|
|
امروز: سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۰۶:۵۴
کد خبر: ۱۲۸۶۷۲
تاریخ انتشار: ۰۸ آبان ۱۳۹۵ - ۱۹:۱۳
مجله آمریکایی 'تایم' نوشت: انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دارای نقاط ضعف فراوانی می باشد و سزاوار است با الگو گرفتن از انتخاباتهای موفق در سایر دمکراسی ها، این روند معیوب اصلاح شود.
 مجله آمریکایی 'تایم' نوشت: انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دارای نقاط ضعف فراوانی می باشد و سزاوار است با الگو گرفتن از انتخاباتهای موفق در سایر دمکراسی ها، این روند معیوب اصلاح شود.

'کیت ساموئلسون' در مقاله ای در این خصوص می نویسد : ' مردم امریکا از انتخابات ریاست جمهوری امسال ناراحت هستند.'

در این مقاله با بیان اینکه عوامل متعددی در شکل گیری این ناراحتی دخیل هستند، می افزاید : فارغ از دو نامزد انتخابات که از دو حزب اصلی کشور می باشند، اغلب مردم نگران تقلب در انتخابات هستند.

' دونالد ترامپ' نامزد جمهوریخواهان موضوع احتمال تقلب در انتخابات را مطرح کرده است. مردم هم از این بابت نگران آنند که ترامپ اگر بازنده اعلام شود؛ کوتاه نخواهد آمد.

در مجموع، روند انتخابات ریاست جمهوری امسال فشار روحی روانی سنگینی را بر مردم آمریکا وارد کرده است .

نویسنده مقاله با طرح این سوال که آیا راه بهتری برای انتخابات وجود ندارد؟ یادآور می شود که امروز در جهان بیشتر از 100 دمکراسی وجود دارند که برگزاری انتخابات در آنها حاوی نکات قابل توجهی است که می تواند سرمشق انتخابات آمریکا قرار گیرد.

با ارزیابی اجمالی انتخابات در این کشورها ؛ 7 پیشنهاد به طور اجمال جهت بهبود روند و کیفیت انتخابات آینده آمریکا مطرح می شود که عبارتند از:

1 . ثبت نام از رای دهندگان فقط در روز انتخابات

روند ثبت نام از رای دهندگان در انتخابات های آمریکا حقیقتا گیج کننده است.

نخست اینکه هر ایالت قوانین خاص خود را دارد. هیچ مهلت ضرب الاجلی به صورت واحد برای ثبت نام وجود ندارد. قوانین حتی بطور مداوم بیان نمی شود. به عنوان مثال در ایالت ' آلاسکا' تقاضای ثبت نام رای دهندگان فقط 30 روز قبل از انتخابات دریافت می شود . در 'جورجیا' تقاضا نامه پست شده رای دهندگان باید تا دوشنبه پنجم باقی مانده به روز رای گیری تمبر مهر باطل بخورد.

اما در مقام مقایسه در کشوری مانند کانادا، هیچ مهلت ضرب الاجلی برای ثبت نام رای دهندگان وجود ندارد. شهروندان فقط در روز رای گیری هر زمان که به پای صندوق رای می روند ثبت نام می کنند. این رویه آنقدر موثر بوده است که میزان مشارکت مردم در انتخابات فدرال کانادا در سال 2015 به مرز 68.5 درصد رسید که در مقایسه با حدود 57 درصد در انتخابات سال 2012 آمریکا؛ رقم چشمگیری است.

13 ایالت شامل ایالتهایی که کانون بحث و جدل سخت انتخاباتی است شامل ایالت های ' آیووا' ؛ 'کلرادو' و 'نیو همپشایر' رای دهناگان در همان روز انتخابات ثبت نام می کنند اما ایالت های بیشتری می توانند به این فهرست افزوده شوند.

2 . ثبت نام خودکار مردم برای رای دادن

شیوه مطلوب دیگر این است که اجازه دهیم دولت کار ثبت نام از رای دهندگان را انجام دهد به جای آنکه خود فرد اقدام کند.

در فرانسه؛ هر شهروندی که به سن 18 سالگی می رسد به طور خودکار نامش به عنوان رای دهنده ثبت می شود .

در سوئد؛ رای دهندگان واجد شرایط از طریق فهرست ثبت نام مالیاتی برای رای دادن ثبت نام می شوند.

در آمریکا امسال ' اوره گون' اولین ایالتی بود که از ثبت نام خودکار برای رای دادن، استفاده کرد. این روشی است ساده و مقرون به صرفه به این روش که شهروندان واجد شرایط رای دادن هنگامی که تقاضای ثبت نام برای رای دادن می کنند و یا هنگام تعویض گواهینامه رانندگی شان به طور خودکار نامشان به عنوان رای دهنده در فهرست رای دهندگان ثبت می شود.

در ماه مه روزنامه 'نیشن ' گزارش داد که ایالت 'اوره گون' به طور میانگین در آن ماه 12889 رای دهنده جدید را در هر ماه ثبت کرده است که سه برابر بیشتر از میانگین ماهانه ثبت شده در سال 2012 بود که آمار آن 4163 تن بود.

'جاناتان براتر' از 'مرکز بره نان' در مصاحبه با 'نیشن' گفته است: ' سیستم ایالت اوره گون واقعا موفق است. این شیوه رای گیری راهی روشن را پیش روی ایالت هایی می نهد که می خواهند انتخابات شان قابل دسترسی تر و راحت تر برای رای دهندگان باشد. این روش رای دادن هم کم هزینه تر است و هم ضریب دقت عمل و امنیت رای دهندگان در آن بالاست ضمن آنکه پتانسیل تقلب در آن هم بسیار کم است '.

3 . کوتاه کردن مدت زمان مبارزات انتخاباتی

مدت زمان تبلیغات انتخاباتی نامزدها در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بسیار طولانی بود که البته در نوع خود هم فوق العاده زیان آور بود.

انتخابات 2016 از روز آغاز به کار تا 8 نوامبر که زمان برگزاری انتخابات، است، 600 روز طول می کشد.

در مقام مقایسه؛ کشور کانادا سال گذشته طولانی ترین فصل مبارزات انتخاباتی را در تاریخ اخیر خود پشت سر گذاشت و تنها 11 هفته طول کشید، در ژاپن پروسه انتخابات در 12 روز انجام می شود.

در سراسر جهان فصل انتخاباتی در کشورهای مختلف بسیار محدود است و بطور میانگین فقط 6 هفته است با یک سیستم موفق سازماندهی شده ؛ حاوی اطلاعات مفید و حرفه ای برای مبارزات انتخاباتی.

تحلیلگران سیاسی معتقدند که مردم آمریکا دیگر تاب تحمل یک رقابت سنگین طولانی مدت دیگر نظیر آنچه که در عرض دو سال گذشته شاهد آن بودند را ندارند و نمی توانند از هردو حزب دمکرات و جمهوریخواه بخواهند این فرآیند را اصلاح کنند و فصل انتخاباتی کشور را کوتاه کنند.

4. به مردم فرصت داده شود، نامزدی غیر از نامزدهای معرفی شده را انتخاب کنند

کشورهای متعددی از جمله هند ؛ یونان ؛ اوکراین و کلمبیا گزینه ' رای دهندگان گزینه ای غیر از نامزدهای مطرح شده را بر روی برگه رای دارند.

این رویه انتخاب، به رای دهنده اجازه می دهد از این طریق اعلام کند که هیچیک از نامزدهای معرفی شده در سیستم رای گیری را قبول ندارد و تصمیم گرفته در خانه ننشیند و روز رای گیری به پای صندوق رای بیاید و نظرش را در مورد نامزدها اعلام نماید.

در آمریکا فقط ایالت 'نوادا' یک چنین گزینه ای بر روی برگه رای درج کرده و از رای دهنده خواسته است که می تواند اعلام کند هیچیک از کاندیداها را قبول ندارد.

5. به مردم فرصت داده شود کاندیداها را درجه بندی کنند، به جای آنکه مجبور باشند فقط یکی را انتخاب کنند.

در ادامه این مقاله آمده است ؛ بسیاری از رای دهندگان موافق هیچ یک از نامزدهای معرفی شده از سوی دو حزب اصلی کشور نیستند اما از طرفی هم بیم آن دارند که رای دادن به نامزد معرفی شده از سوی حزب سوم یعنی اینکه رای آنها در کل باطل است.

کشورهای استرالیا، هند و ایرلند برای حل این مشکل وارد عمل شده اند و به رای دهنده اجازه داده اند، گزینه هایش را درجه بندی کند. اگر انتخاب اول او شکافی در نتیجه ایجاد نکرد؛ آنگاه به سراغ انتخاب دوم او می روند تا زمانی که یکی از کاندیداهای او حائز اکثریت آراء شود.

در ایالت 'مین' هم در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری در برگه رای از رای دهندگان سوال می شود ,آیا برای انتخابات فرمانداری و یا مجلس قانونگذاری و یا انتخابات کنگره موافق اند از این به بعد رای گیری به شیوه درجه بندی کاندیداها انجام گیرد یا نه .

یک نظرسنجی انجام گرفته توسط ' موسسه پورتلند پرس هرالد' پیش بینی کرده است که به احتمال قوی مردم به این ابتکار عمل جدید رای مثبت خواهند داد و میزان آراء به حد نصاب خواهد رسید تا به صورت قانون در این ایالت به تصویب برسد.

6 . مردم را مجاب کنیم، رای بدهند

نگارنده مقاله با بیان اینکه در بیشتر از 22 کشور جهان رای دادن اجباری است، نوشت ؛ کشورهای اروگوئه که سطح مشارکت مردم در انتخابات 96.1 درصد است و استرالیا که 94 درصد است از جمله این کشورها بشمار می روند. در این کشورها رای دهندگان واجد شرایط اگر رای ندهند در حالت عادی جریمه می شوند از جمله جریمه مالی و یا موظف به انجام خدمات اجتماعی می گردند.

7 . برگزاری انتخابات در روز یکشنبه

از قرن نوزدهم به این سو انتخابات آمریکا در سه شنبه ای در ماه نوامبر برگزار می شود،

فلسفه انتخاب این روز در آن بود که در این روز کشاورزان می توانستند سوار بر اسب برای رای دادن به حوزه های اخذ رای سفر کنند، اما این رویه در مورد کشورهای دیگر صدق نمی کند.

کشورهایی مانند یونان , استرالیا و برزیل این رویه متفاوت است و انتخابات در این کشورها در روز یکشنبه برگزار می شود. بسیاری معتقدند که اگر آمریکا هم انتخاباتش را در روز یکشنبه برگزار کند ؛ آمریکایی های بیشتری فرصت حضور در پای صندوقهای رای را خواهند یافت . ''
منبع: ایرنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین