‌های شما در 36 سال گذشته انجام داده‌اند و شکست خورده‌اند. اگر روزی گفت‌وگوها بین ایران و شورای همکاری خلیج فارس برای حل اختلافات آغاز شود، سازمان‌های امنیتی ایران هزاران کیلو از اسناد و مدارک از این نوع مداخلات را روی میز خواهند گذاشت و حتی مبالغ پرداخت شده با ذکر نام افراد را به شما خواهند داد.اگر روزی گفت‌وگوها بین ایران و شورای همکاری خلیج فارس برای حل اختلافات آغاز شود، سازمان‌های امنیتی ایران هزاران کیلو از اسناد و مدارک از این نوع مداخلات را روی میز خواهند گذاشت و حتی مبالغ پرداخت شده با ذکر نام افراد را به شما خواهند داد.

یکی دیگر از حضار عرب مدعی شد که آمریکا با تجاوز نظامی به عراق و افغانستان، زمینه سلطه ایران بر منطقه را فراهم کرد.

موسویان در پاسخ به وی گفت: اگر شما اعراب حاشیه خلیج فارس از تجاوز نظامی عراق به خاک ایران حمایت نمی‌کردید، صدام به کویت حمله نمی‌کرد. بعد هم که قادر به دفع تجاوز صدام به کویت نبودید، باز هم این شما اعراب بودید که از آمریکا دعوت کردید که برای نجات کویت، به عراق حمله کند. آمریکا بعد ازحمله تروریستی به برج‌های دوقلو در نیویورک که به کشته شدن حدود 3000 تن منجر شد، به افغانستان حمله کرد و حقیقت هم این بود که 15 نفر از 19 نفر عاملان عملیات حمله به برج‌های نیویورک از کشور عربستان بودند. از این رو باز هم اتباع شما بهانه به آمریکا دادند تا به افغانستان حمله کند. در حقیقت کشورهای عربی حوزه خلیج فارس زمینه حمله آمریکا به عراق و افغانستان را فراهم کردند. حالا برای چه ایران را محکوم می‌کنید؟ مرتب آمریکا را محکوم می‌کنید که چرا حمله کرد و ایران را تقویت کرد!

این دیپلمات ایرانی در پاسخ به اتهام سیاست هژمونی ایران بر منطقه گفت: این آمریکا بود که قبل از انقلاب شاه را ژاندارم منطقه کرد و انقلاب ایران هم علیه شاه بود. اما ایران بعد از انقلاب با تجاوز اعراب به خاک خود مواجه شد. بعد از آن هم کشورهای عربی همسایه ایران مرتب به آمریکا و اروپا برای اعمال تحریم‌ها و حمله نظامی به ایران فشار آورده‌اند. از طرف دیگر هم نیروهای نظامی آمریکا در اطراف تمام مرزهای ایران حضور پیدا کرده‌اند. این‌ها باعث شده که ایران برای دفاع از خود تمهیدات لازم را اتخاذ کند. از این رو اساس استراتژی منطقه‌ای ایران دفاعی است، نه هژمونی.

سخنگوی پیشین تیم مذاکرات هسته‌ای ایران در تشریح استراتژی منطقه‌ای ایران گفت: ایران و کشورهای عرب عضو شورای همکاری خلیج فارس دو استراتژی متفاوت برای حفظ امنیت منطقه دارند. شورای همکاری عربی معتقد است که قدرت‌های خارجی باید امنیت منطقه را حفظ کنند. چند دهه به آمریکا تکیه کرده و حالا هم که آمریکا قصد ترک منطقه را دارد، به دنبال دیگر قدرت‌ها افتاده است. اما ایران معتقد است که امنیت منطقه باید توسط خود کشورهای منطقه و در قالب یک همکاری دسته جمعی مشترک حفظ شود. در این جلسه هم شما عرب‌ها به اوباما و آمریکا حمله کردید که چرا قصد ترک منطقه را دارد. حرف من با شما این است که آمریکا در 60 سال گذشته بر منطقه سلطه بلامنازع داشته و نتیجه آن هم این شده که منطقه در آستانه نابودی و سقوط است. چرا باز هم اصرار دارید سلطه آمریکا را در منطقه حفظ کنید؟

موسویان در پاسخ به سوال مجری در مورد راهکار پیشنهادی گفت: راهکار ایجاد یک سیستم جمعی منطقه‌ای برای همکاری و امنیت است. شش کشور عرب حاشیه خلیج فارس، ایران و عراق می‌توانند این سیستم را ایجاد کنند. پیشنهاد من این است که وزیران خارجه شش کشور عرب از وزیران خارجه ایران و عراق برای گفت‌وگو در این مورد دعوت کنند. اگر باز هم نگرانید و تضمین بین‌المللی می‌خواهید، می‌توانید از وزیران خارجه پنج عضو دائم شورای امنیت یا شش کشوری که با ایران مذاکره هسته‌ای انجام دادند نیز دعوت کنید. موضوعاتی همچون امنیت انرژی، امنیت خلیج فارس، عاری سازی منطقه از سلاح‌های کشتار جمعی، مدیریت بحران‌های منطقه‌ای و تقویت همکاری‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی هم باید محور گفت‌وگوها باشد. این گفت‌وگوها باید فوری و بدون هیچ پیش شرطی آغاز شود.

وی با اشاره به آنچه در این نشست مبنی بر این‌که "ایران اول باید از سوریه خارج شود تا گفت‌وگو کنیم" اظهار کرد: ایران هم می‌تواند شرط بگذارد که عربستان باید اول از بحرین خارج شود و حمله نظامی به یمن را متوقف کند تا مذاکره کند. این مسیر به جایی نمی‌رسد. ایران برای آغاز فوری و بدون پیش شرط گفت‌وگوها با کشورهای حاشیه خلیج فارس آمادگی دارد.

در این نشست رئیس سابق سازمان امنیت داخلی آمریکا و برخی از نمایندگان کشورهای عربی جمهوری اسلامی و حزب‌الله را متهم به اقدامات تروریستی کردند.

موسویان در پاسخ به آنها نیز گفت: پیدایش حزب‌الله به خاطر نجات تمامیت ارضی لبنان و مقابله با تجاوزهای اسراییل بود. زمانی‌که اسرائیل در سال 1982 بیروت را اشغال کرد، کشورهای عربی کمترین اقدامی برای نجات لبنان نکردند. حزب‌الله با حمایت ایران تشکیل شد و به دفعات تجاوز اسراییل را دفع کرد.

وی اضافه کرد: شورای امنیت سازمان ملل در سال گذشته، داعش و گروه‌های تکفیری تروریستی را تهدید اصلی صلح و امنیت جهان خواند. اوباما و کلینتون و ترامپ هم جملگی تصریح کردند که عربستان و کشورهای عرب شورای خلیج فارس منبع اصلی حمایت از این گروه‌ها هستند. وقتی از ژنرال دمپسی رییس نیروهای مسلح آمریکا در کنگره سوال شد که منبع مالی داعش کیست، او پاسخ داد کشورهای عرب متحد آمریکا. بعد از حادثه تروریستی برجهای دوقلو در نیویورک هم در آمریکا و اروپا ده‌ها حادثه تروریستی رخ داده که به طور کامل توسط اتباع کشورهای متحد آمریکا بوده و یک ایرانی یا عضو حزب‌الله هم در این جنایت حضور نداشته است. در این اجلاس باید برای تهدید تروریستی اول جهان که شورای امنیت سازمان ملل تعیین کرده و مسبب آن هم وهابی‌ها و سلفی‌ها هستند راهکار پیشنهاد شود.

بر اساس این گزارش حسین موسویان دیپلمات پیشین کشورمان تنها شرکت‌کننده ایرانی در این نشست بوده است و به گفته وی این نشست با حضور 300 شرکت‌کننده عرب تنها یک حرف داشته است و آن هم محکومیت ایران بوده است.

به گفته موسویان بعد از اتمام نشست یکی از شرکت‌کنندگان سعودی وی را به کناری کشید و گفته است: من اهل حجاز و سنی هستم. سه نکته دارم که نمی‌توانستم درجمع بگویم. اول این‌که وهابی‌ها خطرناک‌تر از صهیونیست‌ها هستند. نکته دوم هم این‌که شما یک تنه کل 300 نفر را حریف بودید. سوم این‌که راهی برای صلح با همسایگان عرب پیدا کنید وگرنه این‌ها بیش‌تر به‌دامان اسراییل خواهند افتاد.
منبع: ایسنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین