افخم در پاسخ به پرسش دیگری درباره زمان اجرای تفاهمات بین ایران و 1+5 نیز گفت: تمامی اعضا برای اجرا باید آمادگی کامل داشته باشند. گروه کارشناسی ایران و 1+5 لازم است با یکدیگر دیدارهایی داشته باشند تا آمادگی برای اجرای تفاهمات بین دو طرف فراهم شود. ممکن است آمادگی بین اعضای 1+5 به زمان بیشتری نیاز داشته باشد اما در هر حال این اقدام بحث حقوقی و زمانبر است که ممکن است فرآیند زمانی نیاز داشته باشد و این مذاکرات کارشناسی آغازی بر آن است. اینکه چه زمانی تفاهمنامه اجرا شود به آمادگی همه طرفها بستگی دارد. همه جدی هستند و خواستار سریعتر اجرا شدن تفاهمنامه هستند. باید شرایط هم آماده شود تا روند اجرا به خوبی پیش برود و مذاکرات وین به ارزیابی دقیقتر برای اجرای این تفاهمنامه کمک میکند.
وی همچنین گفت: حامد کرزای رییسجمهور افغانستان هفته آینده به منظور دیدار با مقامات کشورمان به تهران سفر میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در پاسخ به این پرسش که آیا در این سفر موضوع توافقنامه امنیتی افغانستان و آمریکا مورد بحث و بررسی قرار میگیرد؟ گفت: این یک موضوع داخلی افغانستان است اما در عین حال روابط دو کشور ابعاد و موضوعات متعددی دارد. طبعا موضوع پیمان امنیتی افغانستان و آمریکا هم یکی از این مباحثی است که انتظار میرود آقای کرزای در این باره دیدگاههای خود را مطرح کند و درباره آن در تهران بحث و بررسی صورت گیرد. ایران هم در این باره دیدگاههای خود را مطرح خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره شرکت ایران در اجلاس امنیتی منامه نیز گفت: برای ایران دعوتنامهای ارسال شده است و آقای سجادپور مشاور وزیر امور خارجه در اجلاس منامه شرکت میکند.
افخم درباره اخبار منتشر شده به نقل از وزیر خارجه عربستان درباره ایران و همچنین سفر اوباما به تهران نیز گفت: هر دو مورد اخبار ساختگی هستند. اظهارنظرهایی از سوی مقامات و شخصیتهای غیرمسوول و نزدیک به برخی محافل داشتهایم.
وی اضافه کرد: تلاش ما در این است که اعتمادسازی بین ایران و عربستان شکل بگیرد و تقویت شود بنابراین فکر میکنیم انجام دیدارها و رایزنی با کشورهای منطقه در این راستا کمک میکند. برخی تلاشهای بدخواهان و کشورها و افرادی که در منطقه همیشه میخواهند واگرایی و جدایی میان کشورهای منطقه باشد مورد توجه قرار میدهیم بنابراین چنین اظهارنظرهایی ممکن است به بیشتر شدن واگراییها در منطقه منجر شود. به هر حال اظهارنظر رسمی درباره این موضوع نداشتهایم و خبرسازی درباره سفر اوباما به ایران نیز آنقدر روشن است که نیاز به اعلام موضع ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در ادامه درباره حوادث اخیر در اکراین و موضع ایران در این باره نیز گفت: موضوع حفظ ثبات، امنیت و آرامش در کشورها موضوعی اساسی است. امیدواریم که این رویکرد مورد توجه بسیاری در کشورها باشد. هر رویکردی که در آن اقدامی خشونتآمیز وجود داشته باشد و رفتارهایی غیر از گفتوگو و روند مسالمتآمیز را داشته باشد مورد قبول نیست بنابراین امیدواریم ثبات و امنیت بیش از پیش مورد توجه باشد.
افخم همچنین درباره اخبار منتشر شده در خصوص ایجاد خط پروازی بین ایران و آمریکا و اینکه آیا این موضوع به لحاظ فنی امکان اجرایی شدن دارد و چه نهادی مسوول پیگیری آن است، گفت: کماکان بررسی ابعاد فنی و اجرایی آن مورد بحث است. از آنجا که مسئولان مایل نیستند بدون کار کارشناسی این اقدام انجام شود در حال بررسی ابعاد آن هستند. بنابراین نیازمند زمانبندی خاص خود است. تمامی ابعاد فنی باید بررسی شود و راهکارهای مختلف کارشناسی سنجیده شود تا در زمانبندی مناسب این کار صورت گیرد. طبعا بخشی از این کار را سازمان هواپیمایی کشوری و همچنین شورای عالی ایرانیان خارج از کشور که مسوول فراهم کردن تسهیلات برای ایرانیان خارج از کشور است، بر عهده دارند و آنها توجه دارند که زمینه اجرایی و فنی این موضوع فراهم شود. باید بررسی کرد که روند اجرای تفاهمنامه و بخشهای مربوط به آن چگونه است. تا میزانی که به ابعاد فنی و کارشناسی موضوع ارتباط دارد این مساله پیگیری میشود.
وی همچنین گفت که نوریالمالکی فردا (چهارشنبه) به تهران سفر میکند و این سفر اولین دیدار نوریالمالکی پس از شروع به کار دولت یازدهم است.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره اخبار منتشر شده مبنی بر امضای توافق پنج مادهای بین ایران و ترکیه درباره سوریه نیز گفت: این موضوع در رسانهها به این شکل مطرح شده بود و آن را به عنوان گزارش رسمی تایید نمیکنم.
افخم درباره اخبار منتشر شده در روزنامه العرب در خصوص اینکه ایران و انگلیس روابط خود را به زودی عادی خواهند کرد و لندن طرحی درباره بحران سوریه دارد که درباره آن با ایران رایزنی کرده است، گفت: مطالب روزنامه العرب خبرسازی است که آن را تایید نمیکنم اما دو کشور ایران و انگلیس تلاش میکنند مناسبات و همکاریهای خود را از سر بگیرند. کارداران ترددی دو کشور در حال تبادل هستند و این مرحلهای در این چارچوب است. سفر آقای حبیباللهزاده به لندن و سفر کاردار ترددی انگلیس به ایران در این چارچوب قرار دارد. دو کشور بنا دارند به طور تدریجی مناسبات را افزایش دهند.
وی در خصوص آخرین پیگیریها درباره کشته شدن تعدادی از ایرانیان در انفجار سفارت کشورمان در لبنان و اینکه گفته میشود در این انفجار عربستان مداخلهای داشته است، گفت: ایران این موضوع را پیگیری میکند. به هر حال بخش مهم و اتفاقی که رخ داد در جای خود از سوی کشورهایی که مخالف افراطگرایی و تروریسم هستند محکوم شد. دولت لبنان پیگیری این موضوع را در دستور کار دارد، تحقیقاتشان را در این زمینه در حال دنبال کردن هستند. طی تماسهایی که با مسوولین لبنان داشتیم بر جدیت دولت لبنان برای روشن شدن ابعاد موضوع تاکید شده است. اطلاعات اولیهای از سوی دولت لبنان منتشر شده است که بر اساس آن دو نفر از اعضای این گروه تروریستی شناسایی شدهاند اما آنچه که مسلم است، این است این گزارش هنوز نهایی نشده است بنابراین نمیتوانیم در این زمینه پیشداوری داشته باشیم. باید صبر کنیم که تحقیقات در این زمینه کامل شود.
افخم همچنین درباره سفر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان به قم نیز گفت: جمعه گذشته این سفر به شهر مقدس قم انجام شد و در آن دیدارهای ارزشمندی با آیات عظام، مراجع تقلید و علمای برجسته و اعضای محترم جامعه مدرسین حوزه علمیه قم صورت گرفت. وزیر خارجه گزارشی را از رویکرد سیاست خارجی دولت یازدهم ارائه کردند و به خصوص درباره مذاکرات ژنو و تفاهمی که انجام شد به طور مبسوط موضوعاتی را مطرح کردند. همچنین درباره برخی از موضوعات مهم جهان اسلام و منطقه هم بحثهایی انجام شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: وزارت امور خارجه همواره در جهت عملی کردن رهنمودها و توصیههای مراجع بزرگوار اهتمام خاصی داشته است و آن را ادامه خواهد داد. ما از پشتیبانی و حمایت ارزشمند و بزرگوارانه مراجع بزرگ تقدیر و قدردانی میکنیم.
وی همچنین درباره نشست وزیران خارجه کشورهای عضو اکو که هفته گذشته در تهران برگزار شد، اظهار کرد: ایران ریاست یک ساله این سازمان را در اجلاس بیست و یکم آن بر عهده گرفت. اکو به عنوان سازمان منطقهای از ظرفیتهای بسیاری برای همکاری برخوردار است و در حال ورود به دهه سوم فعالیت خود است. در این اجلاس ظرفیتهای اکو برای گسترش همکاریها بحث شد. درباره استفاده از تجربیات گذشته در خصوص بهبود عملکرد و تقویت این سازمان در سطح منطقه تاکیدات خاصی صورت گرفت.
افخم در ادامه درباره سفر منطقهای وزیر امور خارجه به سه کشور کویت، عمان و قطر نیز گفت: در هر حال رویکرد ایران ایجاد صفحه جدیدی در مناسبات با همسایگان جنوبی در خلیجفارس است و ما معتقدیم باید شکل جدیدی از همکاری برای تقویت صلح و ثبات در منطقه ایجاد شود و ایران همواره اعلام کرده است که اولویت ما در روابط، همسایگانمان هستند و بر این اساس مصمم هستیم صفحه جدیدی در روابط با همسایگانمان باز کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: در کویت خوشبختانه پس از یک وقفه شش ساله دومین کمیسیون عالی مشترک دو کشور که مسئول ابعاد مختلف روابط سیاسی، اقتصادی، کنسولی و زمینههای دیگر مناسبات است برگزار شد که تفاهمها و مذاکرات خوبی در این باره انجام شد و امیدواریم با نتایج و تفاهمهای به دست آمده از برگزاری این کمیسیون عالی، دور جدیدی از مناسبات با کویت را شاهد باشیم.
وی درباره سفر وزیر خارجه به عمان و قطر نیز گفت: مذاکرات خوبی با روسای این دو کشور انجام شد. رویکرد ما تقویت ثبات و امنیت در منطقه است و معتقدیم این تقویت ثبات در گرو تعامل سازنده با همسایگان است و نقش اثرگذار ایران در منطقه بسیار مهم محسوب میشود و امیدواریم در یک کار و تلاش جمعی، منطقه شاهد رشد بیش از گذشته و همکاری و همگرایی بیشتر باشد.
افخم در ادامه در پاسخ به اطلاعیه منتشر شده از سوی کاخ سفید پس از پایان مذاکرات ایران و 1+5 در ژنو با عنوان «فکت شیت»، گفت: این اطلاعیه یک روایت آمریکایی از تفاهمات ژنو است. آنچه که مشخص است و به عنوان متن مورد توافق بین طرفها بوده است متن برنامه اقدام مشترک است که در چهار صفحه تنظیم شده و ساعاتی پس از اعلام تفاهم به صورت رسمی منتشر شد و هماکنون در سایت اتحادیه اروپا بخش ویژه مربوطه در سیاست خارجی این اتحادیه قابل دسترس است. وزارت خارجه نیز متن کامل این تفاهم را از طریق ترجمه رسمی منتشر و در سایت رسمی وزارت امور خارجه قابل مشاهده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان تاکید کرد: «فکت شیت» بخشهایی است که آمریکاییها بر اساس روایت خود منتشر کردهاند اما آنچه که در ژنو 3 به عنوان نتیجهای از مذاکرات به شکل توافق بوده است برنامه اقدام مشترک است که به صورت کامل منتشر شده است.
افخم درباره تبادل کاردار بین ایران و انگلیس نیز گفت: کاردار ترددی انگلیس امروز وارد تهران میشود. ایشان قرار است از اماکن دیپلماتیک انگلیس بازدید کند و ملاقاتهایی با مسئولان وزارت خارجه کشورمان انجام خواهند داد. آقای حبیباللهزاده که کاردار غیرمقیم ایران است قرار است در راس هیاتی در چند روز آینده عازم لندن شوند. ایشان هم از اماکن دیپلماتیک ایران در لندن و دیدار با مقامات دیپلماتیک انگلیس را در دستور کار دارد. بررسی ایجاد تسهیلات برای ارائه خدمات کنسولی در انگلیس نیز در دستور کار وی قرار گرفته است.
خبرنگاری پرسید سفارتخانههای دو کشور ایران و انگلیس چه زمانی قرار است افتتاح شوند که سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان پاسخ داد: روندی که در مناسبات مورد تفاهم قرار گرفته است این است که اقدامات گام به گام و مرحلهای انجام شود و مقدمات برنامهها عملیاتی شود تا گام به گام بتوانیم به مراحل بعدی برسیم.
افخم درباره موضع ایران در خصوص امضای تفاهمنامه امنیتی بین آمریکا و افغانستان نیز گفت: این یک موضوع داخلی افغانستان است. اما در عین حال با مقامات کشور دوست و برادر افغانستان دیدارهایی داشتهایم. نظراتمان را در این باره بیان کردیم. ایران امضا و تصویب این پیمان امنیتی را برای مصالح درازمدت ملت و دولت افغانستان مفید نمیداند و معتقدیم امضای پیمان امنیتی و اجرای آن تاثیرات منفی در روند موضوعات منطقهای دارد و این دیدگاههایمان را منتقل کردهایم. امیدواریم تصمیم نهایی در افغانستان با مصالح درازمدت ملت این کشور روبرو شود.
خبرنگار دیگری درباره اینکه آیا طرف مذاکراتی ایران به تفاهمنامه 1+5 پایبند خواهد بود، گفت: اکنون مرحله جدیدی در مناسبات ایران و غرب آغاز شده. معتقدیم که باید گامهای جدی از سوی غرب برای جلب اعتماد ملت ایران برداشته شود. عرصه و آزمون خطیری پیشروی آنها است زیرا دیوار بیاعتمادی وجود دارد و خوشبینانهترین بحث میتواند این باشد که از این فرصت استفاده کنند و نگذارند بیاعتمادیها بیشتر شود و در مسیر کاهش بیاعتمادی و جلب احترام ملت ایران گامهای جدی و اساسی بردارند.
خبرنگاری درباره اخبار منتشر شده در خصوص سفر آیتالله هاشمی رفسنجانی به عربستان پرسید که سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان پاسخ داد: علاقهمندی از سوی طرفهای سعودی و اعلام آمادگی از سوی آقای هاشمی برای انجام این سفر وجود داشته است. چنانچه شرایط مناسب باشد و مقدمات آن فراهم شود این سفر انجام خواهد شد. در حال حاضر اعلام جزئیات آن زودهنگام است.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در ادامه نشست خود با خبرنگاران درباره سفر وزیر خارجه کشورمان به امارات نیز گفت: این سفر فردا (چهارشنبه) انجام میشود و در آن آقای ظریف به ابوظبی و دبی سفری خواهد داشت و ضمن دیدار با مقامات اماراتی، دیداری با جامعه ایرانیان در امارات نیز خواهد داشت.
افخم در پاسخ به این پرسش که مقامات آمریکایی گفتهاند هنوز برای شرکت ایران در نشست ژنو 2 درباره بحران سوریه تصمیمی گرفته نشده و ایران به شرطی میتواند در نشست ژنو 2 حضور یابد که بیانیه ژنو 1 را بپذیرد، گفت: ایران آماده کمک به حل بحران سوریه است و بنابراین برای کشوری که این آمادگی را اعلام کرده است تعیین کردن پیش شرط تعجبآور است و مفهومی ندارد. حضور ایران در نشست ژنو 2 بدون تعیین پیششرط است. اگر مایل هستند ایران شرکت کند اعلام پیششرط مفهومی ندارد.
خبرنگار دیگری درباره اخبار منتشر شده درباره سفر وزیر خارجه کشورمان به عربستان نیز گفت: جایگاه عربستان در میان کشورهای همسایه و حوزه خلیجفارس جایگاه مهمی است. عربستان از کشورهای بزرگ جهان اسلام است و رویکرد ما همکاری و انجام گفتوگو با این کشور است. معتقدیم تبادل نظر و گفتوگو برای حل برخی اختلافات و روند حل و فصل مسائل منطقهای و جهان اسلام بسیار کمککننده است بنابراین سفر به عربستان در دستور کار قرار دارد و در زمان مناسب خود انجام خواهد شد که نیازمند این است که مقدمات این سفر انجام شود تا در زمان مناسب صورت گیرد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا سفر به کشورهای دیگر منطقه هم در دستور کار قرار دارد، گفت: فعلا خیر.
خبرنگار دیگری پرسید دادستان کرمان اعلام کرده است برخی از اتباع افغانی در تهران ضمن ارتکاب به جرایمی اقدام به جاسوسی نیز کردهاند، گفت: طرح ساماندهی حضور و تردد اتباع افغان به ایران در دستور کار نهادهای مسئول و از جمله وزارت امور خارجه قرار دارد که به صورت کاملا قانونی و در سازوکارهای مناسب خود انجام میشود. اگر گزارشهایی درباره اقدامات مختلف از جمله جاسوسی به ما برسد که اقدام خاصی را طلب کند ما در مورد آن عمل خواهیم کرد.